Месо..мляко...за и против...

• 14 303
  • 220
  •   1
Отговори
# 105
  • До хладилника, който обичам
Още не съм влезла в сайта, но ми харесва как звучи Laughing Знаех си, че ще ме подкрепи нАуката в любовта ми към пражолите.

# 106
  • Шумен
филмче на BBC по темата
За протокола подкрепям становището на secretgarden. Човекът се е хранел с какво ли не - треволяци, мърша и пържоли, но истината е, че "месото ги прави по-умни"Simple Smile Прахората създават нови сечива, оръдия, разработват ловни тактики и т.н. Друг източник: "...За да се проведе толкова бурно развитие на човешкия мозък, бил необходим цял “пакет от новаторства”. Наред с изправения вървеж и външните  принуди, несъмнено решителна роля играла промяната в храненето на прачовека. Докато маймуните продължавали да са вегетарианци, прачовеците започнали да се занимават с лов на дивеч и да ядат суровото месо. Пренагласата на богата на белтъчини храна, към пълноценно хранене с месо било решаващият ключ  за нарастването на мозъка." Какво повече да кажа...

# 107
Знаех си аz,че до никьде няма да стигне таzи тема...
Примера zа мечката на Мецаната...ами мечката как си приготвя месото`? На гаz,на огьн,на ток?
Какво има в месото,което не може да се zамени с друга храна?
Какво има в лимона,което го няма в месото и беz което не може да се живее?
Живей 1 месец само на месо и после се иzследвай.Нали искате и медицината да е вьтре.Някой Ще опита ли?Или го е страх да няма недостиг на неЩо?

Яжте го,никой не ви е спрял.Но да го навирате на хора,които по убеждение и практика с много години (от 20 години не ям месо и от 12 сьм суровоядец) е иzлиШно и никакви ппредьвкани и хиляди прочитани доводи zа това чудно и необходимо месо не могат да ме впечатлят,нито да ме убедят  в неговата неzаменима ценност.И понеже сьм медик,сьЩо zнам какви болести/симптоми има от прекаляване с месо.От прекаляване с банани не сьм имал оЩе пациенти.

За да раzбере човек каква е истинската му храна,трябва да гладува и да остане сам на един остров с голи рьце.Да не може да си направи огьн и да си иzбие витамините с него.

А това,че моzька расте от месото беШе весело.Има и такива патологии на уголемени моzьци,които едва се сьбират в черепите.Но има и много малки моzьци,които са с много гьнки и милиарди неврони,при които мисьлта е стрела.Големината не играе роля.Играе роля в джунглата,кьдето по големият надвива по малкият.

Сайта ми е поzнат,благодаря. Peace
Най голямото докаzателство zа положителните ефекти на суровоядството zа себе си сьм аz и семейството ми.Пряк свидетел сьм на промените в дуШата и тялото ми при тоzи вид хранене.Бил сьм месояден мьж години наред,ял сьм консерви и чипс,Шоколад и Кока Кола.Никой,който не мине по тоzи пьт с толкова години,не може да ме раzбере,нито може да направи раzликата.
Не карам никого да се убеждава в ниЩо,zатова и не ми се искаШе да пиШа в темата.

Месоядните и всичкоядните хора на тоzи свят са 90%.Ясно е,че и тук в форума масово Ще са от тях.И е ясно,че Ще спечелят zа себе си темата.За останалите Ще е само една поредна битка да zаЩитят начина си на хранене,която да им докаже,че това,което правят масите,не винаги е истинното и единствено. Peace Малцинството прави еволюцията и революцията.Останалите само гласуват в готово поднесената им нова обстановка. Peace

# 108
  • Plovdiv->Toronto
 Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes ...
Боже, боже, пак се изкарахме лидери ...
Не мисля че един веган има достатъчно енергия и време за да бъде двигател на историята  Laughing ... Това е едно много похвално и уморително начинание ... Обикновено менюто на веганите е прекалено богато на мазнини и захари, недостатъчно на качествени протеини, микроелементи и някои витамини се добавят изкуствено. Вредното действие на някои алкалоиди в сурови продукти все още не е измислено как да се неутрализира Crazy. Пийни малко витамин В12 и слез на земята  Wink ...
Има много по-добри начини да се яде с разум без да се изпада в крайности. Човека не би могъл да е изключително месояден, за разлика от лъва не е способен да синтезира витамин С за собствени нужди от месо. Без витамин С не може да доживее много, затова първобитните едвам са докарвали до 30, и то ако живеят край плодови горички  Laughing. От друга страна без месо, за да си докараш необходимите протеини ще падне страшно смятане, ядене на соя и коноп, варене на киноа и амарант и дъвчене на водорасляци до припадък, да не забравяме омега3 от лененото семе (бая горчи) което накрая те прави доста нещастен, пробвала съм  Grinning.
Главния проблем на месото за мен, освен свободните радикали, зардъстените черва и лошата кожа са хормоните, с които се хранят телетата и пилетата в днешно време. Човешкия растежен хормон прави децата огромни, изтощава надбъбречните жлези, изкуствените естрогени ни докарват бесен ПМС, рак на гърдата и ендометриози. Отлагат се главно в МАЗНИНАТА, както в месото, така и в млякото.
Решението за мен е месо от ферма, купувам само нетлъсто бяло пилешко без кожа, риба и яйца без хормони, доставят ми ги в къщи, имам голям фризер  Simple Smile ...
Така че просто избягвайте животински мазнини момичета, обезмаслено мляко и сирене в умерени количества, масло на филиите не е нужно, може бадемово масло, супер става ... Разбира се който иска винаги може да мине на водорасли и коноп, но конопения протеин е 2 пъти по-некачествен от месото ...
Разбира се, винаги можем да си пийнем по един шейк с барли грас и клорела, а Кристиян  Wink ...

Последна редакция: вт, 27 мар 2007, 04:00 от eli_c

# 109
Християн, е сега вече съм разочарована. Очаквах много повече от твоята интелигентност, не смятам че съм я подценила, но явно съм подценила предубежденията ти.

Предварително моля да ме извиниш за многоточията на недовършените цитати, ама много цитати се сбраха (получерния шрифт е мой за яснота):

Какво има в месото,което не може да се zамени с друга храна?
Какво има в лимона,което го няма в месото и беz което не може да се живее?
Живей 1 месец само на месо и после се иzследвай....

Пак стигаме до старата история, че месоядните не държат по неакъв начин да ядат само месо, и си хапват порядъчно витамини. А вегетарианците държат да се изключи алтернативата. това за коетопишеш изобщо не е ничий проблем (освен твой) - месоядните хора не ядат само месо. Еволюционно човекът е всеяден. Как по-ясно да се напише? Примера даден напредните страници за колата дето карала или на едно гориво или на други е изсмукана от пръсти доста евтина реторика. Прилагала съм такива трикове, ама поне се осъзнавам когато ги прилагам  Rolling Eyes

Яжте го,никой не ви е спрял.Но да го навирате на хора....

Очевидно не дочиташ постингите или просто си афектиран. Никой не навира месото на никого. Самата тема е започната от тези, които смятат че не бива да се яде месо. Предвид че крайният възглед тук е вегетарианският, очевидно кой какво навира.

И понеже сьм медик,сьЩо zнам какви болести/симптоми има от прекаляване с месо.От прекаляване с банани не сьм имал оЩе пациенти...

Прекаляването няма нищо общо с това дали трябвада се яде месо по принцип. По определение, вегетарианската теза е по-близо до прекаляването (по крайна е)  Wink

А това,че моzька расте от месото беШе весело....

Или се правиш на ударен, или не схващаш. Не говорим за големи мозъци на индивиди само, а на вида като цяло, което ако отречеш че ни е направило хора ще припадна  Simple Smile и за поумняване в резултат на еволюционното приспособяване към лова - техники и т.н.

Сайта ми е поzнат,благодаря. Peace...

Май като си видял за какво пише си избягал като попарен... Иначе би бил запознат по-задълбочено с аргументите.

Най голямото докаzателство zа положителните ефекти на суровоядството zа себе си сьм аz и семейството ми.Пряк свидетел сьм на промените в дуШата и тялото ми при тоzи вид хранене...

Като ти е познат сайта, изкоментирай ми термина "идеалистични диети" моля те... И ни кажи какво пише там за огромния брой хора, чието здраве е пострадало от вегетарианството, и защо това е тема-табу... Което работи за един не работи за всички и да пропагандираш нещо толкова потенциално опасно за здравето ако не се прилага правилно си е грях, Християне... лично мое мнение, и поради известни симпатии към постингите ти се въздържах да го споделя досега, но ти си го изпроси с това "навиране"...

Бил сьм месояден мьж години наред,ял сьм консерви и чипс,Шоколад и Кока Кола.

Какво общо има между яденето на месо и боклуци като чипс и кола... аз такива работи не ям... Очевидно си решил да се очистиш, хубаво, но си решил, че това може да стане само с крайни методи. Типична грешка на белия мъж от средната класа  Wink

Месоядните и всичкоядните хора на тоzи свят са 90%.Ясно е,че и тук в форума масово Ще са от тях.И е ясно,че Ще спечелят zа себе си темата.

Това че се изкарваш лидер на еволюцията е естествено - свързано е с психологията на вегетарианството така както ти, доколкото разбирам, го практикуваш. Но не е ли леко срамно интелигентен човек да твърди, че другите ще спечелят темата само защото са повече  Embarassed Embarassed Embarassed Никой не те е бил с камъни, предлагаме ти научни аргументи - взети от обективни източници. Засега темата слава богу не се е изродила в обиди и терор на мнозинството. Ако се чувстваш прав - и ако си прав - само аргументите могат да докажат тезата ти... Емоционалните апели просто принадлежат на тинейджърската възраст...

Впрочем толкова от мен, този път наистина   - темата вече е на път да се изроди, и явно в нея пишат масово предубедени в едното или другото, а не някой търсещ искрено информация - което я прави безсмислена.

# 110
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Вчера вечерта,  съвсем случайно,  попаднах на филмче за еволюцията на човека, по канал 1 .... Френски филм .... както се знае френската антропологична школа е най- добрата в Света ..... там казаха, че още преди 3 500 000 години ( чакайте да го напиша словом : три милиона и петстотин хиляди ) , още първия прачовек, който тъкмо се е изправил на краката си е ядял плодове,  треви и месо .... като месото било най- важната част от неговото хранене ...благодарение на аминокиселините  в него , днес има хора ..... как ви звучи ..... това няма нищо общо нито с Ледени епохи, нито с нищо ...от самото начало прахората са предпочитали прясно убито или току- що умряло животно, защото в стомасите си не са имали ензими, които да смилат старото месо .....  Thinking ...... слабите и неядящи месо прачовеци са измирали , а и мозъците им не са се развивали ...изпадали са от каруцата на еволюцията един вид ..... така  че ако ще има вегетарианци, те ще са в бъдещето , никога в миналото си човека не е бил такъв .....  Peace

# 111
Тъй като по темата месо... мляко - за и против...  няма " да споря"  Simple Smile ще си позволя да ви предложа един "поглед" върху съотношението "полезно - вредно"   Sunglasses .

- естествено ако модераторите решат, че цитатът е излишен - ще останем в строгите граници на месото и млякото  Laughing   

*извадка от "Изкуството да общуваме":

"ПИСМО 11
Равносметка на самооценката

Драги К.!
Измежду старите многонарушавани общочовешки заповеди от типа на „не кради", „не убивай"  има една, както ми се струва, най-неизпълнима:
НЕ СЪДЕТЕ, ЗА ДА НЕ БЪДЕТЕ СЪДЕНИ.
Като лекар и ката човек често и продължително съм размишлявал над нейния смисъл. Какво е това? Призив към смирение, към всеопрощаване? - Никого не осъждай, всички обичай и господ ще ти прости? Или практически съвет - мълчи си, не си изказвай мнението, за да не се обърне то против тебе?

Както и да е, тази препоръка човечеството от далечни времена и понастоящем по най-очевиден начин пропуска покрай ушите си. Всички осъждат и всички са съдени. От това никъде не можеш да се скриеш, върху това се гради огромна част от човешките отношения. И ето сега, завършвайки разговора за самооценката, бих искал да очертая сферата, в която, както ми се струва, споменатата препоръка заслужава известно внимание.

Свободни полета. Аз съм кестеняв. Имам сиви очи, бенка на лявата буза, белег на дясното кутре. Добре ли е това, или е лошо? Аз съм русин с примес от френска и татарска кръв, имам три изкуствени зъба, 42-ри номер обувки - а това как Ви харесва? Обичам котките и кучетата, не обичам студения вятър, не умея да играя преферанс - а това добре ли е, или е лошо?                                                                               
Ами никак не е. Всичко това, разбира се, може някому да се хареса или да не се хареса, но на такъв човек аз с нищо не мога да помогна. Просто това го има, както има трепетлика, пеперуда, звезда Алфа от съзвездието Кентавър. За наш късмет не всичко на този свят е хубаво и не всичко е лошо, не всичко е черно и не всичко е бяло. И далеч не всичко в нас, слава богу, има отношение към оценките и самооценките -има и свободни полета, в които ние просто живеем, без да получаваме бележки и без да се грижим за тях, където просто има това, което е.

Да Ви призная, аз обичам тези места - по чудо запазилите се резервати от Страната на Детството, и Ви каня да ги посещавате по-често. Не бих искал Вие да разберете моята покана като призив към отказване от всички самооценки и оценки.
За нормалния човек това е и невъзможно, колкото и да го желае. Но на хармоничния човек му е необходимо да умее да мисли и чувствува много мерно. Оценъчният подход е приложим към всичко и цената на всичко се определя от човека, но човекът все още не е продавач на Вселената. Към всичко е приложим и извьноценъчният подход - съзерцателният и изследователският, побиращ в себе си всички цветове и връзки, всички светове на света. Такъв подход прави човека свободен   Simple Smile и позволява диалогът да се води като равен с равен...

Казано по-просто: понякога нещо просто приемай. Понякога просто гледай. Просто мисли-За съжаление има хора, които това не го разбират. Екстремисти на собственото мнение, те виждат света изключително черно-бял. За нищо не могат да мислят по друг начин, освен в категориите .добро-лошо", „полезно - вредно", поставят бележки на звездите, слоновете, дърветата, бебетата.
Техният взискателен поглед оценява вашите сънища и мечти, както и джинсите, и косите, те задушват със своите бележки вашето дишане. Това е тежка преграда към общуването и е прискърбен признак на духовна бедност...

Човек е равен на Безкрайността. Най-страшната грешка ца оценъчната психология е приравняването на човека към неговите принадлежности, към разните параграфи. към функциите и ролята. Циничната крайност на това е овеществяването, превръщането във вещ. Психологията на еснафа е груб и откровен вещицизъм. Но още по-страшна грешка е сам отъждествяването на човека с цялата тази вехтория. Проникването на вещицизма в самооценката.
Пазарното отношение към своето достойнство. Вече Ви писах за това, което става, когато човек има глупостта да се отъждествява със своята талия, с носа или с дипломата си -този списък може да бъде продължен неограничено. Вещицизмът може да се престори на най-истинска висока духовност.

При мен идват множество хора, страдащи от едни или от други форми на „унижение". И на всеки в достъпна за него форма се налага да обяснявам едно и също: да те унижи може само един човек на света. И този човек си ти самият, защото си забравил за своята Висша Ценност.
Да признаваш Висшата Ценност. Абсолюта у всичко живо, във всеки живот."

# 112

Аз съм кестеняв. Имам сиви очи, бенка на лявата буза, белег на дясното кутре. Добре ли е това, или е лошо? Аз съм русин с примес от френска и татарска кръв, имам три изкуствени зъба, 42-ри номер обувки - а това как Ви харесва? Обичам котките и кучетата, не обичам студения вятър, не умея да играя преферанс - а това добре ли е, или е лошо?                                                                                
Ами никак не е. Всичко това, разбира се, може някому да се хареса или да не се хареса, но на такъв човек аз с нищо не мога да помогна. Просто това го има, както има трепетлика, пеперуда, звезда Алфа от съзвездието Кентавър. За наш късмет не всичко на този свят е хубаво и не всичко е лошо, не всичко е черно и не всичко е бяло. И далеч не всичко в нас, слава богу, има отношение към оценките и самооценките -има и свободни полета, в които ние просто живеем, без да получаваме бележки и без да се грижим за тях, където просто има това, което е.

Peace Ти си Алиса, хареса ми Joy

# 113
Алиса ... никой никого не се опитва да унижи другите ...толерантни хора сме ..... аз ви харесвам ... разделете тезата , зад която заставате от личността си ..... до сега вадехме доказателства по въпроса дали човека има анатомия на тревопасно или на хищник .... е , по- скоро е второто ..... онази теория е остаряла ... доказателствата са против нея ..... мисълта ми е, че най- вероятно вегетарианския начин на хранене е начина на бъдещия човек .....

# 114
Алиса ... никой никого не се опитва да унижи другите ...толерантни хора сме ..... аз ви харесвам ... разделете тезата , зад която заставате от личността си ..... до сега вадехме доказателства по въпроса дали човека има анатомия на тревопасно или на хищник .... е , по- скоро е второто ..... онази теория е остаряла ... доказателствата са против нея ..... мисълта ми е, че най- вероятно вегетарианския начин на хранене е начина на бъдещия човек .....
който се налага поради простия факт че месото е пълно с антибиотици и хормони
 Peace
не съм нито зад едните нито зад другите
моя личен избор е да съм умерен вегетарианец - не ям месо
но ям риба и млечни продукти
всеки избира какъв да бъде и какво да яде

# 115
за тези прахора става въпрос ...вижте как са изглеждали горе- долу .... :

http://www.bbc.co.uk/sn/prehistoric_life/human/human_evolution/f … or_thought1.shtml

# 116
тук има филмче ... http://www.becominghuman.org/  ..кликва се на кафявото квадратче, за да се изтегли

# 117
  • Шумен
А плодовете и зеленчуците бъкат от химикали, да не говорим за все по-широкото навлизане на ГМО   #Cussing out
И какво остана за ядене???
Ще си я карам аз май по старому - оставам си всеядна (без мърша обаче  Mr. Green). Пък ако мама и тате пратят някоя кошница с домати или ми заколят пиле ...  Hug

# 118
А плодовете и зеленчуците бъкат от химикали, да не говорим за все по-широкото навлизане на ГМО   #Cussing out
И какво остана за ядене???
Ще си я карам аз май по старому - оставам си всеядна (без мърша обаче  Mr. Green). Пък ако мама и тате пратят някоя кошница с домати или ми заколят пиле ...  Hug
май  ще се молим да имаме баба на село дето да праща - биологично чисти продукти
  bouquet

# 119
Мецанке,
Искам да те помоля в постингите си да спестиШ личното си отноШение кьм мен и мнението ти zа мен.ИzлиШно ми се струва в случая. Peace
Нека ти кажа някои подробности,zа да ме раzбереШ правилно.
Името ми е Кристиан.Не с Х.
Не сьм вегетарианец,нито веганец.Ям Уркост.ЗнаеШ ли какво е това?
МислиШ ли,че човек на 46 години и пове4е от 12 години с такова хранене може да бьде афектиран по някакьв начин с някакви аргументи ЗА месото от един форумец?
Какви витамини са нужни на месоядните и как ги набавят?В какво количество?
Какво сьотноШението с човека?
Ти вярваШ ли в Дарвиниzма?Или в историята преди 10 милиона години?На нея ли се поzоваваШ?

Наистина ли смятаШ,че поумняването става 4реz месо?Днес има ли поумняване и в коя насока?Какьв е принципа,който zадвижва тоzи "поумнителен" процес?ИмаШ ли тоzи пьт научни медицински аргументи?

Цитат
Което работи за един не работи за всички и да пропагандираш нещо толкова потенциално опасно за здравето ако не се прилага правилно си е грях, Християне... лично мое мнение
Нали не смятаШ,че един има нужда от вода и вьzдух,а друг не,zаЩото всеки е индивидуален в това отноШение според теб?
И естествено се появи думата "пропагандатор"....неzнам zаЩо.После идва и "потенциално опасно zа zдравето",zаЩо ли...Може би zаЩото zа толкова години не боледуваме иzобЩо и zатова е опасно. newsm78

Цитат
Какво общо има между яденето на месо и боклуци като чипс и кола... аз такива работи не ям... Очевидно си решил да се очистиш, хубаво, но си решил, че това може да стане само с крайни методи. Типична грешка на белия мъж от средната класа 

ЗаЩо си правиШ толкова прибьрzани иzводи какво сьм бил реШил и как сьм го постигнал?Не сьм бял мьж,имам балканска/бьлгарска жилка в крьвта си.

Цитат
Това че се изкарваш лидер на еволюцията е естествено - свързано е с психологията на вегетарианството така както ти, доколкото разбирам, го практикуваш. Но не е ли леко срамно интелигентен човек да твърди, че другите ще спечелят темата само защото са повече 

Никакьв лидер не сьм.Нито каzвам на някой как да яде.Всеки според информацията и главата си.Споделих,4е ние се храним така и се 4увстваме прекрасно,иzлекувахме много неЩа.Положителният ефект е видим,факт е.
Раzбира се,4е множинството пе4ели,това се учи по политика и се наблюдава ежедневно в реалния живот, не е свьрzано с някаква степен на интелигентност,zа да се проzре.Или ?
Ето виж,сама го пиШеШ...
Цитат
Засега темата слава богу не се е изродила в обиди и терор на мнозинството. Ако се чувстваш прав - и ако си прав - само аргументите могат да докажат тезата ти... Емоционалните апели просто принадлежат на тинейджърската възраст...
Никой досега не е предложил научни аргументи.
Нито пьк дьржа да докаzвам теzа,която не е моя, а Слава Богу имах Щастието и кьсмета да стигна до нея,открита от много по умни глави. Peace

Елице,zдравей,
Не сьм веган...не ям никакви zахари и маzнини,които описваШ...Двигател на историята hahahaКак ти хрумват такива епитети?
Утре Ще се гьтна и толкова.
Ина4е идеята zа барсли Шейка ми хареса,но Хлорелата е zа морските,а аz не сьм такова. Peace

Последна редакция: вт, 27 мар 2007, 14:07 от Christian

Общи условия

Активация на акаунт