Промениха ли се хората след пандемията?

• 13 562
  • 355
  •   1
Отговори
# 135
Всеки медикамент има дефекти . Което и лекарство да вземеш ако отвориш листовката може да четеш на воля. А има много хора, които взимат маса лекарства по схема всеки ден и всяко едно е със своите ефекти и дефекти . Просто не знам как се оправят лекарите за да изпишат правилното . Много хора взимат масово лекарства, добавки и какво ли не. Според мен е твърде много. Спомням си едно лято обикаляхме из едно селца , малки, вече обезлюдени ... ами некролозите по врати и стълбове бяха основно на хора починали над 80. А тогава по селата минаваше по един фелдшер да им мери кръвното и да си поприказва с тях . Такава смъртност м както сега, на средна възраст не знам да е имало ... е , след средновековието и бедните години до средата на 20век.
За ваксина, която се слага всяка година и не гарантира предотвратяване на заболяване или зарази ... ми е твърде много . За 50г. живот значи 50 ваксини и това по няколко ако сложиш и за грип ... а ако слагаш и останалите задължителни и опресненията през повече от 1 г. Ако към това добавиш всякаквите останали неща, които човек в днешно време поема ... ами на мен ми се виждат огромни количества за един организъм. Но всеки си знае. Всеки си има глава на раменете и всеки си познава себе си.
А ако нещо ме дразни и може да ми отключи ината е грубата агитация с всяване на вина и страхове.

Последна редакция: пт, 18 апр 2025, 06:09 от bella-ciao

# 136
И аз забелязвам, че около мен масово взимат хапчета и добавки за какво ли не - един не може да спи, друг има пъпки, трети се притеснява от всичко. И всичко е “изписано” от някой познат или съсед.

# 137
  • Бургас
Именно, “повреди ти организма“.
Това е смисъла на една ваксина - по принцип, не само на тази за ковид, да намали т.нар. пост симптоми, ефекти, дефекти и т.н.
И в тази връзка - тепърва усещаме и ще усещаме “ефекта“ от пандемията, основно в здравословен аспект.

Да, но се видя, че няма нищо подобно. Тази точно ваксина не намали нито ефекта,  нито вероятността да се заразиш, нито последствията.

# 138
Всеки медикамент има дефекти . Което и лекарство да вземеш ако отвориш листовката може да четеш на воля. А има много хора, които взимат маса лекарства по схема всеки ден и всяко едно е със своите ефекти и дефекти . Просто не знам как се оправят лекарите за да изпишат правилното . Много хора взимат масово лекарства, добавки и какво ли не. Според мен е твърде много. Спомням си едно лято обикаляхме из едно селца , малки, вече обезлюдени ... ами некролозите по врати и стълбове бяха основно на хора починали над 80. А тогава по селата минаваше по един фелдшер да им мери кръвното и да си поприказва с тях . Такава смъртност на средна възраст не знам да е имало ... е , след средновековието и бедните години до средата на 20век.
За ваксина, която се слага всяка година и не гарантира предотвратяване на заболяване или зарази ... ми е твърде много . За 50г. живот значи 50 ваксини и това по няколко ако сложиш и за грип ... а ако слагаш и останалите задължителни и опредленията през повече от 1 г. и ако сложиш всякаквите останали неща, които човек в снешно време поема ... ами на мен ми се виждат огромни количества за един организъм. Но всеки си знае. Всеки си има глава на раменете и всеки си познава себе си.
А ако нещо ме дразни и може да ми отключи ината е грубата агитация с всяване на вина и страхове.

bella-ciao,
в потвърждение на твоето мнение съм.

Не знам дали си спомняш, вероятно си по-млада.. когато аз бях малка лекарствата струваха стотинки, съотношението в сравнение с доходите беше различно от днес, в аптеките имаше един-двама души, а понякога - никого. Много лекарства приготвяха и в самите аптеки.

Аз на 16 г пих първия антибиотик, моята дъщеря на 2 години в рамките на година й бяха изписани 7-8 пъти. Когато казах на педиатъра, че ми се струва много, отвори един медицински справочник да ми прочете, че това е в нормата.
Ами не е.
Добре че имаме приятели лекари и се научих как. Последва здраво дете и без АБ. От 4 годишна възраст го посещаваме веднъж годишно, просто не се налагаше. Но знаехме и как да се справяме с настинки, червено гърло, сополчета и без антибиотици. Посещение веднъж в годината при педиатъра - най-вече за удостоверението за спорт.

Каза ни, че не ни вижда 😀
И аз му отговорих, че като е добър лекарят, и детето е здраво, не се е налагало.Той се усмихна доволен, беше разбрал комплимента за себе си.
А беше за други 😉

Днес не можеш да кажеш на хората нищо. Вече са свикнали на друго. Свикнаха ги на друго и то стана нормалното.

# 139
При нас пък е обратното. Аз съм родена през 70-те и като дете са ми давали антибиотици за зачервено гърло, за щяло и не щяло изобщо. Дъщеря ми е на 17 и не е пила никога това или друго сериозно лекарство. Дори не може да гълта хапчета, просто никога не се е налагало.

За смъртността и некролозите изобщо няма да коментирам, продължителността на живот видимо расте постоянно навсякъде по света, някои учени дори смятат, че поколението на нашите внуци ще живее около 150 години. Ако не бумнем дотогава света с ядрена война, екологична катастрофа или друга простотия, на която сме способни, де.
Но да се напише горното може от човек, който никога не е имал допир до статистически данни, не знае как да оперира с факти, а информираността му се свежда до "една жена каза".

Изобщо много се пише наизуст, много. Глупости, неистини, откровени тенденциозни лъжи. Това не е възникнало с ковид, но се засили. Посредствеността и незнанието триумфират.

Последна редакция: чт, 17 апр 2025, 14:28 от Параход

# 140
  • Бургас
Параход, не съм съгласна. Масово некролозите са на сравнително млади хора. След като татко почина развих някакво ОКР и се зачитах, ужасно е...Статистика по принцип не е отразява много вярно реалността, и за това имам лично наблюдение.  Иначе при добра грижа и превенция, и късмет наистина животът е по-дълъг в сравнение с преди, или поне има предпоставки да бъде.

# 141
Ами сигурно за младите отпечатват некролози, особено в градовете. За тях има кой да жали. За самотните старци кой да пише. Статистиката не се интересува от това кой какви некролози е видял разлепени, тя измерва всички смърти, не един малък процент от тях.
Когато аз бях млада/малка, особено за мъжете беше норма да умират около 60 г. - най-вече от нелекувани и недиагностицирани сърдечно-съдови. Страната ни беше шампион в тази черна статистика (това за информация на тези, които се прехласват по соцздравеопазването.)
Сега е изключителна рядкост, затова прави впечатление. Освен дето това са вече нашите връстници, колеги и приятели, нали, тогава пък как се набива на очи Simple Smile

# 142
  • Melmak
Абсурдно е да отчитате смъртност на база некролози. Колко са некролозите на младите и на старите. Не се броят така смъртните случаи.

Темата не е за ковид, а за промените у хората след пандемията. Пишете нерелевантно.

# 143
  • Бургас
Статистиката по-скоро обслужва някакви потребности от осредняване , служи като ориентир, за прогнози, но сама по себе си не е напълно достоверна. Да не говорим, че е напълно манипулируема, особено пък в страни като нашата.

# 144
  • Out of the Mix
Скрит текст:
Уха, Злодеида...
Различни животни ли са, или конфигурацията е 3 кучета и 1 котка, 1 куче и 3 котки, или?
2 кучета и 2 котки. Обаче... едната котка не знае, че е котка, а мисли, че е тигър. Йоркито е всъщност Кане Корсо в тялото на йорки, а хъскито е полярна мечка... Сложничко става понякога, но какво да правим, те са ни деца. Питай ме в колко квадрата жилище се развива действието Joy
Двустайно? Rolling Eyes
Зоологическа е у вас. Sweat Smile

# 145
  • Другата България
Тъкмо това пишех и аз.
Всичко, което може да се манипулира с човешка намеса, по-скоро към всичко, което може да се манипулира с цел обслужване на нечии интереси, аз лично съм изключително предубедена.
Ежедневно имам допир до системата на здравеопазването, научила съм се да вярвам на това, което виждам и чувам, не само на статистика.
Толкова интереси бяха намесени, са, и ще са намесени буквално на цената на човешки животи, че последствията ще ги усещаме дълго време.

Това е промяната /за мен/ у хората след пандемията.
Станаха по-болни.
Да не говорим за менталното здраве, там нещата за съжаление са трагични.
И ще стават по-зле, не съм песимист, реалист съм.

# 146
  • Out of the Mix
По мои наблюдения повсеместни са, да се разбира всеки втори има някакви неврози, невралгии, схващания, болки в гърба, кръста, млади хора 30-40 с кръвно, уморяват се бързо, малко спортуват, постоянно в колите...и кво ли не.
Автоимунните са много разпространени вече.

# 147
По повод антибиотиците.
Живея в чужбина и тук последните години промениха много правилата.
Наистина  антибиотици не се предписват, ако не е крайно наложително. Като малки деца ми са боледували, но антибиотик е предписван 1 път за 11г.
Сега дори започнаха да продават точният брой хапчета, които са предписани... няма блистери по 20 бройки и да ти останат 10.

От друга страна в БГ племенницата ми е на 3г и тази година е пила поне 3 пъти антибиотик и е била болна поне 7-8 пъти от септември до сега. Ии.. защо да се мъчи да кашля 10 дена, ако за 3 може да и мине.. родителите натискат за антибиотици за по сигурно.
После децата са с много нисък имунитет, 1) защото антибиотиците съсипват имунитета, 2) защото не дай боже да имат сополи не ходят на ясла/у-ще. Изследват сополи!!! Дори не бях чувала за такова изследване.

Моите деца и всички наоколо не ходят на ясла ЕДИНСТВЕНО, ако имат температура.
Сополите бяха от октомври до април и на никой не му пука. Въобще не се е смятало за болест.
В този ред на мисли, от 1 до 3г, яслен период децата са ми боледували по 2-3 пъти на година, което ми доказва че системата работи.

Последна редакция: чт, 17 апр 2025, 16:56 от Eli..........

# 148
Сополите вървят често с температура.

# 149
Тези са такива неграмотници, че не правят разлика между Словакия и Словения Simple Smile Но иначе са открили топлата вода. Няма мислене там, еле па критично, има липса на базова грамотност.

Аз дори не съм от заклетите фенове на ковид ваксините, имам първоначалните две, защото работата ми изискваше зелен сертификат. Но още по-малко съм фен на sancta simplicitas.

П.П. Ни съм умрела 4 години по-късно. И тежък ковид не съм карала.

Последна редакция: чт, 17 апр 2025, 20:55 от Параход

Общи условия

Активация на акаунт