Отговори
# 105
  • Пловдив
Ама няма значение какъв точно е проблемът - дете със СОП или просто невъзпитано, фактът за мен, като майка на невротипични деца е, че им се пречи в часовете. За мен е еднакво неприятно. И честно казано особено след началната степен - не ме интересува. Колкото и егоистично да звучи. На мен лично моите деца са ми най-важни. Както и на вас - вашето дете/деца.

# 106
Да, и именно това е връзката - разрешава им се, което пречи на другите. Толерантността към болното дете е в ущърб на класа.

# 107
Точно така.
Независимо от причината, когато нещо е разрешено за някого, но пречи на другите, значи не е добре.
Никой не отрича, че децата със СОП имат специални потребности, но нима останалите нямат потребности, желания и търпение?
Когато учител трябва 30 мин да усмирява развилняло се дете, чий интерес е засегнат? И, да, толерантни можем да сме до известна степен.

Както каза Янтра, все пак на всеки най-важно му е неговото дете.

# 108
  • София
Ами те и децата, и родителите не са виновни, че са затворени специализираните училища и такава е политиката. Не, че повечето не искат да са отделно. Даже напротив, родителите виждат, че е безсмислено да са в редовно училище.

# 109
До момента, в който толерантността ни започне да се превръща в тормоз към самите нас. Чисто практически - дано не ти се налага да разбереш кога ще е "известна" степента лично за теб, за децата ти, за семейството ти.

Иначе сме много толерантни всички, особено ако сме от страната на търсещите толерантност, но се чудя, ако към нечие дете замахнат с камък  дали няма да им стане известна тази граница точно докъде е стигнала.

# 110
Не е ли ясно? Толерантни сме, докато нещата загрубеят. Когато не може да има нормален учебен процес, много ясно, че ще трябва да се намери начин за осигуряване на такъв.
Не може едно дете да пречи на всички, но да не може да се направи нищо. Всъщност може. Видях го отблизо при това не дете със СОП, а с хронична болест, просто много разглезено.

До момента, в който толерантността ни започне да се превръща в тормоз към самите нас. Чисто практически - дано не ти се налага да разбереш кога ще е "известна" степента лично за теб, за децата ти, за семейството ти.

Много добре го каза.

Това изчерпва въпроса.

Последна редакция: пн, 21 юли 2025, 09:06 от Soul Free

# 111
Презумпцията: дете със СОП = проблеми за останалите; говори достатъчно колко точно е известната степен на толерантност.

# 112
  • Пловдив
Презумпцията: дете със СОП = проблеми за останалите; говори достатъчно колко точно е известната степен на толерантност.
Това изобщо не е вярно, и освен това има десетки видове СОП, по различни причини. Много е лесно да призоваваш към толерантност докато се нуждаеш от нея или докато не те засяга по никакъв начин, но е голям проблем да изискват толерантност когато виждаш как ограбват бъдещето на детето ти. Защото аз все пак не мога да платя за уроци по всички предмети.

# 113
Ами не се изчерпва, даже не е започнал да се разбира. Защото толерантността има две степени или две страни: 1. да изтърпиш; 2. да зачетеш различния, в случая - този, който има здравословни особености, които не го правят непълноценен човек и въобще човек.
Намесата ми бе провокирана от това, че като моето дете е нормално и ми е най-ценно, децата със СОП трябва да бъдат въдворени в други училища, на себеподобни. Или родителите да си ги приберат вкъщи. До това стигна разговорът. Което си има друга дума за означаване - сегрегация. Thinking
Никак не е лесно, Янтра. Worried Не е лесно първо за учителите, които трябва да познават и да управляват специфични процеси в клас. Но все пак има начини.

# 114
Няма такава презумпция, Lúthien.
Не съдете от личната си гледна точка само.

# 115
  • European Union
Днес явно е ден за писане на глупотевини по темата. Вярно, че _re_ge започна дискусията с твърдението, че децата със СОП са ощетявани в оценките, с което категорично не мога да се съглася. Но следващите писаници са толкова грозни, че чак ме е срам да ги чета.
Наистина ли вярвате, че ако ги няма децата със СОП, средният брой точки на НВО ще скочи с десетина? Не, няма да мръдне, защото проблемът изобщо не е в тези деца.
По-големият проблем е, че на децата се внушава, че някой друг им е виновен, вместо да се научат че могат да функционират в свят, в който не всички са като тях. И всичките тези майки, за които днес "толерантност" е гадна дума, след двайсетина години ще седят заключени с инвалидната количка у дома, за да не ги виждат следващото поколение златни яйца, които ще се потрисат от бабички. И всичко това, защото никой не им е показал, че всеки човек се уважава, дори и понякога да е доста по-различен от нас. А чак след това идват академичните резултати, те не са върхът на пирамидата.

# 116
Не, децата със СОП имат нужда от специални грижи, които обикновеното училище не може да им осигури. И докато се опитваме да приобщаваме, останалите живеят години в тормоз и невъзможност за нормален учебен процес.
Разбира се, има различни видове СОП. Но има и такива, които са невъзможни за менажиране. 30 деца заложници на едно, някак не ми е ок. Но все пак на мен моето дете ми е най-важно. На други майки може друго да им е важно.....
Не казвам да ги няма, това е невъзможно. Но да им се осигури подходяща среда и ресурсна грижа.

Много е лесно да призоваваш към толерантност докато се нуждаеш от нея или докато не те засяга по никакъв начин, но е голям проблем да изискват толерантност когато виждаш как ограбват бъдещето на детето ти. Защото аз все пак не мога да платя за уроци по всички предмети.

+1

Как дете, което не е имало нормална среда във втори клас примерно и не е научило таблицата за умножение, понеже по цял ден е трябвало да се занимават с друго дете, което нарушава учебния процес, ще навакса? Как ще се възстанови някое дете, когато друго го блъска и удря, но за второто не се вземат мерки, понеже е със СОП и трябва да сме толерантни?
Да не говорим и, че някои от тях захитряват и започват да манипулират родители и учители.

# 117
  • Пловдив
Ами не се изчерпва, даже не е започнал да се разбира. Защото толерантността има две степени
Никак не е лесно, Янтра. Worried Не е лесно първо за учителите, които трябва да познават и да управляват специфични процеси в клас. Но все пак има начини.
Ама има начини, ОБАЧЕ класовете не трябва да са 25-27 деца, със сигурност под 12, даже под 10. И до детето със СОП постоянно да има ресурсен учител, а не както е сега два пъти седмично по два часа. Какви процеси да управляваш с 25 деца, когато трябва и урок да бъде преподаден, някой пример решен, деца изпитани.

# 118
Янтра, gato, не знам дали четем една и съща тема. Просто върнете малко назад. Как примерът на _re_ge за дете със СОП, което изкарва оценките си с много повече усилия, беше дружно асоцииран с поведенчески проблеми и лошо поведение.
Може вие да го наричате другояче, не знам.

# 119
  • Пловдив
Янтра, gato, не знам дали четем една и съща тема. Просто върнете малко назад. Как примерът на _re_ge за дете със СОП, което изкарва оценките си с много повече усилия, беше дружно асоцииран с поведенчески проблеми и лошо поведение.
Може вие да го наричате другояче, не знам.
А може ли да върнеш темата какво казвам аз. Мнение по мнение.

Общи условия

Активация на акаунт