Бари (Пулия) и Матера (Базиликата) – Красивата Южна Италия - 9

• 6 013
  • 114
  •   1
Отговори
# 30
Защо от летището не отидете до Матера, да спите там и на другия ден да се върнете в Бари. И оттам Алберобело, Локоротондо и ...

# 31
Благодарности на всички за темата и полезните мнения.
Върнахме се вчера от едноседмичен престой в Пулия.
Пристигнахме сутринта на летището в Бари и оттам направо към Матера с автобус. Купихме билети онлайн (не помня сайта).
Матера е прекрасен град! Разходихме се през деня, хапнахме и след това разгледахме деня по тъмно. Посетихме и резервоарите за вода на площада до стария град. Нощувахме там и на следващия ден отпътувахме към Бари.
Останалите 5 нощувки бяха в Бари, а всеки ден пътувахме към съседните градове - Полиняно, зоосафари във Фазано, Остуни, Трани.  Оставихме си един ден в Бари.
Прекрасен район - всяко градче има свой чар и си заслужава да се посети. Искахме да отидем до Алберобело, но в уречения ден там времето не беше подходящо.
Не сме бързали, защото бяхме с деца, но предполагам,  че ако човек става рано ще може да обиколи и види повече места за същия период от време.
Навсякъде пътувахме с влак (освен до Матера) като за разписание ползвахме приложението omio. Билети купувахме от автомати на гарата.
Насладихме се на вкусна храна, джелато и други местни десерти.
Единствено не съм доволна от цената на транспорта от гарата на Фазано до зоосафарито. Бяхме 8 човека и по whatsapp се разбрахме с таксиметровата фирма за превоз. Взеха ни 50 евро за тези 4 километра. На връщане (беше късен следобяд и нямаше много коли по пътя) се върнахме пеша във Фазано (10мин) , хапнахме там и хванахме градски автобус към гарата. Билети взехме от една книжарница.

# 32
Здравейте. Средата на май ще посетя Бари с приятелки за ден и половина. Кацаме в 7:20 сутринта на летището. Вариантите които избрах от прочетеното тук са 2. Но ще се радвам някой да ми даде съвет дали са подходящи. След като кацнем отиваме към Бари и си оставяме багажа ( от темата прочетох за 2 места на центъра) от там с автобус до Алберобело ( 2 часа за разходка) от там с автобус до Монополи ( прочетох че има автобус в 2 часа но не разбрах това ли е единствения час ). Разходка в Монополи и може би обяд. После към Полиняно и след това обратно в Бари. Предполагам ще е късно вечерта и няма да има време за нищо. На другия ден полета в 14:20. Предполагам до 11:30 ще можем да разгледаме Бари, но не зная дали ще е достатъчно. Вариант 2 е след летището да оставим багажа и с влак до Полиняно след това Монополи и обратно в Бари. По принцип аз обичам да обикалям много но едната ми приятелка прави 282829 снимки, обича дългите обяди с вино и следобедно кафе. Не зная дали няма да е едно препускане първия вариант и да се изнервим и 3те. Ще бъда благодарна за съвети. Имам и още въпроси Simple Smile

# 33
На мен ми се вижда стресова програмата. Бих пропуснала едното от двете села край морето. За мен си заслужава да имате сили да се разходите в стария град на Бари вечерта.

# 34
  • Mostly in my mind
Вариант 2.

# 35
Здравейте! Ако може по-запознатите да помогнат с малко разяснения, тъй като буквално след няколко дни заминаваме, а в главата ми стана пълна каша:
1. От машините на гарата мога ли да си купя предварително билет (за след ден или два) или само онлайн става предварителна покупка?
2. Като вляза в сайта на Трениталия и търся от Бари до Монополи да кажем - ми излизат коренно различни цени - 35 евро със Intercity и 13.70 Salento line. И двете ли са влакове? Времето за пътуване е еднакво, каква е разликата?
3. Как става валидирането на билета? Ако от днес си купя за утре да кажем, при качването на влака ли се чекира някъде?
4. Как да избера правилната гара - за някои градчета, както и за Бари, има по няколко гари. За Бари гледам Бари чентрале, но за другите как разбирате?
5. Разумно ли е да си купувам на място билети между градчетата, които смятам да комбинирам? Например предварително да си взема еднопосочен билет до Полиняно а маре, щом го разгледам да отида на гарата и да си купя на момента билет за Монополи да кажем, после в Монополи да си взема за Остуни и накрая в Остуни да си купя за Бари. Свършват ли билетите? Може ли да се окаже, че няма как да се приберем в Бари?
Много ще съм благодарна на всеки, който се включи с някаква информация.
Предстои ни заминаваме след 4 дни, макар че детето много се разболя и честно казано изобшо не знам дали ще успеем да отидем. И все пак тая още някаква малка надежда за чудо, да отидем и да прекараме добре. Благодаря!

# 36
  • Mostly in my mind
Стискам палци детенце да е добре, да отидете и да си прекарате добре. Simple Smile

# 37
  • София
Здравейте! Ако може по-запознатите да помогнат с малко разяснения, тъй като буквално след няколко дни заминаваме, а в главата ми стана пълна каша:
1. От машините на гарата мога ли да си купя предварително билет (за след ден или два) или само онлайн става предварителна покупка?
2. Като вляза в сайта на Трениталия и търся от Бари до Монополи да кажем - ми излизат коренно различни цени - 35 евро със Intercity и 13.70 Salento line. И двете ли са влакове? Времето за пътуване е еднакво, каква е разликата?
3. Как става валидирането на билета? Ако от днес си купя за утре да кажем, при качването на влака ли се чекира някъде?
4. Как да избера правилната гара - за някои градчета, както и за Бари, има по няколко гари. За Бари гледам Бари чентрале, но за другите как разбирате?
5. Разумно ли е да си купувам на място билети между градчетата, които смятам да комбинирам? Например предварително да си взема еднопосочен билет до Полиняно а маре, щом го разгледам да отида на гарата и да си купя на момента билет за Монополи да кажем, после в Монополи да си взема за Остуни и накрая в Остуни да си купя за Бари. Свършват ли билетите? Може ли да се окаже, че няма как да се приберем в Бари?
Много ще съм благодарна на всеки, който се включи с някаква информация.
Предстои ни заминаваме след 4 дни, макар че детето много се разболя и честно казано изобшо не знам дали ще успеем да отидем. И все пак тая още някаква малка надежда за чудо, да отидем и да прекараме добре. Благодаря!

1. Можеш, но няма никакъв смисъл. Те нито ще свършат, нито ще станат по-скъпи в случая.
2. Интерсити за толкова кратко разстояние не ти трябва. Търсиш влак по категорията отпред - в случая R или RV. Те са регионални.
3. Има валидатори навсякъде, ще ги видиш. Преди качване, да.
4. Всички други градчета, които коментираш, имат само по една гара.
5. Разумно е и масова практика. Още по-лесно е онлайн - по избор.
Няма начин да не можеш да се прибереш по причина липса на билети - регионалните влакове в Италия не изискват резервация, нито такава е възможна.

# 38
Благодарности на всички за темата и полезните мнения.
Върнахме се вчера от едноседмичен престой в Пулия.
Скрит текст:
Пристигнахме сутринта на летището в Бари и оттам направо към Матера с автобус. Купихме билети онлайн (не помня сайта).
Матера е прекрасен град! Разходихме се през деня, хапнахме и след това разгледахме деня по тъмно. Посетихме и резервоарите за вода на площада до стария град. Нощувахме там и на следващия ден отпътувахме към Бари.
Останалите 5 нощувки бяха в Бари, а всеки ден пътувахме към съседните градове - Полиняно, зоосафари във Фазано, Остуни, Трани.  Оставихме си един ден в Бари.
Прекрасен район - всяко градче има свой чар и си заслужава да се посети. Искахме да отидем до Алберобело, но в уречения ден там времето не беше подходящо.
Не сме бързали, защото бяхме с деца, но предполагам,  че ако човек става рано ще може да обиколи и види повече места за същия период от време.
Навсякъде пътувахме с влак (освен до Матера) като за разписание ползвахме приложението omio. Билети купувахме от автомати на гарата.
Насладихме се на вкусна храна, джелато и други местни десерти.
Единствено не съм доволна от цената на транспорта от гарата на Фазано до зоосафарито. Бяхме 8 човека и по whatsapp се разбрахме с таксиметровата фирма за превоз. Взеха ни 50 евро за тези 4 километра. На връщане (беше късен следобяд и нямаше много коли по пътя) се върнахме пеша във Фазано (10мин) , хапнахме там и хванахме градски автобус към гарата. Билети взехме от една книжарница.

Здравейте,
към Bradley Cooper (но и всеки който може да ми отговори) - разбирам, че в сафарито сте били без собствена кола. Има ли на място алтернатива за обиколка между животните или е само с лична кола?

Към тези, немали кола в Бари - има ли фирма, чиято пълна застраховка покрива и кражба на колата? Защото чета, всички дават пълна застраховка, която не покрива кражба в районите Пулия и Кампания (високорискови), а сумата (ако това се случи) варива между 500 - 3600 евро?! Само през букинг и тяхната застраховка през Zurich не пише изрично за Пулия/Кампания, но не знам дали защотото се покрива или е описано на друго място.

# 39
  • Горна Оряховица
В Коя част на Матера да си вземем хотел? Ще бъдем за 1 вечер 3 моми и искаме гледка, не не и нещпо скъпо. Ще сме с кола и трябва да има паркинг. Гледам в букинг например това
https://www.booking.com/Share-BP9ouU
Има гледка, добре ли е като локация?

# 40

Не е най великата гледка на света
 Но става.

# 41
  • Горна Оряховица
За Бари ще търся също 1 нощ. в коя част да се насоча. Искам да има паркинг /ако е безплатен още по-добре/ за колата. Там търсим ли гледки? Още ви чета назад, но повечето мнения са за разходка с транспорт, а не рант а кар.

# 42
В Бари  безплатното паркиране е много трудно, затова ви съветвам на платен. Близо до гарата има мн хубав паркинг, 2 евро  на час . Нашият хотел беше между гарата и стария град , на по 5 минути и беше мн удобно .Гледката е градския пейзаж.

# 43
  • София
Здравейте! Май месец ще ходим в Бари, но ще имаме само 2 пълни дни и ще се движим с влак или автобус. От всичко прочетено решихме 1 ден да отделим на Матера, защото май няма да има време и за друг град в този ден. На следващия искаме да видим Алберобело. До колкото разбрах, него можем да го съчетаем с Полиняно, Монополи или Локоротонд. Кое от тях е за предпопитане? Част от компанията много държи да отидем до Фазано и сафарито там, но никъде не видях да има транспорт от Фазано до Алберобело, бихте ли споделил, ако има такъв вариант или просто едните ще отидат да обикалят градчета, а другите на сафари?

# 44
  • Германия
Някой бил ли е в Reggio Calabria? Купих билети за един дълъг уикенд през май, сега обмислям програма. Още и хотел не съм букнала. Замислям се за разходка и до Месина с ферибот.

Ако някой има идеи или препоръки моля да пише.

Общи условия

Активация на акаунт