Бързи здравословни въпроси и отговори – 52

• 28 624
  • 736
  •   1
Отговори
# 225
Благодаря ви, момичета! Flowers Hibiscus

# 226
Е тя както взема и добавки които така действат, бива поне лекар да каже за аспирина дали да е всичкото на куп или ако не - кое.

# 227
  • София
Човекът, който е починал, вероятно е имал генетична предразположеност. Жалкото е, че малко хора се изследват. Обикновено жени, след няколко загубени бременности. Аз самата имам и знам точно заради това-загубени бременности. След операции(и секцио) си слагам около две седмици инжекции, но това се преценява от лекар, за конкретния случай и мутации.
В родилните отделения слагат 4-5 дни само на жените след секцио. Някои от тях имат тромбофилии, но не знаят. Тези, с по-тежките, обикновено си знаем и сме се консултирали още преди раждането и като се приберем вкъщи си слагаме още.
Ако много се тревожите се консултирайте с хематолог, но и ензимите помагат.

# 228
И според мен не е от самата операция емболията. Щеше да е много по-рано, не след месец. Но принципно е добре след такива интервенции да се приемат разреждащи поне за месец.

# 229
Rosita, съжалявам да прочета, че си претърпяла тази операция.
Ако можеш вече да ходиш, съдов да те види на доплер би било добре. Могат да се образуват тромби.
Не зная протоколите след коя операция колко време се слага фраксипарин. Но това, което ти се е случило, направо е немарливост.
Не зная и дали има смисъл вече да изследваш INR и другите фактори на кръвосъсирване, тромбоцити. Питай лекар.   Те се следят при тромбози. Д-димер реагира при повечето хора при прясна тромбоза - 2-3 дни.
Най-добре ще ти каже хирург, те знаят протоколите.

Тромбоза, месец след операцията, е напълно възможно да е във връзка.
Не се притеснявай прекалено, но и недей да неглижираш.

Желая ти много, много късмет!!!

ПС Чорапи се носят при тромби, защото стягат и притискат тромбите да се фиксират към стената на вената. Това се случва за 2 седмици, но чорапите се носят доста повече време. Най-рискова е ДВТ ( дълбока венозна тромбоза), да не се откъсне парченце, или целия тромб и да тръгне нагоре. При ДВТ, препоръките са да се лежи и краката да са на по-високо от сърцето. Можеш да лежиш така превантивно.
Ако решиш да си купиш чорапи, за да си по-спокойна, ето темата:
https://www.bg-mamma.com/?topic=1071538

С каквото мога и зная, ще помагам. Оправяй се бързо и лесно!!!

Последна редакция: пн, 05 май 2025, 20:17 от Diorela

# 230
Бихте ли ми разчели тази рецепта и тези лекарства подходящи ли са за ракови образования

# 231
Питай в Малко трудна тема за болестта рак, там ще ти кажат.

# 232
Дексаметазон, Квамател и Конвулекс разчитам. Другите не.

# 233
Диамокс, Диазомид и Глицерол във втората част

# 234
Здравейте.
Направих си скенер на главата, след 3-4 месеца си направих и ЯМР /в една и съща болница/. Двете изследвания показват различни резултати, незнам на кое да вярвам! На някой от Вас да се е случвало подобно нещо?

# 235
Един и същ рентгенолог ли ги е гледал? Може да има промяна.

# 236
Дексаметазон, Квамател и Конвулекс разчитам. Другите не.
Диамокс, Диазомид и Глицерол във втората част

Благодаря,но за какво се предписват?Упътванията основно са за епилепсия, така ли е.

# 237
Конвулекс е за епилепсия, Диазомид и Диамокс са за епилепсия и глаукома. Дексаметазон е кортикостероид, Квамател е за стомаха, явно другите медикаменти дразнят. Глицерол е противовъзпалително.

# 238
И според мен не е от самата операция емболията. Щеше да е много по-рано, не след месец. Но принципно е добре след такива интервенции да се приемат разреждащи поне за месец.
Точно от операцията е, отнема време тромбът да стигне до белия дроб, установено е с аутопсия.

Diorela, благодаря ти!
Скрит текст:
Чорапи за компресия бяха сложили на моя позната преди нефректомия точно предната вечер за предотвратяване на тромби - в известна болница в България. А една телевизионна звезда, преди операция за намаляване на стомаха, която се извършва лапароскопски, също беше обута в такива чорапи.

# 239
Един и същ рентгенолог ли ги е гледал? Може да има промяна.
Различни са, на скенера пише за някакви започващи промени, на ЯМР всичко е точно 🙄

Общи условия

Активация на акаунт