Великден – празник за всеки с Kolichka.bg!

  • 10 316
  • 352
  •   1
Отговори
# 15
  • Мнения: 24 717
Миналата година експериментирахме с различни плънки на козунака, освен обичайните стафиди или локум.
Имахме вкъщи сушени червени боровинки и в единия заменихме стафидите с тях - получи се страхотно, те имат лека кисела жилка и козунакът не стана прекалено сладък от тях, както би станал ако бях сложила същото количество стафиди. От няколкото експериментални плънки, тази ни хареса най-много.

# 16
  • Мнения: 8 751
Козунак

  6 яйца
  1 кг брашно
  1 ч.ч. +1/2 пр. мляко
  250 гр захар
  150 гр. олио
  100 гр. масло
  1 бр. мая за хляб
 настъргана кора от лимон и портокал
 стафиди и сушени плодове

# 17
  • Мнения: 4 794
Козунак Без Месене 🍞

За 2 козунака

За тестото:
3 яйца
150-200г захар
200г мляко
7г мая
50г масло (разтопено)
550г брашно
5г сол

За оформяне:
30г брашно за разгочване
100г масло за намазване (меко)
50г захар за наръсване

1. В голяма купа разбърках яйцата със захарта, докато се поразтопи леко.
2. В отделен съд разбърках млякото с маята, докато се разтвори добре.
Не чакам да шупне, защото маята е инстантна и няма нужда от активация. Но гледам наистина да я разтворя добре, за да се разпредели равномерно. Това става по-лесно в 2-3 с.л. мляко
3. Добавих млякото с маята към яйцата. Добавих и разтопеното масло, и разбърках добре.
Не забравяйте настъргана кора от половин лимон за по-козуначен аромат.
4. Към тази смес пресях брашното и солта, и разбърках докато съставките се смесят и всичкото брашно се намокри.
5. Покрих и оставих да почине 45-60 минути.
6. Намокрих си ръката и повдигнах тестото от едната страна колкото мога преди да го скъсам. Прегънах го към центъра и повторих същата стъпка от общо 4 страни.
7. Оставям го да почине още 2 пъти по 45-60 мин с 2 прегъвания между тях.
Така стават общо 3 почивки и 3 прегъвания след тях по време на първото втасване.
Повече и по-дълги почивки и прегъвания помагат да се развие по-еластично и ароматно тесто.

8. Оставих тестото да почине за последно за около 30 мин след последното прегъване, за да се отпусне и да е по-лесно за разточване.
9. Изсипах го на набрашнен плот и го разделих на две части, за два козунака, като тези във видеото. Можете и да оформите един голям козунак.
10. Наръсих едното парче хубаво с брашно и го разточих на много тънък лист.
11. Намазах го с половината меко масло за мазане и навих на руло.
12. Оплетох и поставих във формичка с хартия за печене.
13. Покрих и оставих козунака да втаса във формичката, докато хубаво се издуе и удвои, че даже утрои обема си.
14. Наръсих го със захар и го изпекох на 180°C за около 30-50 минути, докато козунака получи хубав наситен загар и се сготви напълно. Времето може да варира спрямо размера на козунак и реалната температура на фурната.
15. Оставям го да почине 20-30 минути преди да го накъсам. Най-вкусен, пухкав и сочен е когато е топъл.

# 18
  • Пловдив
  • Мнения: 1 767

# 19
  • Мнения: 799
Обичам да рисувам върху великденските яйца с четка. Любима комбинация ми е червено и бяло.  Червена основа и нарисувана бяла дантела например, бял кръст, бели цветя. Получават се страшно ефектни Simple Smile

# 20
  • Мнения: 1 082
Миналата година прахих два вида козунак. Единият е класически с шоколад вътре, а другият вече кето козунак без захар и с шоколад без захар.

С детето украсяваме различно всеки път яйцата, стараем се да експериментираме като слагаме листенца, рисуваме малки картинки, правим си ръчна украса

# 21
  • Мнения: 748

# 22
  • плевен
  • Мнения: 582
Домашни козунаци   

# 23
  • Мнения: 3 710
Прекрасното на празниците е времето, прекарано с любимите хора: боядисване на яйцата, агнешко на бавен огън и много смях.

# 24
  • София
  • Мнения: 3 491
Готвите козунак с неочаквана плънка? Оцветявате яйцата с естествени бои от кухнята? Сервирате агнешкото с модерен twist? Нямате нищо против великденски заек в чинията?

Обичам да се цветно и красиво! Да се лее шоколад и да мирише на домашни сладки!

# 25
  • Мнения: 1 140
Тази година смятам да пробвам нещо различно - така популярният дубайски козунак с крем от шамфъстък. Всички много го хвалят, дано се получи вкусен.

# 26
  • София
  • Мнения: 610
Козунаците не са с необичайна плънка, но с много любима - много шоколад.

# 27
  • Мнения: 6 022
Козунаци  ❤️❤️❤️
яйца - 3 бр.
жълтъци - 4 бр.
прясно мляко( топло) - 300 мл
мая - 42 г
захар - 3 с.л.
брашно - 4 с.л.
фанта портокал - 150 мл
олио - 50 мл
захар - 250 г
брашно за козунак - 1.200 (+ - )
масло - 200 г
кората на 1 лимон
есенция
за декорация
белени бадеми
захар за поръсване - 50 г
вода - 1 с.л.
За намазване
яйце - 1 бр.
прясно мляко - 1 с.л.

В купа се сипва топлото прясно мляко с маята, захарта и брашното, разбъркват се и се оставят, докато маята се активира.

В купата на планетарния миксер се разбиват яйцата със захарта, олиото, фанта портокала, есенцията, кората на лимона и активирана смес с маята.

Започва добавянето на брашното, трябва да се получи гладко, нелепнещо тесто.

В торба се слага готовото тесто за козунак, което леко се намазнява, за да не залепне по торбата. Оставя се за 60 минути на топло. Когато е удвоило обема си, започва да се добавя мазнината, постепенно се втрива, с месене, разтягане, до пълното усвояване на маслото.

После отново в торбата за 2 часа на топло. Обемът се утроява.

После започва оформянето на козунаците. Поставят се в подходящи съдове - високи, за да има накъде да втасват.

Намазват се с яйце и прясно мляко. Слагат се във фурната на 50°C за около 40 минути, докато втаса за трети път.След това се усилва на 160 гр.и се пекат до готовност. Ако е необходимо се покриват с алуминиево фолио, да не прегорят ,проверяват се с шишче дали са готови.

# 28
  • Мнения: 7 299
От година и половина се храня по режим Зоната,затова и моят пробен козунак беше зонов.Споделям рецептата и няколко снимки,одобри се в къщи от семейството,разбира се за тях ще направя и любимият им с козунак с шоколад и филирани бадеми.

     
Скрит текст:
    КОЗУНАК ,,МИМИ" - 12 БПВМ

🧡2БП - яйца - 2 броя
💚2БП - белтъци от кутия - 134 гр. по етикет
💚2БП - скир - 130 гр.
🧡5.5БП - протеин изолат - 44 гр.
💚0.5БПВ - кисело мляко 2% - 100 гр.
❤️3БВ - мед -36 гр.
❤️3БВ - стафиди - 39 гр.
❤️5.5БВ -смлени овесени ядки - 77 гр.
❤️10 БМ - шоколад, над 70% - 30 гр.
🧡7БМ - орехи, натрошени - 21 гр.
💚5БМ -лешников тахан - 15 гр.
 🤍 (удвоявам мазнините за белтъците, скира и протеина)
 🤍 Не броя 1 ванилия,кората на 1 малък лимон,50 гр.стевия,1 бакпулвер и малко стевия за поръсване.
🤍 Накисваме стафидите в студена вода за няколко минути.Подсушавам ги в домакинска хартия и ги наситнявам.
🤍Смесвам всички продукти без белтъците и стевията,тях ги разбивам на сняг и внимателно, с лъжица, на части ги добавям към сместа.
🤍Пека върху хартия в козуначена форма/или силиконова незалепваща ако имате в предварително загрята на 180 гр.фурна около 40 минути - до суха клечка.
🤍След изпичане поръсвам със стевия.
 

# 29
  • плевен
  • Мнения: 582
Боядисани яйца с децата 

Общи условия

Активация на акаунт