Бари (Пулия) и Матера (Базиликата) – Красивата Южна Италия - 9

• 37 891
  • 778
  •   1
Отговори
# 195
  • София
Точно срещу автобусите има синя сграда на която пише  Ferrovie Nord Barese- Bari Centrale FNB. Това е другия железопътен превозвач освен Трениталия. Има влакове директно до летището, пътува се около 20мин. Чисти, нови влакове. Но цената е около 5 евро на човек.
До тази гара има една малка керемиденочервена сграда, пак гара, тя пък е за посока Матера. На този площад са 3 гари, според това накъде пътувате. Имайте предвид, че предгаровия площад е в ремонт и се обикаля. На много места има ремонти по улиците ипр.
Ние днес се върнахме от дълъг уикенд в Пулия. Казвам Пулия, но всъщност кацнахме в Бари и от летището директно в Барлетта. С този същия влак на FNB.  Този влак не пътува по трасето покрай морето, тръгва от Бари, през летището и пътува само до Андрия, оттам автобус до Барлетта, който обаче изобщо не чака влака, а те си закъсняват понякога. На отиване си повисяхме час и половина в жегата на гара Андрия и затова решихме днес да си  вземем влака на Трениталия от Барлетта до Бари, разходихме се около 2 часа и после с FNB отидохме на летището.
Благодаря на съфорумките, които бяха писали за това градче и плажовете там. Това ни беше и целта - малко плаж и почивка. Сезонът там вече е в разгара си. Морето е топло, плажовете са пълни, но през уикенда и само с италианци. В Барлетта не срещнахме много чужденци, но уикенда вечерите улиците бяха пълни. В неделя привечер с влака отидохме до Трани, много приятно и красиво градче.
Някой питаше за плажове с чадъри - В Барлетта са хубави плажовете, чадър и 2 шезлонга през уикенда са 25 евро. Плажовете всъщност са заградени на отделни части и всяка си има заведение, игрища, детски кът, места за хранене, съблекални, бани и пр. Има си и места, които срещу заплащане си сядаш и си обядваш с храна от къщи. Огромни фамилии и групи семейства се събират, вадят хладилните чанти и кутии и се започва един продължителен и шумен обяд по 2, 3 часа. Почти всички си носят храна и напитки от вън и си хапват и под чадърите. Иначе има пици, фокачи, паста на място, но само по обед.
Препоръчвам и мястото на което спахме, на 5 мин от плажа, в Стария град. Изключително чисто и модерно обзаведено, с нови и луксозни мебели, модерна баня. Има различни видове стаи, даже с джакузи.
https://www.booking.com/hotel/it/sebel-camere-di-charme.bg.html? … ype=total&ucfs=1&

# 196
Много благодаря за отзива, ще пиша ЛС, защото и ние след няколко дена заминаваме за там, с цел плажове и разходки покрай тях, но ще отседнем в Барлетта.
Много ли далече ви се стори пътуването от Бари? Защото в нашите планове е й Зоосафарите, а то е в обратната посока. Но не успях да намеря курортно градче с хубави плажове в неговата посока 😃

# 197
  • София
Ами от Бари до Барлетта с влака е около 40мин. Влаковете са през 20-30 минути. Е, има закъснения но са в рамките на приемливото. Да, аз като търсих си харесах Барлетта заради плажа, на 5 мин от центъра, плажовете са с чадъри и шезлонги и са удобни за без кола и 2,3 дни просто плаж. Просто като идвате от летището по-сигурното е да се върнете до Бари с рейс 16 или FNB и оттам до Барлета с влака. За разходки - Трани, Молфета, на юг от Бари си ги знаете.

# 198
Летище Бари с влак, или автобус до Чентрале Бари.От там до Монополи с влак. После гледаш от Монополи до другите места.

Благодаря. Свалих си приложението Omio. Мисля да си закупя билети от там, но не съм сигурна дали ще се ориентирам на място как да намеря влака. Може ли малко пояснение?  Влаковете и автобусите на едно място ли спират? Мога ли да си взема билети от автобуса направо, ако реша с автобус?

# 199
Може ли някой да ме ориентира от тук https://www.booking.com/hotel/it/casa-viviana-bari-policlinico.b … =total&type=total&  до летището на Бари има ли удобен автобус? Самолета ни излита от Бари в 9:45. Автобусите кога най рано тръгват?

# 200
В 5 и нещо сутринта е първият автобус от гарата, няма да имате проблем.

# 201
Здравейте, Молфета и Трани за един ден постижими ли са с влак?
Ще отседнем в Бари и ще ползваме влак.
Какво интересно препоръчате за разглеждане там, както и места за хапване?

# 202
  • София
Напълно постижимо, едно че са близо и се пътува бързо, друго че историческите им централни части са компактни.

# 203
Ние в един ден правим Барлета, която ми харесва повече от Трани и Молфета заедно с Аутлет вилидж до нея, ако се интересувате от шопинг и намаления.

# 204
  • София
Здравейте, ние също ще ходим семейно през септември в Бари.
Записвам си каквото споделяте в темата и благодаря за полезното инфо.
Това мнение ме подтикна да попитам има ли смисъл нещо да си купи човек на място? Понеже синът ми (24) иска да си вземе нещо класическо от Италия Simple Smile
Ние в един ден правим Барлета, която ми харесва повече от Трани и Молфета заедно с Аутлет вилидж до нея, ако се интересувате от шопинг и намаления.

# 205
  • Бургас
Аз си купувам подправки и сушени домати Simple Smile В аутлета бяхме, разочарована съм - нищо особено.

# 206
  • София
О, да, подправки задължително Simple Smile Не си падам особено по сувенирите и това е вариант...

# 207
  • Mostly in my mind
Какви подправки купувате и откъде?

# 208
В Молфета е може би най-хубавият сладолед, който някога съм яла https://maps.app.goo.gl/yYs4D6dEvw4dmDAE8

Ресторанти:
https://maps.app.goo.gl/AgE7qA9J2LkaXtVq7
https://maps.app.goo.gl/XMX3ERFtiHVk5iG89 (второто е за стекове, ако сте вегетарианци, не ходете Stuck Out Tongue)

# 209
Благодаря, не сме веге, но сурови стекове не обичаме.
От сладоледа може да се възползваме частично Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт