Да преправим старите мебели с любов - тема 41

• 23 982
  • 526
  •   2
Отговори
# 510
  • София
Ако няма вие да го правите, майсторът ще се оправи и с цвят и с всичко. Ако е само едната боя аз лично изобщо не бих се занимавала с майстори... И байц и боя се нанасят мн лесно, за лаковете ми е малко по-търсене, но когато са качествени няма кой знае какъв проблем и с тях, ама миришат повече и за това аз не ги харесвам много. По принцип най-много предпочитам байц и масло или цветно масло, но там малко по-ограничено е с цветовете.
Цветът явно е тюркоазен някакъв (синьо-зелен) затова и избива на синьо на снимки.

# 511
Това не е класически витраж,но това няма значение."Разходете" се по сайтовете за байцове,масла и лакове и вижте какво се предлага.Ето едно предложение на първо четенеhttps://furnitureclinics.bg/darvo/bayts-za-darvo-za-vanshni-

# 512
  • Варна.
Това не е класически витраж,но това няма значение.

Защо мислите така?

# 513
Ами заприлича ми на фолио,но е напълно възможно да не съм видяла добре и да греша.Ако е така извинявам се.Все пак ставаше дума за дървената част на вратата.

# 514
Не, не е фолио, витраж си е.
Много благодаря за сайта, вижда ми се пълен с много практични неща, за които не бих се сетила да потърся. Например тоя восък дали би бил достатъчен за запълване на наранените места?
Притеснявам се от сваляне на вратите с цел шкурене и подобни, за да не им се счупи стъклото, а и дали ще ми уцелят цвят… Ако само с восъка се попълнят ударените места, ще е супер. Ще разгледам и помисля още.
Честита нова година, изпълнена с радост и успехи на всички ни!

# 515
Аз бих ги пришкурила, както са закачени, удареното, ако е по дълбоко има кит за дърво, с восък ръбовете не мисля, че ще станат. Ще търся тониран лак /по избор мат или сатен/, първо ще боядисам местата с "дефектите", да не изпъкнат отново и после една ръка цялата врата.
Да кажа, че лаковете на водна основа изобщо не миришат.
Другото е да я пребоядиша с по тъмен цвят боя, без да сваляш цялата боя, само леко с шкурка и където има нараняване, но ще изгубиш ефектите, а ти държиш на тях.

# 516
# 517
Здравейте! Да споделя отново, че намерих по-стабилно решение за бялото петно по лака на на фурнира на любимото ми легло. В проблемните участъци нанесох слой шеллак, след това направих леки точки с маркер за дърво, като разнесох цвета кеко с пръст. След това нанесох още един слой от шеллака за запечатване. Сега местата, където съм нанасяла маркера, изглеждат като естествена шарка. Не очаквах такъв добър резултат и вече го няма това дразнещо бяло петно. Реших да направя и други малки собственоръчни освежавания с този маркер за дърво и шеллака по рамката на леглото (царгите). Сега показвам снимки на отделни участъци преди и след корекциите.

Скрит текст:

Скрит текст:

# 518
  • София
С кои марки работехте? Чудесен резултат!

# 519
Шеллакът е този:

https://praktiker.bg/bg/Lakove-za-darvo/ShELLAK-ZA-NANASYaNE-S-C … KA-GUBRA/p/440213

Маркерите ( аз използвах комбинация от цветовете дъб и кестен)

https://praktiker.bg/bg/Boi-i-lakove/Lakove-i-impregnanti-za-dar … rkeri/c/P13160304

При нанасяне на шеллак, най- добре е според мен да е с памучен тампон (големината на който е според повърхността, на която се нанася), увито в парче парцал. Може също и мека дунапренена гъба, също увита в парцал, ако се нанася на големи повърхности.

# 520
Да споделя и моя пролем, с който се занимавам тия дни. Преди години , може би 20, вътрешната страна на входната ни врата я облепихме с фолио, еднакво по цвят с цвета на стените и се получи много добре. Вратата е дървена. Сега обаче правим ремонт на коридора и махнахме фолиото, беше много овехтяло вече. Отдолу обаче остана слой лепило, Мъчихме се да го свалим с пистолет с горещ въздух, с шлайф с шкурка, но става ужасно, много неравно.Под лепилото има слой лак, който трудно се стърже. Вратата е правена по поръчка с нестардатни размери и не искаме да я сменяме. Сега ИИ ни препоръча  " Терминатор" , купихме го и утре започваме, но не знам как и за какво да внимавам. Някой решавал ли е такъв проблем?

# 521
Изисква се голямо внимание и търпение.
От Интернет не можах да намеря състава на препарата, но съм ползвала подобен преди доста години и беше с
Натриевата основа (NaOH, натриев хидроксид или сода каустик), което и от тези неща да видиш на етикета.
Това означава, че се работи старателно, без бързане, задължително с ръкавици и предпазни очила. Аз за едната бройка да ослепея, като ми пръсна капка в окото (не успях да го затворя толкова бързо). Но бях много бърза и с 2-3 скока стигнах до банята и го промих обилно с вода, 5 мин. се плакнах. Още потръпвам, като се сетя.
Та така - внимание и търпение. Трябва да му се даде време на препарата да размекне повърхностните слоеве, които ще махате.
А, и мирише, има изпарения, които не са особено полезни. Та не стойте дълго надвесени над вратата, проветрявайте периодично.
Предполагам, че ще успеете да свалите всичко с лака барабар.
Успех!

# 522
  • София
Другото българско е Ремовал. Не мирише, аз свалях блажна боя с него с няколко намазвания. Покрийте вратата с домакинско фолио за 20-тина минути като я намажете. Така уж му се разгръща действието и не съхне бързо. Simple Smile
Успех!

# 523
Освен ръкавици, сложете и по една маска с висока защита и едни пластмасови очила, за да сте защитени, когато работите с такива химикали.

# 524
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Не разбрах под "облепихме с фолио" как точно го облепихте? Ако сте ползвали самозалепващо се фолио, вместо екстремни химикали, пробвайте на някаква по-малко виждаща се част да изтъркате лепилото с намаслен с малко олио памучен парцал или обикновена салфетка. Иска малко повече търкане, но със сигурност не е абразивно. После може да измиете с веро. Другият вариант е да пробвате същото с обезмаслител Мелио или друга марка.
Трябва да имате предвид, че дървото попива, а не казвате как смятате да обработвате вратата после. Ако не сте против омасляването, вместо боядисването, може да минете цялата врата с масло за дърво по ваш избор.

Общи условия

Активация на акаунт