Подготовка за малкия човек - тема 29

• 35 752
  • 750
  •   1
Отговори
# 525
Аз имам повивалник(подложка само), който се слагаше на креватчето отгоре напряко. Не ми беше удобен, изхвърлих го. И двете деца съм преобувала на леглото, така ми беше най-комфортно. С времето се научих и във въздуха, на пейка, и на тревата съм клякала да ги преобуя.
Кош съм имала, но аз ползвах многократни пелени с големия от края на първия месец до края на ползването, с някакви инцидентни еднократни. С малкия съм ползвала повече еднократни, поради спефифики на кожата му. Имах просто една кофа, нищо специално. Слагах разградим плик вътре с връзки и изхвърлях всеки ден.
Този на Томи типи излезе май, когато големият ми син се роди. Специални консумативи са нужни, което е допълнителен разход. Надявам се поне да се разгражда плика...памерсът е ясно, че ще седи някъде още 300-400 години.
Преди време в бившата ми работа ни представяха ето този кош https://slingoteka.com/bg/shops/produkt/25910/
Той се ползва с всякакви торбички и се завърта, при което не излиза никаква миризма. Хареса ми като дизайн, но и да имах бебе, не знам дали бих си взела кош за пелени.

Здравей, много си права за разграждането. Точно заради това се чудих ужасно много, не стига че памперси, мокри кърпи, ми и допълнителни торбички и какво ли още не... Sad
Може ли да ми споделиш своя опит за многократните пелени? Ако е удобно, интересува ме колко броя горе-долу биха ми трябвали, лесно ли се перат и хубаво ли попиват? Сега сменям по- около 7/8 памперса на ден, като 2/3 са код "горчица", предполагам, че с многократни ще сменям същото количество, та си мисля, това значи ли, че ми трябват около 10 памперса, да имам да сменям и да пера/чакам да съхнат?
Май станаха много въпроси, благодаря предварително, ако ти остане време да пишеш. Simple Smile

# 526
  • София
Имаше май тема във форума навремето, да не каже някой, че спамим. Има и фейсбук група. Бебешки пелени за многократна употреба се казва.
Аз хванах навремето бума на тези пелени, имаше даже по едно време библиотека-приятелки я държаха, правеха лекции. Беше много интересно. Комплекти пелени, които се взимат под наем, за да се пробват. Всеки комплект се изпира от клиента(по инструкции), но след това се переше и от собственичките, стрипваха се и бяха готови за следващо бебе.
Големият ми син беше дребно и кльощаво бебе-нямах тогава пелени за новородени, имах няколко стандартен размер и му пропускаха много около крачетата. След първия месец и към втори качи килограми и стандартните вече му пасваха. Нямах сушилня по онова време и имах много. Простирах ги на остъклен балкон, като е по-топло и на неостъкления,  тогава живеехме на 8 етаж и си ме беше страх от тия тераси Smile
Не помня вече колко броя съм имала, сигурно 18-20. В един момент си купуваш и заради някоя разцветка Satisfied
С второто дете имах пелени за новородени-мисля, че 6 и още пазех от големия някои. Но той се роди над килограм по-тежък, не му ставаше нищо за новородено. качи и сигурно още 3-4 килограма за два месеца и на 2м и половина беше 7.200кг. И тогава нямах сушилня. Мисля, че по-малко пелени имах, да кажем 15. Подарих бързо тези за новородени.
И двете ми деца са родени декември, пелените съхнеха на студено време. Ако имате сушиля не е нужно да има много бройки 8-10...хващат се днешните, перат се, сушат се и са готови за ново ползване.
Перат се с препарати без ензими-не става с ариел или подобните, защото се натрупва между влакната и замирисват, развалят се непромокраемите материи. До 60 градуса се перат, аз перях стандартно на 40. Ето тук има файл за отваряне в продукта https://peleni.bg/index.php?route=product/product&path=95&product_id=141 Собственичката на този сайт е страхотна, междудругото, майка е с няколко дечица и много се старае. Зареждахме от нея някакви неща в една от бившите работи.
Периодично пелените се стрипват или при забелязан проблем. В леген, например, пералня може или във вана. Ето тук е обяснено https://mnogokratnipeleni.blogspot.com/2014/05/blog-post_75.html
С малкия ми син за жалост не се получи. Няколко пъти пробвах да ги ползваме, но той имаше проблеми с кожата-лишеи, обриви, подсичане като онези ужасните снимки, които сме виждали с малиново на цвят дупе. При него и не всички еднократни ставаха. Той имаше много силен рефлукс и се чудя дали и изпражненията/урината му не са били по-киселинни...и аз не знам, гадая.
Големият си ги ползваше и според мен имат роля в това да се научи да стиска. На 7 месеца започна да има по-сериозен запек и открих, че всъщност стиска. При един случай,  в който се мъчеше го съблякох гол и го сложих на гърне(майка ми беше купила, нямах намерение да го ползвам скоро) и на секундата свърши работата. И така от 7 месечен започна да ака само и единствено на гърнето, след това се е случвало да се изпусне само болен. С малкия нещата по съвсем друг начин се развиха...дали заради пелените, дали защото е по-друг тип характер, но голяма борба до към 2 и 9 м беше да махнем памперсите. После пък в градината се уплаши от тоалетните и ходеше на гърне до 6 годишен, беше абсурд някъде навън да отиде до тоалетна. Голяма мъка беше.

# 527
Аз имам повивалник(подложка само), който се слагаше на креватчето отгоре напряко. Не ми беше удобен, изхвърлих го. И двете деца съм преобувала на леглото, така ми беше най-комфортно. С времето се научих и във въздуха, на пейка, и на тревата съм клякала да ги преобуя.
Кош съм имала, но аз ползвах многократни пелени с големия от края на първия месец до края на ползването, с някакви инцидентни еднократни. С малкия съм ползвала повече еднократни, поради спефифики на кожата му. Имах просто една кофа, нищо специално. Слагах разградим плик вътре с връзки и изхвърлях всеки ден.
Този на Томи типи излезе май, когато големият ми син се роди. Специални консумативи са нужни, което е допълнителен разход. Надявам се поне да се разгражда плика...памерсът е ясно, че ще седи някъде още 300-400 години.
Преди време в бившата ми работа ни представяха ето този кош https://slingoteka.com/bg/shops/produkt/25910/
Той се ползва с всякакви торбички и се завърта, при което не излиза никаква миризма. Хареса ми като дизайн, но и да имах бебе, не знам дали бих си взела кош за пелени.

Здравей, много си права за разграждането. Точно заради това се чудих ужасно много, не стига че памперси, мокри кърпи, ми и допълнителни торбички и какво ли още не... Sad
Може ли да ми споделиш своя опит за многократните пелени? Ако е удобно, интересува ме колко броя горе-долу биха ми трябвали, лесно ли се перат и хубаво ли попиват? Сега сменям по- около 7/8 памперса на ден, като 2/3 са код "горчица", предполагам, че с многократни ще сменям същото количество, та си мисля, това значи ли, че ми трябват около 10 памперса, да имам да сменям и да пера/чакам да съхнат?
Май станаха много въпроси, благодаря предварително, ако ти остане време да пишеш. Simple Smile

Аз все още нямам опит, защото чакаме нашето малко бебче октомври, но след доста четене и аз се спрях на многократни пелени, да видим дали ще се получи Simple Smile Закупихме от ето този вид (малко раничко, но не знаех за колко време ще пристигнат) като за съжаление не открих отзиви в България за тях, но реших да пробвам: https://www.judesfamily.com/en

# 528
Много ви благодаря, момичета. Ще взема и аз да ги пробвам.
И съжалявам за спама. Ще видя и старите теми. 🥰

# 529
Здравейте момичета, през октомври очакваме нашето първо детенце и все още се ориентирам за някои неща - може ли да ме насочите към чанти и дъждобрани, които са подходящи (пасват) на Cybex balios S?

# 530
Здравейте момичета, през октомври очакваме нашето първо детенце и все още се ориентирам за някои неща - може ли да ме насочите към чанти и дъждобрани, които са подходящи (пасват) на Cybex balios S?
За чанти не мога да помогна. Ние взехме раница за бебешка количка от Джъмбо (имаше само в сиво), но ми върши работа и беше към 20 и няколко лева. Щях да търся после по-красива, но се отказах, щото не ми се даваха 100 лв за нещо, което размятам навсякъде и не щадя 😃
За дъждобран, този от Аико пасва идеално на коша за новородено - https://aiko-bg.com/product-67665020076. Изпробван е и в дъжда вече.
Казват, че ще пасва и на другия, но не съм го пробвала. За другия пак от Джъмбо си взех дъждобран за 7 лв. 😃

# 531
  • София
За пелените-то не е казано, че само такива трябва да ползвате. Имам познати, които ги започват, когато детето започне да ака и пишка по-малко и рядко. Например от 3 месец. Други от захранването, някои и чак около годинка. Всеки с различна цел и както му е удобно.
Малкият ми син много време акаше по 3-4 пъти на ден, батко му 1-2. Говоря и за две годишен, например. После ограничи, но вероятно заради яслата, където е изпитвал притеснения и е започнал да стиска. Като го взимах и едва изтрайваше до вкъщи и вечерта си наваксваше Satisfied  В училище не е по-добре.
Не съм имала многократни бански, като бяха бебета и им слагах еднократни. Взимах пелените ако ще сме някъде с пералня или за ден-два, иначе си купувах плик еднократни.
Но всяко усилие е от значение, спестява и финанси в дългосрочен план. Струва ми се и, че децата по-лесно свикват на гърне и да стискат, но не бих казала, че е категорично така.

# 532
Здравейте,
Може ли отзиви за количката Cybex (e-priam и  gazelle). Заслужават ли си парите?
И също да ви попитам чакаме бебето края на януари
И зимен и летен кош трябва да вземем нали.

# 533
E-priam бих взела само ако в населеното място, в което живея, има голяма денивелация и всеки ден трябва да бутам по баира нагоре. А Gazelle е двойна количка. Ако имате само едно дете, защо?
Зимен и летен кош няма. Има за 0-6 месеца и 6+ месеца. Не знам защо все още се наричат така и само объркват.

# 534
Balios S Lux е супер за градска среда. Оправяме се с нея и по дупки, и по павета.

# 535
Здравейте! Интересувам се от столчета за хранене като съм хвърлила око на Stokke Tripp Trapp. Ще съм благодарна за мнения на ползващи го. Доволни ли сте, заслужава ли си цената? Лесно ли се почиства? Бебето ми е на 2 месеца, заслужава ли си да взимам и приставка за новородено или е излишна? От къде го закупихте, има ли надежден сайт от чужбина, където евентуално цената да е по-изгодна от предложенията в България и да доставят до тук? Благодаря предварително!

# 536
Столчето е топ. Използваме го от първия ден вече две години. Удобно е, чисти се лесно, обаче цената му е..... Нашето е втора ръка и не знам дали бих дала пълната цена.

# 537
Повивалникът ни е най-полезната мебел, откакто се роди малката. Нашият е по поръчка, широк, отгоре има рафт с преграда за кремове, отделни бройки памперси и т.н. (на него закачихме и 2-3 играчки и детето постоянно се занимава с тях, вместо да "бяга"), отдолу има място за кашоните с памперси, мокри кърпи, кутии с  торбички и други. На самия повивалник сме сложили подложка за повиване и от двете страни има място за пакет торбички, пакет мокри кърпи, и каквото друго ти трябва (и дори, ако тръгне да бяга малката, първо ще прескочи подложката и вместо да падне на земята, ще опре в повивалника, и ще трябва още да се постарае, за да падне и от него - тоест има много време за реакция на родителя, ако си е позволил да се отдалечи на 2-3 метра примерно. И то този проблем може да възникне след шестия-седмия месец). Изключително удобно е.

# 538
  • Благоевград
Повивалникът ни е най-полезната мебел, откакто се роди малката. Нашият е по поръчка, широк, отгоре има рафт с преграда за кремове, отделни бройки памперси и т.н. (на него закачихме и 2-3 играчки и детето постоянно се занимава с тях, вместо да "бяга"), отдолу има място за кашоните с памперси, мокри кърпи, кутии с  торбички и други. На самия повивалник сме сложили подложка за повиване и от двете страни има място за пакет торбички, пакет мокри кърпи, и каквото друго ти трябва (и дори, ако тръгне да бяга малката, първо ще прескочи подложката и вместо да падне на земята, ще опре в повивалника, и ще трябва още да се постарае, за да падне и от него - тоест има много време за реакция на родителя, ако си е позволил да се отдалечи на 2-3 метра примерно. И то този проблем може да възникне след шестия-седмия месец). Изключително удобно е.

Заинтригува ме ❤️ Ще съм благодарна, ако покажеш как изглежда ❤️

# 539
Заинтригува ме ❤ Ще съм благодарна, ако покажеш как изглежда ❤
Ще ти пиша лс утре, като стане малката, да мога да ти го снимам Blush

Общи условия

Активация на акаунт