Бари (Пулия) и Матера (Базиликата) – Красивата Южна Италия - 9

• 37 887
  • 778
  •   1
Отговори
# 210
Това мнение ме подтикна да попитам има ли смисъл нещо да си купи човек на място? Понеже синът ми (24) иска да си вземе нещо класическо от Италия Simple Smile

pilito - Паста от твърда пшеница, характерна за целия регион. От ушичките - Orecchiette tradizionale, до всякакви видове Cavatelli, Sagne и още цветни, красиви и опаковани като за подарък. Продават се навсякъде, дори в магазините за сувенири, защото са нещо много типично и разпознаваемо.

# 211
  • София
pilito - Паста от твърда пшеница, характерна за целия регион. От ушичките - Orecchiette tradizionale, до всякакви видове Cavatelli, Sagne и още цветни, красиви и опаковани като за подарък. Продават се навсякъде, дори в магазините за сувенири, защото са нещо много типично и разпознаваемо.
Благодаря, сега ще попитам нещо тъпичко Flushed - има ли нещо, което не можем да си донесем оттам? - визирам пастата, подправките - знам ли... или да прегледам изискванията на авиокомпанията, с която ще летим - Уиз е, то е ясно ... Новак съм, затова питам тъй ...

# 212
Стига да не е течно, може.

# 213
И пийте типичното за региона кафе еспресиньо.
  Синът ми отива на почивка в събота, след нашите разкази се запали. Ще нощуват е Бари,но ще обиколят някои местенца.

# 214
Здравейте, като прясно завърнала се, пускам разписанията до и от Матера предвид ремонтините дейности. Може да са публикувани назад, но пък смятам, че ще са и полезни на някой, който ги е пропуснал.
Скрит текст:

# 215
От Бари ли е това? Бари-Матера с влак? Благодаря!

# 216
  • Mostly in my mind
Няма влак до Матера до 10 септември. Само автобус.

# 217
Гледайте разписанието, де.
Влака е само от Бари до Алтамура и обратно. Отсечката Алтамура-Матера се поема от заместващи влака автобуси, което ще продължи до някойси септември(видно е на снимката), докато приключи ремонта.
Купувате си билет като за влак Бари-Матера и с него си пътувате с прехвърлянето на автобуса.
За Матера-Бари моя съвет е да си вземете билет още от Бари или онлайн защото поне Матера Централе също е недостъпна поради ремонт. Има още 2 ж.п.гари в Матера, незнам там как са нещата.
Инфото ми е от преди месец.

# 218
Разписанието е двупосочно на отделните снимки. Едната служителка на гарата в Бари ни подведе, че единствения начин да стигнем до Матера е автобус, който тръгва зад гарата в 7:30, билетът се купува, както вече е споменавано от едно кафене/тото пункт.  Цената му беше по спомен 12 евро еднопосочно, а връщането беше едно единствено - в 19:00 часа. Пътуването траеше около час, а автобусът спря на около 25 мин пеша от центъра. За връщането решихме все пак да проверим на гарата и там момичето беше изключително любезно и ни каза възможностите. Автобусите в 15:09 и 15:54 са директни, докато останалите пътуват до Алтамура и от там с влак като пътя отнема около час и половина/два, ако е комбинирано. Спирката за автобуса е точно отстрани на жп гара, а билетчето се купува от жп гарата и струва 6 евро. Не е с фиксиран час, така че купувате и се качвате на който автбус решите.

# 219
Момичета и момчета, кое приложение теглите за офлайн карта на района на Пулия?
Досега в чужбина все ползвах онлайн Google maps, но този път искам да пестя мобилни данни 😃

# 220
  • София
Здравейте, Молфета и Трани за един ден постижими ли са с влак?
Ще отседнем в Бари и ще ползваме влак.
Какво интересно препоръчате за разглеждане там, както и места за хапване?
За Трани може да отделите повече време. Има стар град, крепост, катедрала, марина, хубав парк с безброй приказливи папагали. В Молфета май е само стария град, който се разглежда доста бързо. Ако харесвате панцероти (panzerotti), точно до катедралата в Молфета е Bar Al Duomo - Panzerottificio. С най-различни плънки са, включително с морски дарове. Цените на стандартните видове бяха същите като на някой павилион. Обаче ако се седне на маса има такса сервиз. Младежите си купуваха и ги ядяха на пейките до ресторанта. Joy

Имайте предвид, че ресторантите работят до около 13-14 часа и после почти не може да намери храна до 18 часа. Дори ресторантът да работи, то сервират само напитки.

Стига да не е течно, може.
pilito, и кремообразните неща са "течност". Да не се наложи да изхвърляш някой буркан с Нутела или песто. Simple Smile

Момичета и момчета, кое приложение теглите за офлайн карта на района на Пулия?
Досега в чужбина все ползвах онлайн Google maps, но този път искам да пестя мобилни данни 😃
OsmAnd, но и Гугъл имат офлайн карти.

# 221
Наскоро върналите се, моля споделете коя компания ползвахте за наемане на кола? Само това остана от плануваната ни почивка.
До колкото разбрах е добре да се вземе от летището и да е предварително резервирана.

# 222
Ние в един ден правим Барлета, която ми харесва повече от Трани и Молфета заедно с Аутлет вилидж до нея, ако се интересувате от шопинг и намаления.

Има ли обществен транспорт който да стига близо до аутлета или само с кола?

Последна редакция: пт, 27 юни 2025, 08:02 от snow22

# 223
Наскоро върналите се, моля споделете коя компания ползвахте за наемане на кола? Само това остана от плануваната ни почивка.
До колкото разбрах е добре да се вземе от летището и да е предварително резервирана.
Pea, кога пътувате? И на мен това ми остана, а ние пътуваме съвсем скоро.
Гледах Check24, но там имат посредник и ме притеснява да не се налага аз да плащам нещо, ако възникне щета (благодаря на съфорумките за препоръките Hug)

# 224
На 02.07. живот и здраве сме в Бари.
От темите съм отбелязала тези фирми за наемане на кола: check24, doyouitaly, но ми се искаше по нови мнения и предложения.

Общи условия

Активация на акаунт