Провинциализъм - От Бай Ганьо през Санчо Панса и още...

• 3 612
  • 65
  •   1
Отговори
  • По света и у нас
От известно време ми се иска да започна тема в която нищим различните проявления на провинциализма.
Днес една потребителка сподели, че и се случва да кани дадени хора, те и отказвали веднъж, два пъти, а после се сърдят, че тя не ги е канела достатъчно дълго (5-6 пъти) за да се назландисат да приемат поканата и най-накрая.

Това е един прекрасен пример за провинциализъм, който създава стрес на околните, но този който го създава си мисли, че е в правото си да се сърди, защото видиш ли, така се било правело и всички сме длъжни да знаем кое било редно.

Правело се е, в друго време и на друго място, обаче.
И неговите разбирания за, как се правело, се свеждат до родното му място и ерата в която е живяла баба му с порядките от турското робство.

Сега, искам да сте наясно, че има и софийски провиниализъм и чуждестранен такъв и аз ще ви дам примери.
Идеята на темата не е да разделям форума на софянци срещу не-софянци, а да си отворяме очите взаимно, да се замислим до каква степен се влияем или живеем във или излчваме провициализъм.

Има всякакви хора, и без значение къде си роден(а) може да си от тези с отвореното съзнание, които не задъжат отживелици около себе си, може да сте културни, можете да се погледнете отстрани и да прецените как изглеждате на фона на другите, а може и да сте абсолютно перде, или супер еснаф, или задръстен мозък.

Много често и превземането, с идеята да се представиш, че си пре-пре-културна, също е знак за провинциализъм, такаче, като цяло нека да изложим неестествени помпозни поведения, които са ни се набили на очи.

Благодаря!

# 1
Идеята на темата не е да разделям форума на софянци срещу не-софянци,

Еми значи промени заглавието на темата, че хората които не са от Софя да не се сърдят.
Измисли други думи - селяндур, по-нисш човек, задръстеняк или там каквото Софянците мислят за всички останали извън центъра.

# 2
  • По света и у нас
Който се сърди той нещо се съмнява в себе си, който се заяжда избива комплекси.

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 01:49 от PriMadonna

# 3
Аз съм човек, който не се впечатлява от подобно поведение. Съвсем ясно показвам, че никой не е център на вселената и не може да очаква да се въртя около него. Засега всички са го схващали бързо и не съм имала драми от Ганьовско естество.

# 4
Аз съм от първия пост, моя човек е софиянец, но не мисля че има значение това. Близък е и се налага да го търпя, не мога просто да махна с ръка и да го поставя на място, или поне не всеки път.

# 5
  • Out of the Mix
Аристократизъм излъчвам аз, и като поведение, не знам за другите, и не ме вълнува, важното да не се бутат и навират.

Уважават ме хората, както и аз подхождам към всеки първосигнално.

Имаме 2 новодошли семейства.
По номерата на колите са от Велико Търново, не говорят на диалект, поздравяват, възпитани, паркират МПС-тата по възможност по - в периферията и по вертикала едно пред друго, за да има място, защото така и така е кът точно пред входа и срещу него. Млади са 25-30, засега so far, so good, плащат си режийните, няма драма, тихи са.

Манталитетът и селянията, простотията не са до това откъде си.

Проявления иначе много.

София не е, каквото беше.
С изключение на някои карета, райони, където случайни почти няма, навсякъде другаде е от кол и въже и си е най-голямото село, кочина общо взето, най-мръсният град в Европа с много проблеми. Въпреки това при мен много редовно се метат улиците навсякъде, мие се, коси се през средно 3 седмици, направени тротоари, тук-там има какво да се желае, но като цяло става, въпреки това хаотично.

Близък роднина живее във Варна в топ район, върнал се от Германия след 10 г. и си е кулурен шок, простотия общо взето според него, селяния яка.

Та, навсякъде е така, както има и хубави хора.

Последна редакция: ср, 16 апр 2025, 08:49 от Revoker

# 6
  • София
България е провинция на света и всички сме с провинциален манталитет в различна степен. Отделно и софиянци сме с произход от някъде другаде, че София е станала столица населението и е било 11 000.

Иначе майка ми все обичаше да казва, че човек може да е роден в Париж и пак да е селянин, убедила съм се лично, че е права. С такива хора е трудно да се разбереш и поради напреднала възраст вече и не опитвам. Завистливи, дребнави, постоянно в сравнение кой е по-велик, по-важен. Излишно и не общувам.

# 7
Израснала съм извън България, така че не бях запозната отблизо с манталитета. Определено не всички са на ниво провинциализъм, но много голяма част.

Трудно ще е цял народ да излезе от това състояние, когато културата на мнозинство няма развитие.

# 8
Няма по-голяма проява на провинциализъм от това непрекъснато да оглеждаш и коментираш околните, да се сравняваш с тях, за да си погалиш егото, че си нещо повече. Този манталитет няма изтръгване, ако ще и на пъпа на Ню Йорк да се заселиш.
Ама като гледам, хората не се и опитват даже да го изтръгват – отдават му се с цялото си сърце и свободно време.

# 9
  • Далечният изток
Защо това в първия пост да е проява на провинциализъм не разбрах?
Само селяндурите от  провинцията ли го правят, софиянци не?

И защо темата е в Семейни отношения? Thinking

# 10
Кака Сийка е формулирала моето мнение по въпроса с провинциализма Simple Smile
Това в първия пост е по-скоро ситуация на лоша комуникация между хората, вероятно от различни поколения.

# 11
Зависи за коя провинция става въпрос.
И аз не съм вярвала че в 21 век ще попадна на такива примитиви.
Моите баба и дядо бяха равнопоставени, дори баба ми командване. В 21 век да възпитаваш ти-мъжът е господар, да прави каквото иска, жената длъжна да търпи. Такова чудо все още има.

# 12
Пример за провинциално мислене е заглавието на темата и последвалото ограничено обяснение, намерете си по-смислени занимания в тоя живот😀

# 13
Преходът от слънчогледови семки към черен хайвер отнема време … минимум 12 поколения.

# 14
  • Melmak
Преди няколко седмици вървя по тротоара, който е спирка. Но е тесничък такъв. Един дядка не вижда, че минавам и се изхрачва на земята. Почти ме нацели, за малко беше. Разкрещях се как може така! Той се сепна и каза “не те видях”! Значи.. не е проблем, че плюе, проблем е, че не ме е видял!

В София се случва, тоя сигурно също е слязъл от някой чукар, за да бачка в завод и от село си е донесъл само простотията.

Младите сякаш са по-добре, защото са по-развити.

Общи условия

Активация на акаунт