Промениха ли се хората след пандемията?

• 13 542
  • 355
  •   1
Отговори
# 120
А защо не напомняте, че Тръмп призова хората да се ваксинират?

# 121
Помним, което не отменя другото.

# 122
Хигиена на информацията по официалните медии се нарича. Предпазили са си населението от шалратани. А иначе  всеки имаше възможност да търси и да вярва на информация в световния широк нет, всеки според капацитета си.

# 123
Те не търсят информация, те търсят неща които подкрепят техните виждания. Социалните мрежи направиха света доста ненормален. Милиони имат определени виждания, например че Ковид не го е имало, и отиват в интернет да търсят "информация" която ги подкрепя. И социалните мрежи дават с пълни шепи

# 124
Баш си е цензура в чист вид, колкото и да се опитваш да напудриш думата под безобидното звучене на хигиена.
Сега , с каква цел, благородна или не, беше наложена тази цензура, не коментирам.
Но си е цензура. Не е хигиена, не е трето.

Цензурата (на латински: censura) е потискане и контрол върху словото, публичното общуване или други форми на човешката изява, въз основа на това, че такива форми се считат за неприемливи, вредни, чувствителни или политически неправилни или неудобни. В повечето случаи, макар и невинаги, тя се упражнява от държавни институции.[1]

Мотивът за прилагане на цензура най-често е подобряването или стабилизирането на обществото. Цензурата обикновено се отнася за публичното поведение, като формално се изразява в криминализиране на определени изяви. В по-общ смисъл като цензура се определя и неформалното изключване на определени идеи или форми на изразяване от масовите комуникации. Обектът на цензурата може да варира от определени думи до цели концепции. За една от най-негативните ѝ форми се смята автоцензурата.

# 125
А не трябва ли лъжите да бъдат цензурирани? Или просто се осланяме на идеята, че всички имаме достатъчно критично мислене да отсяваме истината от лъжата? Все пак нямаше да има толкова много интернет измамници ако това беше възможно.

# 126
А,  философски въпроси няма да коментирам - свобода на словото и цензурата. Е отдавна нищен въпрос от по-умни от мен хора. Simple Smile

Аз казвам само, че цензура е имало!

Трябвало ли е, не е ли трябвало..не съм коментирала. Всеки си мисли, разсъждава и отговаря на въпросите.

# 127
Съгласна съм, човек трябва да е по-предпазлив, но и вманиачаването не полезно. Здрав разум, критично мислене. Хората  масово са с промити мозъци вече и вярват на всичко, което им се казва/ показва. В днешно време лъжата и пропагандата са нещо ежедневно и то за всичко, не само в тази сфера. Сигурна съм, че има хора, които вярват и на историите и картините от ИИ, и на  20-30 годишни коучове, които те учат как трябва да се правят нещата, а ти на 40-50 г.не знаеш.

+1.
Хипнокрация се нарича. Изкривяване на реалността, създаване на реалност.

Шефката от Брюксел уж я разследваха за договорите за ваксините, а сега ни хвърля в превъоръжаване.

Като междувременно се оказа, че нещо не сме се ориентирали точно и в сметките за грийн преориентирането.

# 128
  • Бургас
Не мисля, че смъртността у нас беше по-голяма заради ковид. В Италия беше истинската трагедия. В българските болници като цяло уморяват хората от нищото, точат касата, слагат им разни л-ва ненужно или не им дават каквото изписват. Чувала съм такива ужасии и за лекарствата за рак, дано не е истина, но като гледам какво става за пари изобщо няма да се учудя. За всичко трябва да търсиш връзки и да плащаш като поп. В същото време много хора от чужбина, или по-точно Европа не могат да се докопат до лекар с месеци и ги неглижират, така, че аз изводи бих си правила само ако съм видяла лично нещо или от мои много близки знам.
Впечатлението ми от Америка, от това, което чувам от близък човек,  че не е толкова зле, даже напротив. Викат ги на профилактични прегледи, те самите си направиха доста процедури там по препоръка на лекарите и са доволни. Тук аз правих аналогична процедура по мое желание, но не ми я направиха както там на нея и съответно нямаше ефект. Само си дадох парите на вятъра.

# 129
В Италия беше зле само първия месец, когато още нищо не се знаеше за вируса и последиците му и нямаше изработени протоколи за лечение. Просто имаха малшанса да се натръшкат там първи. В следващите две години имаха много по-ниска добавена смъртност от България.
В САЩ здравеопазване има само за богатите. Донякъде като тук, но много по-скъпо. Сетовете сам да си направиш пломба и т.н. няма да коментирам.
Разбира се, развойната дейност в медицината (както и в други науки) бе съсредоточена до голяма степен там, но това не означава, че достиженията й стигат до средния гражданин. Сега при тъпотиите на тръмпанарите и това се променя, де.

# 130
Така е, дори на средна класа им е трудно.
Наскоро на приятелка й оправиха кръстни връзки на коляното типичната контузия на скиорите..
Ами 45к доларес струвало, тя платила само 3500 долара, защото има застраховка.
За сравнение в Австрия пак със застраховка, процедурата  струва 5-6к евро пълната цена, роднина я ремонтираха  наскоро и затова знам цената.
А у нас да е 2к лева и то максимум.

В САЩ е най-голямото точене на пари, десетки пъти по-голямо от където и да е.
Там разни стандартни операции са стотици хиляди, примерно смяна на тазобедрена става е 200к долара, пак от първо лице знам сумата, не съм я прочел в нета, у нас е под 10к лв, дори да не си осигурен.

У нас проблемите са други, че са лъже масово за всичко, търсят все всякакви пътеки и усвояване на пари и в масови случай е важно колко ще вземат, а не дали ще те лекуват или уморят.

# 131
Не мисля, че смъртността у нас беше по-голяма заради ковид. В Италия беше истинската трагедия. В българските болници като цяло уморяват хората от нищото, точат касата, слагат им разни л-ва ненужно или не им дават каквото изписват.

Имам впечатления фамилно от първа ръка специално за Ковид периода и тежките случаи. Никой не е морил хората, напротив реаниматорите и спешните медици са едни от най-компетентните и знаещи доктори, спомням си, че лекуваха с най-нови медикаменти, разполагаха с най-модерни антилела за профилактика, а развоят е Божа работа. Не са точили касата, защото всичко се е оползотворявало и използвало за болните. Липса на капацитет е вече друг структурен проблем и такъв на кретащото здравеопазване.

# 132
Да припомня, че специално Ковид ваксините не спират разпространението, а намаляват ефекта на болестта. И повечето източници които говориха (някои още говорят) как са безполезни изникнаха в социалните мрежи. Цели групи с десетки хиляди потребилтели бяха заети да търсят "ифнормация" колко са опасни ваксините. Нямаше ни една, поне не голяма, която да търси как да не се заразим или как да изкараме болестта по-лесно.
Доста ваксинирани измряха и то не с ковид , а вече именно от ковид.
А това колко са опасни или безопасни ваксините - всеки има право на мнение. Има доста с внезапно отключени автоимунни ... неизвестно от къде ?
Ти естествено имаш право на мнение , но не е ясно защо ти с твоето мнение да имаш право да твърдиш и тропаш с крак ... а отсрещната страна да е виновна ако си изкаже мнението.
Всеки има право на мнение, на наблюдение и на собствена реакция. Както сам пишеш ваксините не спират разпространението и следователно зплахата за обществото наоколо не може да е валиден аргумент. Затова не виждам ако проблема е в невниманието към другите и опасността от това как се връзва с ваксините, които не предпазват от заразяване ?
То е ясно , че в темата има много емоции и страни, но няма нужда от рамахана показалка и в другата ръка морален камшик. Айде стига. Мина вече. Здравеопазването се видя , че е много зле , и то не само в БГ. Видя се също, че когато много пари и мощни организации са в играта ... им се играе по свирката .

# 133
  • Бургас
Да, за зъбите не са доволни, тук ги правят, но за останалите неща оставам с впечатлението, че са доволни, тук не си правят нищо друго.Не са богати, съвсем нормални. На нея е я предложила лекуващата лекарка ,  рутинна е там.
Аз бях съгласна да си платя колкото струва само да има ефект, но уви нямаше при мен заради това, че се налагат стандарти, които не са ефективни т.е правим нещо половинчато, взимаме парите и от касата и от пациента, но като не ползваме правилния материал и правилната техника  нещата не се получават, но парите от двете места си ги взимаме и казваме на пациента ако не стане пак да дойде.

Katie_, аз също вярвам, че все още  има свестни, мислещи и загрижени лекари. Но е плашещо как печалбарите се увеличават.

bella-ciao +1.Никой не мисли за хората.

Ваксините никой не са опазили , нито пък е вярно, че по-леко се кара. Аз нямам и пак го карах леко, от майка ми изобщо не се заразих, но какво от това, повреди ми организма.

Последна редакция: чт, 17 апр 2025, 12:11 от Галчудо

# 134
  • Другата България
Именно, “повреди ти организма“.
Това е смисъла на една ваксина - по принцип, не само на тази за ковид, да намали т.нар. пост симптоми, ефекти, дефекти и т.н.
И в тази връзка - тепърва усещаме и ще усещаме “ефекта“ от пандемията, основно в здравословен аспект.

Общи условия

Активация на акаунт