Рисуване за начинаещи и не само - 13

• 7 445
  • 363
  •   1
Отговори
# 330
Даже облаци като хората не можах да направя. Сградите са пълна трагедия 😁, само лампата ми харесва 😁😁😁
На тротоара вече ми беше писнало да се опитвам да рисувам наистина и си казах, че ей тук иде абстракцията.
Може да се пробвам на един влак за малкия, че много обича влакове, ама ако имам нерви

# 331
  • София
Плюсът на акрила е бързото съхнене. Минусът е, че не може да смесваш цветовете като в маслото или да ги оставиш сами да се смесят като в акварела.
И на мен ми харесва картината. Може би малко повече светлина бих искала да видя, особено по растителността около лампичката. Ще придаде повече пространственост.

# 332
Вярно е, че може да се използва за скица - този художник, при когото се бях записала на онлайн уроци миналата година, правеше точно това - покриваше всичко с тънък слой акрил, преди рисуването с масло.
Но той каза, че го прави за бързина - ако човек разполага с време за чакане, може просто да си използва масло. Няма някакво реално предимство.

# 333
Може и да не е тънък слой акрил, а по-основните неща от картината - структура, светлосенки и цвят да се маркират. Аз най-малкото си правя един пласт охра с акрил, за да не прозира бялото отдолу (ако се остави) и да не ми пречи на възприемането на тоналностите. Може и да не е охра, а друг подходящ цвят, който да прозира отдолу. После ползвам и акрил за основните цветове. Но акрила без подходящ медиум е ужас. Аз имам един, който е ок, но съхне много бързо и не трябва да се офлянквам докато го ползвам. А имам и разредител за акрилни бои, който забавя съхненето и позволява малко повече смесване.

А ето и един начин за смесване на акрилни бои:

Последна редакция: сб, 31 яну 2026, 11:36 от ladonnae

# 334
Изпробвах акварелите с телесни цветове на Seamiart - нормални са, прозрачни, а не плътни, като тези на Рубенс.

И като цяло всички акварели на Сеамиарт ми харесват повече от Пол Рубенс, които са с големи претенции и европейски цени, но отстъпват на другите китайски марки (тук включвам и Meeden, дори може би Languo - техните материали се водят детски, но това, което съм пробвала все ми харесва).

# 335
От по-бюджетните акварели съм най-доволна от Невская палитра. Имам Сонет, комплект тубички техни, два комплекта гранулиращи... Даже и сравнение с някои по-скъпи, не мисля, че отстъпват.

# 336
Бели нощи на Невская е на нивото на скъпите акварели и е за професионалисти, така че не бих го сравнявала с бюджетните марки. По-евтин е, но качеството е същото, като на професионалните Уинзор и Нютън, Даниел Смит и т.н.

Сонет са ученическата им серия, също не са лоши, но навремето едни ми плесенясаха (както си стоят затворени - не съм ги оставила мокри), а това не би трябвало да се случва.

В Артсървиз този месец заредиха три нови палитри на Бели нощи, едната даже се разпродаде. Мислех да си поръчам, но реших да изчакам за сега, а и не съм сигурна дали ми трябват още техни цветове в момента (имам доста).

# 337
Извинявам се за двойния пост. Ето един малко по-организиран опит с температа:

Може и да е от тези бои, но наистина ми е трудно - не мога да докарам почти никакво преливане. В момента, в който положа боята, тя попива в хартията и се спича (не точно изсъхва, просто стои на място, като леко влажна мазилка), а ако сложа друг цвят и опитам да ги смеся, се отмива...

# 338
Може и да е от тези бои, но наистина ми е трудно - не мога да докарам почти никакво преливане. В момента, в който положа боята, тя попива в хартията и се спича (не точно изсъхва, просто стои на място, като леко влажна мазилка), а ако сложа друг цвят и опитам да ги смеся, се отмива...

Аз съм ползвала темперни бои само на 60% памук хартия на Drasca. Издържа (почти) всякакви издевателства Joy
Може и донякъде от боите да е, нямам опит с тази марка. Но според мен е хартията.
При мен преливането се получава когато смесвам цветовете с повече вода. Даже при някои цветове яйчена темпера по този начин се получава и нещо като гранулиращ ефект.

# 339
Обаче това не е яйчена темпера, а ученическа - ето тези, взети с отстъпка от Тему (в момента са изчерпани там) : https://meedenart.com/products/gouache-paint-set-48-colors
Яйчената темпера е това, с което се рисуват икони, нали?

Хартията е дървесна пулпа, иначе е акварелна. Мисля, че имам Драска 60% памук - трябва да проверя (имам различни видове хартия).

# 340
Обаче това не е яйчена темпера, а ученическа - ето тези, взети с отстъпка от Тему (в момента са изчерпани там) : https://meedenart.com/products/gouache-paint-set-48-colors
Яйчената темпера е това, с което се рисуват икони, нали?

Е, аз не рисувам икони с нея и пак става Blush Но нямах предвид, че само с нея рисувам. Просто тя прави интересни ефекти. Иначе моите темперни бои са на Rosa:

https://www.slanchogled.com/produkt/temperni-boi-gvash-rosa-studio-24-tsvyata/

И те се водят ученически, имам и 5-6 туби с по-основните цветове на Шминке, май отново ученически.

# 341
Предполагам, че качеството е същото - ученическите бои са доста по-различни от професионалните.

# 342
  • София
Хвана ме съклета покрай една задача за контражур. Малка графика по кадър от клип: 

Не мога да кажа, че съм особено доволна.

# 343
Все още изпробвам материали от Тему, с които до сега не съм рисувала. Днес реших да пробвам акрилните бои на Meeden - до тук те ми харесват най-много от техните материали. Харесват ми повече и от акварелните, и от температа.
Това, което ме изненада, е че рисунката стана лъскава - не е лакирана, но й сложих малко добавка, за да не изсъхнат прекалено бързо. Обаче не помня преди да е действала по този начин.

На платно е (от такъв блок); не е хартия.

# 344
  • София
Чудесен летен ден! Айде да идва топлото време вече.
От мен една ушата сова по снимка на Руслан Русев.

Общи условия

Активация на акаунт