Операция на щитовидната жлеза-21

• 7 283
  • 161
  •   1
Отговори
# 15
# 16
  • Варна
В никакъв случай не искам да влияя на решението ти, само да ти кажа моя опит, защото каза хормони в норма. Имах перфектни хормони, наистина много добри, нито, ама нито 1 оплакване. Пак се оказа карцином. Така че хормоните не показват - само това исках да кажа.

Послушай себе си значи, щом така го усещаш, ние най-много да споделим опит, но на всеки е различен, така че пак ще трябва да решиш за себе си. 30% не са малък шанс, да.

# 17
То е голяма "каша" с тези възелчета, наистина.

И докторите се чудят какво да правят...

От различните разкази - и в този форум, и във Фейсбук, се оказва, че има случаи, които си приличат, и такива, които са "изненада" - и за самите пациенти, и за лекарите.

Възелче, което е изглеждало съмнително - и на ехографа, и на биопсията - при хистологията след операцията се оказва "доброкачествено".
И обратно - уж обикновено и "безобидно" възелче - при хистологията дава "лош" резултат.

Всеки до последно се надява (още при биопсията) нещата при него да се окажат "добри", но - каквото трябва да се случи, то се случва. 🤷

Специално при AliAngel си личи, че е успяла да натрупа доста впечатления от прочетените теми назад. 🤗
Опитала се е, доколкото може, да овладее първоначалния стрес и паника и да подходи внимателно и разумно.
И емоциите да не са водещи (поне при нея).
Мила душица... ❤️

Ще стискаме палци!
🍀🌈✨

# 18
Благодаря много за подкрепата и силата  момичета!:heart: Гледам да не говоря за това с мъжа ми,с близки,за да не ги заливам с всичко прочетено,научено,съмненията ми и страховете.Това бихте го разбрали само вие,защото просто сте минали през тази въртележка Sad
Днес ми се обадиха,че се е освободил час и за проф.Пандев,та ще отида да го чуя и него тази събота.

# 19
  • София
AliAngel, моята операция също беше при д-р Видинов, преди по-малко от месец.
 Следя си три възела повече от 10 г. Декември при преглед се оказа, че единият възел не е добър и ми предложиха веднага да направя биопсия. За 10 г трите възела са нараснали от 2-3 ММ до 15-18 ММ, като проблемният не е най-големия. Намираше се точно по средата, в истмуса и на биопсията излезе ПК IV степен. Освен това в другия лоб се видяха още три нови, макар и много малки. Д-р Видинов директно каза, че трябва да се махне цялата жлеза.
Резултатът от хистологията на проблемният възел е Струма Нодоза, т.е ПК не се потвърди. Но изобщо не съжалявам за премахването на цялата жлеза. В такива случаи при премахване на половината винаги се стига до втора операция, понякога след малък период от време.
Искрено се надявам, че не съм те объркала, вместо да ти помогна!

Последна редакция: вт, 22 апр 2025, 22:02 от sofyia

# 20
AliAngel, моята операция също беше при д-р Видинов, преди по-малко от месец.
 Следя си три възела повече от 10 г. Декември при преглед се оказа, че единият възел не е добър и ми предложиха веднага да направя биопсия. За 10 г трите възела са нараснали от 2-3 ММ до 15-18 ММ, като проблемният не е най-големия. Намираше се точно по средата, в истмуса и на биопсията излезе ПК IV степен. Освен това в другия лоб се видяха още три нови, макар и много малки. Д-р Видинов директно каза, че трябва да се махне цялата жлеза.
Резултатът от хистологията на проблемният възел е Струма Нодоза, т.е ПК не се потвърди. Но изобщо не съжалявам за премахването на цялата жлеза. В такива случаи при премахване на половината винаги се стига до втора операция, понякога след малък период от време.
Искрено се надявам, че не съм те объркала, вместо да ти помогна!

Не ме объркваш!Всяко мнение и опит в полезно.Това ми каза и той,че е много вероятно ако махне половината,след някакво си време може да се наложи още една операция…Ами ако не се наложи?Има доста хора,които си живеят 10-15 години с половин лоб и чак тогава евентуално се налага втора операция.Криво ще ми е ако махне половината,хистологията излезе кофти и се наложи до няколко месеца да влизам за втора операция(това ми го каза д-р Видинов)
Чакам срещата с проф.Пандев,че ми е интересно той как би подходил.

# 21
  • някъде другаде
AliAngel, аз бих премахнала цялата жлеза щом ме съветва лекаря. Това е мое мнение. Бих предпочела да отстраня проблема веднага.

# 22
И аз чакам да чуя какво ще ви каже проф. Пандев. Интересно ми е.
Много го харесах като доктор. От практиката му и споделеното гледа да съхрани жлеза и в интервюта е споделял за някои видове рак, че не бързат с операция. Интересно ми е какво ще е във вашия случай.
Друг е въпросът, че човек като знае, че носи злокачествен тумор и за свое спокойствие се решава на тотално премахване, за да не живее с тревоги.
Сигурно и аз бих се решила да я махна в такъв случай. Но много зависи от доктора и доверието. Все пак трябва да ме убеди в неговия избор.

# 23
Да, и проф.Пандев, и д-р Видинов се опитват да съхранят, доколкото могат, жлезата. 🍀

Но не мисля, че биха направили компромис - ако видят, че нещата наистина не изглеждат добре.
Въпреки желанието на пациента.

Така че AliAngel просто ще се остави в ръцете на доктора и на неговото решение.

Харесва ми при нея това, че подхожда изключително трезво, внимателно и разумно.
Опитва се да погледне нещата от всички възможни страни и ъгли.
И да потърси мнението на повече лекари и специалисти. 👏
И тя осъзнава напълно, че каквото е писано да се случи - то ще се случи.
И че не всичко зависи от нейните желания и надежди.
Но поне се опитва - ако има някакъв минимален шанс - да се хване за него.
За което я адмирирам и подкрепям. ❤️

А пък докторите ще имат последната дума...

# 24
Здравейте,сега излязох от прегледа при проф.Пандев.Хвана се за главата като чу какви са препоръките на ендокринолозите и хирурзите,как са ме наплашили..Каза,че здравеопазването в България е най-добрият бизнес-хващат те на въртележката и докато си жив си при тях…Ясно ни е,но Препоръча ми да не се оперирам..Показа ми цяла папка с негови случаи+ такива на японските му колеги,които проследяват в годините,още не са оперирани и са ЖИВИ:)Каза,че папиларния карцином расте бавно,не е агресивен и трябва да се следи само tsh,защото ако се вдигне ще стимулира растежа на възела.Протокола в България не отговаря по нито една точка сравнен с Япония,Турция,Щатите и др.където малки възли дори не се биопсират,под 1 см не се оперират.Има няколко пациентки,които са с възли по 15 мм и доказан папиларен карцином,които също отказват операция и вече 11-12 години няма промяна,няма разсейки.
В понеделник ще пусна калцитонин и CEA,за да се отхвърли друг тип карцином и иска да съм при него октомври за контролен преглед.Споделих му за групата,за това колко жени и мъже минават през този ужас,който може да не бъде такъв,може да я няма тази драматично-печалбарска нотка във всичко.Жалко,че професора не може да се клонира,за да спести ненужни операции.
Общо взето ако всичко е наред в понеделник с резултатите,мисля да пия едно голямо уиски и просто да си отпусна душата,защото от няколко месеца не знам коя съм и къде съм..

# 25
AliAngel, 🤗

Аз съм сигурна, че ако преди четири години го бях изчакала (защото ми казаха, че е под карантина заради Ковид) - щеше да познае, че при мен става въпрос просто за едно по-силно възпаление и че изобщо не съм за операция.

А ендокринологът ми направо ми каза, че съм попаднала в "схема" - просто за да вземе един хирург едни пари от ненужна операция. 😢
Без дори да ме погледне на ехограф и без биопсия...

И аз вече четири години "тегля като куче на воденица" - защото на всичкото отгоре е направена и некачествено. 🥺
Но прекалено много занимавах и дотегнах на останалите момичета с моята история и затова ще спра дотук.

Слушай интуицията и сърцето си, мило момиче!
Пази се, внимавай и си гледай твоята "пътечка".

Прегръщам те, възхищавам ти се на самообладанието и съм с теб!
🙏🍀❤️

# 26
AliAngel, 🤗

Аз съм сигурна, че ако преди четири години го бях изчакала (защото ми казаха, че е под карантина заради Ковид) - щеше да познае, че при мен става въпрос просто за едно по-силно възпаление и че изобщо не съм за операция.

А ендокринологът ми направо ми каза, че съм попаднала в "схема" - просто за да вземе един хирург едни пари от ненужна операция. 😢
Без дори да ме погледне на ехограф и без биопсия...

И аз вече четири години "тегля като куче на воденица" - защото на всичкото отгоре е направена и некачествено. 🥺
Но прекалено много занимавах и дотегнах на останалите момичета с моята история и затова ще спра дотук.

Слушай интуицията и сърцето си, мило момиче!
Пази се, внимавай и си гледай твоята "пътечка".

Прегръщам те, възхищавам ти се на самообладанието и съм с теб!
🙏🍀❤

Не спирай да споделяш историята си!Постоянно се появяват нови хора,които тепърва трябва да отсяват информацията и да се борят с реалността.В тази връзка сигурно ще е много полезно да се закове с големи червени букви някъде,че никога човек не трябва да се психира преди да е чул няколко мнения на адекватни лекари!Ето виж-аз се вслушах в теб ,не избързах и дори да съм съм си спечелила няколко месеца,години(дай Боже)без да се оперирам,за мен е много!!!Благодаря ти,и ти дължа черпене!

# 27
  • Варна
Радвам се, че те е успокоил. Да, той е от малкото, които се навиват да следят, но и не всеки човек би живял 10г с рак, така че взаимно е. Но си трябва лекар за подкрепа. И аз обичам да го слушам колко са различни практиките и препоръките в чужбина.

# 28
# 29
Али, искрено вярвам, че проф. Пандев ти е дал най-добрия съвет за твоя случай. При мен нещата не бяха обаче така: моят папиларен карцином имаше външни изражения върху здравето ми и начина, по който функционира организмът ми. Страшничко си е и не беше нещо, което може да се игнорира.

Ако ти се чувстваш добре - не се оперирай, но се проследявай редовно. Всеки ендокринолог би ти свършил работа - това си е рутинна работа за тези специалисти, нищо особено. Усетиш ли обаче каквато и да е промяна в начина ти на живот или в навиците ти, която не е била съзнателно търсена от теб, обърни си внимание.

Общи условия

Активация на акаунт