Бари (Пулия) и Матера (Базиликата) – Красивата Южна Италия - 9

• 32 651
  • 687
  •   1
Отговори
# 660
  • София
Аз слязох първо за разходка из Алтамура, до тук билета е 3.90. Иначе от Бари до Матера е 6 евро. Може да се купи и онлайн директно от превозвача : https://ferrovieappulolucane.it/en/
Колко е времето за пътуване до Матера? И някъде бях чела че пише с един букет да слезеш да се разходиш в Алтамура и после да се качиш да следваш влак за Матера?
Ние утре летим за Бари?

# 661
  • Mostly in my mind
Здравейте отново, ясно е, че докато не тръгнем, няма да съм наясно къде точно да отидем около Бари. Искаме едният ден да бъдем само в Бари, но на следващия да отидем до някое от тези градчета: Матера, Полинямо а Маре, Монополи или Алберобело. Ще пътуваме само с  обществен транспорт и за това ми е голямо колбанието, разбира се и това, че ще имаме само един ден на разположение. Кое според вас ще е най-интересно за деца на 8-9 г.? Не плануваме посещение на Фазано, защото декември месец няма да може да му се насладят подобаващо, пък и няма да наемаме кола. За това искам да разгледаме забележителности и места, които биха били интересни за деца. Могат да ходят доста, ама могат и да не ходят.... Зависи.... Smiley
аз бях резервирала обиколка на Матера с кола кабрио. заради децата. но нз как е декември. https://www.getyourguide.com/bg-bg/matera-l1060/sassi-in-tour-wi … ate_to=2025-12-01 за съжаление не мога да дам отзив, защото не посетихме Матера. но мисля,че за деца ще е интересно.
моят съвет е още от тук да си направите план къде и какво да посетите и колко време да му отделите.
аз даже на едни листа си бях написала - 1 ден, 2 ден... Grinning и всичко под час. ама не съм критерий, понеже съм луда на тема организация Grinning особено на нещо непознато.

# 662
  • София

Колко е времето за пътуване до Матера? И някъде бях чела че пише с един букет да слезеш да се разходиш в Алтамура и после да се качиш да следваш влак за Матера?
Ние утре летим за Бари?
Около 2 часа е пътя, желателно е да се тръгне рано ако ще е дневно посещение.
Няма да стане с един билет, защото гарите са с контролиран достъп. Ако билетът е Бари - Матера, то турникетите на Алтамура няма да го разпознаят. Влиза се и се излиза с QR кода на билета.
3.90 е билета Бари - Алтамура. 2.10 е Алтамура - Матера.

# 663
Здравейте, чета за промените за които пишете  за пътуване от Бари ди Матера, но не се ориентирам те засягат ли пътуването директно от летището към Матера.Как би следвало да се придвижим оттам?

# 664
  • Mostly in my mind
Здравейте, чета за промените за които пишете  за пътуване от Бари ди Матера, но не се ориентирам те засягат ли пътуването директно от летището към Матера.Как би следвало да се придвижим оттам?
Не го засягат.

# 665
Кое според вас ще е най-интересно за деца на 8-9 г.?

Можете да пробвате Алберобело до обяд, след това - Полиняно, също става, но трябва да се върнете в Бари, няма
директен транспорт.

Това не е така. Има няколко автобуса от Алберобело до Монополи и един до Полиняно. Този за Полиняно е късен  - в 18ч, но за Монополи има в 15.30 и спира близо до гарата откъдето пък може да се вземе влак до Полиняно. Спирката в Алберобело не е добре обозначена, но е точно там където е указано в гугъл мапс.
Не е нужно да се ходи до Бари.

# 666
  • Бургас
Съжалявам, не знаех. Все мисля за влака и изключвам другите възможности Simple Smile

# 667
  • София
С автобуса за Монополи в 15:30 ще се пристигне в Полиняно в 17:25 според действащото разписание. Предвид все по-късия ден, според мен не си заслужава тази гимнастика. Евентуално за летния сезон би било добра опция.

# 668
Ние в края на юни, когато е голям деня, пътувахме Барлета-Монополи с влак. Тръгване в 7,30 ч и пристига около 9 ч в Монополи, по памет преди няколко години. Кафенце, разходка, обиколка с корабче по крайбрежието,  после и обяд с невероятна морска храна.
В 14,30 ч с автобус от Монополи до Алберобело и пристига около 15,30 ч в най-голямата жега в Алберобело,  но все пак му отделихме няколко часа.
Имаше проблем с влака за връщане и ни качиха на автобус без да доплащаме и вечерта бяхме в Бари, а после и в Барлетта.
Не е невъзможно,  но в жегата е уморително.
Ние се справихме в един ден,  защото като цяло идеята ни беше почивка и плажуване.

# 669
Здравейте, искам да попитам може ли да се вземе рентакар от Бари в самия град. Всички опции, които срещам са от летището, а това не е удобно за нас.

# 670
  • Пловдив
Когато аз търсих кола под наем,  ми предлагаше и втора локация, в града. Но цените бяха доста по-високи и изборът беше по-малък.

# 671
Ние сме наемали от гарата, но цената беше доста  висока.

# 672
Здравейте, включвам се с нашият опит за придвижването от Алберобело до Монополи. Май месец ние взехме директен автобус сутринта в 08:30, един час се пътува, но мисля че се движи само в делнични дни. Следващият е в 12:00. Билети взехме оттук:

https://biglietteria.cotrap.it/#/ricerca/itinerari;idLocalitaPar … Aziende=;pagina=1

# 673
След седмица пътуваме към Бари за първи път.Изчетох темата и горе долу наместих маршрута..Не сме го решили окончателно,но по-скоро ще сме без наета кола. Кацаме на 18сти 7,20 сутринта и първата нощувка ще е в Матера.Плана е за вземем автобуса в 9,15.Следващите три нощувки са в Бари,на 22ри в 9.45 сутринта летим наобратно.

Идеята ми е :
ден 1 -Матера
ден 2 -прибиране в Бари,настаняване и разглеждане на града
ден 3 - Алберобело и Локоротондо (дали да се опитаме да видим и Мартина Франка? )
ден 4 - Фазано и Полиняно.

Въпросът ми е ,ако реша да включа Гравина,точно как да стане? Дали отивайки към Матера първия ден или на следващия ден,на път към Бари.Удобно ли ще бъде с техния транспорт или да се откажа? Другия вариант е да спрем само в Алтамура.
Ако някой смята,че има как по-добре да уплътня дните ,ще съм благодарна на предложения.
Три девойки и две майки ще сме,настроени сма да обикаляме по цял ден.

# 674
  • София
Бих оставил Гравина или Алтамура за втория ден сутринта напът към Бари с ранно тръгване от Матера. В самия Бари няма кой знае колко. Алтамура и Гравина носят различни емоции, само за разходка и без музеи и галерии 3-4 часа са достатъчни и за двата града.
В ден 3 и с по-ранното стъмване вече, трети град за деня ще дойде твърде много.

Общи условия

Активация на акаунт