Да преправим старите мебели с любов - тема 41

• 15 845
  • 345
  •   2
Отговори
# 90
Хм, ти и за боядисване пак ще трябва да се катериш на стълба щом не можете да свалите вратичките. И то няколко пъти че изобщо няма да е една ръка от каквото избереш. Фолио ми звучи най-бързо и лесно май, с уговорката че щом стигат плътно до тавана става малко по-куцо за работа в горния край. Но то и за боядисване ще е куцо.
Показаният шкаф и на мен ми допадна как е станал, поне от телефона като ги гледам снимките не виждам нищо фрапиращо.

# 91
Чак стълба.. на един стол и мажеш. Лепни нещо на тавана, да не цапаш.

# 92
Искам или не искам имам едни стари кухненски шкафове. От онези белите гланцираните със сива лайсна по края. Тия шкафове са в кухнята на мама от 70-те год. Наредени в три реда във височина: Долен ред, горен ред и един най-горен ред, който стига до тавана.
Долен и горен ред си отиват. На тяхно място идва моята кухня, която е в лайм зелено и венге. Но най-горния ред е запазен (рядко се е ползвал), а и ще ми върши добра работа да събера там неща на мама, които не искам да хвърлям. А и нямам много време да демонтирам (трябва да се преместим до 25ти май).
А може да облепиш зеленото в бяло и да не се занимаваш с най-високите шкафове.

# 93
Не знам как е шкафа на живо, но от снимката и на мен ми харесва. Особено пък сравнен с първоначалният грозен вид. Цвета е много приятен, стикерите мму отиват. Стои артистичен, за 2-3 години няма да има време да ти омръзна.

# 94
Екстра е! И на мен ми харесва.

# 95
За кухненските шкафове.
Най-добре би било да свалите вратичките - имам над мен точно такива, с 3 винтчета на всяка панта се захващат за вратичката. Независимо кой вариант ще избереш.
Боядисвала съм с латекс+гипс точно такива шкафчета, за балкона. Не успях да бъде особено гладко - нито с валячета, нито с четка. Със сигурност трябва да има грунд, да изсъхне добре (остави 24 часа за по-сигурно). Само с 1 ръка няма да стане, 2 ръце през 24 часа. С леко изшкурване между ръцете и добро избърсване от шкуреното, да не остане прах, че ще влезе в боята за следващата ръка и няма махане. След втората ръка - акрилен прозрачен лак за запечатване. Сатен, гланц - каквото искаш. Пак 2 ръце. От външните условия - влага, студ, пек, няма поражения, но и не ги бърша често. Laughing
С акрилна боя (Сократес) и акрилен лак за запечатване правих бюро, там, където са ръцете и подложката за мишката, на практика боята вече я няма. Т.е. на най-натоварената част. На останалите места няма поражения.

Слагала съм и мебелно фолио, дървесен тип, но на врата. Не се е отлепило сигурно вече 10 години. Също е вариант, ако си намериш подходящ цвят/шарка. Пак проблем ще е работата нависоко и особено подгъването на ръбовете при кантовете. Дърпаш по малко от хартията отзад, пък махаш балончетата.

Отново бих препоръчала мъжът ти да разгледа пантите и как се захващат за вратичките. Ако е само с винтчета, може и да се пробва. Много по-лесно ще работиш.

Синият шкаф и на мен ми харесва. Не бъди максималистка, тези по клипчетата в Интернет си нямат друга работа, само това правят, като им доскучее.

# 96
  • София
Тъй като харесваш винтидж, защо не махнеш вратите и не сложиш завески в подходящ цвят?
Ако избереш фолио, по-добре да не е едноцветно, ако останат мехурчета ще си личи мн повече

Последна редакция: сб, 03 май 2025, 23:56 от Angel_Dust

# 97
И на мен ми харесва шкафът!

# 98
За мен е безумие, ако имаш читави врати да слагаш завески, които и вътре ще пускат прах, и те самите ще събират

# 99
И на мен ми харесва шкафът!

И на мен.
Завеси не си представям.

# 100
  • София
Днес правих "следствен експеримент" - стигам си спокойно от стълбата догоре. Не са лепнати съвсем за тавана шкафовете - има един пръст място. Тавана е на винервайс и тъкмо като сложа едно предпазно тиксо, ще сваля винервайса Joy Но този път няма да бързам - ще действам бавно и по-внимателно. Но това ще е след другия месец, когато се настаним и да ми дойдат малко сили. Тъкмо ще видя къде какво ще се намести от новите шкафове и какво ще остане от старите.
Идеята с перденцата първо ми се стори абсурдна именно заради достъпа на прах и насекоми, но колкото повече я мисля, толкова по-интересна ми се вижда. Да не говорим, че може изобщо да не махам вратите, а да ги украся с драпирани перденца. Особено ако в 6-те кашона с платове, които открих у мамини се намери подходяща разцветка. Моите кухненски шкафове обаче не са винтидж и стилово ще се бият.
Има в ниското един по-нов и мъничък шкаф, та мога да експериментирам на него.

И благодаря за милите думи за шкафа Hug Като него направих и старото бюро на сестра ми  (от далечната 75-та година, когато е била 1-ви клас). Голям тежък кютук. Опита учи и то стана доста по-добре технически. Не го бях планирала да го правя и затова още си няма дръжки. И трябва да му се затегне едната панта.
Скрит текст:

# 101
  • София
Старите панти се държат на един винт и сглобка. Като се отвори пантата/вратата, от страната на шкафа има върху металната средна част два винта. Едният е къс /към вратичката/ и с него се регулира самата панта, другият е по-дълъг и с него се закрепват двете части на пантата една към друга. Маха се винта и частта която е към вратичката се приплъзва навън.
Ето една примерна - в ляво е вратичката, в дясно страницата на шкафа. Отбелязах двата винта:

# 102
  • София
Леле, а аз махах цялото това кръглото, което е на основния шкаф и то почваше да се рони талашит... затова и не исках да ги свалям. Още утре ще пробвам дали така ще стане лесно и безаварийно.

# 103
  • София
Свалете и двата винта на първата панта за всеки случай.
Успех!
Офф: И на мен ми допадна синият шкаф.

# 104
  • София
Леле, а аз махах цялото това кръглото, което е на основния шкаф и то почваше да се рони талашит... затова и не исках да ги свалям. Още утре ще пробвам дали така ще стане лесно и безаварийно.

С епоксидна смола може да се поправи изроненото.
При нас така на няколко долни шкафа се бяха разхлабили гнездата на винтовете и провиснаха вратичките. Напълнихме със смолата дупките (двукомпонентна, има различни видове), загладихме, изшкурихме и като изсъхна навихме пак винтовете.

Общи условия

Активация на акаунт