Операция на щитовидната жлеза-21

• 11 491
  • 219
  •   1
Отговори
# 105
  • София
Момичета здравейте, включвам се тук, защото съм притеснена и в голямо чудене. Откриха ми два възела около 7мм и 4мм. Лекарката, която ме прегледа, каза, че не я притесняват и че е достатъчно да ги следим. Пусна ми изследвания за хормоните, които са в оптималните граници. Калцитонинът е под 1. Въпреки това мен не спира да ме глождят всички онези случаи, за които изчетох в темата по-назад, при които не е имало нищо притеснително, но накрая се е оказало недобро. Чудя се каква е правилната процедура? Прочетох за много момичета с отлични хормони, с възли, които са малки, окръглени и не са изглеждали по никакъв начин притеснително. Накрая нещата завършват с отстранена жлеза и злокачествено образувание. Как се стига до там след като всичко е било “наред”. На какво основание са ви били назначени биопсии. Какво ви е накарало да си премахнете жлезата, ако биопсията излезе ок?
Наистина съм много объркана, нужно ли е да ровя още, да търся втори, трети мнения? И при какъв специалист трябва да отида, пак ли трябва да бъде ендокринолог или мога/трябва да отида при хирург?
Много ще съм благодарна за всякакви насоки! ❤

Последна редакция: вт, 03 юни 2025, 15:46 от moodie

# 106
  • София
moodie, на първо място се успокой! Hug
Нещата не са точно така. Да, за съжаление наличието на възли в ЩЖ е масово, направо е е пидемия. Но това далеч не значи, зе са проблемни или ще станат такива. Няма кой да ти отговори на въпроса ЗАЩО се появяват, нито пак ДАЛИ ще станат проблемни.
Обикновено се откриват при ехографски преглед при ендокринолог. Поводът - много различен. При млади момичета  - проблемно забременяване, проблем с хормони, за всички възрасти - метаболитни накива.
Аз лично не съм срещала случай, в който първоначално всичко е наред, а се стига до операция и последваща хистология с лош резултат. Обратното, още на ехограф различават "небодрите" и след това следва биопсията.
Запазете спокойствие, следете се седнъж годишно, тези две неща са най-добрите, които ще направите за себе си!
Дали ще нарастват, дали ще се видоизменят, не се знае. Моите ги открих преди 12 г, кога са се появили не се знае. Оперирах се март тази година.

# 107
  • София
moodie, на първо място се успокой! Hug
Нещата не са точно така. Да, за съжаление наличието на възли в ЩЖ е масово, направо е е пидемия. Но това далеч не значи, зе са проблемни или ще станат такива. Няма кой да ти отговори на въпроса ЗАЩО се появяват, нито пак ДАЛИ ще станат проблемни.
Обикновено се откриват при ехографски преглед при ендокринолог. Поводът - много различен. При млади момичета  - проблемно забременяване, проблем с хормони, за всички възрасти - метаболитни накива.
Аз лично не съм срещала случай, в който първоначално всичко е наред, а се стига до операция и последваща хистология с лош резултат. Обратното, още на ехограф различават "небодрите" и след това следва биопсията.
Запазете спокойствие, следете се седнъж годишно, тези две неща са най-добрите, които ще направите за себе си!
Дали ще нарастват, дали ще се видоизменят, не се знае. Моите ги открих преди 12 г, кога са се появили не се знае. Оперирах се март тази година.

Много благодаря за успокоителните думи! Аз съм хипохондричка, няма защо да го крия. 😅 Откриха ми ги на рутинен профилактичен преглед, тъпото е, че не очаквах. И естествено започнах да чета, което повдигна още много въпроси и много силно желание да отида на още мнения. В следващия момент се чудя дали е необходимо, защото това може да ми донесе още съмнения и стрес…
Ако не е нетактично, каква беше причината след толкова дълго следене все пак да ги оперирате?

# 108
  • София
Не е нетактично  Simple Smile
При преглед в Токуда  в средата на декември 2024 г единият възел (вторият по големина) не се хареса на ендокринолога. Видях го на място още двама колеги и ми предложиха биопсия. Резултатът от нея е ПК V, което не е най-високата степен. Поради разположението му по средата на жлезата, и наличие на още три нови, макар и много малки и изглеждащи непроблемни, хирургът беше категоричен за отстраняване на цялата жлеза.
След операцията, хистологията излезе доброкачествено. Занесох материалите за второ мнение при проф. Радина Иванова в Майчин дом. Нейното официално заключение е, че не в ПК, а Струма Нодоза. Но в разговор ми обясни, че ядрото на проблемният възел е от вече видоизменени клетки, които за момента не са точно ПК.

В мен също изникна въпросът ТРЯБВАШЕ ли да се оперирам и да се лиша от жлезата? От една страна не съжалявам, защото фактите са, че имах налични общо шест възела, от 3 ММ до 31 ММ. Дори всички да бяха "добре" изглеждащи, т.е т.нар студени възли, при по-нататъшно нарастване щеше да се наложи операция.
Но при наличие на нетипичен, дори предварително д ми бяха казали, че хем е доброкачествен, хем обаче с някакви си клетки в ядрото, които ЗА МОМЕНТА не могат да се квалифицират като ПК, пак щях да предприема операцията веднага.

Последна редакция: вт, 03 юни 2025, 20:48 от sofyia

# 109
  • София
Страшно много благодаря за споделеното! Чисто формално, защото се опитах да разбера за “топлите” и “студено” възли, не са ли точно “студените”, които могат да бъдат по-често потенциално злокачествени? 🤔

Последна редакция: вт, 03 юни 2025, 20:02 от moodie

# 110
  • Варна
Подкрепям, че според моите наблюдения последните години, още на ехографа ги различават и то много добре. Заради хипохондризма ; )) отидете на още 1-2 ендокринолога и ако и те кажат следене - следете ги просто. Наистина ги различават и ако се осъмнят, препоръчват биопсия.

Последна редакция: вт, 03 юни 2025, 23:14 от exsberry

# 111
  • София
moodie, не, обратно. Студени наричат тези, които на доброкачествени, не нарастват или става бавно. Топли са бързо променящи се.

# 112
И аз се надявам на това, че докторите различават и при съмнения изпращат за биопсия.
Мен ме лекуваше д-р Райков и макар да правеше на половин БГ биопсии, в моя случай ме прати на две сцинтиграфия през 2 г, защото се съмняваше за токсичен аденом и двата пъти. Всичко излезе в норма.
Проф. Пандев ми беше гледал възлите и проф. Христозов. Те не описваха възли, а поствъзлеста структура. Доктор Райков години ми ги описваше с размери. На последното ехо при него нямаше описани възли. Поствъзлеста структура. Чак аз се изненадах.
Имам си го черно на бяло.

# 113
Софи,  🤗

Аз от известно време насам се чудех и все се канех да те питам.
Според теб, тези понятия "топли" и "студени" възли продължават ли да ги използват и днес лекарите?
Тоест "работещи" и "неактивни"?

Някъде много назад във времето, още когато бях дете, бях чувала (най-вероятно покрай познати на майка ми), че разграничават възлите на "топли" и "студени".

Чак от този форум тук и от групата във Фейсбук разбрах, че има различни разновидности - "папиларен", "фоликуларен", "медуларен"...
После ги потърсих и в Интернет.

Дали преди години пак така са ги наричали, или са някакви нови наименования в медицината?

Темата е малко деликатна, но нали сме в такава група, и затова се престраших да попитам. 😇
🍀❤️

Последна редакция: ср, 04 юни 2025, 13:07 от Непоправима романтичка

# 114
  • София
О, щом са ми споменавали тези понятия, значи ги използват, но не съм ги срещала в официален документ. Изобщо не се наемам да анализирам Simple Smile

# 115
  • Варна
И аз мисля, че са разговорни - ползват ги, но сякаш не са някакви термини.

# 116
  • София
А смятате ли, че възлите могат да изчезнат сами? Имате ли подобни ситуации ваши или на познати? На моя близка преди повече от 10 години й бяха открити еъзли, не особено малки, правиха бипсия, всичко беше наред и само ги следеше. Преди 2 години на рутинен преглед й казали, че вече не ги виждат. Възможно ли е това?! В момента, в който научих възлите и изчетох толкова неща, останах с впечатление, че рано или късно правят проблем и жлезата трябва да се махне. Било то след 10-20-30 години… Sad

# 117
Здравейте всички! Първо искам да благодаря за споделения опит. Беше ми много полезно да прочета с какво се сблъскват хората, които, като мен, преминават през такова препятствие в живота си.
Моята история накратко. С Хашимото съм от поне 10 години, в еутироидна фаза- без хормонални изменения. От 2018 г. Забелязахме възелче в истмуса, което през април тази година ендокринологът ми биопсира, т.к. Не му хареса структурата. Резултатът беше суспекция за ПК - V степен. Веднага ме насочиха за операция с отстраняване на цялата жлеза. Пратиха ме при д-р Ганчев в Майчин дом. Видях се с него - не ми допадна нито като отношение, нито като подход. Не ми хареса че първо режат и после изследват. Също така на въпроса ми за паращитовидните жлези ендокринологът ми - д-р Влахов ми заяви че се отстраняват и те?!, а хирургът - че по принцип не ги махат но е рисково, т.к. Често не могат да ги разграничат от тъканите на жлезата или от лимфни възли. Определено се подразни че имам някакви въпроси и даде да разбера че не поема никакъв ангажимент, че ще бъдат запазени. Тръгнах си със свито сърце от прегледа, който всъщност не беше никакъв преглед, а само планиране на операция, за което, разбира се докторът ме таксува в кеш в кабинета ..
Така се насочих към клиники в Германия. Направих рисърч и ги ограничих до две - Университетската болница в Хайделберг и St. Josefskrankenhaus в Хайделберг. Родителите ми живеят в Германия и помогнаха с комуникацията с по-малката клиника, а с голямата се свързах директно, като си пратих изследванията и поисках становище и оферта за лечение.
От St. Josefskrankenhaus отговориха много бързо и ми определиха час за консултация със завеждащия отделението по ендоктринна хирургия - prof. Freudenberg. Видях се с него- занесох изследванията си, той ме прегледа, вкл. И на ехограф. Предложи ми да ме оперира, като първо извади само възелчетп и го изследва в рамките на 30 мин докато съм под упойка, след което при потвърждаване на диагнозата, отстранява цялата ЩЖ, без паращитовидните жлези. Обясни ми каква апаратура имат за да намалят риска от увреждане на гласните струни- стимулират ги с импулси по време на операцията, за да ги отграничат. Беше изключително мил и подробен.
Планирахме операцията за след 10 дни. Операцията беше вчера. Диагнозата се е потвърдила и е отстранил цялата жлеза. Паращитовидните са запазени. Препоръчват ми да проведа лечение с радиоактивен йод, т.к. тук спазват насоки според които ако възелът е с размери над 1 см., независимо дали е метастазирал в лимфни възли, се провежда терапията. В САЩ се пие за възли над 2 см, но както ми обясни доктора, Европа е догонваща в тази насока и по-радикална в подхода.
Още съм в болницата и би трябвало утре да ме изпишат. Ако на някого мога да съм полезна с информация, насреща съм. 🙂

# 118
moodie, 🤗

Аз се върнах назад и прочетох отново постовете ти.
Повярвай ми, миличка - абсолютно всеки, на когото му се е наложило да се оперира - било то защото се е оказало нещо "недобро", или просто доброкачествена жлеза с доста възелчета (т.н. "полинодозна гуша") - ще те посъветва да се оперираш и ти.
Рано или късно...

А в крайна сметка, лекарката ти е казала, че тя самата не се притеснява и дори не ти е препоръчала биопсия.
Опитай се, наистина, доколкото можеш да се успокоиш - слушай съветите на докторката - на този етап само да ги следите.
Хирурзите като "консултанти" не са особено добър вариант. 🫤
Ендокринолозите са тези, които до последно се опитват да ни запазят и спасят жлезата.

А пък, ако много те притеснява и тормози отвътре - винаги можеш да си платиш за биопсия - дори и да не ти е назначена такава.

Както направи една дама тук във форума (преди няколко седмици) - за да се успокои и поне малко да й олекне от всички тези съмнения.

Аз точно от едно такова излишно притеснение и без дори да проверя как точно стоят нещата при мен - сега съм без жлеза. 🥺
И съм от тези, които съжаляват, не се чувстват добре и имат усложнения...

Така че - случаи има всякакви, а четенето и сравняването с другите - наистина може сериозно да навреди на нервите и психиката на всеки уплашен и съмняващ се човек.

Извинявам се на всички, че се повтарям в постовете си и въртя една и съща, вече "изтъркана плоча" - просто се опитвам, доколкото мога, да помогна на момичето.

Не бързай, бъди внимателна, първо провери всичко и чак когато (евентуално) се породят някакви съмнения - ще решите с докторите какво да правите.
😘🍀❤️

# 119
  • София
Много благодаря за отговора! Просто при мен се появи едно отчаяно състояние, че каквото и да стане в един момент все ще трябва да се оперирам, съжалявам ако прекалявам с драматизма.

Общи условия

Активация на акаунт