Месо..мляко...за и против...

• 14 296
  • 220
  •   1
Отговори
# 90
Добре, нека да не превръщаме темата в 'за' и 'против' месото/млякото от вегетарианска гледна точка - тя няма нищо общо в случая и ако имаше, темата щеше да виси в Клюкарника!
Говорим от всякакви други гледни точки за и против употребата на мляко и месо, окей?
Аз споменах, че не съм вегетарианка - хапваме си редовно риба, от време на време пиле, телешко. Не се вманиачавам прекалено върху вредата, но не смятам че е и толкова полезно. Това е просто Peace

# 91
За тези, които консумират мляко и искат да научат повече...
http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=176682.new#new

Много моля споровете по това дали изобщо е полезно да се консумират млечни продукти да си останат тук. Благодаря!

# 92
Инспекторите по месото знаят най-добре от колко "много болести би могло да е болно едно животно, предназначено за клане. По време на една вечеря една дама си поръчва плато от зеленчуци вместо традиционните месни ястия. До нея седял непознат господин, който също си поръчал вегетариански блюда. Двамата се спогледали и господинът попитал дамата: „Извинете ме, Вие вегетарианка ли сте?" - „Да", отговорила тя, „А, Вие?" - „Не, аз съм инспектор по месото."

Философия на вегетарианството
по материали от книгите на П. Р. Саркар

Това бе6е откъс от горната книга,която може да се изтегли от Спиралата-горе6то препоръ4вам на вегетарианци и невегетарянци.Надълго и 6ироко е обяснено за вредите от месото.

# 93
Ето тук един линк за хранене според Аюрведа.Мен ли4но ме заинтригуваха храните Антидоти,които неутрализирали вредното влияние на някои продукти,вклю4ително и мле4ни:
http://ouim.org/index.php?cat=13&action=full&id=555

# 94
Тематиката е по скоро антропологична,откокото медицинска.

Абсолютно! И тъкмо тук защитниците на тезата че човекът е по природа и съдба тревопасен са в грешка според мен... Чела съм сериозни антропологични проучвания че човекът като такъв (не пра-пра-пра-прадедите ни плодоядни човекоподобни, щото както е казала Сикрет Гардън те и океанските бактерии едва ли не са ни прадеди), та човекът като такъв според преобладаващите в последно време в антропологията мнения е не само бил месояден, но и по-точно мършояден. Всякакви такива как суровото месо не е апетитно са въпрос на насадени с времето културни особености, питайте народите които консумират сурова риба. Човекът, с две думи, е като история и като физика всеяден...

На сега, рекох и отсекох и аз Crazy Само лично мнение  Peace Въпреки че не виждам къде ще му излезе краят, но пък за пръв път от много време виждам във форума толкова културна дискусия  Mr. Green (засега де...)

За проучването, книгата беше на един приятел антрополог, канадска, и я върнах а той си замина в Канадата  Rolling Eyes ама ако много държите ще се разровя и в нета, то наистина е интересно. Предлагам да прилагаме доказателства обаче само от сайтове с обща антропологична или медицинска и пр. безпристрастна информация, а не с откровен пиетет към вегетарианството или предубедени срещу него...

# 95
  • До хладилника, който обичам
Мецанка, да! Искам повече инфо Simple Smile

# 96
..та както прочетохте плодоядния неандерталец е бил доста тъпичък ...

Харесват ми хора, които ме карат да се смея   bouquet  /в най-добрия смисъл/.

...Аз мисля, че най- великото нещо, което имаме от   Твореца е способността да се променяме ,

secretgarden, ще се промениш и "приспособиш" дотолкова, доколкото СИ Позволиш да го направиш  Simple Smile

По темата - не желая да споря относно "за" и "против"... 

# 97
Мецанке,
Права си донякьде,че историята ни довежда до такава находка,че човек е консумирал месо.НО,това оzначава ли веднага ,че е месояден?Не.
Като история е всеяден,но като фиzика,не е. Peace
Човек не е тревопасен,в никакьв случай.

Може лесно да се направи едно сравнение.Елементарно.Беz да вzимаме иzтьрканата фраzа "от всичко по малко е zдравословно"
От какво има нужда човек,zа да оцелее?Протеини,маzнини....витамини,минерали,елементи,вода и тн...накратко само.

Ако се храни само с плодове и zеленчуци,ядки,кьлнове и някои билки Ще оцелее ли и колко време?
Ако се храни само с месо ,мляко,масло Ще оцелее ли и колко дьлго?Ще има ли zдравословни последствия и какви?
Месото не е универсална храна.

Последна редакция: пн, 26 мар 2007, 17:05 от Christian

# 98
историята ни довежда до такава находка,че човек е консумирал месо.НО,това оzначава ли веднага ,че е месояден?Не.
Като история е всеяден,но като фиzика,не е.

Хайде сега, демагогия  Wink Пък наскоро по едно доста разпространено у нас филмче на БиБиСи ме убеждаваха, че като физика хората сме си баш всеядни  Wink

Май наистина е излишно да се спори. Също като това - колко време с какво ще оцелее... Само вегетарианците смятат, че задължително трябва да се избере едно от двете. А щастливи всеядни в природата много, освен човека - мечката примерно...

secretgarden
Цитат
дайте ми медицински сайт , в който ясно да пише за вредата от месото само по себе си  , а не заради храненето на телетата
ЗаЩо си мислиШ,че медицината е Господ и има правилните отговори на всички вьпроси?
Така влиzаШ много лесно в капана.
Тематиката е по скоро антропологична,откокото медицинска.

Сега, това че си противоречиш в два постинга дали е по-важна антропологичната или медицинската нишка ще го пропусна защото е човешко  Simple Smile Но ако вегетарианците не се доверяват на медицината, как с не-медицински методи са стигнали до своите изводи за вредата от месото? А ако проучванията в палза на вегетарианството са медицински, май стигаме до софистика - всеки признава тази медицина която му изнася  Stop

Аз спирам участието си в дискусията (но ще си позволя да метна инфото което обещах на Бу ако го намеря) защото не смятам, че някой тук ще убеди другиго, пък и не е нужно. По принцип попаднах в темата случайно отпреди отделянето и от другата и мисля там да се връщам Simple Smile

# 99
  • соросоиден либераст и умнокрасива евроатлантическа подлога
Благодаря Мецанке и на мен би ми било интересно

и аз мисля, че щом в месото се съдържат незаменими, според науката, аминокиселини, то е незаменим хранителен продукт ..... вече друг е въпроса за качеството, кулинарната обработка и т.н....

# 100
Между другото съм чела, че за да бъде по- крехко месото при готвене , хората едно време са го оставяли да престои някъде навън и леко да се развали  Sick ..... гадно, нали ....

...дали са изследвали лешоядите за интелигентност   newsm78 ....   Laughing майтапче

# 101
  • До хладилника, който обичам
Сикрет, да не ти се обърне стомахът, но това е практика, която се прилага и днес - например за някои дивечови меса.

# 102
такааа... може пък и да не напусна темата все пак  Wink  докато търсех научна информация попаднах на един страхотен сайт:

http://www.beyondveg.com/

Сайтът прелива от научна информация и аз ще си чета там с дни както изглежда  Grinning Съдържа информация от хора практикували вегетарианство дълго време, както и съвременни научни материали от областта както на палеантропологията, така и на съвременната медицина.

Ще преведа един абзац:

"Рационалните аргументи за вегетарианството базирани на приликите ни с човекоподобните маймуни и различията ни с месоядните животни са основа на философията на много последователи на вегетарианството. Аргументите в подкрепа на тази теория обаче не са се променили от 25г насам. Предвид огромния напредък на научните изследвания оттогава, една актуализация на аргументите отдавна е необходима.  Този обширен преглед (на научни изследвания) предлага поглед в дълбочина  върху многобройните и интересни проблеми на тематиката, вкл. и преглед на много по-стриктните аналитични техники на най-новите сравнителни проучвания. Независимо дали ще ви харесат изводите към които водят доказателствата, със сигурност ще получите много интересна представа за сложната смесица от фактори, определящи диетата към която човешкият вид е най-естествено адаптиран."

Освен добре познатите ми факти че хората са всеядни поне от 2.5 млн години насам, и че зърнените храни и бобовите вероятно са еволюционно непригодени за човека, тъй като се ползват от него от съвсем съвсем скоро, сега научих например че червата на човека са много по-близки до котешките отколкото до маймунските именно с оглед усвояването на месото.

Горещо съветвам всички които наистина се интересуват от темата, независимо от коя страна на спора са, да попрочетат. Особено убедените вегетарианци, каквито тук има явно не един и двама, тъй като очевидно са интелигентни хора и също така очевидно се обосновават с информация от източници пристрастни към тяхната кауза, би ми било безкрайно интересно ако се зачетат тук и дадат отзиви...

# 103
О, да...сайта е страхотен ...не веднъж съм се позовавала на него .... но в дискусия "за" или "против" суровоядството  Heart Eyes

# 104
Само да добавя, отново цитирайки сайта: "Това че месото е естествена част от човешката диета не означава че вие конкретно сте длъжни да го ядете"  Peace Т.е. не го приемайте като атака, а иначе ще съм мнооого любопитна да чуя реакции  Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт