Да преправим старите мебели с любов - тема 41

• 20 462
  • 475
  •   1
Отговори
# 375
И аз не бих могла да се ориентирам само по снимка, на която не се виждат отблясъците от кристала (тогава не могат да се сгрешат със стъкло кристалите, но в случая елементите ми се струват и не добре почистени, малко мътни, та още повече се затруднява преценката).
Предлагам да се опиташ същата снимка да пуснеш в търсачката на гугъл и да видиш някъде другаде същият модел предлага ли се и дали като кристален, респ. на каква цена.  
Помоли евентуално продавача да направи допълнителни снимки на светлина, както и когато полилеят е включен и свети самият той.

# 376
Аз го питах и за тежината. Кристала тежи. Чакам отговор.

# 377
  • София
Питай и каква марка е - евентуално и по производител да търсиш инфо. Не може някъде да няма етикетче или отличителен знак. Или пък направо да си пише, че материалът е кристал. На мен на снимката повече ми прилича на стъкло, но може би защото не е съвсем на фокус се получава такова помътняване. Помоли ги да ти изпратят близка снимка на някое кристалче за ориентир, ако няма надписи.

# 378
Аз вече питах-стъкло или кристал. Каза кристал. Ама, все пак...

# 379
  • София
А има ли рейтинг този продавач? 😀

# 380
Има и е отличен, уж.

# 381
Две мнения едно след друго ше имам, ама не мога да редактирам. За полюлея-тежи 6 кг, метала е мед и кристатите са оловни. Ще ми го изпрати. Но метала на самия полюлей леко жълтее, поне от снимките, chatgpt каза, че може да се патинира или да се остави да се окисли с времето и да потъмнее. Защото това ще се бие с цвета на тифани лампата, която ще е в близост. Верно ли е?

Иначе, каза че е френска изработка ит 50-70год с най-вероятно чешки кристал Бохемия.

# 382
На мен ми прилича по-скоро на месинг и да,той потъмнява с времето.

# 383
Имам много стари месингови изделия, но не се патинират,  остават си с основния цвят, обаче в зависимост от примесите в сплавта и финишната обработка някои загубват блясъка си и стават леко матови и малко по-тъмни от първоначалния цвят, т.е. добиват действително т.нар. цвят "античен месинг".
Бронзовите изделия обаче се патинират, а надали полилеят е от бронз, на вид определено изглежда месингов. Няма лошо обаче да е различен цвят, все пак производителят е гледал да съчетае хармонично модела на полилея с цвета на металната част, нищо чудно да не му отива черно, ако се боядиса. Особено в онова време на тези неща се е обръщало голямо внимание, днес отношението е по-фриволно и на принципа "всичко може".

# 384
Продавача каза-мед. Chatgpt предположи, че жълтее от светлината на лампата, на която е сниман Снимката, по която го харесах не жълтее, тъмна е

Ама, другите лампи са тъмни.
Тази е зад дивана, т. е. близо до въпросния полюлей. Тази над масата за хранене. и ще искам да се патинира Знаете ли как?

Последна редакция: ср, 22 окт 2025, 10:10 от red soul

# 385
Може да е казал мед, защото така или иначе основният елемент в месинга е именно мед, да е чисто меден - не знам, на цвят по-скоро изглежда месинг.
Може цинкът в месинга да препятства или забавя патинирането, което е ясно изразено при мед и бронз - само си разсъждавам на база на собствените ми изделия от месинг и бронз, обичайно има и други примеси, които се отразяват на външния вид, не са само мед и цинк или мед и калай, с металите е сложно, поне за мен Simple Smile
Може да се посъветваш с някой, който има познания за металите и работи в тази сфера, ако искаш да го потъмниш.

# 386
  • София
Продават разни препарати за патиниране, обаче как ще стане не знам, не съм пробвала.
Аз не бих пипала, по принцип нямам проблем със съчетаване на различни метали, даже вероятно ще е свежо и красиво, защото двете си отиват, от друга страна и стилово са мн различни, така че съвсем не бих търсила обединяващ момент между тях. По-точно в интериора бих добавила още по нещо и от двата, за да ги "обединя" в общата картина на помещението.
Като цяло като дойде и я видиш на живо и в помещението, можеш да го мислиш... Вероятно положението е някъде по средата, дори ня снимката, на която виси изглежда по-тъмна към тавана, а надолу изсветлява.

# 387
О, много са красиви другите две лампи! Може би, защото не харесвам кристални полилеи, но не мога да си ги представя как се съчетават с двете прекрасни лампи, дори и да е еднакъв цветът на медта/бронза/сплавта.
Скрит текст:
Продавача каза-мед. Chatgpt предположи, че жълтее от светлината на лампата, на която е сниман Снимката, по която го харесах не жълтее, тъмна е

Ама, другите лампи са тъмни.
Тази е зад дивана, т. е. близо до въпросния полюлей. Тази над масата за хранене. и ще искам да се патинира Знаете ли как?

# 388
Моят опит е различен от този на Кубратова - месинг  (брави на врати в жилище от началото на 20-ти в.) е патинирал до много тъмно към черно-метално. На няколко пъти с препарат премахвах патината, но тъмното подхожда повече на духа на жилището и го оставих.

Сребро патинирам до черно с белина. Ако посмееш на вътрешната страна на чашката към тавана опитай с памуче да нанесеш различни концентрации белина и внимавай да не докоснеш отвън.

# 389
  • София
Аз освежавам вградения гардероб, почти е готов вътре. Сега се чудя какво да правя с вратите. Те са доста запазени, така че ще мога да ги боядисам, обаче ме притеснява, че долните врати са много тежки. И че няма да мога да сложа достатъчно здрави панти, макар че с тези мижави панти гардеробът е оцелял 30-тина години. Или да поръчам нови врати - мислите ли, че новите плоскости са по-леки от стария фурнир? Имате ли опит с панти?

Общи условия

Активация на акаунт