Да преправим старите мебели с любов - тема 41

• 24 528
  • 535
  •   1
Отговори
# 165
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Изглежда много добре. Всяко изплитане е инженерно постижение, при теб винаги с перфектен краен резултат. Hands Clap

# 166
Невероятна си - гониш професионални висоти!

# 167
Готови Heart Eyes

Изглежда много добре. Всяко изплитане е инженерно постижение, при теб винаги с перфектен краен резултат. Hands Clap
Благодаря! Както споменах в предния пост, минах през доста чудене и проба и грешка. На първото столче бях изплела друга основа - кафявите въжета вървяха в обратната посока и се навиваха един ред отгоре и един ред отдолу около рамката (както правех на малките дървени седалки). Да, ама едва след това проумях, че няма да се получи с изплитането в другата посока, понеже трябваше да минавам по два пъти през пръчката, която е между седалката и облегалката, тоест двойно количество навивки около една единствена пръчка. Няма как. Цяла седмица се чудих как да подходя, гледах нови тюториъли в youtube и се спрях на това "макраме" оплитане, което пък е на един ред, затова на гърба се получава "негатив" на лицевата плетка.

P.S. Допълвам fun fact: Една приятелка ме пита защо имаме такива психеделични плочки 🤣 Това е типичното "cotto lombardo" от два вида глина и е оригинално за сградата и е много, много старо. Не е подменяно, всички собственици го пазят. На съседката е прясно реставрирано, почиствано и импрегнирано с восък, затова е толкова ярко. Simple Smile

Последна редакция: пт, 30 май 2025, 16:35 от Barbabeau

# 168
Браво! Толкова са хубави, че да не смееш да седнеш Simple Smile
За мен може ли синята купа на столче? Права ще я ползвам, ако трябва Hug

# 169
  • В градината...
Страшна инженерна мисъл и изпълнение!

# 170
  • София
Акъла ми взе отново с твоите столове! Не си реставратор, а творец!  Hands Clap
Колко време ти отнема един стол, ако работата върви гладко?

# 171
Бих казала, около 2 дена.
Няколко часа за основата, тя е с по-дебели въжета и се плете по тясната страна от началото на краката до края на гърба, 31 бримки са, около 50 метра въже.
После за цветните въжета, които са 4мм синтетично въже, ми отнема около ден и половина. 82 бримки (сега ги сметнах:))) и отиде почти цялата макара от 100 метра.
Ако много се изловкам и седна да го правя супер концентрирано, само с това да се занимавам, може би бих могла да свърша в рамките на един работен ден, но честно казано ме заболяват ръцете от опъването и не бих се престаравала. Да не говоря ноктите ми на какво станаха Laughing имам много меки нокти и до един се изпочупиха в името на труда и творчеството.

# 172
  • нещотърсачка НАРЦИ Love is everything
Готови Heart Eyes

Скрит текст:
Благодаря! Както споменах в предния пост, минах през доста чудене и проба и грешка. На първото столче бях изплела друга основа - кафявите въжета вървяха в обратната посока и се навиваха един ред отгоре и един ред отдолу около рамката (както правех на малките дървени седалки). Да, ама едва след това проумях, че няма да се получи с изплитането в другата посока, понеже трябваше да минавам по два пъти през пръчката, която е между седалката и облегалката, тоест двойно количество навивки около една единствена пръчка. Няма как. Цяла седмица се чудих как да подходя, гледах нови тюториъли в youtube и се спрях на това "макраме" оплитане, което пък е на един ред, затова на гърба се получава "негатив" на лицевата плетка.

P.S. Допълвам fun fact: Една приятелка ме пита защо имаме такива психеделични плочки 🤣 Това е типичното "cotto lombardo" от два вида глина и е оригинално за сградата и е много, много старо. Не е подменяно, всички собственици го пазят. На съседката е прясно реставрирано, почиствано и импрегнирано с восък, затова е толкова ярко. Simple Smile
Това не е просто красота, а красотище! Heart Eyes
При това явно доста бързо работиш. На мен би ми отнело сигурно около половин година на стол. Laughing

# 173
Поздравления...отново. И плочките са супер!

# 174
https://www.slanchogled.com/produkt/debel-kanap-ot-iuta-o-3-5-mm … -metra-naturalen/

Този канап става ли 😊

Прекрасни са столовете ❤️

# 175
Да, точно канап от юта ползвам и аз, за да добавя малко по-натурален вид и текстура, в контраст на синтетичните въжета, които са доста гладки и леко лъскави.
3,5 мм е възможно да дойде малко тънко, но канапът е по-рошав и неравномерен, така че може и да се усеща като равностойно на синтетичното от 4 мм. Ако имаш възможност, сравни ги на живо и прецени.
За двете бар столчета съм ползвала канап от юта от 5 мм, а за малките дървени седалки от 6 мм, което е направо като дебело въже.
Няма нищо лошо въжето да е по-тънко, изглежда по-фино, но означава повече навиване и ще са нужни повече метри.

# 176
Последни, с остатъците от въжетата, които ползвах за бар столчетата.
Смесена техника Grinning основата е с класическото увиване отгоре и отдолу, а цветните въжета са само отгоре с макраме оплитане.

По-трудно е да се прави това макраме около ръбата рамка, понеже въжетата се запъват по ъглите, опъването е по-неравномерно и като резултат "плитката" се криви. Наблюдението ми е, че рамката или трябва да е кръгла, или да е със заоблени ъгли.

duhi_puhi, как вървят твоите опити?

# 177
Не съм много по темата, но искам да питам и тук. Опитах в пловдивската тема, ама без успех.
Дали някой знае реставратор в Пловдив или близо до него. Събрах доста неща. Не смея, а и за някои не мога да правя нищо по тях и ми трябва знаещ човек. Засега имам един от Ямбол. Искаше ми се да е по-близо.

# 178
Според мен потърси в някой музей или галерия. Ако там не работи реставратор, все ще познават някой.

# 179
Надявам се това да е правилното място, на което да попитам, защото все пка става въпрос за домашна реставрация и освежаване на ламперия от чам и мебели от чам, може ли да ме посъветвате за бюджетно моделче  на виброшлайф от порядъка на до 150 лв. и какво да гледам при избора и например марка ли да предпочета или мощност (Bosch/ Makita пред CAT???) Подобно ми е и питането за прободен трион. Съпругът ми е купил някакъв от Лидл на Parkside, обаче след доста малко експлоатация започна да реже съвсем на криво от проследяващия лазер и някак дъгообразно. Дали е въпрос на настройки или проста да ходи в боклука и да си купя нов, пак в същия бюджет? Благодаря ви.

Общи условия

Активация на акаунт