Великден – празник за всеки с Kolichka.bg!

  • 10 321
  • 352
  •   1
Отговори
# 315
  • София
  • Мнения: 13 334
Поради човек в семейството, който не може да яде глутен, всяка година му правя козунаци. Водя се по рецептата на Пламена Димитрова.

5 жълтъка
1/2 пакетче масло
70 г олио
400 г безглутенов микс
200 мл прясно мляко
130 г захар
7 г суха мая
портокалови кори, стафиди, шоколадови капки и филирани бадеми
1 жълтък със 1 с.л. мляко
Захар за поръсване


Няма как да стане съвсем като истински, но пък е много вкусен, ухае страхотно и така всеки у дома е част от празника.

# 316
  • Мнения: 3
Агнешко с мед и горчица
Не се срамувам да добавя мед и горчица в агнешкото! Тази комбинация прави месото супер крехко и ароматно, а вкусът е незабравим Stuck Out Tongue Closed Eyes
Рецепта:
1 кг агнешко месо
3 с.л. мед
2 с.л. горчица
2 скилидки чесън
Розмарин
Запечете месото, след това го намажете с мед и горчица и го оставете да се пече още 30 минути. Съчетание на сладко и пикантно, което е нещо различно и вкусно! Stuck Out Tongue Closed Eyes

# 317
  • София
  • Мнения: 7 057
Тази година се местим в друго жилище точно по празниците и подготвянето на трапезата беше предизвикателство. Но колкото по не се взимаме на сериозно толкова по-хубави стават яйцата и по-пухкави козунаците.
Яйцата нашарихме набързо с бои и фолио - варак (залепено с белтък)

А козунаците замесих лесно в хлебопекарна от следните продукти:
- Пакетче суха мая
• 300 мл прясно мляко
• 5 с.л. олио
• 5 с.л. кисело мляко
• 1.5 ч.ч. захар
• 1 с.л. сол
• 2 яйца + 1 бр. белтък
• около 1 кг брашно
200 гр стафиди
За намазване:
• 1 бр. жълтък
• 1-2 с.л. прясно мляко
• няколко капки олио
Като се омеси тестото върху обилно намаслен с олио плот го разделям на топки. Топкте отново обилно намаслени разточвам и усуквам на фитили, които и сплитам на сплитки. Колкото са по-усукани омаслените фитили, толкова повече конци.
Поставям в тавички застлани с хартия за печене. Намазвам с жълтъка, разреден с прясното мляко и олиото и наръсвам обилно със захар. Могат да се боцнат и орехчета или бадеми.
Оставя се да втаса.
 Пече се отначало на 150 С около 15 минути, след това на 180 С около 30 минути. Ако се вдигне много високо и почне да загаря коричката - покривам с алуминиево фолио. Към края на печене топовдигам леко хартията и виждам дали е до ре изпечен и отдолу.
Най дебел козунак става във висока тавичка, като от старите електрически тенджери или форма за торта, а защо не и в йенска тенджара.

# 318
  • Мнения: 76

Рецепта за козунака няма да качвам,има достатъчно в темата, а и може да се каже,че и моята се припокрива с голяма част от вашите 😀

Но едно рецепта за една торта за Великденските празници, а защо не и за друг повод. Никога не спазвам определена мярка в рецетите,тъй като много зависи от размерите на съда, в който ще се приготвя.
Съставките са:
Бискивити
Орехи
Сушени плодове (боровинки или фурми)
Масло

За крема:
Натурален шоколад
Царевично нишесте (2-3 лъжици)
Прясно мляко
Ванилия

За украса:
Пресни плодове,ядки,настърган шоколад,кокос, “каквото ви душата сака” 😀

Начин на приготвяне:
Ядките и  бисквитите се натрошават на блендер. Добавят се и сушените плодове (ако ви се занимава,може и с нож да бъдат нарязани). Маслото се разтапя. В тавичка или форма за торта се изсипват натрошените бисквити,орехи и плодовете, изсипва се маслото и се разбърква (размачква с ръце), за да се оформи блат. Слага се в хлядилник за 10-15 мин.
През това време се приготвя крема. Слага се прясно мляко на котлона да заври, в него се натрошава и шоколад. Добавям и чаша захар,защото мъжът ми харесва тортите по-сладки, но може и да се пропусне.
В купичка се разтваря нишестето с малко мляко  и се добавя ванилия. Когато млякото започне да завира се добавя сместа с нишестето и се бърка енергично,за да не загори.
Готовата смес се изсипва върху блата. Оставя се да се охлади в хладилник и след това се украсява.

# 319
  • София
  • Мнения: 4 668
Обичам да приготвям бавно печен агнешки бут.
Намазвам обилно бута със смес от сол, чер пипер, пресован чесън, розмарин и масло. Слагам върху канапе от лук. Заливам с чаша бяло вино и пека около 3 часа на 180 градуса под фолио. Накрая махам фолиото за да се образува коричка.

# 320
  • Мнения: 2 146
Понякога в боята за яйца слагам лъжица олио. То полепва на определени места по яйцето и го оставя небоядисано там. Потапяйки яйцето последователно в различни цветове, се получават прекрасни шарки по черупката. В момента не мога да кача снимка, за жалост, но това е страхотна идея за шарени яйца на Великден.

# 321
  • София
  • Мнения: 309
Любима рецепта за козунак, ползвам я не само на Великден

прясно мляко - 450 мл
яйца - 4 бр.
захар - 200 г
свинска мас - 75 г
олио - 75 г
прясна мая - 42 г
сол - щипка
ванилия - 2 бр.
лимони - 1 бр.
махлеб - 1 ч.л.
брашно - 1 кг

Всичките продукти трябва да бъдат на стайна температура.

Замесва се постандартния начин - първо се разтваря маята в част от прясното мляко, което сте затоплили, заедно със захар и щипка брашно.

След като шупне, се добавя към пресятото брашно и с останалите продукти се замесва тесто.

Когато се замесва тестото за козунака, не се слага цялата мазнина. Слага се само 2 с.л. от двете мазнини.

Когато се замеси, се оставя 20 минути да си почине, след това се слага останалата мазнина, като се слага по малко и се меси, като разтягате в една посока.

Аз лично го месих 20 минути до изчерпване на мазнината.

Тестото става меко и еластично. Оставяме го да се удвои.

При мен беше 1 час. Оформяте по ваше желание домашният козунак.

Маже се с белтък и посипвате със захар.

Пече се на 160°C до готовност.

# 322
  • Хасково
  • Мнения: 613
Здравейте,за Великден правя домашни курабийки и козунаци.

# 323
  • Мнения: 3 269
На мен любими са ми следвеликденските рецепти Simple Smile

Макар, че вече все по-рядко остават яйца и козунак, защото децата омитат всичко, нямам търпение да мине празника и да си направя крем карамелена торта с козунак, ако успее да поизсъхне козунака няколко дена е още по-вкусна. А от останалите яйца си правим яйчен пастет - яйца, майонеза, сирене и подправки и се изяждат за нула време Simple Smile

# 324
  • Мнения: 3
Мини козуначени гнезда с яйце
Правя козуначено тесто, с яйца, масло, лимонова кора и ванилия. След като втаса, оформям малки „гнезда“ и в средата слагам по едно шарено яйце (варено, разбира се). Пека ги до златисто и украсявам с малко захарен сироп или поръска. Страхотно стоят на масата, особено за децата!

# 325
  • В царството на мечтите
  • Мнения: 388
Това е любимия ми козунак:
брашно – 620-640гр СфМел Екстра, колкото поеме
> яйца и мляко - общо 360гр, яйцата са 3бр без 1 жълтък
> жива мая - 14гр
> захар - 130гр
> изкуствен подсладител - равна ч.л.
> сол - равна чаена лъжичка
> ванилия - 1 патронче
> лимон - 1 патронче
> масло - 30гр
> олио - 30гр
> допълнително олио за мазане на плота
За плънка - локум нарязан на парченца и стафиди.
1. Смесват се хомогенно всички продукти, освен мазнините и един жълтък, който се заделя за намазване.
2. Продуктите са с температура директно от хладилника. Оставят се така смесени да постоят 1-2 часа. Тестото тук не бива да втасва забележимо.
3. Месите 10-15 минути и оставяте тестото на 23-26С (като пипнете метал с ръка, да не се усеща нито топъл, нито студен). За около 1 час, тестото трябва да се вдигне двойно, но не повече!
4. Месите 10-тина минути, след което започвате да добавяте на малки дози разтопените (но не горещи) мазнини. Така месите и добавяте, докато се усвои всичката предвидена мазнина.
5. Оформяте фитили и плетете козунака. Намазвате го с жълтъка, към който има прибавено малко мляко. Ръсите ги със захар.
6. Втасвате козунаците. Ако имате време, на стайна температура 20С. Ако бързате на 23-26С (като пипнете метал с ръка, да не се усеща нито топъл, нито студен). Тестото трябва да си увеличи обема около 3 пъти за 4-5 часа.
7. Печете за 30 минути в предварително загрята до 180С фурна, която се намалява на 150С като вкарате козунаците. Това се случва след около 8 часа от началото.

# 326
  • Мнения: 7
Великденска питка „на топчета“
Правя я всяка година и винаги събира погледите на масата. Замесвам меко тесто с мая, малко кисело мляко, яйце и олио. След като втаса хубаво, го разделям на малки топчета, в някои слагам сирене, други оставям празни. Нареждам ги в кръг в тава, мажа с жълтък, поръсвам със сусам и ги пека до златисто. Ухае на празник, още преди да седнем на масата! 😍

# 327
  • Мнения: 230
Агнешка дроб сърма със гъби и спанак  обичам да правя!

# 328
  • Мнения: 385
Ние за обедната трапеза си правим яйчена разядка от "преборените" яйца.
Настъргвам яйцата и сирене.
Слагам в купа,  кис.мляко, майонеза,чесън и евентуално зелен лук. Всичко на око. 😃 Разбърквам и готово.
Правила съм и с кис.краставички също се получава много хубаво.

# 329
  • Мнения: 352
Агнешко в гювеч правим на Великден и така го харесваме най-много.
 -1.5 кг. агнешко месо
• 3 връзки пресен лук и 1 пресен чесън
• 1 връзка джоджен
• 1 бр. лимон
• 80 г масло
• мащерка, розмарин, черен пипер
• сол
• 2-3 с.л. олио
• 2 с.л. червен пипер
• 1 ч.ч. ориз
Всичко се готви в гювеч, като оризът се слага накрая, половин час преди да се изключи фурната.

Общи условия

Активация на акаунт