Да преправим старите мебели с любов - тема 41

• 15 745
  • 344
  •   1
Отговори
# 30
  • Майничка
Вуйчото на майка ми имаше същия, долната част беше масивен бюфет с два долапа и по едно чекмедже над тях. Когато им отчуждиха къщата и се преместиха в апартамент, долната част стоеше на терасата, а горната - в кухнята. В едното чекмедженце имаше кибрити и свещи.
Вече за захващането, вероятно е било за дървени трупчета в стената. Той беше дърводелец, правил е разни неща и вкъщи и всичко е хванато така, дори огледалото в банята, не просто с дюбели.

# 31
Дървени трупчета в стената, хванати с гипс-а Laughing, си е класическа техника от миналото за стени от плътни тухли или онези социалистическите тухли-четворки. Баща ми често така правеше. Сега има дюбели всякакви - химически, анкерни и т.н., но хич не ги разбирам кои за какво са. А и са скъпички. Трупче с гипса в стената изисква само време да издълбаеш (поизкъртиш) дупката.

# 32
  • София
Gagamela, да има я и долната част с две чекмеджета и вратички под тях. Първо си мислех, че са два отделни шкафа.
Иначе бих го закачила в една селска къща, ама стените са каменни и после измазани отвътре и не знам, ако започнем да пробиваме дупки, дали няма да съборим цялата стена:))). Май за сега ще го “замразя” този проект.🙄

# 33
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Тази горна част може да се затвори отдолу с дъски и да се сложат крачета. Така ще стане самостоятелен шкаф, който няма нужда да се закрепва за стена. Нишата, която ще се получи от кухината в средата долу, може да се освети и получи атрактивна декорация. А може да се ползва и така. Преобразен по този начин, шкафът би бил прекрасен за обувки.

# 34
И аз съм на мнението за шкафче с крачета . Обаче или трябва да махнеш вратичките или някой да ти направи нови и да боядисаш само тях . Личи си , че са стари .

За столовете съм виждала рускини как плетат от хартиени тръбички . Нали навиват ги , оцветяват ги с морилка това предполагам е тип безир , лакират ги и ги сушат . После ги мокрят за да станат по гъвкави и плетат после пак лакират готовото изделия . По- евтино и по- практично е , но не е за всеки .

https://www.pinterest.com/pin/730005420884788636/
https://www.pinterest.com/pin/16677461115544905/

Отгоре стъклата като ги сложиш можеш да сложиш от онова нещо под хартиеното въже .
https://www.pinterest.com/pin/433119689185739599/
https://www.pinterest.com/pin/7036943162360237/
https://www.pinterest.com/pin/23995810508101549/
Ето и плетени столове . Бяха изплели и маса . Рускините са специалисти в тово . Правят какви ли не кутии , сандъци , шкафове даже имат и уроци мастърклас . Най - важното е да се получат тръбичките от там нататък всичко може да се плете . Ратана мисля е доста скъп , а и не е лесно откриваем предполагам .
Идва ми на ум и плетене с листа от царевица , когато е млечна , берът се и се усукват здраво и ката осукваш едно за друго листата и плетеш , после лакирваш хубаво и става страхотно . Предполагам всички се виждали саксиите тия които са висящи и остри - оплетени .
Другия вариант е като набереш листата се потапят в гореща вода , листата ги накъсваш на парчета от половин 1 см взимаш доста от тези парчета и започваш да увиваш около тях друга лента и така снаждаш .
https://www.pinterest.com/pin/422281211462198/
Предполагам , че ще е здраво .

Последна редакция: вт, 15 апр 2025, 08:58 от ֍₰꙳꙳ Alisa ꙳꙳₰֍

# 35
  • София
Мерси за идеите. Да на вратичките на шкафа може да се сложи такава мрежа, за да не се вижда вътре. Но иначе не бих ги заменила с други, защото идеята ми е да се реставрира шкафа. Трябва са го погледна отдолу как е -мисля, че ще могат да се монтират дървени крачета на плоскостта под чекмеджетата.
Иначе столовете са с такива седалки:

Единият вариант е да заменя мрежата с тапицирана плоскост, а другият да я подменя с нова при майстор, ако аз не се престраша. Изгледах доста клипчета, но закрепването на мрежата е различно навсякъде и при някои варианти не е с такер.

# 36
Не знам какво ще е решението ти за цвят на шкафа. Преди време бях на гости в артистичен дом. На сходен шкаф, но  с политура, орех, бяха махнали стъклата и приковали на тяхно място зебло. Стоеше прекрасно, особено, аранжирано с арт керамика изкуството.

# 37
И шкафът, и столовете ми харесват много.
Само да ти се занимава да се захванеш и ги преобразиш.
Столовете бих направила с плоскост.

# 38
  • София
На мен ми се върти някъде, че съм виждала да продават готови ратанови и подобни плетени мрежи, може би е вариант за столовете и вратичките...

# 39
  • София
Шарлот, мисля да го оставя с естествения дървесен цвят и само да го омасля. Тази боя ми изглежда лесна за махане.
Tuty, на снимката не са оригиналните столове (забравих да ги снимам), но са подобни.
Angel, имам такава мрежа у дома, не знам защо са я купували родителите на мъжа ми, но ако не стигне -ще търся допълнително. Виждала съм онлайн да продават. Иначе в Temu има същата, но изкуственяк, разбира се:)

# 40
  • В градината...
Шкафър може да се сложи върху дървен скрин. Стар. За да си паснат. Ако нямате под ръка, има много обяви.

# 41
  • София
Шкафър може да се сложи върху дървен скрин. Стар. За да си паснат. Ако нямате под ръка, има много обяви.
Има го наличен на тавана, aма няма къде да сложа цял бюфет на този етап. Имам идея за “външна кухня”, но ще почака доста до тогава.
Скрит текст:

# 42
  • София
Уф, вкарвате ме в голяма творческа еуфория.
Местя дома ни на ново място, но ще е само за 2-3 години (уж) и не искам да инвестирам в нови мебели.
Трябва да съчетая нашите си (които са съвременни ПДЧ мебели предвидени за маломерно жилище) с мебелите на нашите, които са сбирщок от стари соц. гланцирани + докупуван в зората на демокрацията чам + довлачени от къщата на баба ми стари мебели + довлачени от къде ли още не някакви други.
Част от тях разфасовахме без никакви угризения - много грозен стил. Обаче не знам за другите мъже, но моят няма никакви крафтърски умения и желания, но след като изгуби цял ден да разкости един шкаф от 70-те в учережденски стил, категорично отказа да разглобява втория. Каза: "Това нещо е толкова здраво, че няма мърдане, по-добре го преобрази по някакъв начин, поне ще се забавляваш". Познава си ме той, но аз никога не съм правила такова нещо. Дано се справя!
 Шкафът е наистина здрав и стабилен, но е много, много грозен в момента. Ще го снимам, но ми напомня на шкафовете в кабинета по музика в училище преди 40 години. Във витрините другарката по музика държеше тромпетите Joy Поне няма нужда да му пазя фурнира а директно ще бъде боядисан, но трябва да стане много атрактивен акцент сред другите мебели, за да не го засиля към печката.

# 43
  • София
GorgonZola, давай снимки, ще ги мислим дружно, ако имаш чуденки:)!

# 44
Има много материали в арт сайтовете, които придават старинен вид, напукват боята и всякакви подобни ефекти. Имах у нас един много грозен стар бюфет, който мразех от сърце. Бях решила да го изрисуван и да му предам артистичен вид, но в даден момент ми се отвори възможността да сменя цялата кухня и бюфета замина на кофите. Доста се трудиха работниците, докато го разфасоват.

Общи условия

Активация на акаунт