Висок пролактин или не?

• 279
  • 4
  •   1
Отговори
Здравейте! Темата за високия пролактин е заключена и няма нова и затова отварям отделна такава. Ендокриноложката ми ме изпрати на това изследване, плюс други за щитовидната жлеза. Последните са добри, но пролактина ми е висок ( така казаха в лабораторията, така го виждам и аз ). Часа ми за разчитане на резултатите е чак след месец, по телефона ендокриноложката каза, че за висок пролактин се счита, ако стойностите са 3 пъти над нормата. Но аз съм си паника и се притесних. Така ли е наистина? Пролактина ми е 561, 80 mIU  при референтни за жени преди МП 71 - 566, след МП 58 - 416. Уточнявам, че нямам цикъл от 2 години. Благодаря предварително!

# 1
Спазени ли са всички условия за вземането на кръв?
Иначе да малко е над норма нищо драстично, но само от еднократно изследване не могат да се правят изводи, проследява се поне още веднъж.

# 2
Пролактинът може да се повиши поради много обстоятелства, дори от най-малкото усилие, напрежение. Зтова трябва да се лежи преди вземането на кръв поне 20-30 мин. и я вземат в легнало положение. Когато е в пъти по-висок, тогава е притеснително, че може да има пролактином на хипофизата - аденом, секретиращ пролактин, който се доказва с ЯМР.

# 3
Мисля, че всичко съм спазила - рано сутринта на гладно ги пуснах, не съм пушила, последно вечерях в 19:00 часа, не съм правила секс няколко дни, не съм си пипала гърдите ( дори сутиен не сложих ), стоях седнала 20 мин някъде в колата докато отвори лабораторията и после още някъде към 15 мин седнала и в лабораторията. За спокойна, не знам колко съм била. Аз съм все разтревожена напоследък, мисля за хиляда проблема.
След колко време пак да повторя изследването? Да попитам и още нещо, тъй като от няколко месеца имам някакъв проблем с костите и ставите и ме боли едната ръка, дали е възможно и от там да се е завишил пролактина или няма връзка? CRP също ми е завишен, както и средния обем на еритроцитите. Също и преди седмица бях много болна, някакъв грип ме тръшна 2 седмици на легло, пих и антибиотик, който свърши преди седмица. Дали и с това може да има някаква връзка?

# 4
Аз пуснах след около 3 месеца повторно и за втори път изследванията бяха над нормата, но не е чак 3 пъти. Дори и за малко надвишаване има си лечение с малка доза. Повторете поне след 4-6 седмици и ако трябва потърсете второ мнение.

Общи условия

Активация на акаунт