Великден – празник за всеки с Kolichka.bg!

  • 10 321
  • 352
  •   1
Отговори
# 300
  • Мнения: 4
Рецепта Постни кюфтенца от леща и орехи
Идеални за Велика събота или за веган гости!
Продукти:
1 ч.ч. сварена леща
1 глава лук (задушен)
1 морков (настърган)
1/2 ч.ч. смлени орехи
2 с.л. галета
Подправки: чубрица, кимион, черен пипер, сол
(По желание - чесън и магданоз)
Приготвяне: Пасирай лещата и смеси с останалите съставки.
Оформи кюфтенца, подреди в тава с хартия.
Изпечи на 180°C за ~25 мин, обръщай веднъж.
Може и да ги изпържиш, ако искаш по-хрупкави.

# 301
  • Мнения: 113
Това е моята лесна рецепта за козунак:
- 3 яйца (от тях отделяме единия белтък за намазване)
- 200 гр захар
- 200 мл прясно мляко
- 80 мл олио
- половин кубче мая
- 600 грама брашно
- 2 ванилии

# 302
  • Мнения: 3
Великденски кошнички с бутер тесто и крем
Изрежи кръгчета от бутер тесто, оформи ги в кошнички (с форма за мъфини), изпечи. Напълни с ванилов крем и плодове, ефектни и лесни! YumYumYum

# 303
  • Мнения: 3
Великден няма да е същият без баница! Обичам да слагам много яйца в плънката, за да стане кремообразна, а празът добавя този уникален вкус. Може да добавя и малко спанак за свежест!

# 304
  • Мнения: 6 788
Правя уникално вкусни Великденски сладки с мастиха Хио и портокал по традициона гръцка рецепта

# 305
  • Мнения: 5
Ето какво направиха нашите деца за Великден Relaxed

# 306
  • Мнения: 137
Моят специален момент за Великден е да се съберем на моято село, на което никой не живее, но имаме стара къща, която всички обичаме. Приготвям храна предварително и сутринта рано отиваме там.така се чувстваме по- близо до нашите корени.

# 307
  • Бургас
  • Мнения: 1 299

На снимката е баба ми с традиционните кифли и курабии, които приготвяме за Ввликден. Ето и рецепти:
Курабии
Необходими продукти за тестото:
яйца - 2 бр.
захар - 1 ч.ч.
кисело мляко - 1/2 ч.ч.
амонячна сода - 1 пакетче (10 г)
сода бикарбонат - 1 ч.л.
мас - 1/2 ч.ч. (мека)
ванилия - 2 прахчета (по 2 г)
брашно - 500 г
лимонова кора - от 1/2 лимон
за намазване:
жълтъци - 1 бр.
олио - 1 с.л.
захар - за поръсване

Начин на приготвяне:
В купа сипете киселото мляко и прибавете двата вида сода, разбъркайте и оставете киселото мляко да шупне.
Отделно разбийте яйцата със захарта и добавете маста докато се усвои от тях. Добавете и шупналото кисело мляко, настърганата на ситно лимонова кора, ванилиите и пресятото брашно. Замесете меко тесто, което оставяте за 10 минути да почине.
След това разточете тестото на кора с дебелина 0. 5 см и с формички нарежете на фигурки.
Подредете курабийките в тава с хартия за печене, като оставяте разстояние между тях.
Намажете великденските курабийки с разбит жълтък с малко олио и поръсете с кристална захар.
Поставете тавата в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете до леко порозовяване на курабийките.
Съхранявайте ги в затворена кутия или в завързан найлонов плик, колкото повече време престояват, толкова по-меки и пръхкави стават!
Кифлички
Необходими Продукти
яйца - 4 бр. (1 жълтък за намазване)
прясно мляко - 450 мл
захар - 1 ч.ч. (пълна)
мая - 1 кубче прясна (42 г)
мазнина - 1 ч.ч. ( масло+олио )
сол - щипка
лимонова есенция - 1 ампула
ванилена захар - 2 пакетчета
брашно - около 1 кг
сладко от сини сливи - 1 бурканче
орехи - 100 г
Начин нс приготвяне:
Първо, активирайте маята с малко топло мляко (100 мл), захар (2 с.л.) и брашно (3 с.л.).
Яйцата разбийте много добре със захарта и останалото топло мляко.
Пресейте брашното със щипка сол в голяма купа, прибавете сместа от яйцата и млякото.
Започнете да бъркате с голяма лъжица, докато можете, след което с ръце продължете и по малко прибавяйте от мазнината.
Така, докато се изчерпи цялото количество и получите хубаво разтегливо козуначено тесто.
Оставете да втаса и после оформете кифличките, като тестото разделите на еднакви топки и всяка разточите на заоблен триъгълник.
Острия връх разрежете на 3 места, сложете от сладкото или конфитюра от сливи на късата част и навийте кифличката.
Подредете тези уникални козуначени кифлички на разстояние в тави и оставете да втасат.

Намажете със разбития жълтък и малко мляко, сложете орехчета и поръсете със захар.

Печете пухкавите козуначени кифлички за Великден в загрята фурна на 170 градуса до хубав златист цвят.

# 308
  • Мнения: 2 793
Козунак със стаффиди
Продукти :
брашно - 1 кг, яйца - 4 бр., прясно мляко - 250 мл, олио - 200 мл, мая - 1 кубче от 40 г или 2 пакета от 7 г, захар - 16 с.л. (200 г), по 4 лъжици на яйце, лимонова кора - настърганата на 2 лимона, стафиди - 100 г накиснати в някакъв концентрат - ром, бренди,, коняк, водка, сол - 1/2 ч.л.
Нацин на приготвяне :
Пресявате брашното (важно е брашното да е хубаво качество! ) и правите кладенче. Затопляте леко млякото, в което слагате захарта да се разтопи и слагате маята, за да се активира. Добавете към тях половината олио, разбитите яйца, солта и настърганата лимонена кора. Разбъркайте добре получената смес и я изсипете при брашното. Замесете меко тесто, като добавяте по малко брашно. Когато получите хубаво, меко тесто, трябва да започнете да добавяте постепенно останалата част от олиото, като направите дупки на тестото и слагате по малко олио, докато тестото го усвои. Не е задължително да биете тестото по 100 пъти, както са правили нашите баби. Важното е, докато месите, да разтягате тестото и да го издърпвате, за да се издължава. После пак го смачквате на топка и пак изтегляте. Наистина упражнението си е сериозно, но така се получават хубавите конци на козунака. Но пък ако някой ви е изнервил, най-добрият начин е да си го изкарате, като понабиете тестото. Така ще получите и една безплатна антистрес терапия. След като тестото поеме всичката мазнина, е ред на накиснатите стафиди, които слагате по същия начин като олиото. Аз оставих и няколко, които да сложа върху козунака за украса. Оставих го да втаса добре, оформих на плитка, която завих на руло, намазах с белтък и поръсих със захар, както и боцнах стафидите. Оставих да втаса още веднъж, без да го пришпорвам във фурната. След което вече го сложих да се пече в предварително загрята фурна на 180 градуса около 40 мин.

# 309
  • Мнения: 3
Великденски тарт с яйчен крем и карамелизирани банани

1 готово тесто за тарт или маслено тесто, 3 жълтъка, 300 мл мляко, 2 с.л. нишесте, 70 г захар, 1 ванилия, 2 банана + 1 с.л. масло + кафява захар за карамелизиране

Приготвяне: Разточи тестото, постави във форма и изпечи на 180°C за ~15 мин.
Свари крем от жълтъците, млякото, нишестето, захарта и ванилията.
Изсипи върху охладения блат.
Бананите нарежи, запържи в масло и кафява захар, подреди отгоре.
Охлади и сервирай.

# 310
  • Мнения: 9 847
Млечна салата:

1кг цедено кис. мляко
2бр нарязани на ситно краставици
1оп. желатин (леко да стегне, за да държи форма)
сирене Ементал и прошуто за по-добра визия Wink




Агнешко с гарнитура - ориз с пилаф

Агнешкото се запечатва на силен тиган;
Вари се 40мин в тенджера под налягане
Пече се след това в тава на 200гр. около 30мин, като се намазва с масло и червен пипер; добавя се от бульона в който е вряло.

Орис с пилаф

200 грама ориз
3 супени лъжици фиде
20 грама арпа фиде
50 грама масло
черен пипер
600 мл вода/бульон
сол на вкус
зехтин
щипка канела
1 дафинов лист

НЕ СЕ БЪРКА! Запържва се арпа и обикновеното фиде до промяна на цвета; добавя се измитият ориз и всички подправки, оставя се да къкри с капак 20мин, без да се бърка!



Великденска торта със спанак:

4 яйца
200 г замразен спанак
2 ч.ч. брашно
2 ч.ч. захар
1 ч.ч. олио
1 бр. бакпулвер
1 ванилия

Крем:
300 мл течна сметана за разбиване
200 г крема сирене
1/4 ч.ч. пудра захар
1 ванилия

Сиропиране:
подсладено с мед прясно мляко
Печем в предварително загрята фурна на 160 градуса до готовност. Проверете с дървен шиш. Оставете блатовете да се охладят напълно, преди сглобяване на тортата.

През това време правим крема, като разбиваме течната сметана на сняг, прибавяме крема сиренето, захарта и ванилията. Опитайте на сладост и ако желаете - добавете още захар. Аз харесвам по-свежия аромат на крема, който може да засилите, ако добавете и лимонов сок в него, но това е по желание Wink



....и козунак Simple Smile
https://www.youtube.com/watch?v=7pggxzcvKhI

# 311
  • Мнения: 11

# 312
  • Хасково
  • Мнения: 1 094
Рецептата е на един кулинар, който може да намерите в YouTube Преслав Пенев.

# 313
  • Мнения: 2 310
Тъй като агнешкото става все по-скъпо, може да се приготви "фалшива" дроб сърма с пилешко или печено свинско месо.

# 314
  • Мнения: 2 793
Великденски курабии
Продукти
яйца - 2 бр., захар - 1 ч.ч., кисело мляко - 1/2 ч.ч., амонячна сода - 1 пакетче (10 г), сода бикарбонат - 1 ч.л., мас - 1/2 ч.ч. (мека), ванилия - 2 прахчета (по 2 г), брашно - 500 г, лимонова кора - от 1/2 лимон
за намазване, жълтъци - 1 бр., олио - 1 с.л., захар - за поръсване
Начин на приготвяне :
В купа сипете киселото мляко и прибавете двата вида сода, разбъркайте и оставете киселото мляко да шупне.
Отделно разбийте яйцата със захарта и добавете маста докато се усвои от тях. Добавете и шупналото кисело мляко, настърганата на ситно лимонова кора, ванилиите и пресятото брашно. Замесете меко тесто, което оставяте за 10 минути да почине. След това разточете тестото на кора с дебелина 0. 5 см и с формички нарежете на фигурки. Подредете курабийките в тава с хартия за печене, като оставяте разстояние между тях. Намажете великденските курабийки с разбит жълтък с малко олио и поръсете с кристална захар. Поставете тавата в предварително загрята на 180 градуса фурна и печете до леко порозовяване на курабийките. Съхранявайте ги в затворена кутия или в завързан найлонов плик, колкото повече време престояват, толкова по-меки и пръхкави стават!

Последна редакция: пн, 28 апр 2025, 07:03 от Paperina

Общи условия

Активация на акаунт