Великден – празник за всеки с Kolichka.bg!

  • 10 325
  • 352
  •   1
Отговори
# 75
  • Мнения: 1 588

# 76
  • София
  • Мнения: 204
Любимата ми рецепта за козунак:

-яйца - 4 бр. (един белтък отделям за намазване)
-захар - 200 г
-прясно мляко - 250 мл
-олио - 2 супени лъжици
-мая - 1 пакетче
-брашно - 750 г
-ванилия - 1 бр.
-стафиди  на вкус

# 77
  • Другата България
  • Мнения: 42 714
Козуначени мъфини:

220 гр. брашно
1 пакетче суха мая
80 гр. олио
100 мл. прясно мляко
100 гр. захар
2 бр. яйца
ванилия
щипка сол
стафиди

В топлото прясно мляко се разтваря маята и се остава да шупне. Брашното се пресява, прави се кладенче в средата и се прибавят млякото с маята, разбитите яйца със захарта, олиото, ванилията и солта. Разбърква се  добре. Оставя се да втаса около 30 минути. След това се прибавят стафидите и се разбърква отново. Във форми за мъфини се разпределя тестото. Втасва отново около 15 минути. Пекат се на 180 градуса.

# 78
  • София
  • Мнения: 21 413
Вкъщи в последните години много харесваме и правя този карамелен козунак:

Продукти:
1-1300кг. брашно/или колкото поеме/,
250 мл.прясно мляко,
300 гр.захар,
2 пакетчета инстантна мая/14гр./,
8 яйца,
200 гр.краве масло,
1 ч.л.сол,
кората от един зелен лимон/лайм/, малко от обикновен лимон и малко портокалова кора,
3-4 ванилии,
1-2 с.л.ром/коняк,
стафиди,


За топинга:
1 ч.ч. кафява захар,
1/2 ч.л. канела,
100 г. стафиди,
3 с.л. коняк,
1 ч.ч.едро смлени ядки,
50 гр. масло

Приготвяне:
В купа размиваме 1/2 ч.ч.брашно заедно с млякото, докато се образува кашичка.
Маята размиваме с 2 с.л.мляко и 2 с.л.захар и я изливаме към брашнено-млечната смес.
Оставяме настрани, докато шупне и образува гъба.
В голяма купа или тава пресяваме брашното два пъти заедно със солта и ванилията. В средата правим кладенче изсипваме жълтъците и белтъците поотделно. Добавяме захарта, лимоновите и портокаловате кори, рома и сместа с маята.
Замесваме тестото, като от време на време добавяме по малко от разтопеното маслото и месим, докато се поеме цялото брашно. Месим около 30-40мин.
След което завиваме добре и оставяме тестото на топло да втасва около 1-1,5 ч., докато си удвои обема.
Премесваме отново внимателно тестото без да го мачкаме излишно.
Конякът се загрява леко и стафидите се слагат в него.Свалят се от огъня. Смесват се орехите, канелата и захарта в купа.
Тестото се разделя на 20 еднакви парчета. Взема се  парченцето, издърпва се и се усуква, след това усукваме и оформяме нещо като топче съединявайки двата края. Потопяваме ги в разтопено масло и в орехово-захарната смес. Подреждат се един слой топки и се поръсват половината от маринованите стафиди.
Слага се втори ред топчета, оформени по същия начин.
Отгоре се разпределя останалата орехова смес, масло и стафидите.
Покрива се с намаслено фолио и се оставя да втаса около 50 мин. на топло.
Пече се в загрята фурна на 190°С около 40 мин.

# 79
  • Мнения: 112
Рецепта за Козунак
брашно -1 кг
яйца -5 броя
захар- 1 1/2 чаена чаша
краве масло - 100 грама
прясно мляко -1 чаена чаша
ванилия - 1 броя
стафиди -1 кафена чаша
мая - 1 пакет ( суха)

# 80
  • Мнения: 282
Тази година ще правя козунак с лимонада-

450 гр брашно
100 гр захар +1 с.л.течен подсладител
2 яйца+1 жълтьк за намазване
150 мл лимонада
50 гр олио и масло(50/50)
20 гр жива мая
1 к.л.лимонова есенция
Щипка сол
10 бр бадеми и 2 с.л.захар за поръсване

# 81
  • Мнения: 234
Харесвам агнешкото да е добре мариновано предварително.
Ето рецептата за марината за агнешко месо:
600 мл. вода
250 мл. оцет
600 мл. бяло вино
1 връзка пресен джоджен
1 връзка магданоз
3 стръка девисил
5 бр. дафинов лист
Слагате всички съставки да кипнат заедно. Отавяте маринатата да се охлади напъло преди да сложите агнешкото. Накиснете агнешкото месо за поне 3-4 часа в марината.

После се готви обичайно.

# 82
  • София
  • Мнения: 658
Шоколадов мъфин зайче,сина ми ги обожава още като малък
80 г брашно
35 г какао
2.5 г сода
2.5 г бакпулвер
60 г кафява захар
2 яйца/л размер
1 ч.л. инстантно кафе
90 г олио
90 г шоколад
80 г млечен шоколад
ванилия;ром и котешки езичета за уши Simple Smile
може и ядки нарязани на мн дребно.

# 83
  • София
  • Мнения: 6 583
Рецепта за козунак:


1кг брашно
6 яйца
250гр масло
250мл мляко
300гр захар
2 ванилии
1пак мая
кората на половин лимон

# 84
  • Мнения: 193
Всяка година правя тези Чешки козуначени възли : 3 яйца, 200 мл прясно мляко, 200 мл олио, 2 с.л. захар, 30 г мая, 1 парче лимонова кора или захаросани корички, шоколадови капки ,  700-800 г брашно

# 85
  • Г. О.
  • Мнения: 1 991
Козуначени мъфини:

700 г брашно
200 г захар (+ за поръсване)
125 г краве масло (със стайна температура)
250 мл прясно мляко (топло)
3 яйца, размер L (със стайна температура)
1 пакетче бурбонска ванилова захар
1 пакетче лимонови кори
1 пакетче суха мая
1 есенция ром
за намазване:
1 яйце
2–3 с. л. прясно мляко

Яйцата се разбиват до побеляване със захарта и ваниловата захар. Около 2 с. л. от маслото се разтопяват. Брашното се смесва с маята. Оформя се кладенче, в което се наливат млякото, разбитите яйца и разтопеното масло. Прибавят се есенцията ром и лимоновите корички. Замесва се гладко и еластично тесто. Оставя се да втаса. Втасалото тесто се премесва, като малко по малко се добавя мекото масло. Разделя се на малки топки, от които се оформят фитили. Фитилите се сплитат три по три. Завиват се като охлюв. Поставят се във форма за мъфини, дупките на която са намазани с масло и поръсени с брашно (или са покрити с хартиени формички за мъфини). Оставят се да втасат повторно. Намазват се с разбитото с мляко яйце. Поръсват се със захар и се пекат на 170 градуса с вентилатор до готовност, около 30 минути.

# 86
  • Мнения: 277
Рецепта за много вкусни и лесни за приготвяне агнешки котлети: котлетите се мариноват в сол, розмарин, чесън, оцет, олио и вино. След това се запичат на скара или грил тиган. Сервират се със зелена салата или пресни картофки с копър и чесън Simple Smile

# 87
  • Мнения: 5 465
Миналата година правих козунак (класическа ми е рецептата, няма нужда да я изписвам) със сладко от фурми( това е по-различното).
Пробвала съм да боядисвам с естетсвни материали, като червен лук, коприна.., но не ми се получават нешата и се отказах.
Заешко и агнешно не ям, за съжаление на домашните и не готвя такива неща.

# 88
  • софия
  • Мнения: 3 044
Моите козуначени кифлички ще присъстват.

# 89
  • Мнения: 9
За празника може да организирате малък фото конкурс със семейни и приятелски снимки. Най-забавните или креативни снимки да получат награди, а така ще съберете още по-хубави спомени!

Общи условия

Активация на акаунт