Да преправим старите мебели с любов - тема 41

• 23 831
  • 519
  •   1
Отговори
# 150
  • София
Защо да не е коментарна темата? Нали всички тук коментираме коя реставрация, мебел, материал, боя, масло, лак и т.н биха били подходящи и кои не  - всеки според вкуса си и разбиранията си дава съвети. Шарлот написа, че темата не е за конфронтации и така трябва да бъде.
Хайде и аз като сме на тема рамкиране на гоблени да покажа нашия. Виси в детската стая - спомен на децата от прабаба им. Другите гоблени от нея стоят нови и сгънати по чекмеджетата. И аз не си падам много по тях.
Ръкоделието може да се разглежда като “произведение на изкуството”, когато е авторско - плетиво, бродерия, но тези гоблени ги има във всеки дом и са ми малко като пъзелите с хиляди парченца, които си играехме да подлепяме и да правим на картини. Е, вложеният труд (ваденето на очи), разбира се е несравним. Може би в селска къща или вила биха намерили мястото си.
Скрит текст:

Последна редакция: чт, 08 май 2025, 00:01 от Skiorche

# 151
  • София
Много големи готови рамки съм взимала от Юск (А2 и А1 формат), но са за "плоско" рамкиране. Опънато върху подрамка няма да стане. Може човек сам да си го опъне върху плоскостта, която е гръб на рамката.
Аз не обичам да си комуникирам с хората от ателиетата за рамкиране щото съм темерут и затова си поръчвам рамки онлайн и си ги опъвам сама. Има онлайн магазини, които позволяват да качиш снимка на гоблен/картина и да визуализираш как би изглеждало с различни рамки и паспарту.

Врати и аз ще тунинговам. И ще ви следя. Засега много мисля върху цвета им, какъв да е? Универсален светъл, универсален по-наситен или най-добре като цвета на дограмата на прозорците, особено като се има предвид, че вратата на банята трябва да се смени с пвц такава.

# 152
Стъклото на вратата бих боядисала с цвят, в който е вратата.
И на мен ми предстои такъв проект, ще споделя, като му дойде времето.
И аз съм се замислила сериозно в тази посока. Ще боядисвам вратите и се чудя дали и стъклото да не мине на същата процедура Simple Smile
Благодаря за споделените идеи, моите разсъждения вървят в тади посока:
Може би със смяна на стъкло при стъклар ще е най- добре, обаче: къде да ги намеря тези майстори и ателиета, като са изчевващ вид; транспортирането ще е мое дело, дали няма да строша това стъкло по пътя; и накрая колко ще излезе удоволствието ,д али няма да е твърде скъпо, все и пак търся бюджетно решение. Стъклото е с фабричен жълт цвят за мое съжаление,  няма да се връзва интериорно, когато имам възможност ще синмам.

# 153
От любопитство, като пуснах "стъклар София" на търсачка, излязоха доста червени точки по картата на София, сравнително добре разпределени по кварталите. Виж кои квартали и стъкларски ателиета те устройват като локация и звъни да питаш.

# 154
Когато стъклото се пукна, го махнах и сложихме шперплат, лакиране и се получи това:
Скрит текст:
поне докато дойде време за смяна на вратите.

Иначе съм за фолио витраж, в Тему има доста хубави предложения.

# 155
Шиех гоблени преди много, но знаех, къде ще го поставя и тогава избирах какво да е. Само този имам снимам на телефона. Много е важна рамка, паспарту, ако позволява.

# 156
Като сте започнали да показвате гоблени, да покажа и аз единствения, направен от мен. Рамката е от преди 35 години, но си я харесвам.

# 157
  • Под сянката на разлистените кактуси
Здравейте, момичета! Да споделя последния си проект, може да е полезен за някого. Спешно се наложи да се върна в България, за съжаление за погребението на татко. Исках да ремонтирам кухнята на мама, избрахме нова, но нямаше време и трябваше да я оставя сама да се разправя с майстори, разбиване на плочки и  тя категорично отказа. Не исках да я оставям в този кимизарник и се заех да я пооправя. Шкафовете са белите соц шкафове и са по-стари от мен. Освен това някаква електрическа кана се беше запалила и са и малко поопърлени...

Напръсках кантовете с бял спрей

На вратичките залепих самозалепващо се фолио

Доста прилично стана

Определено е по-добре

Шкафът под мивката беше напукан, подкожушен и въпреки, че го китосах, е далеч от идеален

Но мама много се радва. Ще трябва да свърши работа за няколко месеца...Ползвах самозалепващо фолио от Mr Bricolage

# 158
Скоро си мислех, че не съм виждала в другата тема нито херцогиня Х, нито мистър У.
Съболезнования за загубата.
Тези двуредни шкафове май бяха немски - много здрави. Подобни, в жилището на родителите ми, облепих с фолио, което от 2017 г. героично се държи, без да има дори едно подгънато ъгълче. Освежава се и се губи усещането за нещо болезнено познато.

# 159
Съболезнования за загубата. И поздравления за положения труд, да се радва майка ви. 🫶
Аз съм съгласна с нея да не се къртят плочките. Толкова са чисти и запазени, може би само на ъгъла трябва да се попълни фугата. Също така са хубави и актуални, даже по-красиви (според мен) от хаотично шарените, които са модерни и хората пари дават да си ги слагат нови. Simple Smile
Като дойде време да поръчвате кухня, изберете някоя, която ще си отива и запазете този гръб.

# 160
  • Под сянката на разлистените кактуси
Благодаря, момичета! Много е тъпо и празно без него...

Barbabeau, и аз харесвам плочките, но за съжаление ще трябва да ги махнем. Шкафовете са ниски и няма никакви плотове за работа. Мама всичко прави на кухненската маса, която според мен също е ниска. Затова сме харесали тази кухня, ще има къде да се вихрим. Има и друга печка на остъкления балкон, която се ползва предимно. Ако имате други идеи, казвайте

# 161
Туната, съболезнования и светъл път на баща ти! Колко ми напомня кухнята на майка ти на моята допреди 2 години. Нищо не пази, махай и плочки, и всичко. Тази кухня, която си избрала е много хубава. Майка ти ще се почувства обновена в новата си кухня. Аз все още се кефя само като вляза в кухнята и се радвам, че махнах старата неудобна и грозна обстановка. Съседката, почти със сълзи на очи ме питаше как ще се разделя с един бюфет,  отговорих й, че с радост.

# 162
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Туна, съболезнования и от мен.
Отлично си се справила с освежаването за момента.
Присъединявам се към групата харесваща плочките. Според мен изглеждат съвсем актуално.

Давам идея. Ако се ползват котлоните предимно на другата печка, то може да сложите едно цяло парче от плоскост - от край до край върху шкафа, печката и пералнята. Така тъкмо ще се вдигне и нивото. Ще се държи достатъчно стабилно и без някакво закрепване, благодарение на собствената си тежест. Мисля фолиото ти е най-близо, ако не и съвсем същото като разцветка и рисунък, до това, което наричат Дъб Сакраменто. Някои производители на мебели предлагат разкрояване и кантиране на плоскости по размери на клиента. В строителните хипермаркети режат според искането на клиента, някои предлагат и кантиране. Т.е. може да си поръчате каквото и колкото ви трябва голямо парче.
https://www.google.bg/search?q=%D1%80%D0%B0%D0%B7%D0%BA%D1%80%D0 … g&sclient=gws-wiz

Последна редакция: ср, 14 май 2025, 20:51 от profi_1

# 163
  • София
Туната, съболезнования за загубата ти.
Не разбрах за височината на шкафовете, но принципно не пречи каквато е да е новата да запазите плочките.
Показаната кухнята Ирим ли е?
Ако да, то те са с по-висока стандартна височина. Скоро правихме такава в жилището на детето и се наложи да скъсим крачетата, за да може да се отваря прозорец.
Височината й с плота дойде 92 см (трябваше да е до 91 см, това не го бях преценила). За сравнение моята в къщи е около 85.
т.е.  при тази по-голяма височина на шкафове спокойно ще може да се сложат невградени уреди и плота да е над пералнята.
Ако пък не е толкова висока винаги може да се купят по-високи крачета, така че да може спокойно да влезе пералнята. Преди пералните, за да се съберат под плот имаше вариант да се махне капака отгоре, но вече ги правят така, че предния панел покрива капака и не може да се намали височината им.

# 164
Работя по тези бар столчета.
Минах през доста опити/грешка, докато проумея как да подходя, така че да направя и седалка, и облегалка, която е красива и откъм гърба, без възли, а също така и да спазя извивката в предната част.
За целта ползвам по-друга техника на оплитане, която е на един ред на основата.
Първото столче е готово, то е с червено (бордо) въже. Когато завърша и второто с това зелено, ще публикувам обща снимка. 😊
Флумастерът ми служи вместо кука.

Общи условия

Активация на акаунт