Великден – празник за всеки с Kolichka.bg!

  • 10 325
  • 352
  •   1
Отговори
# 285
  • Мнения: 3
Козунак с шоколадова плънка

Моята великденска традиция е да направя козунак с шоколадова плънка. Приятно изненадващо за всички, които обичат сладко, и все пак остава в духа на класиката!

Рецепта:
1 кг брашно
250 мл прясно мляко
100 г захар
2 яйца
200 г тъмния шоколад
150 г масло

Разтопявате шоколада, намазвате с него тестото и го навивате. Печете на 180°C за около 40 минути. Получава се невероятен козунак с мек, шоколадов център!

# 286
  • Варна
  • Мнения: 356
Правя три козунака - един с локум и стафиди, един с течен шоколад и един смесен - с локум и шоколад. Нещо с конците не ми се получава, но пък са сладки и се харесват вкъщи.
Агнешко бутче в гювеч - само с подправки, готви се 2:30ч.
Дроб сарма  и зелена салата. Всичко по традиционните рецепти.

# 287
  • София
  • Мнения: 20 186
Правя вегански козунак от години.

# 288
  • Мнения: 258
Готвите козунак с неочаквана плънка? Оцветявате яйцата с естествени бои от кухнята? Сервирате агнешкото с модерен twist? Нямате нищо против великденски заек в чинията?
Разкажете ни! Публикувайте в темата снимка, кратка рецепта или идея, с която празникът ви става още по-вкусен и различен.

Тази година направих лалета от яйца и моркови по корейски, козунаци с шоколад, портокалови корички и стафиди и дроб сарма.Simple Smile

# 289
  • Мнения: 3
Gift Heart Великденски терин с пушена риба и крема сирене Gift Heart
Идеален за предястие или студено основно! YumYumYum

200 г пушена сьомга или скумрия
200 г крема сирене
100 мл заквасена сметана
1 ч.л. лимонов сок
Копър, черен пипер
Желатин (5 г), разтворен в 2 с.л. топла вода

Смеси сиренето, сметаната, лимона, подправките и рибата (накъсана или нарязана).
Добави разтворения желатин.
Изсипи в силиконова форма или малка тава, покрита с фолио.
Охлади 3-4 ч.
Обръщаш, украсяваш с зеленина и лимон - празнично и вкусно!

# 290
  • Мнения: 12 846
Правила съм по-интересни яйца през годините, като някои след боядисване съм рисувала с водни бои, други съм правила с декупаж със салфетки, но най-интересни са били декорираните със зърна леща, боб, синап, булгур и сухи цветя, които залепвах със силикон, а зърната боядисвах.


От козунаците интересни и любими са ми с пълнеж от червени мараскино череши и черен шоколад или с бял шоколад и сушени червени боровинки.
Но един бриош, който правя на Великден и изненадвам всеки път гости е Леопардов бриош, чиято шарка се прави с какао и се залива с шоколад.

Рецепта:
Скрит текст:

* 250 мл прясно мляко
* 25 г пшенично нишесте (по рецепта е царевично, но може и пшенично, важно е да е натурално)
* 50 г масло
* 70 г захар
* кората на 1 портокал
* 375 грама брашно
* 1 ванилия
* 7 грама прясна мая или 3,5 г суха мая (аз сложих прясна)

За шарките:
За тъмната шарка:
* 15 грама натурално какао + 1с.л. прясно мляко
За светлата шарка:
* 5 грама натурално какао и 1 ч.л. прясно мляко

За заливка:
* 90 г тъмен шоколад
* 30 мл прясно мляко
* 30 г лешници (бадеми, орехи)

В 50 мл (от общото количество) мляко и щипка захар разтворих маята, добавих 1 с.л. брашно, разбърках на каша и оставих да шупне. Ако ползвате суха мая, смесете всичко, след като изстине нишестето, за да не се пресече маята.
Нишестето се разтваря в студеното мляко, слага се в съд на котлона и се разбърква, докато се сгъсти. Маха се от котлона, добавя се маслото, разбърква се и се оставя хубаво да се охлади.
Към охладения крем се добавят захарта, ванилията, брашното на части и шупналата мая и се замесва меко неполепващо тесто. Имайте предвид, че може да поеме по-малко брашно от описаното по рецепта, зависи от гъстотата на нишестето. При мен единия път пое 275 г, а втория път около 300 грама брашно.
Получава се хубаво и мекичко тесто. Оставя се да почине 10 мин. Разделя се на 2 части.
Тук в рецептата е описано, че се съхранява часове в хладилника, но аз не съм се занимавала с тези упражнения, а направо действах и си оформих и изпекох бриоша.
Разделя се тестото на две части, в едната се слага настъргана портокалова кора и се омесва хубаво. Другата част се разделя на две части, като в едната се слага 15 г какао смесено с млякото и се меси, докато стане тъмно кафявия цвят. Тук на части добавях капки мляко, набрашнявах, за да се размеси хубаво.
В другата част се слага 5 г какао, смесено с млякото за светлата шарка и се действа по същия начин, както за тъмната шарка.
Всяка топка тесто се разделя на 7 равни части. От светло кафявата се правят рулца (фитили), те се слагат в разточена кора от тъмно кафявото тесто и се прищипват и после се слагат в разточена кора от бялото тесто и по същия начин се прищипват. Всяко рулце се разрязва на две части и се подреждат в тавичка. Общо 14 части се получават накрая и ако се наслагват едва върху друга става високо и ще е по-красиво, но аз сложих в първия опит 7 части, защото ми е дълга тавичката, а другите 7 части вместо върху тях ги сложих зад тях и стана нисък бриоша. За втория опит ги наредих една върху друга и стана висок бриош.
Сглобих го, завих го с кърпа и оставих да втасва 1 час първия път, а с втория опит при високия бриош 1 час и 30 мин.
Загрях фурната на 200 градуса, сложих бриоша и веднага намалих на 170 градуса. Пекох на средна скара около 35 мин. и проверих с клечка забодена в средата дали е изпечен.
Извадих, оставих да се охлади хубаво. После залях с разтопен на водна баня шоколад смесен с млякото и поръсих с нарязани бадеми, а втория път с орехи (по рецепта с лешници).


Агнешкото правя с розмарин, джоджен, понякога с риган или салвия, като добавям сол, черен и червен пипер и много лимон. Класически печено. Тази година направих за първи път гарнитура със задушен ориз с манголд, лук, морково, магданоз. Стана много вкусно.

# 291
  • Мнения: 349
Всяка година за празника правя освен козунаци, яйца , баница и меса и едни бързи сладки, които се харесват на всички. Наблюденията ми показват, че изчезват светкавично, веднага щом ги извадя от фурната. По тази причина реших да ги споделя тук, за да може и други да се възползват от рецептата.

Бързи сладки

2 пакета крема сирене
1 ¼ масло
¼ чаена лъж. сода за хляб
2 ½ чаени чаши брашно
2 ванилии
3-4 капки ром

От всички продукти се измесва меко тесто. Оставя се да престои 2 часа в хладилник, за да се смесят хубаво вкусовете.
След като минат двата часа изваждате тестото и разточвате на кора, с дебелина около 0,3 -0,4 см. С чаша режете кръгове от тестото. Получените кръгчета първо сгъвате на две, а след това на 4 и потапяте краищата на получената форма в чаша със захар, за да се полепи от захарта по сладката.
(Ако бързате и нямате време да режете кръгчета, да точите и т.н. можете да оформите тестото на малки топчета (големина малко по-голяма от тази на бонбоните на Lindt) , които хубаво овалвате в захар и редите в тавата.)
По посоченият по-горе начин се процедира с цялото налично тесто.
Оформените сладки нареждате в тава и печете до леко златване. Аз пека сладките на Т 200 градуса и са готови за около 18-20 мин. Познава се, че са готови когато добият златист цвят. Не е добре да се препичат, за да не станат прекалено сухи.
Важно е при нареждането на сладките да оставяте място между тях, за да не се залепят една за друга.

Добър апетит!

# 292
  • София
  • Мнения: 1 472
О, да – обичам да внасям малко изненада на великденската трапеза! Ето моя twist:
Козунак с плънка от бяло сирене Président и сушени кайсии – сладко-солено удоволствие, което хората не очакват, но после питат за рецептата. Сиренето се топи леко, кайсиите дават свежест, а ванилията в тестото свързва всичко.
Яйцата? Оцветявам ги с червено цвекло, лук и куркума – истинска палитра от природата! Слагам и малко листенца магданоз под чорап, за да се отпечата красиво.
Агнешко? Правя рулца от агнешко филе, пълнени с крем-сирене и спанак, вързани с връв и изпечени на тиган с розмарин и чесън – поднасям ги с пюре от грах и мента.

# 293
  • София
  • Мнения: 977
Е, късно виждам тази тема. Изпапкахме великденските гозби.
Аз не правя сложни и трудни ястия.
Агнешкото слагам да се пече във фурната, като предварително го поръсвам със сол, червен пипер и джоджен или мента. Може да добавя зеленчуци в тавата. Обливам месото с олио и го слагам да се пече на бавен огън 3-4 часа.
Яйцата боядисва с боя за сладкиши и чай каркаде.

# 294
  • Мнения: 319
Звучи традиционно, но винаги на Великден давам на децата да боядисат яйцата... колкото искат и както искат. Най-харесват старият метод с восък... и после в боята. Също така се събираме цялата рода ... жените подготвяме домашна питка. Домашен козунак всяко семейство носи и оценяваме тази година кой е най-хубав. Майка ми винаги къса от първият здравец и прикадява с тамян, запалва и свещ. След това пада голяма борба с яйцата. Това да сме заедно е най-ценното... Така че , ще кача снимка на масата...

# 295
  • Мнения: 4
Тази година вуйчо им донесе истинско зайче. Незнам какво търсихме с децата. Дали яйца или заека, но беше уникално. Всички се радвахме.

Правя и една страхотна салата с яйца    
    картофи - 4 - 5 бр.
    майонеза - 1 кутия 200 г
    кисело мляко - 100 г
    яйца - 4 - 5 бр. варени
    сол
Варят се картофите и настъргват заедно с яйцата. Към тях се добавя майонезата и киселото мляко. Посолява се ...

Последна редакция: пт, 25 апр 2025, 10:56 от Megi Georgieva 731021

# 296
  • Мнения: 267
Тази година правих козунаци два пъти, първия път месих в хлебопекарна тестото, а втория път месих на ръка. Определено козунакът месен на ръка стана много по-пухкав, все пак влагам и положителната си енергия в него.

# 297
  • Мнения: 2 858
От години правя козунак по тази рецерта.
https://kozunak-klasicheska-retsepta/

# 298
  • Sofia
  • Мнения: 1 553
Тази година агнешкото го направих в ростер с ориз, гъби, спанак и зелен лук запечено на ниска температура два часа. Стана божествено, като в пещ печено.
За козунака ползвам рецептата на Пина в хлебопекарна, която приготвям всяка година.

яйца - 2 бр. (един белтък отделяме за намазване)
захар - 150 грама
прясно мляко - 175 мл
олио - 40мл и 40 гр масло
прясна мая - 20 грама
брашно - 500 грама
ванилия - 2 бр. (по 0.2 г)
лимонова кора - от 1 лимон, добавям от мен и сока на половин лимон
стафиди, накиснати предварително в ром или коняк
Правих два козунака: единият по рецептата и в хлебопекарната, другият само замесих там, оплетох с локум и пекох във фурната.

# 299
  • Мнения: 228
Козуначени гевречета /любима рецепта, взета е от интернет/:
500 грама  брашно
10 грама прясна мая
3 грама суха мая
щипка сол
90 милилитра олио
90 грама захар
2 яйца
150 милилитра  прясно мляко
кората на един лимон
1 ванилия

За намазване:
1 жълтък
1 супена лъжица олио
1 супена лъжичка прясно мляко
захар за поръсване

Замесва се меко тесто. Оставя се да втаса докато удвои обема си. Разделя се на 10 равни части. Правят се фитили и се оформят гевречета. Поставят се върху хартия за печене. Разбиват се жълтъка, прясното мляко и олиото, намазват се гевречетата и се поръсват със захар.Оставят се да втасат още веднъж. Пекат се на 170 градуса.

Общи условия

Активация на акаунт