Операция на щитовидната жлеза-21

• 11 527
  • 219
  •   1
Отговори
# 120
Изобщо не прекаляваш с драматизма! 🤗

Напълно нормално е да си уплашена и цялата изпълнена със съмнения.

Но това, че имаш възелчета, съвсем НЕ значи, че след време може да се стигне до операция.
Всичко е въпрос на организъм.
И си зависи от толкова много неща...
"Божа работа", както казват хората.

Успокой душата и си следвай насоките на докторката.
🍀❤️✨

Последна редакция: пт, 06 юни 2025, 06:45 от Непоправима романтичка

# 121
Здравейте, имам ли право на телк с папиларен карцином ? Също така ако се оперирам в чужбина ще имам ли право на телк тук ? иначе живея и работя в България и съм с непрекъснати здравни права ? Благодаря

# 122
Да, когато диагнозата е "карцином" - имате право на ТЕЛК.
Само не знам как стоят нещата, ако се оперирате в чужбина.
Другите момичета се надявам да Ви отговорят - някои от тях са доста по-запознати с тези неща.

Иначе в групата във Фейсбук често задават подобни въпроси - и там щяха да Ви откликнат по-бързо.

Само ако е била доброкачествена "Струма нодоза" (Възлеста гуша), или Базед - пациентите нямат право на ТЕЛК.

# 123
  • Варна
Предполагам с документите от операцията пак ще стане. Или просто като се отиде на комисията, те виждат епикризата. Лично не знам де, имам карцином, но не си взех ТЕЛК никога, та не знам процедурата, но много дами са я минали.

Аз да се похваля, че след срещата с Пандев, 6 метастази, но всичко е било лимфни възли и няма нужда от РАЙ. Все пак каза да се видя с Бочев (защото идва във Варна), но след 6м преглед.

Общо взето обобщението е: РАЙ действа на остатъци на жлезата, а лимфните възли са за операция

Разбира се,  има случай, когато РАЙ първо унищожава остатъците, после ЛВ и т.н., та не е напълно универсално, но все пак това ми е извода след последната половин година лекари.

А аз на своя глава започнах Т3 преди седмица и много се вълнувам да видя експеримента си.

# 124
exsberry, 🌺

Радвам се за теб, мила душичка!
Да, в групата във Фейсбук често обсъждат тези въпроси с РАЙ процедурите и лимфните възли - за което и ти спомена.
Та и аз поназнайвам нещичко оттук-оттам... 😇

Иначе във форума на момичетата с Хашимото има доста мнения за външния хормон Т3 - и повечето, които са започнали да го приемат, споделят, че има ефект и се чувстват много по-добре. 🙂
Просто трябва да си следят дозата и как им се отразява лично на техния организъм.
Че е малко по-силничък от Т4 ("Левотироксин"-а). 😉
Но ти знам, че ги следиш от време на време и със сигурност биха ти били полезни с мненията и опита си. 🍀😘

Иначе, ще се опитам да помогна с малко информация на някои от останалите момичета тук (с леки съкращения):

Документи за ТЕЛК:

1. Документ от личния лекар - Етапна епикриза.
2. Документ от ендокринолог.
3. Всички епикризи от операцията.
4. Копие на лична карта.
5. Трудова характеристика от месторабота.

Новата наредба относно всички заболявания на щитовидна и паращитовидни, за които се полага ТЕЛК и в какви %.

"Раздел II
Болести на щитовидната жлеза
(Изм. - ДВ, бр. 59 от 2021 г., в сила от 16.07.2021 г.)
1. Щитовидна хиперфункция (тиреотоксикоза), болест на Базедов:
1.1. средно тежка форма - рефрактерна на лечение или с хронично-рецидивиращ ход с органни увреждания без траен функционален дефицит - 50 %;
1.2. тежка форма (значителна загуба на тегло, пулсова фреквенция при покой над 120 удара/минута, тиреотоксично сърце, изявена (клас 4 - 6) ендокринно асоциирана офталмопатия); в оценката на окончателния процент на трайно намалена работоспособност/степен на увреждане се вземат предвид и процентите, определени за функционалния дефицит на сърдечно-съдовата система и зрителния анализатор - 80 %.

(Но тези проценти за Базеда са в случай, че жлезата НЕ е оперирана.) 🫤

2. Щитовидна хипофункция (микседем):
2.1. добре компенсирана със заместително лечение - 0 %;
🤷
2.2. при незадоволителна компенсация (по клинични и лабораторни данни и рефрактерни на лечение форми, доказани в клинична обстановка) въпреки заместителното лечение в зависимост от отражението върху общото състояние и усложненията - 30 %;

3. Карцином на щитовидната жлеза:
3.1. след отстраняване на папиларен или фоликуларен тумор 1 - 2 стадий, без локални и далечни метастази:
3.1.1. до втората година - 71 %;
3.1.2. от третата до петата година - 60 %;
3.1.3. след петата година - 50 %, с пожизнен срок;
3.2. диференциран карцином на щитовидната жлеза, с локални или далечни метастази:
3.2.1. до втората година - 80 %;
3.2.2. от третата до петата година - 60 %;
3.2.3. след петата година - 50 %, с пожизнен срок;
3.3. след отстраняване на недиференциран и медуларен карцином или на папиларен и фоликуларен карцином в 3 - 4 стадий, без близки и/или далечни метастази:
3.3.1. до втората година - 80 %;
3.3.2. от третата до петата година - 60 %;
3.3.3. (доп. - ДВ, бр. 10 от 2023 г., в сила от 31.01.2023 г.) , след петата година - 50 %, с пожизнен срок;
3.4. нискодиференциран, недиференциран и медуларен карцином на щитовидната жлеза с локални и/или далечни метастази:
3.4.1. до петата година - 80 %;
3.4.2. (доп. - ДВ, бр. 10 от 2023 г., в сила от 31.01.2023 г.) след петата година - 50 %, с пожизнен срок.

5. Високостепенна и ретростернална струма, преценена в клинични условия като иноперабилна, с компресивен синдром, съпътстващи заболявания и напреднала възраст, които са контраиндикации за операция - 91 % (нарушения в акта на гълтане, дихателна недостатъчност и съдови компресии), с пожизнен срок.
6. Тиреоид-асоциирана офталмопатия (без изявени тиреоидни нарушения):
6.1. клас 4-5-6 по Европейската тиреоидна асоциация (ЕТА) в активен стадий - 50 %;
6.2. клас 4-5-6 (по ЕТА) в неактивен стадий - 30 %.
Забележка. В посочения по-горе процент се включва и функционалният дефицит на зрителния анализатор.

Раздел III
Болести на паращитовидните жлези
1. Хипопаратиреоидизъм:
1.1. лека степен - латентна тетания с леки органни спазми - 30 %;
1.2. средно тежка степен - манифестна тетания с редки карпопедални и висцерални спазми - 40 %;
1.3. тежка степен - честа манифестна тетания с карпопедални и висцерални спазми и психични нарушения - 80 %."

Извинявам се, че постът стана малко дългичък.
Макар че се опитах да посъкратя тук-там нещо...
🍀❤️✨.

Последна редакция: пн, 09 юни 2025, 13:58 от Непоправима романтичка

# 125
  • Северо=Западналия край
Здравейте, имам ли право на телк с папиларен карцином ? Също така ако се оперирам в чужбина ще имам ли право на телк тук ? иначе живея и работя в България и съм с непрекъснати здравни права ? Благодаря
Диагнозата я има спомената в НМЕ, така ме увери и моя личен лекар. Аз подадох документи, но чакам за разглеждане. Не виждам причина да не се  зачетат документи от чужбина, стига да са с легален превод.

# 126
Много благодаря за отговора! Просто при мен се появи едно отчаяно състояние, че каквото и да стане в един момент все ще трябва да се оперирам, съжалявам ако прекалявам с драматизма.

Здравей,и на мен по случайност откриха възел-бях на преглед в Софиямед месец декември миналата година.Запазих си час ей така набързо и попаднах на много готина ендокриноложка.Тя каза,че не ѝ харесва възела защото е солиден и хипоехогенен и вижда макро калцификати..Предложи да направя биопсия,за да го видим и да сме сигурни какво е.Аз не се доверих и бях и на второ мнение в Майчин дом при Начев-той потвърди и ме прати на биопсия.Март месец тази година бях и резултата е папиларен карцином-Bethesda VI.Срещнах се с хирурзи,финално харесах Видинов и запазих дата за операция-края на месец май.В началото на май обаче ми се обадиха от кабинета на проф.Пандев,че се е освободил час и може да ме приеме.На кратко-той е в другата крайност-не бърза да оперира,а предимно следи,защото се развивали бавно тези възли и Т.н…Пропуснах си датата на операцията,защото така и не мога да взема решение още.Края на август отивам пак при Видинов и ще го махна най-вероятно…Та,да знаеш,че не си сама в мислите си,и да потвърдя,че кофти възлите явно ги разпознават на ехограф.

# 127
Аз след операцията се пробвах и не се получи. Бях със струма нодоза /добри възли / и ме отрязаха.

# 128
Здравейте на всички!Влизам да потърся мнение за добър ендокринолог и хирург за парашитовидни жлези.След случайно посещение при уролог се видяха множествено калцификати в бъбреците,ходих 2 пъти през 6 месеца и тази година пуснахме изследвания-калций,урина и паратхормон.Паратхормонът е страшно висок-210,калцият също-2.9.Каза,че най-вероятно се касае за аденом на паращитовидната жлеза и ме насочи към проф .Каменов,но тъй като ми е доста далеч запазих час в Пловдив при Д-р Ботушанов.Разбрах,че д-р Пандев е страхотен хирург,но всичките са доста заети и е трудно с часовете... Най-вероятно съм си й докарала остеопороза (предвид загубените см и други оплаквания) и т н...Според уролога състоянието е от години,но ме увери,че след операцията всичко ще е ок.Аз обаче много се притеснявам и най-вече да не излезе нещо злокачествено...много висок паратхормон,където и да чета всички са около 100,но чак 200...Както и да ,ще се радвам на всякакви съвети и благодаря предварително!ПС-септември ме чака и сватба и направо се отчаях 😐

# 129
Здравей, мило момиче! 🌺

Аз, за хората, които отдавна четат този форум, вече съм станала пословична 🙈😊, но заради теб и понеже виждам, че си притеснена, объркана и уплашена - ще го напиша за пореден път. 😇

Има една група във Фейсбук, която се казва: "Живот без щитовидна жлеза".

Там има една дама, която се оперира наскоро от аденом на паращитовидна жлеза.
И мисля, че би ти била много полезна с информация, опит и мнения за доктори.

Най-вероятно има и други дами (и господа) с подобни проблеми, но специално нейните постове са ми попадали и затова споменах нея.

Надявам се да те приемат в групата и да ти откликнат на всички притеснения и въпроси, които имаш.
🙏🍀❤️🤗

# 130
Страшно благодаря!

# 131
Здравейте на всички!Влизам да потърся мнение за добър ендокринолог и хирург за парашитовидни жлези.След случайно посещение при уролог се видяха множествено калцификати в бъбреците,ходих 2 пъти през 6 месеца и тази година пуснахме изследвания-калций,урина и паратхормон.Паратхормонът е страшно висок-210,калцият също-2.9.Каза,че най-вероятно се касае за аденом на паращитовидната жлеза и ме насочи към проф .Каменов,но тъй като ми е доста далеч запазих час в Пловдив при Д-р Ботушанов.Разбрах,че д-р Пандев е страхотен хирург,но всичките са доста заети и е трудно с часовете... Най-вероятно съм си й докарала остеопороза (предвид загубените см и други оплаквания) и т н...Според уролога състоянието е от години,но ме увери,че след операцията всичко ще е ок.Аз обаче много се притеснявам и най-вече да не излезе нещо злокачествено...много висок паратхормон,където и да чета всички са около 100,но чак 200...Както и да ,ще се радвам на всякакви съвети и благодаря предварително!ПС-септември ме чака и сватба и направо се отчаях 😐
Професор Румен Пандев е заинтересован от такива по особени случаи. Опитайте да си запазите час при него.

# 132
Професор Румен Пандев е заинтересован от такива по особени случаи. Опитайте да си запазите час при него.

Благодаря,а къде трябва да звънна?Знам,че преглежда дори и в нашия град,но чак след 2месеца...А в момента доколкото знам в ИСУЛ,но дали има имейл или Вайбър на който отговаря,за да му пиша лично

# 133

Благодаря,а къде трябва да звънна?Знам,че преглежда дори и в нашия град,но чак след 2месеца...А в момента доколкото знам в ИСУЛ,но дали има имейл или Вайбър на който отговаря,за да му пиша лично

Аз съм ходила при Пандев по повод аденом на пара щитовидната жлеза. В София преглежда в мед. център Спектър в квартал Изток. Това за ИСУЛ мисля ,че е стара информация. Чаках също около два месеца ,защото преглеждаше само веднъж в месеца.
Не съм се оперирала и до днес. Всички ендокринолози са ми казвали,че при този вид   тумор,вероятността да е злокачествен е изключително малка.

# 134

Аз съм ходила при Пандев по повод аденом на пара щитовидната жлеза. В София преглежда в мед. център Спектър в квартал Изток. Това за ИСУЛ мисля ,че е стара информация. Чаках също около два месеца ,защото преглеждаше само веднъж в месеца.
Не съм се оперирала и до днес. Всички ендокринолози са ми казвали,че при този вид   тумор,вероятността да е злокачествен е изключително малка.

А по какъв начин ви лекуват?Колко ви беше калция и паратхормонът и имахте ли оплаквания и последствия от самия тумор?Аз се чувствам доста зле и както казах и бъбреците и костите са засегнати.Уролигът спомена,че имало и някакви други варианти,но операбилният си бил най-добре.Благодаря предварително!

Общи условия

Активация на акаунт