Хазартнозависим баща

• 1 845
  • 32
  •   1
Отговори
# 15
  • Melmak
Съжалявам, ама трябва да вземеш нещата в свои ръце. Майка ти явно също не е добре, тя утре ако се влоши? И нейната пенсия ще заминава на машинките, а тя ще е в безпомощно състояние.

# 16
Деменцията на майката доказана ли е?
Официално ли е диагностицирана?
Аз почвам да го съжалявам този баща. Да се грижиш за човек с деменция е тежко и за млад човек. За над 80 годишен, може да е убийствено, а и той едва.ли е здрав, дори самият той да няма деменция.
Няма как да ги оставяте повече сами, трябва да вземете мерки.

# 17
Той не иска да ги взема при мен в друг град. Насила не мога да го направя.
Няма лист от лекар с диагнозата на майка ми.

# 18
  • Далечният изток
Скрит текст:
Здравейте и много благодаря за включването и съветите.
Не е онлайн играенето, а в зала.
Ще опитам да го включа в регистъра на НАП, но знам, че никой не следи дали си включен в този регистър и са не те допуска
А мога ли да го обявя за неспособен да взима решения и да го огранича от пенсията и от тази да майка ми?
За това трябва комисия за освидетелстване и поставяне под запрещение.
Скрит текст:
При това положение върху тиб ще паднат много повече отговорности.
Ако ходи само в една зала след като го впишеш може да ги предупредиш. В малките населени места хората се познават и поне може да разбереш къде ходи. Никой обаче няма да се съгласи доброволно да не го пуска. Те си гонят печалбите.
Каква е тази комисия?
Лекарска, която да направи съдебно-психиатрична експертиза. Не е ли?
Не!

# 19
Не се поставя така лесно човек под запрещение, нито се лишава от права като по филмите.
Защо не пробвате да настанили майка си в дом. Държавен и пенсията и част от вашите и/или на бащата да отиват за издръжка.
Може да вземете и само майка си при вас, ако има такава възможност.
Няма много опции да спрете баща си да проиграе всичко.
Може да пробвате да ви прехвърли жилището, ако има такова или с продажба или срещу гледане и т.н. за да не го заложи.

# 20
Чудя се дали да пусна друга история тук,или да напиша ,аз какво преживях и преживявам с един такъв хазартно зависим.Извинявам се, че, може би спамя на момичето но нейната тема ме накара да се регистрирам .Аз живея в чужбина и си нямате на представа, каква мъка е да живееш с комарджия.Наложи се да викам полиция и го арестуваха, защото е не търпимо да живееш с такъв.Когато се запознахме ,аз живеех в Англия,той в друга държава и двамата сме българи.Той се представеше като принца на бял кон,зарязах си работа и живота в Англия за да бъда с него.И ,знаете ли ,че се оказва в последствие че винаги е бил комарджия,комарджиите много малко се осъзнават че имат проблем,а на моят вече бивш , дори и не осъзнават че той е болен.Като заживяхме заедно, ме лъжеше че просто си играе, и не залага пари.В последствие след като не печели всеки ден, освен хазарт се почна и алкохол,а една вечер стана наистина не търпимо ,и се стига до полицията.Доста дълго е за обяснение,но тук не е като в България.Жена да се оплаче веднага го арестуваха, осъдиха го ,а мен ме настаниха в защитено жилище.
Мило момиче.Не искам да те отчайвам но за баща ти няма спасение.Хазарта е по лош от алкохола и наркотиците.Може би ще се осъзнае,едва когато стигне дъното ,и най лошото е че и вас ще повлече.Моят вече бивш в последствие разбрах че той и заплатата си е харчил за напред в хазарт.Искрено ти съчувствам.Ако можеш спасявай се ,теб и майка ти .Това е единственият изход.

Последна редакция: сб, 12 апр 2025, 00:05 от Zaikata123

# 21
  • София /Абсурдистан
Като начало трябва психиатричен телк, после друго.

# 22
Като начало трябва психиатричен телк, после друго.
Ето ,това е най коварното на хазарта че не разболява тялото.Доста четох относно хазарта.В чужди публикации ми направи едно впечатление,че споменават ,как е доказано че хазартно зависимите спират единствено когато влезнат в затвора.

# 23
  • София /Абсурдистан
Тази зависимост е психично разстройство на импулсите. Трябва да го документирате, за да имате право да поискате такъв вид помощ. На джипито трябва да кажете, че има начална деменция, да включи в направлението и това. После вадите документ за всяка от болежките, които има и подавате документи за телк. Чак след като излезе решение, може да искате поставяне под запрещение и то не е сигурно, че ще дадат.

# 24
  • Далечният изток
Не е задължително да има решение на ТЕЛК за поставяне под запрещение.

# 25
  • София /Абсурдистан
Не е, ама нали трябва да се освидетелства. А с телк мисля, че по- лесно ще е, а и някакви асистенти се полагат и други неща, които авторката ще може да ползва. Мога да попитам приятелка за подробности в други ден. Нейната майка беше така и тя знае.

# 26
  • Далечният изток
Като знам как се чака за ТЕЛК решение...
Може директно искова молба.
По делото така или иначе ще бъде назначена експертиза.

Мен историите на хората не ме касаят. Водя такива дела и съм наясно.

Не знам в случая какво имаш предвид под да се освидетелства. Говорим за запрещение.

# 27
За мен авторката ако тръгне по посока искова молба и поставяне под запрещение трябва да е напълно наясно с отговорностите, които ще паднат върху нея като настойник. Задължително консултация с адвокат.

# 28
И като го сложи под запрещение, което не е никак лесно. Ще отговоря за него и майка си.
От написаното оставя впечатление, че гладенето на майка и от баща и е най-разумното към момента...Освен хазарта.
Да гледа и двамата, надали и е планът.

# 29
  • Далечният изток
Даде ѝ се като отговор на неин въпрос. Та, тя пита...

Общи условия

Активация на акаунт