Бари (Пулия) и Матера (Базиликата) – Красивата Южна Италия - 9

• 6 938
  • 123
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Според мен и двата града са тотално безинтересни. Нито са красиви, нито романтични, нито блестят с архитектура или каквито и да е. Изобщо в Италия ще са сигурно последните два, от по-големите, за които ще се сетя.

# 46
  • Германия
Според мен и двата града са тотално безинтересни. Нито са красиви, нито романтични, нито блестят с архитектура или каквито и да е. Изобщо в Италия ще са сигурно последните два, от по-големите, за които ще се сетя.

Благодаря, уважавам мнението ви, но предпочитам да се включат хора, които са били там или имат идеи, препоръки.
Нямам нужда от подобни коментари.

Както казах намерих евтини полети, ще хапнем пица, джелато и т.н. ще се разходим. А вие може да прочетете повече за Калабрия и за бронзовите статуи например.

П.С. Бих отишла навсякъде в Италия или по света, където има море.

# 47
  • Горна Оряховица
Ние имахме спирта с круиза миналия месец в Месина. Изключително безинтересен град. Направихме изцяло пешеходна обиколка на всички забележителности. Бях запазила тази сладкарница от препоръчки във форума https://maps.app.goo.gl/4GPpAZx5ftWLFt8N6
но беше затворена. До часовниковата кула хапнахме каноли в една сладкарница, не бяха нещо особено. Не ми беше "туристически" града. Не сме ходили в Таормина, там настроението е по-италианско по снимките.

П.С Аз още съм в чудене от 3те ни дни какво да измисля за ношувка и правене през 2рия ден. Първи ден имам запазена нощувка в Матера. С кола сме и сутринта на 2рия ден можем от Матера да си направим обиколка пътьом към Бари - Мартина Франка - Локоротондо - Монополи - Полиняно а Маре.
Въпроса е че не знам къде какво да видим, да спираме ли на всякъде, КЪДЕ ИМА УДОБНИ паркинги и какво си заслужава?

Сафари не искаме, киснене по кафета и 2-3 часови спирки за обяди не ни блазнят. Аз обичам да гледам красоти, забележителности. Не ни е проблем ходенето. Посъветвайте  ме нещо. Настаняването в Бари ще бъде след 15 часа и така или иначе и имаме цял ден за разходка.
За Бари също ще съм благодарна да ме насочите в коя част на града да гледам за нощувки /заради удобното паркиране/. Когато пристигнем в Бари може хотела ни да е в покраинините, а с градски транспорт да идем до старата част.

Последна редакция: вт, 22 апр 2025, 12:44 от Jeini

# 48
На мен Реджо ди Калабрия ми хареса, като повечето италиански градове. Миналата година бяхме за ден там. Има прекрасен крайбрежен булевард с интересни тухлени сгради, три големи статуи, нещо като площад със стъпала и фигура на Атина. Там уцелихме някакъв празник - децата играеха на баскетбол, забавляваха се, имаше храна и напитки. Търговската улица също е интересна, там бяха разположени арт композиции, сградата на правителството, базилики, други интересни сгради. Италианците, с които разговарях предварително, много горещо препоръчаха Националния археологически музей, в който се съхраняват известните бронзови изделия от Риаче, обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО, близо до крайбрежния булевард е, но не ни стигна времето. Както и не ни стигна времето за някакъв замък малко извън града. Но пък намерихме прекрасен сладолед на принципа: Следвай местните.
Според мен си струва човек да прекара ден-два там. Ако имате повече време, горещо ви препоръчвам Тропеа - прекрасен морски курорт и не е така комерсиализиран. И транспортните връзки са добри.
За Месина нищо не мога да кажа. В Сицилия има много прекрасни места за гледане и не можахме да стигнем до нея.

# 49
  • Германия
Rebus99, благодаря, вече имам резервация за музея. И понеже се пада и първата неделя на юни, даже е безплатно.

За замъка също четох, но не знам дали ще успеем.

# 50
Може ли отново сайта на Сафарито? Какво ни съветвате, да си вземем билети предварително за седмичен ден става въпрос или може на място?
Все пак ще наемем кола и ще го посетим. 🤩

# 51
Няма нужда предварително  да си купувате билети, през почивен ден изчакахме 10 мин., а в делничен едва ли ще е повече

# 52
То и в сайта си пише, че билети се купуват на място. Няма опция за онлайн.
https://zoosafari.it/tariffe/#zoosafari

# 53
  • Горна Оряховица
От Летището в Бари сутринта си взимаме кола и тръгваме към Матера. Какво да видим по пътя?
В Алматура да спираме ли? Искам гледки и красоти.
Офиса за рент кат отваря в 8 и мисля до 8.30 да сме потеглили. Предполагам, ако няма къде да спираме ще обядваме в Матера. Ако има нещо по пътя, което си залужава ще се отклоним.

# 54
Здравейте, искам да попитам тези от вас, които имат опит - края на юли, началото на август как е температурата в Бари? Четох някъде, че първите 2 седмици на август нищо не работело, вярно ли е, ако някой е ходил по това време?

# 55
Доста горещо е. Почти всичко свързано с туризъм е отворено /заведения, барчета и т.н./

# 56
В края на юни съчетахме почивка на море и разходка из градчетата.
Да, много е горещо в континенталната част. В Алберобело беше 36 градуса,  в Матера 34, но в Матера вечер захлажда. Край морето е добре.
В края на юли или август, не ми се мисли.

# 57
  • ВАРНА
Здравейте. Промениха ни полета за прибиране и сега е в 7,30 сутринта,което означава че трябва да сме на летището около 5,30. Дали ще успеем с градски транспорт или е по-добре такси? На 10-15мин пеша сме от Bari Centrale. Благодаря предварително Flowers TulipИ ако е с такси как поръчвате?

# 58
Първият автобус 16 тръгва в 5-5,10 сутринта. С него ще успеете.

# 59
Здравейте, още не съм букнала хотел или апартамент, защото се чудя кое ще е по-добре - да спим в близост до Бари с наета кола или в самия Бари?
Моля за съвети.

Ще сме края на юни там за плажна почивка + сафари разходката и още няколко градчета в близост.
Ако Пане о помодоро не е претъпкан, бихме ходили на него, но предвид постовете, че в този период е претъпкан, бих обикаляла съседните плажове (тоест, пак ще ни трябва кола). И затова се чудя, дали въобще да се бутаме в Бари, паркинги, високи цени и т.н., или да отседнем в близост с удобството да не търсим къде да паркираме и да плащаме прескъпо....

Как бихте направили вие?
Благодаря ви Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт