Бари (Пулия) и Матера (Базиликата) – Красивата Южна Италия - 9

• 38 864
  • 777
  •   1
Отговори
# 585
Здравейте ,  три дни в Матера,  Алберобело и Бари.
За първи път в Италия и ми хареса прекалено много , че букнах сега билети за Пиза и Флоренция 😀
Пристигнахме следобед в Бари и от летището хванахме автобус за Матера. Билети си бяхме закупили онлайн от Омио. Спирката се намира малко по - напред от тази на автобус 16.
Много ми хареса Матера .  Романтичен и уютен град . Напомня Несебър , но в по - голям мащаб.  Спахме само една вечер и отпътувахме  към Бари .  
Там се настанихме и излязохме на разходка.  Също приятен крайморски град.  Хората масово си попийват Аперол по цял ден Cocktail
От кафе Деа си взехме билети за Алберобело и на следващият ден отпътувахме от Централната гара на Бари за там . Прекрасно място е това градче,  но бяхме по  обяд и беше много топло . Разходка 2 часа и се върнахме .
И там и в Матера си недоизживях емоцията и ще се върна пак за повече.
За летището на връщане си пътувахме с влак . Удобно и бързо  . Билети се взимат пак от гарата .

Последна редакция: сб, 20 сеп 2025, 21:04 от This_season

# 586
  • Mostly in my mind
И на нас много ни хареса. Heart
Първия ден кацнахме към 14 часа, настанихме се,  починахме и направихме разходка в стария град. Вечеряхме,  ядохме от прословутия сладолед до замъка. Прекрасно е из стария град.
Вторият ден беше за Алберобело и Локоротондо. Билети бях купила предварително от омио. В Алберобело е хубаво, но имаше адски много хора и беше ужасна жега. Детето го заболяха очите от бялото и от светлината, която се отразява в него,че купувахме капки от една аптека.
След това отидохме в Локоротондо. Ах,  колко е хубаво там. Отново е бяло,но сградите са високи, уличките тесни и е толкова приятно да се разхождаш. Там ми остана сърцето. Simple Smile между Алберобело и Локоротондо също така има много трули по пътя. В Локоротондо не пропускайте църквата. Много е живописна и няма вход. Вътре може да си напишете пожелания в кутия и да посетите криптата. Доста са реалистични статуите им. Чак да те хване страх. В началото на стария град в дясно има машина за вода...срещу 0.10 евро цента ти пуска 1 л вода - минерална или газирана. Бяхме много впечатлени. За съжаление явно снимката съм  я изтрила,а помня, че я снимах.
Третия ден беше за Фазано и Полиняно. И за двете също е писано много. Едва ли нещо различно ще кажа. Simple Smile Мъжката част от семейството беше много впечатлена от сафарито. Само да кажа,че за сумата от 35 евро, освен зоосафари влизат и още 4 или 5 атракциона. На билета ги пише и като ги минете ги продупчват. Възползвайте се и от тях, за да е пълно удоволствието. Simple Smile
Четвъртия ден беше за Матера. За съжаление не я посетихме. На моите хора им дойде в повече обикалянето и решихме да я заменим с плаж. Пане е помодоро. Отидохме с градски транспорт. Като цяло навсякъде сме се придвижвали с влакове и автобуси. Изключително удобно. Много добър избор,при все че италианците хич не ги бива в шофирането. Това ни направи впечатление в Бари.
Оставям линк към квартирата, в която бяхме. Имахме включени в цената лека закуска, кафе, вода, мляко, плодове, студен чай за децата. Хазаинът беше изключително мил и отзивчив. На молбата ми за смяна на възглавниците веднага се отзова.

https://www.booking.com/hotel/it/b-amp-b-alighieri-97.bg.html?ai … type=total&ucfs=1&

Пиаца Меркантиле

Със сигурност ще се върнем. Най-малкото заради Матера ♥️

Последна редакция: нд, 21 сеп 2025, 00:52 от Лолита

# 587
И аз съм останал с лошо впечатление как шофират.
Из Костиерата рейсовете се карат само от български шофьори.

# 588
  • Вестерос
В Рим е някакъв ужас, никаква дистанция, резки движения, но като им свикнеш нямаш проблеми.

# 589
  • София
Здравейте,
Началото на октомври ще съм за 4 дни за първи път в Пулия. Още се колебая в кой град да спим/ 3 жени/. И за транспорта се чудя кола ли да наемем или с обществения транспорт.
Ако сме с кола паркирането не е ли трудно. Ако сме с обществен транспорт в самите градове как става придвижването.

# 590
Прекрасна е Пулия! Ние януари ще бъдем там, били сме и през друг сезон. Синът ми  също я хареса много,беше на море там през юли, след седмица пак отива на почивка.
   Аз да питам пак за Алберобело - билети пак ли от кафе Деа купуваме?

# 591
  • Mostly in my mind
За Алберобело купих от Омио.
Къде беше синът ви на почивка точно?
И на нас толкова ни хареса,че точно за лятна почивка си мислехме да се върнем.

# 592
  • София
В новата автогара има каса + машини.

# 593
  • Пловдив
Ние бяхме април и бяхме с кола под наем. Не сме имали проблем с паркирането, нито в Бари, нито в другите градчета. В Италия са по-скъпи колите под наем, ако решите да вземете, задължително пълна застраховка.

# 594
# 595
За лятна почивка ходим в Барлетта. Има много хубав плаж. Градчето е семпло и спокойно, на около 40 минути с влака от Бари. Ние ходихме веднъж, но децата за четвърта поредна година.

# 596
  • София
И ние бяхме на морска почивка в Пулия в началото на септември и си изкарахме супер. Бяхме с кола под наем за една седмица. За база избрахме Порто Чезарео, по-точно Скала ди Фурно, което се намира на около километър от курорта и е в непосредствена близост до прекрасен плаж, в района на плажен бар Le Dune. Смея да кажа, че това беше един от най-хубавите плажове, но които сме почивали, въпреки че не е толкова популярен. Водата беше кристално чиста и искряща. Няколко вечери ходихме на разходка до съседни градчета и така разгледахме набързо Лече, Остуни и Галиполи. Тъй като полетът на връщане беше в 9.15 сутринта, последната нощувка ни беше в Матера, която не бяхме посещавали досега. Там отпразнувах и рождения си ден - много обичам да не съм вкъщи на тази дата, май от доста години не ми се е случвало да прекарам празника у дома.
Все пак почивката в Пулия има и някои не толкова прекрасни моменти (които обаче за мен не бяха особен проблем, но все пак ще ги спомена с оглед по-голяма обективност):
- В района, в който бяхме отседнали, имаше комари. Мен ме хапят доста, от време на време ползвах Аутан, но странното беше, че въпреки ухапванията, не ми останаха големи и сърбящи пъпки.
- Възможно е да ви поискат допълнителна такса за чаршафи и кърпи.
- Въпреки че беше в края на активния сезон, в района си имаше доста туристи, предимно италианци. На плажа в неделя сутрин (31.08.) имаше страшно много хора, едва намерихме място. Следващите дни беше доста по-добре, но пак си имаше хора, не може да се сравнява с плажовете до гръцките острови по същото време. Но пък водата беше идеална.
- По плажовете има постоянен поток от търговци на джунджурии, които могат да бъдат доста досадни.
- Бийч баровете са доста скъпи (доколкото знам - около 20-50 евро за сет + отделно за паркинг) - ние ползвахме само свободната зона, която е по-малка, но достатъчна.
- Шофирането из Пулия е бавно  (ограниченията са 50 до 70 км/ч) и движението е натоварено, а шофьорите са доста нетолерантни и често включването и левите завои са трудни.
Слагам ви е няколко избрани снимки от почивката:
Порто Чезарео

Пунта Прошуто - там навалицата беше кошмарна

Залез от лодка

Нашият плаж

Галиполи

Последна редакция: чт, 25 сеп 2025, 11:41 от миленка_д

# 597
  • Пловдив
А как се ползва плажът в Барлета? Плащат се чадър и шезлонг, към заведение са или е свободна зона?

# 598
  • Mostly in my mind
Благодаря ви за полезните мнения!
А как беше водата в морето в началото на септември?
Ние тогава посетихме градския плаж в Бари и водата беше адски студена. Нищо общо с нашето черноморие.

# 599
Милена, има частни плажове с бийч бар към тях. 20 евро е цена на чадър с два шезлонга.
Има и свободна зона.

Общи условия

Активация на акаунт