Бари (Пулия) и Матера (Базиликата) – Красивата Южна Италия - 9

• 37 767
  • 778
  •   1
Отговори
# 735
Обикаляме околностите и сме доволни. Темата ни е полезна.
Може ли да обясните за влака до летището? От къде се купуват билети? В Омио и ТренИталия излиза разписание,  но не може да се вземе билет....
Къде е спирката на влака - на кой перон на Бари Централ? Къде се валидира билета?
Благодаря!

# 736
  • София
Оператор на линията от летището : https://ferrotramviaria.it/en/web/guest/home

От / до летището дори няма нужда да се купуват билети : маркира се безконтактна карта на турникетите и същата карта се маркира на изхода. Отделно билети могат да се купят от машина на всяка гара или от каси където има.

Този оператор има отделна и самостоятелна гара в рамките на гаровия комплекс Бари Чентрале. Гарата е челна и се намира непосредствено до тази на другия оператор който оперира до Матера. Ето тук :

Доколкото знам, но не съм сигурен, хартиените билети на този оператор не се валидират допълнително. Прочитането на входния турникет до активира и съответно прочитането на изходния турникет го деактивира и не може да се ползва повторно.
Изчакай за допълнително потвърждение на това последното, защото както казах, не съм напълно убеден.

На летището има много табели и директен тунел до / от гарата  от / до входа на летището.

# 737
  • София
Може ли да обясните за влака до летището? От къде се купуват билети? В Омио и ТренИталия излиза разписание,  но не може да се вземе билет....
Къде е спирката на влака - на кой перон на Бари Централ? Къде се валидира билета?
Благодаря!
Тази сутрин го ползвах.
Като застанеш с лице срещу Гара Централе, входът е в дясно. Билет от кафето (има гише) за 5 евро и по стълбите надолу и си на перона.
При слизане на летището го чекираш, за да може да се излезе.
Има стрелки навсякъде и излизаш на летището.
Купих билет в 5 сутринта.

# 738
  • Mostly in my mind
ние не сме чекирали хартиени билети. забравих тази подробност. но контролата във влаковете го правеше.

# 739
  • София
Благодаря!
Тази сутрин го ползвах.
Като застанеш с лице срещу Гара Централе, входът е в дясно. Билет от кафето (има гише) за 5 евро и по стълбите надолу и си на перона.
При слизане на летището го чекираш, за да може да се излезе.
Има стрелки навсякъде и излизаш на летището.
Купих билет в 5 сутринта.
[/quote
В колко часа хванахте влак за летището?Предполагам за сутрешния ранен полет към София.От/до летището съм ползвала само автобусния шатъл

# 740
Здравейте отново, при нас за сега единия ден ще остане може би по-свободен, като наредих и обобщих плана. Та, има ли някъде наблизо аутлет или място за пазаруване около Бари?

# 741
  • София
В 5:25 хванах влакчето за летището, първия е в 4:57.
Полета беше в 7:35 и имаше преспокойно време.

За купуването на билети - всичко съм си взимала от каси и автомати, не съм ползвала посредници.
До Монополи и Полиняно - влак. Хубаво и спокойно пътуване, не се усеща.
До Алберобело автобус за 1 час, с влак е 2 часа и нещо в посока.
Автогарата е зад централна гара - минава се в тунела на гарата и се хваща изхода на 10-ти перон. Щом се излезе се тръгва в дясно и след около 200 -300 метра е автогарата. Дават и хартиено разписание, може да си направите плановете за идните дни.
До Матера не е удобно с автобус, въпреки на половина по-краткото време. Първия е в 7:30, втория чак в 14ч.

Последна редакция: вт, 04 ное 2025, 10:50 от Ms.Gorgeous

# 742
  • Бургас
Здравейте отново, при нас за сега единия ден ще остане може би по-свободен, като наредих и обобщих плана. Та, има ли някъде наблизо аутлет или място за пазаруване около Бари?

https://maps.app.goo.gl/ncWChF6NbD5NdcuY7

# 743
  • Mostly in my mind
Има. На Виа Спарано и уличките около нея има много магазини каквито се сетите марки. Simple Smile

# 744
  • Перник
Включвам се, надявам се, с полезна информация: Коледният базар в Бари ще бъде отворен на 06.12.2025 г. Тъкмо съвпада с датите, през които ще го посетим със семейството.

# 745
Вклювам се за идеи при вас с предстоящо пътуване през април. Ще имаме 4 пълни дни и още не съм направила план за всичко, но съм набелязала Полиняно а Маре/Монополи, Локоротондо, Алберобело и Матера.

Чудя се има ли смисъл да включвам и Бари в графика? Погледнах го на Гугъл, но нещо не ме грабна, всички градчета в Пулия имат подобен стар град, а по-малките са ми някак по-симатични. Ще изпуснем ли нещо кой знае какво, ако го пропуснем изцяло? Другото ми колебание е дали да стигнем и до Остуни, за сметка на Локоротондо, или да се пробваме да ги съвместим и двете? Нощувки още не съм запазвала никъде, докато не реша окончателно.

Ще наемем кола, така че по всяко време да адаптираме програмата, ако се наложи. С две деца сме, но не са толкова малки и са свикнали да ходят пеша.

# 746
  • София
Според мен малките градчета са по-интересни от Бари. При ограничение във времето, първо него бих отрязал.
Пак според мен Локоротондо е по-приятно и интересно от Остуни.
Но това винаги е субективно.

# 747
  • Mostly in my mind
Да, аз бих включила Бари. На нас ни хареса! Има чудесни места за хранене, старият град е приятен за разходка, Виа Спарано също, крайбрежната ...а ако вдигнете поглед към сградите, прекрасни са! Heart Eyes

# 748
Здравейте! Планирам второ пътуване до Бари в началото на април, но това, което ме притеснява е, че на 5ти април е католическия Великден. Дали случайно някой е бил по техния Великден там и знае ли дали всичко си работи? Имам опасения, че може повече места да са затворени.

# 749
Здравейте, догодина ни предстои разходка в региона. От изчетеното тук най-вече се набляга на местата около Бари. Ние ще сме цяла седмца с кола и 3 от нощувките ни ще са в Лече. И искаме да обиколим района на юг. Някакви съвети какво може да се види по крайбрежието там.

Общи условия

Активация на акаунт