Бари (Пулия) и Матера (Базиликата) – Красивата Южна Италия - 9

• 37 816
  • 778
  •   1
Отговори
# 645
  • Перник
А, може ли да дадете сайта, от който сте поръчали таксито? Наистина ще ми е спокойно, като знам, че имаме още една алтернатива. И наистина ли на твърда цена е сумата за такситата или си имат тарифи на пробег?

# 646
  • Mostly in my mind
Не само ще стигнете и ще хванете полета,ами и доста ще си почакате на летището. Особено ако сте само с ръчен багаж. Така че си хващайте влака и не се притеснявайте изобщо. Simple Smile
Помня,че при нас гейта го отвориха сигурно 30 мин преди полета.

# 647
  • София
На летището в Бари и един час е напълно достатъчен, ако нямате чекиран багаж. Минава се много бързо през проверката за сигурност. Ние даже стигнахме на гейта 30 мин. преди полета (който нямаше закъснение) и се качихме спокойно на самолета. А беше още лято и имаше доста хора на летището.
Иначе аз не харесах толкова Лече. Не искам да кажа, че е лошо - катедралата наистина е много впечатляваща, но не ми хареса, че се влиза само с билети. Повече ми допадна Остуни, а най-много харесахме Галиполи, който не е толкова популярен в темата. Но бяхме с кола, не знам дали е удобен за посещение с влак. Все пак е на западния бряг и разстоянието от Бари не е малко.

# 648
И аз съм от харесалите Лече, съжалих, че бяхме само ден и половина там. Другият път повече с обиколка на съседните градчета с плажни ивици.

# 649
  • Пловдив
+1 за Галиполи и още повече за плажовете на вътрешната страна на тока на ботуша,но тази година не можахме да отидем.

# 650
  • София
Малко за автобус 16 :
1. Въпреки, че официално трябва да продават, за втори път от два опита виждам, че шофьорите не продават билети. Тоест остава купен отвън или с банкова карта директно.
2. Обаче, на някои от хората в автобуса днес, системата не им прие картите. Едно момче дори пробва с две пластики и две през телефон - нищо не хвана от тях.
3. Аз си купувам хартиен - от летището, втори етаж ( заминаващи ) от магазин Relay.
Те са вече с QR код. Четецът, обаче, на валидатора е сложен отдолу и понеже е светло не се вижда накъде е светлината му за да го наместиш там. В конкретния автобус един човек асистираше на всички при валидирането - не разбрах служител ли е, но по-скоро като да не е.

Та, в заключение за ползващите автобуса, на този етап съветвам да не разчитате все още на директното плащане с карта вътре, а да се снабдите с хартиен билет предварително.

# 651
Благодаря!

# 652
  • София
До 25 октомври е в ремонт гарата от която заминават влаковете за Матера / Алтамура / Гравина. Има заместващи автобуси в участъка от Бари Чентрале до Бари Скало и оттам се продължава с влака. Автобусите тръгват отстрани на гарата от временна спирка с адрес Corso Italia 70, НЕ от новата автогара. Задавайки адреса в Гугъл Мапс ще ви покаже точно къде е. Обаче, понеже сме в Италия 😋 точно там е заградено и спират тирове, които разтоварват материали за ремонта. И де факто към момента автобусите тръгват малко по-назад, където е спирката на градския транспорт която се казва Italia De Rossi.
Има табела на временната спирка, но ако чакате и видите тип междуградски автобус спрял по-назад, вероятно ще е той.
Маршрутна табела на автобуса няма в момента, пише само че е заместващ транспорт.

Не знам към момента дали след 25.10 ще има още ремонти. Ако видя нещо, ще пиша.

Чакалнята на гарата е отворена, машината за билети работи. Ремонтът е само по коловозите, пероните и покрива над тях.

# 653
  • Mostly in my mind
да, още преди месец и нещо съфорумка обясни подробно цялата процедура. автобусите тръгват от там, защото са реално към тази гара, на тази компания. от новата автогара тръгват автобусите, които са директно до Матера.

Приятно изкарване,RebelHeart. Ще чакаме и снимки Simple Smile

# 654
  • Бургас
А как стои въпросът с автобусите от Матера до Бари. В Матера една спирка ли има?

# 655
  • София
До 25 октомври е в ремонт гарата от която заминават влаковете за Матера / Алтамура / Гравина. Има заместващи автобуси в участъка от Бари Чентрале до Бари Скало и оттам се продължава с влака. Автобусите тръгват отстрани на гарата от временна спирка с адрес Corso Italia 70, НЕ от новата автогара. Задавайки адреса в Гугъл Мапс ще ви покаже точно къде е. Обаче, понеже сме в Италия 😋 точно там е заградено и спират тирове, които разтоварват материали за ремонта. И де факто към момента автобусите тръгват малко по-назад, където е спирката на градския транспорт която се казва Italia De Rossi.
Има табела на временната спирка, но ако чакате и видите тип междуградски автобус спрял по-назад, вероятно ще е той.
Маршрутна табела на автобуса няма в момента, пише само че е заместващ транспорт.

Не знам към момента дали след 25.10 ще има още ремонти. Ако видя нещо, ще пиша.

Чакалнята на гарата е отворена, машината за билети работи. Ремонтът е само по коловозите, пероните и покрива над тях.
Здравейте колко е билета /Бари -Матера/,че в нета много противоречиви цени ми излизат, разписание къде може да се види. И колко време се пътува .
Лолита къде е новата автогара от която се хваща директен автобус до Матера?

Последна редакция: чт, 09 окт 2025, 10:28 от mary81

# 656
  • Mostly in my mind
Новата автогара е зад гарата.
Скъпи са билетите за автобусите,да. 12,13 евро в посока. Но се пътува директно и около час. Доколкото са споделяли съфорумци, спират на около 30 мин пеша от саси.
Влакът спира на Матера Чентрале. Той е по-близо до саси.
Т.е. на различни места спират.
На връщане било с директен автобус, не влак, от Матера Чентрале. Ама Ребел щ е каже дали е още така

# 657
  • София
Аз слязох първо за разходка из Алтамура, до тук билета е 3.90. Иначе от Бари до Матера е 6 евро. Може да се купи и онлайн директно от превозвача : https://ferrovieappulolucane.it/en/

# 658
  • Перник
Здравейте отново, ясно е, че докато не тръгнем, няма да съм наясно къде точно да отидем около Бари. Искаме едният ден да бъдем само в Бари, но на следващия да отидем до някое от тези градчета: Матера, Полинямо а Маре, Монополи или Алберобело. Ще пътуваме само с  обществен транспорт и за това ми е голямо колбанието, разбира се и това, че ще имаме само един ден на разположение. Кое според вас ще е най-интересно за деца на 8-9 г.? Не плануваме посещение на Фазано, защото декември месец няма да може да му се насладят подобаващо, пък и няма да наемаме кола. За това искам да разгледаме забележителности и места, които биха били интересни за деца. Могат да ходят доста, ама могат и да не ходят.... Зависи.... Smiley

# 659
  • Бургас
Кое според вас ще е най-интересно за деца на 8-9 г.?

Нищо. Лично моето усещане е, че това са места за възрастни, или за хора, които са излезли от тийнейджърската възраст, които харесват старинни сгради, романтични места, спокойствието... Децата, особено на тази възраст, трудно се впечатляват от архитектура и камънаци.
Може би трулите на Алберобело ще им бъдат най-интересни от всичко изброено.

Градовете се съчетават така: Полиняно и Монополи може в един ден.
Матера може в един ден.
Алберобело и Локоротондо - също в един ден.

Можете да пробвате Алберобело до обяд, след това - Полиняно, също става, но трябва да се върнете в Бари, няма директен транспорт.

Общи условия

Активация на акаунт