Великден – празник за всеки с Kolichka.bg!

  • 10 321
  • 352
  •   1
Отговори
# 330
  • Мнения: 1 242
Козунак с плънка от течен шоколад

# 331
  • Мнения: 4
Пълнени яйца с крем сирене
Разрежете сварени яйца на две, смесете жълтъците с крем сирене, магданоз и щипка черен пипер. Напълнете обратно белтъците и украсете с малко червен пипер отгоре. Лесно и ефектно!

# 332
  • Мнения: 20

# 333
  • Мнения: 328
Лесен козунак на конци
Необходими продукти:

3 яйца ( от тях отделяме единия белтък за намазване)
150 грама кристална захар
200 мл прясно мляко
80 мл олио
20 грама прясна мая( което е половин кубче или 1 пак суха от 7 грама)
550-600 грама брашно (зависи от големината на яйцата) В зависимост от самото брашно и глутена в него, може да поеме още малко, тестото трябва да е меко, но да не лепне на пипане.
2 ванилии
кората на един лимон

# 334
  • Мнения: 394

Уникален кекс,който се приготвя у нас за всеки празник!😚

# 335
  • Мнения: 610
. Агнешко намазано с масло розмарин и джоджен.Също така шпиковано с бекон и чесън.

# 336
  • Мнения: 8 017
Нямам нищо против традициите, но вкъщи не харесват агнешко и затова дроб-сармата беше с пилешки дробчета, месото - цяло пиле печено със зеленчуци в плик и виенски шницели.Вместо торта-чийзкейк, а за закуска- козуначени пържени филийки.
Скрит текст:

# 337
  • Мнения: 1 044

# 338
  • Мнения: 331
Украсявам целия апартамент с великденски венци, клонки люляк, букети с лалета, покривка и салфетки с цветя. Имам и салатиера с цветя, която ползвам специално за празника.

# 339
  • Washington,USA
  • Мнения: 2 177
Необходими продукти
1 кг брашно (пресято)
5 яйца (стайна температура)
200 мл прясно мляко (хладко)
200 г захар (може да се коригира според вкуса)
100 мл олио или 100 г разтопено масло
1 пакетче суха мая (около 7 г) или 25 г жива мая
Настъргана кора от един лимон (по желание)
1 ч.л. сол
1 пакетче ванилия или 1 ч.л. ванилов екстракт
Стафиди, локум или ядки – по желание

# 340
  • Мнения: 6
Мини козуначени мъфини
Замесете козуначено тесто (или купете готово), оформете малки топчета, сложете по парченце локум или шоколад вътре и изпечете във форма за мъфини. Намажете с жълтък и поръсете със захар. Получават се пухкави мини козунаци – идеални за празничната маса!

# 341
  • Мнения: 32
Любимо ястие за Великден и за след това е :
Агнешко месо с ориз

Необходими продукти:

Агнешко бутче

2-3 стръка пресен лук

4 с.л. олио

20 г краве масло

1 ч.л. джоджен

Щипка канела

1 телешки бульон

1/2 ч.л. червен пипер

1 ч.л. сол

Смлян черен пипер

400 гр  ориз
Първо се готви в тенджера, а след това всичко се слага във фурна с вентилатор на 180 градуса за около 40-50 минути.

# 342
  • Мнения: 212
Готвите козунак с неочаквана плънка? Оцветявате яйцата с естествени бои от кухнята? Сервирате агнешкото с модерен twist? Нямате нищо против великденски заек в чинията?

Разкажете ни! Публикувайте в темата снимка, кратка рецепта или идея, с която празникът ви става още по-вкусен и различен.

Всяка година украсявам за Великден вкъщи с детето. На Великден бабата на мъжът ми приготвя агнешката супа. За яйцата ползвам обикновени бои, също и стари тънки чорапогащи, за да ги украся с различни цветя.

Споделям рецептата за козунак на баба ми. Рецептата е за 500 гр брашно:
500 гр брашно
3 яйца
Половин кора лимон и малко сок или есенция лимон няколко капки
150 гр захар
125 мл прясно мляко
100 мл мазнина (40 мл мас/масло и 60 мл олио)
Есенция ром (или 1-2 капачки истински ром)
Ванилия
Щипка сол
Половин кубче мая

# 343
  • Мнения: 143
Великденски козунак
Необходими продукти
1 кг брашно за козунак
5 яйца
300 гр. захар
200 мл прясно  мляко
80 г краве масло
80 мл слънчогледово олио
1/2 капсула лимонова есенция
1 пак. ванилия на прах
1 щипка сол

За маяното  тесто:

 

40 гр прясна мая - 3/4 кубче
1 с.л. захар
2 с.л. брашно

6 с.л. топла вода

За намазване
жълтък + 1 с.л. прясно мляко
захар
Приготвяме маяното тесто. Слагаме маята в купа, стриваме леко с лъжица, прибавяме захарта.Намачкваме добре, докато маята се втечни. Наливаме 6-8 с.л. топла вода, поръсваме с брашно. Оставяме за 15 мин., докато маята шупне.В метална купа счукваме яйцата, които трябва да са със стайна температура. Прибавяме захарта, разбъркваме, поставяме сместа на котлона.Затопляме до 20 градуса, като непрекъснато разбъркваме.Пресятото брашно поръсваме с 1 щипка сол.Прехвърляме яйцата и вече шупналата мая. Разбъркваме внимателно само в една посока.Постепенно наливаме затопленото прясно мляко, поръсваме с лимонова есенция.Добавяме топлото слънчогледово олио и половината от разтопеното масло, поръсваме с ванилия.Замесваме меко лепкаво тесто. Прехвърляме го в купа, намазваме с част от останалото разтопено масло. Покриваме тестото с кърпа, оставяме го да втаса, но не напълно – за 30-40 мин.Разделяме втасалото тесто на три топки, от които с намаслени ръце оформяме еднакви по дължина фитили. Намазваме повърхността им с разтопено масло.Нареждаме фитилите един до друг, оплитаме на плитка. Прехвърляме в тава, намазваме повърхността с масло.Поставяме козунака в студена фурна, оставяме го да втаса, докато удвои обема си. Намазваме повърхността с разбит с мляко жълтък, поръсваме със захар. Поставяме в ниската част на предварително загрята фурна. Печем на 180 градуса, след 15-18 минути се покрива с фолио и се пече на още 25-30 минути

# 344
  • Мнения: 47
За Великден задължително правя печено агнешко, което пека с часове и отдолу слагам картоф, морков, цели глави лук. Агнешкото слагам само малко червен пипер и сол... Става като мозък.
Другото задължително е великденски масленки.. Сладки от детството ми, които правех с баба ми.
500 гр. Брашно
2 яйца
1 ч. Ч. Кисело мляко
Хлебна сода колкото да шукне киселото мляко
Меко масло около 100 гр.
Ванилия
1 ч. Ч захар
Всички се меси до меко тесто.
Баба ми вадеше от бюфета всякакъв вид и размер чаши и с тях изрязвахме различни форми.
Отгоре намазвахме със жълтък и повъсвахме със захар.
Любими неща от Великден

Общи условия

Активация на акаунт