Британска златна късокосместа котка

• 808
  • 26
  •   1
Отговори
Здравейте, моя близка приятелка си търси британско златно късокосместо коте. Държи да е мъжко, със златисти краски, максимално кръгла муцунка, да е малко, но с изградени хигиенни навици. Също така предпочита да го вземе от град Пловдив или околните градове/села.
Имам и друг въпрос, че тя доста пътува между няколко държави и подозирам, че е възможно да пожелае да оставя котето на майка ми. Мама също има котка. Нейната е взета от улицата като бебе и вече е на 12 години. Знам, че всяко животно си е с различен характер, но все пак да попитам. Като цяло котките от тази порода дужелюбни ли са?

# 1
Всяка котка е индивидуален свят. Не зависи от породата.
Да сложиш бебе при възрастна котка, да ѝ разваля рахата, не е добра идея.
Да купуваш котка от физически лица, мислейки си, че купуваш порода, е още по-лоша идея.

# 2
Да отваря жената списъка на официалните развъдници, да звъни и да си харесва
https://www.felinologybg.com/razvadnicibg.html#!#select-breed
Това при положение, че желае наистина порода, с всички външни белези и характеристики на характера.
Ако желае просто жълта котка със сплескана муцуна - да си купува
 от някакви рандъм хора породоподобно животно, което може да е болно, да е дете на агресивни родители или да носи неподходящи белези.
Отделно факта, че смята често да я няма и да подмята котката по съседи и познати ми говори като цяло, че няма да даде 1000+ лева за животно, така че от тук нататък  няма какво да обясняваме за порода, характер, здраве и т.н.

# 3
И аз се притеснявам да ги съберем. Не мога да го взема вкъщи, защото мъжът ми не обича животни. Приятелката ми принципно казва, че ще пътува с котето, но характерът й е малко непостоянен (много си я обичам иначе) и подозирам, че в един момент съществува вероятността да помоли да остави котето на мама.
По другите въпроси не мога и нямам право да се меся. Всеки сам решава какво да прави. Тя иска такова коте, аз обещах да намеря.
Да, иска породиста котка. Парите не са й проблем. Ще даде, колкото трябва. За нея 1000-2000лв. са нищо.
Няма да я подмята, ние сме й най- близките хора. Ако ще стои някъде, ще е при мама или ще моля мъжът ми да позволи временно при нас да живее.
Аз нищо не разбирам от породисти котки. На майка ми е улична и е с благ характер, но не знам как би приела друго коте.

Последна редакция: нд, 13 апр 2025, 11:12 от Forest rain

# 4
Ще даде 2000лв за коте (въпреки че тези отиват към 3-4000 по-скоро) и после ще пътува и друг ще го гледа? Защо й е коте тогава? Даже не иска да си потърси сама, ами ти й търсиш. Звучи ми като адски несериозен човек с пари, който иска луксозна играчка.

Котката е животно за домошари по принцип. Отделно, британките са кротки и спокойни, но не са гушливи котки - обичат тихо и кротко да си съществуват покрай теб и по възможност да не каниш гости. Не обичат мачкане и разкарване насам-натам и честа смяна на средата и хората.

А откъде да вземете - от развъдник. С ваксини и документи. Другото е междусъседски развъждания на породоподобни котки, които на външен вид го докарват, на характер често не. А породата е визия+характер.

Последна редакция: нд, 13 апр 2025, 12:01 от Little Queen

# 5
Момичета, отстрани звучи може би лигаво, но не знаете колко е бил тежък животът й. Да, има много пари, но е преживяла ужасни неща. Тя е на годините на майка ми.
Самотна е, харесала си е такава котка. Искам да й помогна.
Затова моля тук за съвет.
Не знаех, че не са гушливи. Ето, това ми беше полезно, защото тя държи да е гушливо коте.
Вярно ли е, че мъжките са по- красиви от женските? Понеже тази е причината да иска мъжко.

Последна редакция: нд, 13 апр 2025, 12:17 от Forest rain

# 6
Какво имаш предвид под по-красиви? При добра поддръжка не виждам разлика между мъжка и женска, освен един гердан, който при некастрираните мъжки е по-развит.

# 7
Имали по- широки бузи. Цитирам.

# 8
Мъжките котки са податливи на запушване на пикочните пътища, приятелката ти да го има предвид. Ако котката е болнава е голямо тичане по лекари. Калпаво развъдените котки страдат от много болести. Ако не е гледала животно до сега, препоръчвам малко да почете по въпроса за котките като цяло и после конкретно за породата, която си е харесала, пък тогава да решава иска или не иска. Те на снимки всички са много сладки, ама гледането е разход и отговорност за близките 10-15 години.
Аз съм с възрастна котка и млада котка и младо куче. Възрастната котка живее в отделна стая, защото не иска да има нищо общо нито с кучето, нито с другата котка. Хъска им, ръмжи и скача на бой. Това е моят личен опит. Има и случаи, в които котките се разбират, но няма как да кажем със сигурност как ще реагират една на друга.

# 9
Ако иска задължително гушкаво коте, най-гушкавите котки които съм виждала са обикновени късокосмести безпородни. Персийските също са гушкави, но те са с много мека козина и хем искат страшно много грижи, хем като ги гушкаш много стават едни такива омачкани като стари възглавници и в крайна сметка трябва да избираш между това да си ги гушкаш или да изглеждат добре.

# 10
Не е гледала животно досега. Дано живее дълго, но дори нещо да се случи с нея, има кой да се погрижи за котето. Ще се наложи да смени континента, но добре ще го гледат.
Котката на майка ми е взета от улицата, като бебе. За 13 години веднъж не се е разболяла. Тя майка ми много добре я гледа, но и това не дава сто процента гаранция. Даже успя и котета да роди. Веднъж избяга и след две седмици я намерихме.

Последна редакция: нд, 13 апр 2025, 20:59 от Forest rain

# 11
Отделно от претенциите за порода на твое място бих говорила първо с мъжа си дали изобщо е съгласен и за временно гледане на котето у вас.
Не обичам котки и ако моят мъж се прибере с такава на приятел директно заминава на хотел.

# 12
Ще говоря, макар че предполагам, че ще откаже. По- скоро майка ще я гледа. Засега тя не смята да оставя котето. Каза, че ще пътува навсякъде с него. Но тя пътува често и до САЩ. Толкова дълъг полет не знам удачен ли е за тези животни.

# 13
Презокеански полет е много лоша идея и голямо физическо и психическо изпитание за което и да е животно. Особено при излитане, кацане, турбуленция, откачат от ужас. Добре че някои авиокомпании позволяват поне животинката да е в кабината, а не в багажното. Някои са толкова стресирани че се налага да са упоени по време на полета.

И друго си мисля, ако е гушкаво котето, ще е много привързано и ще страда като я няма. Както писах преди, котката е възможно най-неподходящия домашен любимец за хора, които отсъстват от дома често и дълго. На прима виста се сещам за два известни развъдника за британки, които ако спомене че пътува често може да не й дадат коте.

# 14
Ако по някакво чудо склоня мъжа ми, няма ли шанс котето да свикне и с мен? В САЩ тя стои с месеци. Има си и къща, и гражданство. Синът й е там.
Аз също ще прекарвам време с котето. Ние живеем на две крачки една от друга. Виждаме се често. Не може ли да свикне и с двете ни?
Имам и деца-момче на почти 9г. и момиче на почти 5г., но те са много нежни към животните. Дори не ги пипат. Само им говорят.

Последна редакция: нд, 13 апр 2025, 22:21 от Forest rain

Общи условия

Активация на акаунт