❤️Септемврийски бебчета 2024-Тема 2❤️

• 13 143
  • 382
  •   1
Отговори
# 225
  • Sofia
При нас бебо си стои на 74 см и 8500кг и няма промяна от предния месец. Не зная дали е притеснително. Яде по 4 пъти на ден -два пъти сутрин и вечер по 230 мл мляко и две заместващи хранения пюрета или детска кухня по около 210 грама.

# 226
Tdimitrova, какви са тези книжки, може ли да покажеш?
Пускам ги

Преди години ги имаше навсякъде, сега нещо аз не се справям с намирането 😅

Vaflichka според мен ако е много активно човечето може би е нормално. Моята маймунка яде попринцип 5 пъти - 2х230-240 мл мляко сутрин и преди сън вечер и 3 заместени хранения - закуска, обяд и следобедна закуска. И затова се чудя как да я вмъкна тази вечеря 😅

# 227
Много са красиви! Ще ги потърся. Ние пък имахме една книжка дълга дето се свива на хармоника, с животни, ама се съсипа и не мога да намеря и аз..
За мерките и теглилките, моята върви много дребна, последните няколко месеца си е все 67-68 см. След 2 седмици ще сме на консултация и се надявам вече да е чукнала 70така 😃 ии 8,800 кг
Храненето е следното.
Сутрин към 6:30-7 суче малко. Към 8:30-9 закусва, обикновено кисело мляко с плод и бисквитка, или отделно кисело мляко и отделно плод. Като ги смеся не яде много. Или попара. В 12 обядва от кухнята основното, като яде половината, мнооого рядко го изяжда почти цялото. В 16:30-17:00 кремчето от кухнята, горе долу половината, понякога и плод. Към 19 часа яде супата, пак около половината, и 20 часа я кърмя и заспива. Отделно като ядем ние похапва от нашите неща и по няколко солети яде докато готвя примерно.

# 228
Gelato честито ви християнче 🥰
Стои си с 5 зъба от доста време, има и 6 всъщност ,но той не е пробил целия, а само от единия край. Снощи провлака сто пъти на сън...може да пробива и другия край.
Казва "мам" и "ам ам" единствено осъзнато. Други подобни "думи" не казва, говори си нещо негово.
И нашия е 10кг някъде и вероятно около 75см, трябва да го претегляне и премеря тези дни, защото на консултация ни записаха чак за годинката.
Вечеря яде от месец почти вече. 120гр и половина сухар, давам я 19-19:30. Закуска 08:30-09, обяд към 13ч, следобедна закуска 17ч. Мляко пие в 21 като ляга 120мл. Хапва междинно плодове през деня.
Азалия, да и в библиотеката е записан, най-редовно е в топ читателите за месеца и много се радва. От там сме прочели....много книжки, но обичам и да купувам. На тази възраст баткото имаше любими книжки буквално ,които ми носеше да чета по сто пъти едно след друго, брат му...ъъ не, той си пада малко разбойник 😅

# 229
Здравейте и от мен!
Gelatto, Честито християнче! Simple Smile
Ние нищо не сме измислили за рождения ден, защото ни се иска да е в тесен кръг с роднини, но пък едната част са в другия край на страната (буквално) и с малки деца, а другата част, които са в София, не са мобилни и категорично ни отказаха нещо извън града. Накрая ще си бъдем само тримата, както е тръгнало.
Девойката на килограми почти не беше мръднала спрямо предходното мерене, но на височина да и вече е 74 см.
От тези книжки имаме и ние, но докато правя опити за четене напоследък тя пък прави опити да докопа книгата и да я дегустира! 😅
Преди седмица пътувахме из страната и режимът още не мога да го оправя. От емоциите ли, от скокът, който мина или от зъбите- не знам. Дори тази седмица имаше дни с по 3 дремки, а приспиването вечер е чудо. Много се радвам на хора, чиито бебета си заспиват кротичко сами, но явно трябва да се примиря, че нямам уменията да го постигна това. 🤷🏻♀

Последна редакция: нд, 27 юли 2025, 22:48 от B

# 230
tdimitrova42, такива книжки има в Сиела и в Ориндж, мисля даже и в Хеликон (но от там ни съм взимала). Имаме две три такива които тя много обича да разглежда. А пък аз ѝ чета от една книжка приказки, която е с тънки листове и само ѝ показвам картинки.

Като мерки и теглилки на точно 10 месеца беше 8950, 69см. Предния месец и ние имахме застой както на тегло, така и на ръст. И този месец компенсира 😁. От две седмици пак я дразнят венците, но все така сме си със два зъба.

И да се похвалим, къпахме се в морето няколко пъти. И с пояс и без пояс и от водата пи, въпреки че сто пъти ѝ казвам “Не!”

Последна редакция: пн, 11 авг 2025, 17:39 от Merry-Ann

# 231
Момичета аз да питам, някоя от вас замисля ли се вече да прави опити за второ детенце 😁 и за мамите вече с повече от едно, кога се решихте?

# 232
Здравейте и от мен! Радвам се, че всички сте добре, ние също сме добре. Нашия върви дребен, но не се спира и е злояд, та се примирих. Азалия, би ли споделила как махате нощното кърмене? Нашия не поддава, докато не му дам, мрънка и не иска да заспива. Пробвах баща му да го вземе като се събуди нощем, но не иска, търси си мен. Не съм правила кой знае какви опити де. С яденето сме същата работа - изяжда по половин порция, за вечеря додавам обедното. Не сме на кухня, защото имаме градина и му готвя с пресни зеленчуци засега, а и обичам да готвя. Като ми писне зимата ще пробваме и кухня. Нашия обожава морето и басейни, водата като цяло. След морето миналия месец се отприщиха зъбите и от 2 станаха 5, сега бяхме на планина и тръгна и шестия зъб - 2 долу и 4 горе. Казва мама, баба, ам ам, мяу мяу. Няколко пъти каза нещо като тата, ама не знам дали не е случайно. Иначе дърдори на бебешки нон стоп, вика, ръмжи, копира всякакви звуци, общителен е доста 😄 много е див, стопява ми лагерите като цяло. Иска да ходи за ръка нон стоп, дано се пусне скоро, че ми замина кръста. С книжките трябва да опитам пак, последно като пробвах нямаше интерес. Само към една с животни, като му показвам кое как прави, може с часове да слуша и да гледа. Това от нас. Престои още едно море, чакам още зъби там 😂
П.С. B, аз правих опити да го приуча на самостоятелно заспиване, които завършиха с истеричен рев до захласване една вечер, след което хлипаше чак и приключих с опитите, заспива гушнат. Поне махнах люлеенето. Явно не работи при всяко бебе, изпълнявах всичко “по учебник” и не стана. ☺

# 233
ЕМ, зависи си от бебето основно според мен!
С малки стъпки действах аз. Около месец отне да премахна кърменето като асоциация за заспиване. Защото беше започнала нощем да се буди на всеки час кажи-речи. И ми беше по-лесно да я накърмя и пак да заспи, но реално ѝ се наруши съня и реших да действам. Та след като я научих да заспива с кошарата и започна малко да удължава първия интервал през нощта (преди се будеше в 11 и на всеки два часа след това, после започна чак към 1 да се буди и така) спрях да я взимам като се събуди от кошарата, а да се опитвам в леглото да я успокоявам. Защото като я взема да я гушкам нощем да я успокоя и тя изпада в още по-голяма истерия, защото очаква да й дам да суче. Та за заспиването и успокояването в кошарата помогна това, че преди това я бях научила да се успокоява и заспива в нея.
А за самото заспиване в кошарата според мен е ключово да се уцели момента! Нашия режим вече мога да кажа че е доста стабилен и разчитам сигналите. Когато нацеля точния момент се е случвало да заспи за 1-2 минути като я сложа в леглото. Разбира се, не я оставям просто и да изляза. С едната ръка я галя по лицето и потупвам бибата, с другата я галя по гръбчето или корема, като основната цел е да я притискам към леглото, защото иначе се изправя. А това с изправянето е много изтощително, в началото по над 20 пъти се налагаше да я слагам да легне, разбира се с рев.
Та, с две думи, премахване на гърдата като асоциация за заспиване и улучване на точния момент, в който да го сложиш да спи.
ПП. На мен мноооого ми помогна chat gpt, Господ здраве да дава на мацката, която ме открехна още в началото!! 🤍🤍
Не искам да разводнявам темата с досадните си словоизлияния, но ако искаш ми пиши на лично, ще се радвам да обсъдим още нещо ако имаш нужда. 😊

# 234
Азалия, изобщо не са досадни излияния, напротив. Аз също ползвам чатчето, обаче нищо не сработва- нито интервалите, които предлага, нито да има отстояние между кърменете вечер и заспиването. Но между другото, самият ChatGPT ме посъветва в моята ситуация- скок в растежа, смяна на обстановката и растеж на зъби в последната му фаза точно преди избиването, да не променям нищо, защото просто периодът е кофти.
 Моята девойка така и не свикна с биберон и вече се отказах да предлагам, след като натрупах колекция от всички ранзовидности на пазара.
Аз също мисля, че за всяко нещо си има точно време и за различните бебчета е различно. Просто се обезкуражавам на моменти, защото споделям на хора около мен, от които очаквам подкрепа (чисто морална), а по-скоро получавам упреци, от които се чувствам още по-гадно. Simple Smile
ЕМ6632, явно ще трябва да дебнем за точния момент! Satisfied

# 235
Точно за морална подкрепа ми е най-полезен.
И на мен понякога ми дава абсурдни съвети и не се доверявам сляпо. По-скоро го използвам да анализирам ситуациите и тук таме за някой съвет. Сега например обсъждахме преместването на малката в стаята на баткото и доизчистих концепцията. Но като цяло си има общовалидни рамки и интврвали спрямо възрастта, които дават ориентир горе долу и от там нататък според нуждите на бебето се правят фини настройки. Общо взето родителството за мен е проба-грешка 🫣🫣😅

# 236
По темата с чатчето - ние даже се караме 🤣🤣 карам го да мисли малко пречупено и накрая започна да ми дава нормални съвети, които вече към 90% съвпадат с реалната ситуация 😅😅 Но определено за морална подкрепа е топ, даже ми предложи да се преобрази като психолог 😅😅 (дори и чата вече мисли, че съм луда 🤣🤣). Иначе да ви кажа дава доста добри идеи и за храните и рецепти спрямо захранените продукти. Мен лично и това ми е полезно от него

# 237
Точно чата ползвах и аз. Значи при нас няма точно асоциация за заспиване на гърда, ами реално суче и се успокоява, пуска се, гушкам го до унасяне и го слагам в креватчето, където заспива окончателно с галене и шъшкане. Нощно време се буди 2 пъти да суче и сутринта към 6-6:30 трети път. Исках да махна едното нощно будене, но нямам идея как. След истеричния рев спрях да се консултирам с чата, след като ме убеждаваше да го оставя да си реве до заспиване в кревата. Може би ще възобновя скоро, но съвсем самостоятелното заспиване в кревата ми се вижда просто невъзможно, моя явно е по-голям инат от мен 😂
А относно ползването на чата за рецепти - от известно време само така готвя за малкия - казвам какви продукти имам и да ми предложи рецепта, 10 от 10 е, препоръчвам 😂
Азалия, сега като избие зъбчето, което го тормози и се заема сериозно с махането на кърмене, може да ти пиша за някой съвет, ако закъсам 🙌
Моя също отказва биберон от ден едно, което също усложнява нещата. Може би бебетата, които възприемат биберони, успяват по-лесно да се самоуспокоят за самостоятелно заспиване.

# 238
Лол, мен пък в такива ситуации ме съветва да я взема и успокоя и да пробвам на следващата нощ отново, като ме уверява, че се справям страхотно и съм добра майка като откликвам на нуждите на детето 😅
При нас май венеца започва да се пробива от втория зъб, ще го видим тези дни как е.
Марти, как са близнаците? Подготвихте ли се за голямото парти? 🤍🤍

# 239
Марти, честит рожден ден на мъниците! Да бъдат здравички, веселки, засмяни, с едно прекрасно детство! Разбира се и вие покрай тях да се радвате на здраве и на тях 🥰 Весело прекарване на празника!

Общи условия

Активация на акаунт