Бързи здравословни въпроси и отговори – 52

• 27 985
  • 736
  •   1
Отговори
# 435
Имате ли мнение за Пролия?
Изписаха на майка ми, че е с тежка остеопороза.

# 436
Преди две седмици имах кърлеж много малък почти незабележим, извадихме го в къщи. Беше само червена точка на мястото, така до вчера когато забелязах ситен червен обрив, но не биволко око. На хирург ли или инфекционист да отида? Лл е следобяд и не ми се чака…Как може така след време да се зачерви?

По принцип се препоръчва като извадите кърлежа да го закарате в специална лаборатория да го изследват за Лаймска болест.
Напоследък покрай един известен певец, който е болен от това, четох много по темата. Хич не е шега работа тая Лаймска болест.

Напълно споделям! Кърлежите задължително трябва да се изследват, че има много лаймска болест. Мен ме спаси точно такова изследване и, че веднага ми дадоха доксициклин, който пих докато излязоха резултатите. Кърлежът се оказа заразен и ми удължиха доксициклина.
Имайте предвид, че характерния обрив на лаймската болест, не е задължителен. Има заразени хора, при които обрива липсва и след време се проявят направо неврологичните проблеми.
Според проф. Кантарджиев, дори една таблетка АБ, приета веднага, намалява с много вероятността за заразяване.
Рискът се увеличава с много, ако кърлежът е престоял повече от 12 часа. Няма значение колко е голям, защото кърлежите предават инфекциите, които носят и на потомството.

Майка също беше с лаймска болест преди години и имам опит. Наскоро коментирахме със съфорумка, която се чудеше колко време да пие доксициклин. Отиде на преглед в Софиямед, при проф. Попов - инфекционист и се е наложило вливане на венозен АБ.

Посещавате инфекционист, те се занимават с лечението на лаймската болест. Винаги вземайте бързо мерки. Колкото по-рано, толкова по-добре. Две седмици без лечение, вече е дълъг период, ако има заразяване. Ако закъснеете, лечението става трудно, с много венозни АБ.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 15:18 от Diorela

# 437
Здравейте! След месец лечение на нетипично бяло течение, това излезе в последната микробиология. Някой има ли идея какво да правя, за да нормализирам флората? Хем има някакви бактерии, хем си има и левкоцити, не е без хич... Обаче на какво се дължи всичкото това и какво вече да приемам не знам.... Моля, ако някой има идея да каже...

# 438
Здравейте, 4-ти ден след спонтанен аборт не мога да се изходя по голяма нужда. Имах и големи проблеми през бременността с това. Освен това след изхождане имам кръв, която ми се струва, че е от ануса. Към какъв лекар да се обърна, защото съм притеснена вече?

# 439
slavi96 За Гастроентеролог сте

# 440
Адски ми е спаднал и прегракнал гласа, едва говоря. Има ли някакъв начин за по-бързо подобряване, че е вече 3-4 дни и все по-зле става?

# 441
Суров жълтък, разбъркан със захар. Гаргара с лайка. Повече мълчание.

# 442
Адски ми е спаднал и прегракнал гласа, едва говоря. Има ли някакъв начин за по-бързо подобряване, че е вече 3-4 дни и все по-зле става?
Това https://gelorevoice.bg/ и това https://apteka-chantov.bg/product/%D0%B8%D1%81%D0%BB%D0%B0-%D0%B … %B2-%D0%B3%D0%BB/

# 443
Точно ГелоРивойс. На свеки и изчезна гласа на 28-ми напълно след вирус, Два дни с ГелоРивойс и днес вече говори.

# 444
Здравейте, 4-ти ден след спонтанен аборт не мога да се изходя по голяма нужда. Имах и големи проблеми през бременността с това. Освен това след изхождане имам кръв, която ми се струва, че е от ануса. Към какъв лекар да се обърна, защото съм притеснена вече?

Кръвта сигурно е от хемороиди, с този запек. Купи си нещо за разхлабване, не се мъчи повече.

# 445
Преди две седмици имах кърлеж много малък почти незабележим, извадихме го в къщи. Беше само червена точка на мястото, така до вчера когато забелязах ситен червен обрив, но не биволко око. На хирург ли или инфекционист да отида? Лл е следобяд и не ми се чака…Как може така след време да се зачерви?
По принцип се препоръчва като извадите кърлежа да го закарате в специална лаборатория да го изследват за Лаймска болест.
Напоследък покрай един известен певец, който е болен от това, четох много по темата. Хич не е шега работа тая Лаймска болест.
Напълно споделям! Кърлежите задължително трябва да се изследват, че има много лаймска болест.
Актуален коментар от Доц. Валери Велев, дм
Цитат
Не! Моля, не изследвайте сваления от вас кърлеж! Тази информация не е полезна по никакъв начин за лекуващия ви лекар.
- Ако кърлежът се окаже "заразен", това значи, че вие също може да сте заразен. Но, може и да не сте. Зависи от много фактори, включително от имунната ви система.
- Ако кърлежът се окаже "заразен", не значи, че това е истина. Съществуват няколко варианта за тестване на кърлежи. Някои са евтини, ненадеждни и грешни.
- Често, ако кърлежът е изслдван с молекулярни техники, ще получите резултат, че той "е заразен" с няколко различни вида борелии, бабезии и прочие пироплазми. Това ви плаши ненужно, тъй като тези микроорганизми не преминават видовата бариера и от тях боледуват само животни.
- Кърлежът може да се окаже "незаразен". Какво облекчение, а? Всъщност, както казахме, някои тестове са неточни и това може да приспи бдителността ви. Тестът може да е фалшиво отрицателен.
Никой съвестен лекар няма да започне да ви лекува от лаймска болест само защото сте показали резултат от позитивен кърлеж. Така или иначе, ще се наложи около 30-35 дни след ухапването да се изследвате вие. Все пак ще лекуваме вас.
Кърлежи се изследват по две причини: а) комерсиална, б) научна. И двата случая нямат отношение с вашето здраве.
Изваденият кърлеж се унищожава. Профилактично не се пие антибиотик.
Хубаво лято!

# 446
Исках същия въпрос да задам и аз. Почна и гърло да ме боли. При мен е преграхнал глас вече от 2 седмици. Някога вече бях така и нищо не помагаше. И един лекар бил ми е изписал някакво лекарство и да го слагам в инхалации с вряща вода и да дишам над пара. За 2-3 инхалации гласът се оправи. Знае ли някой, как да се излекувам?

# 447
Имаме проблем с киста на опашката. Втори път рецидивира след две операции. Сега сърби и има оток около шевовете. В понеделник сме отново на хирург. Болка има лека от време на време. Какво да слагам, за да изтегля?
Не ми се иска пак операция, тъй като от втората са минали няколко месеца.  Не може постоянно пълни упойки да се слагат. Стана въпрос за дете на 15 години.

# 448
Скрит текст:
Напълно споделям! Кърлежите задължително трябва да се изследват, че има много лаймска болест.
Актуален коментар от Доц. Валери Велев, дм
Цитат
Не! Моля, не изследвайте сваления от вас кърлеж! Тази информация не е полезна по никакъв начин за лекуващия ви лекар.
- Ако кърлежът се окаже "заразен", това значи, че вие също може да сте заразен. Но, може и да не сте. Зависи от много фактори, включително от имунната ви система.
- Ако кърлежът се окаже "заразен", не значи, че това е истина. Съществуват няколко варианта за тестване на кърлежи. Някои са евтини, ненадеждни и грешни.
- Често, ако кърлежът е изслдван с молекулярни техники, ще получите резултат, че той "е заразен" с няколко различни вида борелии, бабезии и прочие пироплазми. Това ви плаши ненужно, тъй като тези микроорганизми не преминават видовата бариера и от тях боледуват само животни.
- Кърлежът може да се окаже "незаразен". Какво облекчение, а? Всъщност, както казахме, някои тестове са неточни и това може да приспи бдителността ви. Тестът може да е фалшиво отрицателен.
Никой съвестен лекар няма да започне да ви лекува от лаймска болест само защото сте показали резултат от позитивен кърлеж. Така или иначе, ще се наложи около 30-35 дни след ухапването да се изследвате вие. Все пак ще лекуваме вас.
Кърлежи се изследват по две причини: а) комерсиална, б) научна. И двата случая нямат отношение с вашето здраве.
Изваденият кърлеж се унищожава. Профилактично не се пие антибиотик.
Хубаво лято!

За пръв път срещам такова мнение. Другите лекари говорят други неща. Аз съм изследвала кърлежа в НЦЗПБ, а те знаят какво правят. И техен лекар ми назначи веднага доскициклин. Въобще не чакат дали ще се появят симптоми на лаймска болест, или да мине време, че тогава да те изследват дали си заразен и чак след това да започне лечение. Всички казват, колкото по-рано се започне, толкова по-голям шанс за успех има и лечението е по-леко.
Ако не се изследва кърлежа и лаймската не се прояви с петно, това означава адски много загубено време за лечение и вече трудно лечение.
https://www.laimskabolest.com/%d1%81%d0%b8%d0%bc%d0%bf%d1%82%d0%be%d0%bc%d0%b8-%d0%bd%d0%b0-%d0%bb%d0%b0%d0%b9%d0%bc/
Цитат
Обривът се появява при около 80% от заразените пациенти.

https://nova.bg/news/view/2023/06/10/414921/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%84-%D0%B3%D0%B5%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B8-%D0%BF%D0%BE%D0%BF%D0%BE%D0%B2-%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82-%D0%B0%D1%82%D0%B0%D0%BA%D1%83%D0%B2%D0%B0-%D1%81%D1%8A%D1%80%D1%86%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%BA%D0%BE%D0%B6%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%B2%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D1%81%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B5%D0%BC%D0%B0/
Цитат
При различните пациенти лаймската болест може да има различни проявления – сърцето, ставите, кожата, нервната система са атакувани от лаймската болест. При някои пациенти идват менингити, тежки енцефалити, имитиращи множествена склероза. Кърлежите се хранят само един път през целия си живот и за тях е важно да намерят гостоприемник, обясни проф. Попов.
Проф. Попов съветва при намиране на кърлежа той да бъде отнесен за изследване в лаборатория.

https://nova.bg/news/view/2025/05/20/498226/%D0%BF%D0%BE%D1%81%D1%82%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8%D0%B4-%D0%BA%D1%8A%D1%80%D0%BB%D0%B5%D0%B6%D0%B8-%D0%B8-%D0%BB%D0%B0%D0%B9%D0%BC%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%B5%D1%81%D1%82-%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D0%B4%D0%B0-%D0%B7%D0%B0%D1%89%D0%B8%D1%82%D0%B8%D0%BC-%D0%B7%D0%B4%D1%80%D0%B0%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BE-%D1%81%D0%B8/

Цитат
На скорошен световен конгрес е била направена връзка между постковид, постваксинационния синдром и хроничното инфекциозно заболяване - лаймска болест.

Въпреки че ранното лечение е ключово, има и случаи на стари лаймски болести - ухапвания отпреди години, които изискват много сериозни и комплексни подходи на лечение. За съжаление, те невинаги са напълно успешни.
Ако прекарвате време на открито, особено сред природата, е добре да сте подготвени за среща с кърлеж. Препоръчително е да носите със себе си пинсета. Колкото по-бързо отстраните кърлежа, толкова по-добре. Ако кърлежът ви ухапе в града, е задължително да посетите спешен кабинет, съветва проф. Попов. След изваждането на кърлежа силно препоръчително е той да бъде изследван в лаборатория. Това може значително да улесни евентуално бъдещо лечение, ако кърлежът се окаже носител на лаймската болест.

https://dariknews.bg/novini/bylgariia/dva-pyti-poveche-zarazeni-s-lajmska-bolest-spriamo-minalata-prolet-2420440

от днес:
Цитат
Два пъти повече заразени с Лаймска болест спрямо миналата пролет
При забит кърлеж основен е факторът време, тоест максимално бързо да бъде свален“, заяви проф. Христова.
Доказа се, че при задушаването на кърлежа с мазнина, дори да не е успял да предаде причинителя на Лаймска болест, това се ускорява. Тоест, този метод се отрече“, категорична е проф. Христова.
При възможност кърлежът трябва да се изследва. Ако се докажат борелии в него - веднага анабиотична профилактика, съветва специалистът.

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 23:58 от Diorela

# 449
Ами... човекът е с три признати специалности: по медицинска биология, медицинска паразитология и инфекциозни болести, доцент все пак... Медицината също се променя и има неща, за които са мислели, че е така е правилно преди време, след време е доказано, че не е точно така, примерно.
https://www.credoweb.bg/profile/24849/dots-valeri-velev-dm
https://medfac.mu-sofia.com/documents/1773/CV_Velev_2024.pdf

Общи условия

Активация на акаунт