Да преправим старите мебели с любов - тема 41

• 23 437
  • 516
  •   1
Отговори
# 495
Здравейте, много ще бъда благодарна ако ми кажете каква е зелената боя точно от снимката. Трябва да пребоядисам 2 интериорни врати, които са точно този цвят и текстура! Не са мат или гладък цвят, а така с дървесни шарки, като на снимката. Как става това?

# 496
Има цветни лакове за дърво.
https://www.limexco.com/index.php?page=products&catalogue=1&id=33

С търсачката може да се разгледа. Мисля, че в Практикер имаше тониране на лак, но не съм много сигурна /сайта им в момента не работи/.

# 497
  • София
Има и цветни байцове, масла, може боя да се поразреди, за да прозира шарката. Не разбрах мн коя снимка се визира.

# 498
Снимката на темата е с пребоядисан в зелено  шкаф, може за него да става въпрос.

Последна редакция: вт, 30 дек 2025, 21:53 от anmasu

# 499
Според мен шарките на снимката са направени допълнително. Цвета е прекалено наситен, за да е прозрзчен и отдолу да прозират шарките на дървото. Предполагам, че има видове бои и някакви пособия, за да се постигне този ефект

# 500
  • София
Според мен просто цвета е променян с фотошоп, но това е др въпрос...

# 501
Моите врати са същия зелен цвят с такава дървесна шарка и наистина все едно прозира, не ми изглежда ефект. Имат нужда от пребоядисване, но ги искам точно същите да си останат. Не знам как са ги правили предишните собственици преди 20 години.

# 502
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Не съм ползвала фотошоп за снимката на темата. Монтирах една до друга две взети от някакви DIY проекти в нета снимки. Сега не успях да открия тази със зеления лак, а не съм запазила оригинала ѝ на компа.
Цветът мисля е по-скоро Ming Jade (2043-20) (Hex Color Code: #00745D; RGB Color Code: RGB(0, 116, 93)) , отколкото Emerald green. И в двата цвята има множество проекти за реновиране на скринове и шкафове в нета. Някои са с плътен цвят, други са с наслоявания на различни цветове и прешкурване за постигане на шарка, а трети са лакирани в такъв зелен цвят. Но дали е цветен лак или е байц и после лакиране, нямам представа.
https://refreshrestyle.com/emerald-green-dresser/
https://www.google.com/search?q=emerald+green+lacquer+furniture+ … lient=gws-wiz-img
Вратата на снимката в горния пост на мен ми синее и не е като цвета в снимката на темата.

Последна редакция: ср, 31 дек 2025, 08:59 от profi_1

# 503
  • София
Мен вратата на някакво тюркоазено ми прилича, тъмно, но и снимката не е добра.
Байцове и масла може да се смесват и да си правиш цвят, за лакове не знам. Има бои, които се тонират по каталог, отива и си избира човек, наистина за прозрачност се разрежда с повече вода иможе и само една ръка. Цвета, който ще се получи зависи и от самото дърво.
Как е обработвана вратат трудно ще се каже, особено по снимка, но може да се свали покритието и да се направи както ви харесва.
Как е правен

# 504
Цитат
Има бои, които се тонират по каталог, отива и си избира човек, наистина за прозрачност се разрежда с повече вода иможе и само една ръка.
И аз се сетих за този вариант, но на снимката се вижда чукнато, боята е паднала изцяло, тези места трябва предварително да се обработят така, че разредената боя реално да поднови/освежи  вратата, запазваки първоначалния вид.
Определено с разредена боя може да се получи.
Варианта за сваляне на боята е много хамалски.Simple Smile

# 505
  • София
Аз задължително бих свалила старото покритие, което едно не се знае какво е, второ щом се търси прозивен ефект.

# 506
Слагам по-ясни снимки, макар че наистина много синее пак, за разлика от действителността. Без значение де, бих искала зелен цвят като на корицата горе.
И съм благодарна за всякакви мнения и насоки.

# 507
Много красива врата, предполагам, че не е в Бг. Някой си е играл доста, преливана е със синьо. Може би, който е сложил витража я е направил професионално.

# 508
Благодаря ти. Наистина са красиви, двете холни врати са в обикновен български апартамент, и то правени преди повече от 20 години. И искам да ги запазя максимално, но се нуждаят от реновиране, а ние сами няма да се справим.

# 509
И аз мисля, че човек, който не се е занимавал с този тип бои няма да се справи. Имам художествено образование, не ми е проблем да направя какъвто и да е цвят, но не бих се решила да боядисвам с боя, която не познавам. Вкъщи аз правя цветовете, но майсторът си боядисва.

Общи условия

Активация на акаунт