Бързи здравословни въпроси и отговори – 52

• 28 601
  • 736
  •   1
Отговори
# 210
  • София
Хемоглобин 133 от референтни 120 - 165.

# 211
Добре е.

# 212
  • Пловдив
За постоянно желание за сън, умора какво мога да изследвам? В12 и Д?

# 213
Щитовидни хормони, желязо, феритин.

# 214
  • Бургас
Също и инсулин и кръвна захар.

# 215
  • София
Кортизол също.
Аз последните седмици с това се занимавам. Ще пускам изследвания и за Б12, вит Д, пакет желязо, магнезий също може да се изследва. Аз пускам и хомоцистеин, тъй като имам генетични мутации за намалени усвояване на витамини от групата Б. Взимам метилирани форми, уж редовно, но ще си пусна пак, за да видя дали няма нещо.
Кортизолът ми излезе ок, инсулинът не спада на 120 минута(според ендокриноложката все още е лек проблем, нищо тревожно), но другите показатели за кръвна захар, Хома индекс са ок.
Щитовидните не са много добре, та вероятно е от тях и някой недостиг на витамин.

# 216
Магнезий няма много смисъл да се изследва, той в серум все е в нормите и даже близо до средата. По-косвено съдят за евентуален дефицит или направо добавка и то си проличава трябвал ли ти е и дали ти е много... И без това на днешно време май са повече хората дето им трябва, отколкото обратното.
Не е скъпо изследване, просто не е и информативно. Човек ако е толкова зле че да си проличи от него, ще е закъсал много сериозно и няма да се чуди тук.

# 217
Как се брои деня от цикъла, в който трябва да се изследват хормони? Например дошъл е днес, пети ден четвъртък ли е или петък?

# 218
Четвъртък.Изследват се между 3 и 5 ден.

# 219
Как се брои деня от цикъла, в който трябва да се изследват хормони? Например дошъл е днес, пети ден четвъртък ли е или петък?
Имаше тук една много добра тема за Изследване на половите хормони. Всичко е описано още на първа страница. Всеки хормон се изследва по различно време от МЦ!

# 220
Да се притеснявам ли заради непоставяне на кръворазреждащ медикамент след операция?

Направиха ми отворена радикална нефректомия за отстраняване на единия бъбрек на 14 април, като  същия ден - вечерта, в реанимацията ми поставиха фраксипарин за разреждане на кръвта, но на следващия и по-следващия ден не ми сложиха - голям пропуск, едва след като попитах - подновиха слагането от по- следващия ден (т.е. получи се два дни пропуск), като за преодоляване на пропуска ми сложиха два пъти на четвъртия ден, и после до изписването - още 3 пъти по веднъж дневно. Не ми предписаха и за след изписването да си слагам.
Лекарите казаха, че няма проблем, естествено, "голяма работа!", но мой познат - здрав и прав, си отиде от белодробна емболия зимата заради пропуск при слагането на медикамента за разреждане на кръвта - месец след оперативна намеса. Нямаше и да ми сложат, ако не бях попитала, сигурна съм.

Пия ензими - натокиназа и серапептаза, които действат и кръворазреждащо.
Моя позната със същата операция , но в друга болница - носи стягащи чорапи още преди операцията - против тромби, и си поставя фраксипарин 10 дни след изписването.

# 221
Ензимите ги пиеш на гладно, нали? Един час преди или два часа след хранене. Успех и стискам палци.

# 222
Rosita Направете консултация със съдов хирург или хематолог.  Моето лично мнение е, че е необходимо поне 1-2 седмици прием на Фраксипарин след изписването.

# 223
Ензимите ги пиеш на гладно, нали? Един час преди или два часа след хранене. Успех и стискам палци.
Да, винаги на гладно, от 2-3 години съм запозната с тях и ги ползвам. Благодаря!

Последна редакция: пн, 05 май 2025, 13:46 от Rosita

# 224
Според мен е минало доста време от самата операция. И да се притесняваш, няма смисъл. Обаче, според мен, трябва поне аспирин протект да пиеш известно време. Питай хирург.
Аз съм с аблация на сърцето и имах аспирин протект за един месец.
Бързо възстановяване ти желая! Heart

Общи условия

Активация на акаунт