Великден – празник за всеки с Kolichka.bg!

• 10 321
  • 352
  •   1
Отговори
# 60
Обикновено правя по един козунак с локум, един със сладко и един "чист", без плънка.
Яйцата най-често ги правя шарени - обвивам ги с кухненска хартия и накапвам боя, за да се прелеят цветовете.
Агнешкото го правя на фурна, за гарнитура - задължително зелена салата.

# 61
Когато имам възможност за Великден приготвям гръцки традиционни великденски  сладки, кулуракя.  Не са трудни, не изискват кой знае какви умения,  стават много вкусни и издържат дълго време ( не че се задържат де..). Ето и рецептата, която следвам.
Гръцки великденски курабийки (пасхалина кулуракя)
600 гр брашно + допълнително ако се наложи
100 мл слънчогледово олио
80 гр. кафява захар
65 гр. меко масло
50 мл коняк
4 портокала
1 ½ чл бакпулвер
1 чл сода бикарбонат
2 чл канела
½ млян карамфил
щипка сол
Загрявам фурната на 180 градуса и слагам хартия за печене в тавата.
Настъргвам кората от портокала и я стривам със захарта, за да пусне аромат. Добавям я към мекото масло, слагам и малко канела, карамфил и щипка сол, и разбивам добре.
После наливам олиото, портокаловия сок и коняка, и пак разбърквам хубаво.
Смесвам брашното с бакпулвера и содата и го добавям към течната смес, бъркам и после омесвам меко тесто, да не лепне
Откъсвам парченца и оформям курабийки, усуквам ги на плитки или охлювчета, каквото вдъхновение ми осени.  Редя ги в тавата на разстояние и ги намазвам с разбит жълтък. Слагам ги във фурната и пека за около 20–25 минути, докато станат златисти и заухае цялата къща. Като изстинат, ги прибирам в кутия.

# 62
Пека агнето в трап.Правя чорба с агнешки дреболии.
Боядисвам яйцата с листа от магданоз.
Домашни козунаци с домашни яйца и стафиди.

# 63
  • гр. Кюстендил
тъй като времето ми е ограничено и един малък помощник все се бута и прави мизерии в кухнята, гледам да не се задържам много там, но му давам да е част винаги от приготовленията. Последните години залагам на козунак, замесен в хлебопекарната, там си го меси, втасва. Аз само после вкарвам мазнината с леко премесване, довтасва, оформям и пека

# 64
За Великден обичаме да си приготвяме тази салата:
Салата с авокадо, варени яйца и репички
 5 бр. яйца
 1 бр. авокадо
2 с.л. лимонов сок
 2 с.л. майонеза
 1 с.л. лимонова кора (настъргана)
 магданоз
 6 бр. репички
 2 стръка зелен лук
 черен пипер, сол
Яйцата се сваряват и обелват. Отделят се жълтъците, а белтъците се нарязват на ситно.
В голяма купа се пасират обеленото авокадо, майонезата и жълтъците. Добавят се лимоновият сок, лимоновата кора, магданозът, черен пипер и сол и нарязаните репички и зелен лук. Накрая се сипват нарязаните белтъци и всичко се разбърква.

# 65
  • Враца
Козунак ще направя 1 със течен шоколад за децата, защото не обичат плодови корички. 1 със канелена захар и ядки и 1 с локум. Яйца обичам да боядисвам с чорапогащник и листенца, по нашия край ги наричаме перашки. Агнешко не яде никой вкъщи, затова залагам на риба, която обожаваме. За гарнитура мисля да направя ориз със гъби.

# 66
Приготвям супа с агнешки дроб и чревца ,а агнешкото месо със зелен лук и подправки .
Замесвам козунак в хлебопекарна и го дооформям на ръка. Боядисвамв и яйца с децата .

# 67
Боядисването на яйцата,това е любимата ми част,нищо че вече съм на 33 години.Винаги е много забавно

# 68
Правя козунаци винаги с различна плънка. Яйцата ги боядисваме с памук, с чорап и листа и с олио.

# 69
  • София
Един от вариантите ми за домашни козуначени кифлички с плънка от какао и стафиди, напоени в ром:

# 70

Освен традиционните боядисани яйца, аз ги багря и с люспи от лук. Стават невероятни,различни едно от друго и много красиви.

# 71
  • Once there was a Hushpuppy...
Винаги за Великден печем агнешко, освен че боядисваме яйца.
Ето как:
1 агнешко бутче или плешка се измиват и подсушават добре. След това се натриват с червен пипер и олио и се слага в тава за печене.
Сипвам половин чашка вода и накъсвам листа пресен джоджен.
След поне 2 часа и половина печене на умерена фурна около 160-170 градуса махам фолиото и добавям 4 връзки нарязан пресен лук, сол и ориз и пека отново още 30-40 минути малко под фолио и накрая открито да се запече.
Преди да го извадя от фурната мажа агнешкото с малко масло.

# 72
Рецептата по която приготвям козунака е:
брашно - 1 кг
яйца - 6 бр.
прясно мляко - 200 мл
олио - 200 г
захар - 300 г
мая - 21 г прясна
сол - 1 ч.л.
ванилия - 4 бр.
Прясното мляко се затопля леко, добавя се 2 с.л. брашно, 1 с.л. захар и маята, която е натрошена на ситно.Бърка се периодично, за да не остане неразтворени мая и брашно.Изчаква се маята да се активира и да започне да шупва.Бърка се с дървена лъжица.На две яйца се отделят жълтъците от белтъците, като белтъците с останалите яйца се разбират на пяна с телена бъркалкаПрибавя се захарта и бъркането продължава до полуразтапянето на захарта. Прибавят се олиото, което е леко затоплено, на тънка струя при продължително бъркане. Прибавя се ванилията и се разбърква много добре.Брашното се пресява в тавата за месене. Прибавя се солта и се разбърква. В средата се прави кладенче, в което се изсипва шупналата мая и яйчената смес.Замесва се средно меко тесто. Оставя се да си почине 10 мин, след което се премесва. Това се повтаря 1.30 часа, след което тестото се оставя 30 мин да втаса.
Тестото се разделя на четири равни части. От всяка част се оформят три фитила, които се разточват на тънка кора, която се навива отново на фитил.От всеки три фитила се сплитат 4 бр. козунака, които се слагат в съда за печене върху хартия. Оставя се да втаса 30 мин, след което се намазват с жълтък и се посипват със захар.
Печете козунака на конци по стара българска рецепта се 30 мин в предварително загрята фурна на 170 градуса.

# 73
Великден може да стане още по-специален, ако започнете традиция да правите ръчно боядисани яйца с уникални дизайни. Това не само ще добави колорит, но и ще придаде персонално значение на празника 🥚

# 74
Превърнете Великден в празник на изкуствата, като организирате малка изложба у дома с ръчно направени произведения или рисунки на децата.

Общи условия

Активация на акаунт