Великден – празник за всеки с Kolichka.bg!

  • 10 316
  • 352
  •   1
Отговори
# 45
  • Мнения: 1 409
Козуначени мъфини
220 г брашно
1 пакетче суха мая
80 г  олио
60 мл прясно мляко
 100 г захар
2 бр. яйца
ванилия
 щипка сол
стафиди
В топлото прясно мляко се разтваря маята и се остава да шупне. Брашното се пресява, прави се кладенче в средата и се прибавят млякото с маята, разбитите яйца със захарта, олиото, ванилията и солта. Разбърква се  добре. Оставя се да втаса около 30 минути. След това се прибавят стафидите и се разбърква отново. Във форми за мъфини се разпределя тестото. Втасва отново около 15 минути. Пекат се на 180 С.

# 46
  • Мнения: 638
У нас винаги е бил бунтарски Великден, защото агнешко никой не обича, както и козунак. Правим различно месо, но задължително със задушени пресни картофки с копър. За десерт за децата - бисквитена торта с крем ванилия. Традицията я спазваме с боядисването на яйцата и боренето с тях.

# 47
  • Мнения: 832
Великденски козунак с крема сирене и малини

Необходими продукти:

500 г брашно
200 мл прясно мляко
150 г захар
3 яйца
100 г масло (разтопено)
1 пакетче суха мая
1 ч.л. ванилия
щипка сол
150 г крема сирене
100 г малини (пресни или замразени)
1 яйце (за намазване)
Начин на приготвяне:

В купа разтварям маята в топлото мляко заедно с 1 супена лъжица захар и оставям за 10 минути да се активира.
В голяма купа смесвам брашното, захарта, ванилията и солта.
 Правя кладенче в средата и добавям активираната мая, яйцата и разтопеното масло.
Замесвам тестото и го оставям да втаса в топло помещение за около 1 час, докато удвои обема си.
След като тестото е втасало, го разделям на две части.
Разточвам всяка част на правоъгълна кора.
Върху едната кора разпределям крема сиренето и малините (може да се смачкат леко, ако са пресни).
Завивам кората на руло и поставям в намазнена форма за печене. Повтарям същото и с другата част от тестото.
Оставят се козунаците да втасат още 30 минути.
Намазвам повърхността на козунаците с разбито яйце за златист цвят.
Пече се в предварително загрята фурна на 180°C за около 35-40 минути или докато станат златисти и хрупкави.
Оставете да изстинат, след което сервирайте и се насладете на уникалната комбинация от крема сирене и малини!
Весели празници

# 48
  • Мнения: 35 717
Шарени яйца и козунак

# 49
  • Мнения: 2 617
Тайната съставка на нашият Великден е благодарността. Благодарността и простотата на деня.
Яйцата се боядисват за десет минути с обикновени бои, козунакът се прави в хлебопекарната, и целият ден е за нас. Не за трапези с часове и десетки ястия, а просто за това, че го има.

# 50
  • Countryside
  • Мнения: 12 192
Ние обичаме агнешко и често хапваме. Рецептата ми, за да става крехко е, че винаги го пека с подправки и бира в плик първо около час на 150°, после допичам на 200° става мозък.

# 51
  • Мнения: 195
Любимото ми хапване е козунак на конци с плънка. А тя е от захар, какао, смлени орехи и канела. Топ!

# 52
  • Мнения: 4 585
Никога до сега не съм месила домашен козунак. Не мисля, че ще се справя. Купуваме си от една пекарна в близост до мястото където живеем и вкусът е като на домашен.
Яйцата боядисвам с купени бои, но с листа на растения с различен контур.
Агнешкото пека в тава, покрита с алуминиево фолио за 2 ч. във фурната с девисил. След това още половин час без фолио. Става крехко и сочно.
Тази година все още не съм започнала подготовката, така че не мога да кача снимки все още.
Освен това сме в ремонт и декорация съм сложила само на входната врата отвън.

# 53
  • Мнения: 508
Забавата винаги е била покрай борбата с яйца. Козунакът е с мниго шоколад и стафиди. Обичаме празниците.

# 54
  • София
  • Мнения: 16 944
Агнешкото и яйцата не ги пропускам, за разлика от козунаците, които не ми се получават много.
Агнешкото взимам бутче, натривам го със сол, червен пипер, отстрани много лук, джоджен и ориз и няколко часа под фолио на ниска температура.
Яйцата обикновено ги правя шарени с накапани с бои салфетки или памук.

# 55
  • София
  • Мнения: 14 046
Кекс-козунак
В 100 мл. затоплено прясно мляко се разтваря мая, колкото орех, и се разбърква с 2,3 лъжици брашно. Втасва 20 минути. След това се прибавят 125 г разтопено масло, 2 яйца, 150 г захар, кората от един лимон, 1 ванилия, щипка сол, 500 г брашно и още 200 мл прясно мляко. Разбърква се с миксер. Изсипва се в кексова форма и се оставя да втасва 40 минути.

# 56
  • Мнения: 1 580
Правя супа с агнешки дреболии и агнешко със спанак.
Яйцата боядисваме с памук.
Домашни козунаци също се правят, този път у със сушени плодове.

# 57
  • Мнения: 1 895



Това е част от моята трапеза от миналата година.

# 58
  • Мнения: 62
Експериментираме с разнообразие от плънки за козунака и се опитваме да боядисваме яйцата с естествени бои. (Обелки от лук, куркума). 🐣

# 59
  • Телиш/Плевен
  • Мнения: 14 299
Великденски бисквитени яйчица

две опаковки чаени бисквити
по една супена лъжица масло, какао и течен шоколад
захарни пръчици и кокосови стърготини за овалване

Бисквитите се начупват в удобен съд. Към тях се добавят маслото, какаото и течният шоколад. Сместа се размачква добре с ръце. Покрива се с фолио за свежо съхранение и се прибира в хладилник за четири часа. След охлаждането се взима по малко от сместа, прави се топче, от което се оформя яйчице. Накрая "яйчицата" се овалват в захарни пръчици или в кокосови стърготини.

Общи условия

Активация на акаунт