Да преправим старите мебели с любов - тема 41

• 15 734
  • 344
  •   1
Отговори
# 45
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Останах с впечатление, че шкафовете са си стари и не е целта да бъдат състарявани. Трансформирането им и вписването им си зависи, както от техния стил, така и от този на останалото обзавеждане.
Нищо не пречи да се получи това

или това - https://www.facebook.com/lasercutgraf/videos/%D1%80%D0%B5%D0%BB% … 754/?locale=ms_MY , като не е нужно да е релефно. Шаблон и боя могат да променят цялостното излъчване на един шкаф.
Ето едно сладурско изпълнение -
А ето само идея как може да се преобрази нещо с линия или шаблон -

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 23:15 от profi_1

# 46
Не съм писала непременно да ги състарява, посочила съм го като пример за арт ефект и че има много материали, от които може да се заинтересува. Не бих се наела да давам съвет, без да съм видяла шкафа и обстановката, а и всеки има различно виждане.

# 47
  • В градината...
Стари шкафове, които не са ценни и не ни пука много за тях са страхотно поле за творческа изява. Варианти  много. И така се раждат чудесата, с които после не искаме да се разделим Wink

# 48
  • София
Е дано да се получи чудо. Нямам никакъв опит баш с мебели, но и нищо не губя.
Вчера мерих разтоянието между дупките на дръжките. Разби ме с нестандартното - 7см. Явно ще се наложи да ги запълвам и прикривам с по-дълга дръжка отпред, а отвътре не е драма.
Купила съм му боя в два тона, която ще смесвам. Пристрастена съм към пауново синьото и имам възглавнички и лампион в такава гама - та ще се пробвам в тази насока + обков старо злато или бронз. Обков не съм купувала още.
Има обаче едни сребристи панти, които вървят по цялата дължина на вратичките, май се наричат клавирни, на които не знам как да придам бронзов вид. Или директно да ги направя по-незабележими като ги покрия с боята, а да сложа други само декоративни, за да отвличат погледа? Иначе са много здрави и няма да ги сменя, защото именно те придават изключителна устойчивост и непровисване на вратичките.  Както и едни магнитни закопчалки от вътрешната страна на дръжките.

# 49
  • София
Клавирните панти ги изпръскай със спрей в желания цвят -има златисто, месинг и т.н.. Облепи с хартиено тиксо наоколо и допълнително хартия, ако не ти се занимава с демонтииране.

# 50
  • София
Това е добра идея, но отлага всичко. За да взема подходящ спрей, трябва първо да взема обков, за да си пасват цветово. После да облепям и да спрейвам. Никогаш няма да ги махна тези панти, защото не мога после да ги сложа така стаблно. И едва след това да боядисвам.
Иначе се сетих, че имам варак и всичко необходимо, а и добър опит с тази техника имам. Но до сега съм правила само лъскавко, а не старо злато. За дървени рамки теоритично знам как става състарения ефект, ама за тези гладки сребристи панти - не съм сигурна какъв е начина. Имам и всякакви златни нюанси акрилна боя и акрилни маркери. Мога да експериментирам от вътрешната страна, където е по-голямата част от пантите. Лесно ще се остърже ако не е ок. Пък ако трудно се сваля значи е надждно.

# 51
По празниците намерих свободно време за една седалка, която чака от миналата година.
Имам още 4 седалки от същия тип за правене.

# 52
  • София
Събра ми очите с тази седалка!  Прекрасна е, а и ти си майсторица! Ще се радвам да разкажеш за техниката. Трудно ли се прави, какви въжета се използват?

# 53
Страхотна е! Мен ще ми е съвестно да я ползвам по предназначение след този труд.

# 54
Ааа, ще се ползва. Simple Smile Седалките ми ги дава моята съседка, която има голям ресторант извън града. В някои от залите ползват типичните столове със сламена седалка и има цял склад със счупени и разплетени столове. Поправените седалки ще се върнат в ресторанта. Интересно ми е да експериментирам, така че правя всеки стол различен. Разчитам, че ресторантът е голям и няма нужда да седят заедно, а има и зала с "детска маса" и може да се съберат там и ще се получи забавно.
Намислила съм да пробвам и коренно различни и по-шарени плетки.

Готова е и седалка номер 2, където исках да пробвам как седи с по-малко контраст в цветовете, но пък по-триизмерна плетка.

Събра ми очите с тази седалка!  Прекрасна е, а и ти си майсторица! Ще се радвам да разкажеш за техниката. Трудно ли се прави, какви въжета се използват?
Не е много трудно, но си има чалъми. Гледала съм от тюториъли в нета.
Въжета могат да се ползват всякакви. Канап, въже от навита хартия (показах го в пост на страница 2), памучни въжета за макраме, синтетични въжета paracord... Основното е каква естетика искате и къде ще се ползва столът. За външни условия е най-добре да се използва paracord.
Техниката се състои от две основни стъпки:
1. Изплитане на основата. В моя случай това са по-дебелите въжета от юта. Нарочно съм ги избрала такива, за да има интересна текстура и контраст, иначе по-често се използват еднакви въжета за основа и плетене.
2. Същинската плетка в другата посока. Тук можете да си измисляте фигури или да пресъздадете някоя от класическите плетки за седалки. Плете се като на стан - минавайки ту отгоре, ту отдолу. Трябва да се намери баланс между опъването на въжетата, важно е да са хубаво опънати, но не и пренатегнати. За опъването си помагам с щипка. Става по-трудно в края, когато започва да няма място за промушване, а въжетата са все по-натегнати, там се иска малко по-груба сила и пада по-здраво дърпане. Simple Smile За фигурите трябва да се внимава и брои, понеже лесно се греши и поправката става само с разплитане и връщане назад или решаваш, че не е фатално и продължаваш напред.

# 55
  • София
И този е прекрасен! А цялата макаричка ли се промушва между въжетата както е на снимката или се ползва друг инструмент?

# 56
Ползвам това, което на снимката, максимално много, понеже е удобно въжето да ти е навито. Работи се с много метри наведнъж, за да не се правят много възли (крият се от долната страна така или иначе). Съвсем в края ползвам такъв инструмент:

# 57
Със "совалка" се тъче, доколкото си спомням от часовете по трудово и от друга литература от отминали времена.

# 58
С нетърпение ще чакам следващата седалка! Поздравления!

# 59
А може ли да видим една облегалка в суров вид?
Жестоки са, освен плетката, подбора на цветове също!

Общи условия

Активация на акаунт