Да преправим старите мебели с любов - тема 41

• 24 386
  • 535
  •   1
Отговори
# 525
  • Варна.
Другото българско е Ремовал. Не мирише, аз свалях блажна боя с него с няколко намазвания. Покрийте вратата с домакинско фолио за 20-тина минути като я намажете. Така уж му се разгръща действието и не съхне бързо. Simple Smile
Успех!

По-добре с Ремовал да работите, както ви е казно с полиетиленово фолио и бавно и спокойно остъргвате, ако е необходимо втори, трети слой да полагате и отново стъргане. Ремовал щади дървото, не го пресушава и е много по-щадящо от Дунав.
Скоро свалях една незнайна черна боя, четири пъти слагах Ремовал с фолио, накрая падна целия слой, но остана в микропукнатините черно и дори и след шлайфане останаха следи. Ще лакирам с по-тъмен лак и разчитам да остане като ефект на дървото.
Напоследък предпочитам Ремовал пред пистолет с горещ въздух. По-бавно става, но по-добре е за дървото.

# 526
А с какво стържете старата боя?

# 527
# 528
Много благодаря!
Давате ми надежда за две стари пейки, на които трябва да сваля няколко пласта боя и да ги съживя.

# 529
  • София
И аз с такова нещо стъргах, но купено от китайски магазин за 2 лв. Върши идеална работа. Има ги в големите китайски магазини, в които се продават и инструменти.

# 530
Лепило принципно се маха с газ или с нещо мазно, както са ви посъветвали тук, например с олио. Аз съм махала с газ, която се купува от железарията и става много бързо и лесно.

# 531
Дами, не знам дали е приложимо при лепило, но гледам, че като махат боя от метал/дърво, мажат с нещо и после слагат фолио, предполагам че загряването и затварянето, активират химикала и навлиза по-дълбоко. Гледам видео с метал, не съм сигурна за дърво, но май и с дърво съм гледала.

# 532
Според мен, завиването с фолио е като завиването на тестото с кърпа/фолио, докато втасва. Целта, пак според мен, е да се предотврати по-бързото изпаряване на препарата. Определено в тези препарати има т.нар. летливи, т.е. изпаряващи се вещества. Та така действа, според мен.
Иначе най-трудното, от личен опит говоря, е да проявиш търпение да изчакаш необходимото време, преди да тръгнеш да стържеш. Нетърпението си казва думата - вижда се, че част от боята почва да набъбва на мехурчета и ти се иска, много ти се иска, да пуснеш шпаклата или инструмента за сваляне.

Аз не бих мазала дърво с мазнина (олио например) - ясно е, че попива в дървото, а попило мазно петно върху дървесина трудно хваща следващи покрития, отделно, че попива неравномерно, на петна - на места повече, на други - по-малко.

Преди доста години, 1-2 седмици след като ми монтираха нова дограма - трислойна дървена, забелязах на едно място елипсовидно по-тъмно петно. Практически сигурна съм, че там е разлята някаква мазнина (не олио, а някакъв дърводелски мазен препарат), след това е боядисана с професионална техника и боя (Сиккенс), но петното си стои и ще  си остане завинаги.

# 533
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Не е като да не съм предупредила, че дървото попива. Wink
От друга страна потребителката писа, че облепването с фолио им е било решение за освежаване на стара дървена врата, като под лепилото има лак. Масло няма как да проникне в дървото. Затова и предложих такова решение за сваляне само на лепилото.
Би било добре всъщност да ни каже какво мисли да прави после с вратата.

# 534
Стар лак почти винаги има повреди, т.е. на някои места е изтрит/олющен до дърво, но в различна степен на олющване. Затова и има вероятност да попие мазнина на някои места и да се лекеджоса. Това ми бяха съображенията да се включа с мнение.
Аз бърсах 2-3 пъти много активно стар гардероб с фурнир, покрит с лак. След като пръсках със силен обезмаслител и търках с гъба (меката част на кухненска гъба), за да отстраня мърсотията, гардеробът стана много светъл. Мисля, че на практика свалих по-голямата част от лака. Оставих така, защото този гардероб беше временно решение, не за постоянно. А и светло дърво ме устройваше в онзи момент. Но въпреки това не съм сигурна, че съм свалила лака навсякъде еднакво.

Ако потребителката не е почнала да маже с препарата за боя, се сетих за още една възможност - в магазините за офис материали и по-големи книжарници има препарати за сваляне на етикети. Може да купи едно шишенце и да пробва дали върши работа за сваляне на лепилото. Ако върши работа, след това може да се изшкури и да се продължи със следваща обработка по желание.

Скрит текст:
Не само по книжарници и офис магазини има такива препарати, има и онлайн и по строителните магазини.
Ето примерно, но е добре да се гледа дали е за дърво,  някои са само за НЕпорести (непопиващи) повърхности като ПВЦ и метал.
https://freckles.bg/category/217/za-premahvane-na-etiketi.html

# 535
Не е като да не съм предупредила, че дървото попива. Wink
От друга страна потребителката писа, че облепването с фолио им е било решение за освежаване на стара дървена врата, като под лепилото има лак. Масло няма как да проникне в дървото. Затова и предложих такова решение за сваляне само на лепилото.
Би било добре всъщност да ни каже какво мисли да прави после с вратата.

Здравейте! Мого полезни съвети получих. Засега сме намислили да боядисаме с боя на Оргахим, но ако след всички процедури с отнемането на пластовете ни хареса резултата, може и  само да лакираме с подходящ лак.. Но още сме в началото.

Общи условия

Активация на акаунт