Великден – празник за всеки с Kolichka.bg!

  • 10 316
  • 352
  •   1
Отговори
# 30
  • Мнения: 944
Любимата ми рецепта за козунак, която приготвям почти всяка година.

-яйца - 4 бр. (един белтък отделям за намазване)
-захар - 200 г
-прясно мляко - 250 мл
-мас - 2 супени лъжици
-мая - 1 пакетче
-брашно - 750 г
-ванилия - 1 бр.
-стафиди  на вкус

# 31
  • Мнения: 1 930



Пекох ги в чаши за кафе за еднократна употреба.

рецептата я видях тук: https://www.facebook.com/share/v/18VaMPRDWE/

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 19:29 от rallii

# 32
  • Мнения: 3 452
Рецепта за вкусен козунак:
яйца - 3 бр. (един белтък отделяме за намазване)
захар - 150 грама
прясно мляко - 200 мл
олио - 80 мл
прясна мая - 20 грама
брашно - 550 - 600 грама
ванилия - 2 бр. (по 0.2 г)
лимонова кора - от 1 лимони
стафиди

# 33
  • Мнения: 1 136


Част от великденския празничен обяд във вкъщи. Вземам комплект агнешки дреболийки, сварявам ги, нарязвам и запърважвам с малко лук и подправки (най-вече джоджен). Става страхотно!

# 34
  • Мнения: 4 642
Тази година ще сготвя заешко с ориз и гъби по тази рецепта за 4 порции.
заек 1бр
ориз - 250 г
печурки - 500гр
моркови - 2 бр.
пресен лук 1 връзка
лук - 1 глава малка
олио - 5 с.л.
сол
черен пипер
джоджен
магданоз

# 35
  • София
  • Мнения: 421
яйца - 3 бр. без един жълтък
захар - 1 в.ч.
уиски - 1 с.л.
сол - 1 щипка
прясно мляко - 180 мл
свинска мас - 50 мл разтопена
олио - 50 мл
ванилова захар
лимонова кора
брашно - 800 г
мая - 25 г
течен шоколад - 4 с.л.
орехи - 1 шепа смлени + още за отгоре
сусам - за поръсване
захарен сироп - за намазване 4 с л вода +2 с л захар

Любим козунак.

# 36
  • Мнения: 533
Всяка година приготвям козунак по тази рецепта на Ваня Джорджевич и съм много доволна. Обикновено правя три - един с локум, стафиди и орехи, втори с шоколад и трети с халва.
Всички продукти трябва да са на стайна температура:
5 яйца (едното е за намазване на козунаците + захар за поръсване )
220 гр. захар ÷ 2 с.л. течен подсладител
200 гр. кисело мляко
кората на 2 лимона
4 с.л. олио
200 мл. лимонада
2 п. суха мая (7 гр.)
1 кг. брашно
120 гр. свинска мас за доизмесване
продукти по избор за плънка

# 37
  • София
  • Мнения: 1 605
Класически козунак

# 38
  • Сливен
  • Мнения: 5 332
Готвим пълнено агне или яре , като всяка година размера на Агнето/Ярето и плънката е различна, също така - всяка година го слагаме в  различна тава.
Тук е напълнено със 1 кг ориз, дреболии от Агнето, сол, черен и червен пипер, гюзум, пресен зелен лук. Като първо запържваме лука, и гюзума след това дреболиите, добавяме ориза, подправките и пържим още 5 минути. Агнето се шие със много здрав конец. А печенето - във пещ, цяла нощ.

# 39
  • Пловдив
  • Мнения: 2 013
Тайната рецепта на нашия вълнуващ Великден е това, че  се събираме цялото семейство! Печеното цяло агне е задължително. За децата, обаче е най-весело и забавно. Боядисването на яйца е тяхна задача и отговорност. И като едни видни пловдивчани, няма начин да няма и яйца, боядисани на тема футбол Wink Кой ще е борецът, е част от забавленията.
Светли празници!


# 40
  • Пловдив
  • Мнения: 7 238
Обожавам с децата да рисуваме и боядисваме яйцата. Всяка година измисляме още нещо, което може да направим/включим в процеса Simple Smile

Тук са рисувани с боички от този тип:
Идеална работа вършеха тези поставки, докато децата бяха малки.
"Лепенките" са принтирани изображения, които залепване с белтък за черупката.
Има и рисувани с маркер, след като вече са боядисани.


Тук има от любимите ми дъгички. Получават се като първоначално яйцето се потапя на половина в жълтата боя, след това в оранжевата като се оставя една жълта ивица. Следва червено като се оставя оранжева ивица и накрая само най-долната част се потапя в лилавото.
След това обръщаме яйцето обратно и го потапяме в зелената боя като внимаваме, жълтата ивица да остане над боята. Следва синьото и отново лилаво, по същия начин.
Трябва да се оставя хубаво да изсъхне яйцето между отделните потапяния.
Друг метод, с който са шарени яйцата на тази снимка са традиционният - със свещ или маслен пастел.
И разбира се - любимите миньони на децата, за които са използвани очички.


Да не пропусна и любимите барбарони, за които отново сме използвали очички и маркери.


Тук различното е, че открихме, че с алкохолните маркери стават страхотни рисунки и върху яйцата.

# 41
  • На морето!
  • Мнения: 6 769
Веднага споделям рецепта за фалшива дроб сарма, с кайма, която приготвям за Великден, защото не ядем агнешко. Ключът е в подправката за агнешко, става разкошна.
Необходими продукти:
250 г ориз
250 г кайма
1 връзка пресен лук ( може и джоджен и магданоз)
1-2 шепи нарязани гъби
1 глава лук
1 голям морков
олио
сол, черен пипер, червен пипер
Подправка за агнешко

За заливката:
2 яйца
2 с.л. брашно
400 мл прясно мляко


Цялата рецепта е в този блог Фалшива дроб сарма

# 42
  • София
  • Мнения: 38 014
Всяка година правя Козунак пълнен със сладолед:
Режа дъното на правоъгълен козунак, издълбавам, пълня със сладолед, притискам с дъното, завивам във фолио и замразявам за 8-10 часа.

# 43
  • Мнения: 6 712
Любимият ми козунак е винаги с изненадваща плънка – качествен шоколад, счукани лешници, ароматни портокалови корички и щипка махлеб, която му придава уникален и нежен аромат. Така традиционният вкус придобива приятен модерен акцент и празничната трапеза става още по-апетитна и специална.

# 44
  • Мнения: 178
Бих пробвала вайръл рецептата за козунак с крем от шамфъстък и шоколад, вдъхновен от дубайския шоколад.

Общи условия

Активация на акаунт