Да преправим старите мебели с любов - тема 41

• 23 910
  • 522
  •   1
Отговори
# 135
Вече май не останаха стъклари, които могат да сменят такова стъкло. Преди имахме две ателиета в квартала, сега няма никой

# 136
Ако се запази стъклото, само рамки няма да оскъпят много.
Скрит текст:
И понеже повечето хора като се каже "бродирани гоблени", си представят непременно ретро вид, ето и моята гордост, чиято рамка се счупи, но и без това щях да я сменям, защото вече не пасва стилово. Не ми е много хубава снимката, но все пак...

# 137
Аз също не си падам по гоблени, камо ли да умея да шия, но имам подарък от една много мила приятелка, светла ѝ памет, и много си го харесвам. Не беше скъпо рамкирането.

Скрит текст:

Без стъкло не си представям да се запази.

# 138
Здравейте, бих искала да чуя вашите мнения за стара соц. интериорна врата за дневна, как мога да я освежа. На практика тя е здрава, няма проблем. Иска ми се стъклото, което е релефно и е в неприятно жълтеещ цвят да бъде променено. Какви са вариантите? Да я боядисам стъклото, с какво? Да го сменя вероятно ще е най-разумното , обаче  бих искала да разбера дали има други креативни решения. Не мога да приложа снимка, но предполагам, че тези врати са общо известни и се досещате за тях. Simple Smile
Ако е пожълтял от годините , а не е направено фабрично така, бих го измила със сивия Медикс за фурни. Обещавам,че почиства такива неща ! Друг вариант е и фолио от цветните. Вероятно стъклото е релефно само от едната страна, значи от гладката ще стане...

# 139
Ако се запази стъклото, само рамки няма да оскъпят много.
Скрит текст:
И понеже повечето хора като се каже "бродирани гоблени", си представят непременно ретро вид, ето и моята гордост, чиято рамка се счупи, но и без това щях да я сменям, защото вече не пасва стилово. Не ми е много хубава снимката, но все пак...
Кажи речи и на рамка сме докарали почти еднакви. Grinning
Скрит текст:

Скрит текст:
Аз също не си падам по гоблени, камо ли да умея да шия, но имам подарък от една много мила приятелка, светла ѝ памет, и много си го харесвам. Не беше скъпо рамкирането.

Скрит текст:

Без стъкло не си представям да се запази.
Ако са с хубави конци, периодично се разфасоват, перат и се опъват наново. Има и такива варианти, без стъкло.

Скрит текст:
Здравейте, бих искала да чуя вашите мнения за стара соц. интериорна врата за дневна, как мога да я освежа. На практика тя е здрава, няма проблем. Иска ми се стъклото, което е релефно и е в неприятно жълтеещ цвят да бъде променено. Какви са вариантите? Да я боядисам стъклото, с какво? Да го сменя вероятно ще е най-разумното , обаче  бих искала да разбера дали има други креативни решения. Не мога да приложа снимка, но предполагам, че тези врати са общо известни и се досещате за тях. Simple Smile
Ако е пожълтял от годините , а не е направено фабрично така, бих го измила със сивия Медикс за фурни.
Скрит текст:
Обещавам,че почиства такива неща ! Друг вариант е и фолио от цветните. Вероятно стъклото е релефно само от едната страна, значи от гладката ще стане...
С четка, средно твърда /ползвала съм четка за зъби/, после с нормален препарат за стъкло и блесва.

Последна редакция: вт, 06 май 2025, 22:33 от Mama_Nana

# 140
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Релефните стъкла са такива само от едната си страна, от другата са гладки, както е писала АК47. Бих залепила върху гладката страна фолио с някакъв подходящ витражен мотив, монохромен или цветен. Има и такива, които не са крещящо шарени. Много зависи какво ще е подходящо и от растера на самото релефно стъкло, т.е какви са фигурките му.

# 141
В момента гоблените са със стъкло, но си имам причина да не искам да са със стъкло. Искам да са без рамки и да станат масимално леки, за да ми се връзват с други картини. Не ми е проблем стойността на рамкирането, а просто не ми се занимава с това.

# 142
Но нали ще събират прах и ще се похабят без стъкло?

# 143
Стъклото на вратата бих боядисала с цвят, в който е вратата.
И на мен ми предстои такъв проект, ще споделя, като му дойде времето.

# 144
Тя каза, че си знае и не иска съвети.
За стъклото- аз обичам витражи. Бих го направила така. Дали с рисуване, дали с фолио. Според възможностите.

# 145
Fatalina Не мисля че гоблен може да стои закачен някъде без рамка и без стъкло.Дори и само да е испънат върху дървена рамка,не мисля ,че ще ви хареса визуално,защото ще се вижда панамата от страни.не се знае и колко резерва е оставила майка ви.Моето мнение е че гоблен без стъкло е направо изхвърлен на буклука,ще събира прах,ще се замърси,как ще се почиства.Носите ги за рамкиране,избирате рамки,и ги взимате когато са готови,къде е занимавката.Слагат специални стъкла ,които не отразяват светлината,и въобще не личи че има такова.

# 146
На готовите рамки за снимки/картини в ИКЕА има нещо като тънък плексиглас и може да ми свърши работа, но само за по малките размери. Ще потърся в нета дали от някъде мога да поръчам такива с големи размери.
Нещо от този вариант. https://www.ikea.bg/products/rodalm-ramka/20548918/

# 147
  • София
Джъмбо и Юск

# 148
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Мисля, че повече съвети могат да бъдат получени в гобленарската тема. Там не обсъждат само кой какво шие, но и как да бъде експониран един гоблен, включително къде, какви рамки и т.н.
Тук би било подходящо да се коментира, ако се целеше преправяне на сегашните рамки.

# 149
Да дам и аз идея - плексиглас намерих с минимална дебелина от 2 мм., много фирми, рекламни предимно, както и по строителните хипермаркети, предлагат и рязане по размери. Има много обяви в нета. Повечето дори предпочитат поръчка онлайн. Ако това устройва Фаталина, може да види какво се предлага.

Скрит текст:
Преди няколко десетилетия, когато се появи плексиглас в България, баща ми направи капак за грамофона, хем да стои отворен, хем да не се праши. Сам го изряза с някакви служебни инструменти и сам го залепи (не помня с какво, може би с хлороформ (може и да бъркам). Този капак издържа много време, без да се надраска и замъгли.
От цветни парчета плексиглас направи и нощни лампички за стена. Също добре се държаха.
Предполагам, че сегашните плексигласи са дори по-качествени от едновремешните.

Иначе, въпреки че се казва, че темата не е коментарна, май се превръща в такава. Сгамо вижте колко мнения - аз харесва-не харесвам, няма да си пасва и т.н. има. Превръща се темата малко по малко в дублираща интериорната, която напуснах. В момента, в който група с "изтънчен" вкус започна да доминира над хората, търсещи практични съвети за малки и по-големи трансформации в къщи, без претенции жилището им да изглежда като от списание и без да пазаруват от скъпи магазини.

Общи условия

Активация на акаунт