Да преправим старите мебели с любов - тема 41

• 15 731
  • 344
  •   1
Отговори
# 15
Два стола са. Възглавниците си ги има и стават.
Ще погледна.
Имам колани за тресчотки бая метраж...

# 16
Дайте идеи за ратанови мебели? По-скоро заминали такива.. и в момента са столове само с тръбната си част... Как да ги възстановя или да не се занимавам ..
Т.е. Как от стол с тръбна конструкция да стане нещо подходящо за ползване, не е задължително да е с ратан.
В миналата тема бях показала такова преправяне. Ето линк към поста: https://bg-mam.ma/p/1645947/48242643
Въжета купувам от temu, иначе може наистина на излезе доста скъпо, понеже се навиват десетки и даже стотици метри. Wink
За навън ти препоръчвам paracord (катераческо въже), което е много устойчиво.

# 17
Доста метраж си е наистина, то не изглежда много но като започнеш да намотаваш и преплиташ вече друго се оказва.
Супер е станал столът, много ми харесва и на мен.

# 18
  • София
За дървената дограма от миналата тема препоръчвам продуктите на Bohemit. Има импрегнатор за дърво, както и последващи цветни решения с Bohemit Estetik. На маслена основа са и няма лющене с времето.
Аз направо търся майстор тапицер, който би сменил ратановите седалки на “ретро” дървени столове с нови. Ратановата част е обрамчена като в квадрат с дървените части.  Не се наемам да го направя сама, защото захващането на ратана не ми е съвсем ясно.

# 19
А какъв цвят мислите, че е подходящ за да не стоят пребоядисани мебели като в болница? Преди време пробвах с бледо розовишкаво в  сивата гама, като пепел от рози, но не стои добре, точно създава чувство за болница. След време мислех за зелено, тъмно, пак опушено, но си мисля, дали няма да стане много тъмна стаята така?

# 20
Зависи от останалия интериор и от вашата настройка.Аз не свързвам пребоядисани мебели с болница.

# 21
  • София
Аз искам да ви покажа какво “съкровище” намерих през уикенда на прокапалия таван на старата градска къща, където живееха бабата и дядото на мъжа ми. Шкафът е бил навремето в дома на пра-пра дядо му. Има още един без стъкла. Сега умувам как да го спася. Първо трябва да осигуря превоз, че с обикновена кола май няма да се получи и после да се заема със свалянето на боята. Но вратичките са бая разклатени. Стъклата също се държат “на магия”. Другият вариант е да го поверя на реставратор, ама не знам колко ще струва това удоволствие. Не мисля да го боядисвам. По-скоро импрегнация и омасляване. Чекмедженцата са ми много симпатични.😍
Скрит текст:
И столовете с ратанови седалки, за които писах по-горе са също там;).
Мислите ли, че това може да е горна част на бюфет, а не самостоятелен шкаф? Сега го загледах внимателно.

Последна редакция: пн, 14 апр 2025, 13:42 от Skiorche

# 22
И аз не бих ги свързала, ако не правеха такова усещане, даже не съм очаквала. Може би зависи от орнаментиката - какви ще са дръжките, ако има някой ефект и т.н

# 23
Аз направо търся майстор тапицер, който би сменил ратановите седалки на “ретро” дървени столове с нови. Ратановата част е обрамчена като в квадрат с дървените части.  Не се наемам да го направя сама, защото захващането на ратана не ми е съвсем ясно.
Не е казано, че тапицер ще знае как да ги направи, ако трябва да се плетат. Ако не намериш такъв, обърни се към плетач на кошници.
А седалките всъщност често се плетат от хартиено въже (в Италия го наричаме "датско въже", corda danese) или въже от юта, но само ако е за интериора, понеже тези материали не стават за навън.
Ако имаш предвид седалки от готова "рогозка" (не знам дали е точният термин, тук е paglia di Vienna), тогава вероятно повечето тапицери ще се правят, но трябва поне малко да знаят как се работи с този материал (примерно че се мокри и не се поставя сух).

Хартиено въже:

Paglia di Vienna:

# 24
  • София
Второто е! Затова питах за тапицер. Виждала съм и аз в youtube, че се мокри. Даже имам една голяма ролка вкъщи и съм се чудела за какво да я използвам, а ето че се появи възможност.
Иначе у дома столовете са ни с първото показано -хартиеното. Много трудно се чистят, но има хванах цаката - с кислородна вода изсветляват петната.

# 25
Много трудно се чистят, но има хванах цаката - с кислородна вода изсветляват петната.
Това не го знаех, полезно инфо.

# 26
  • Майничка
Скиорче, горна част на бюфет е. Може да се закачи и като горен шкаф, но не е много практично, защото ключето идва високо за ръст ок.165см.

# 27
  • В градината...
Ратанът значи с кислородна вода се чисти - супер.

# 28
Скиорче, горен шкаф на бюфет е. Имахме подобен, още по-красив, на село, но продадохме къщата. Дядо ми е бил дърводелец - мебелист и много добре беше изработен.

# 29
  • София
Дали може да се закачи на стена? Няма ли да е много тежък, предвид, че е изцяло масивен?
Иначе, ако се закачи на стандартна височина, може би дръжките ще бъдат достъпни. За ключалките така или иначе ключ липсва.
DeVa, всъщност шкафът е доста обикновен и изчистен, без специални орнаменти, но пък нали е част от сем. история. 😉 Мъжът ми (от чието семейство е шкафът все пак) не изпадна във възторг като му го показах, за разлика от мен. 😂 Не знам за вашите мъже, но имам усещането, че жените повече се занимават със “спасяване” на мебели, което би трябвало да е мъжка работа:)
Perunika, след последното накапване с някаква плодова торта с боровинки, сложих отгоре 1 лъжица кисело мляко (нямах кислородна вода) и го оставих да изсъхне за час-два. После забърсах внимателно, за да не се разнищят хартиените нишки и петното го нямаше. Но това не знам дали е точно ратан.

Последна редакция: вт, 15 апр 2025, 00:20 от Skiorche

Общи условия

Активация на акаунт