Операция на щитовидната жлеза-21

• 7 283
  • 161
  •   1
Отговори
# 30
Али, искрено вярвам, че проф. Пандев ти е дал най-добрия съвет за твоя случай. При мен нещата не бяха обаче така: моят папиларен карцином имаше външни изражения върху здравето ми и начина, по който функционира организмът ми. Страшничко си е и не беше нещо, което може да се игнорира.

Ако ти се чувстваш добре - не се оперирай, но се проследявай редовно. Всеки ендокринолог би ти свършил работа - това си е рутинна работа за тези специалисти, нищо особено. Усетиш ли обаче каквато и да е промяна в начина ти на живот или в навиците ти, която не е била съзнателно търсена от теб, обърни си внимание.

Не знам знам как се чувствам..със сигурност не така както искам,но не знам от какво е-дали от желязодефицитната анемия,Хашимото,папиларния..Уморена съм много,от мноого време,апатия и смяна на настроенията,често рязко ми прилошава сякаш ще припадна,събуждам се пребита…Пиши ми моля те как се чувстваше ти,как разбра,че е от карцинома,някой изобщо може ли да го потвърди това?Пиши ми на лично ако не ти се пише тук.Благодаря много!

# 31
Сходни симптоми с хипофункция на щитовидната.
Дано проф. Пандев те е успокоил и каквото и решение да вземеш да е най-доброто за теб!

# 32
Притесних се..майка ми днес ходи на ендокринолог, зарази диабета, но са й казали, че има възел. Пише Нетоксичен единичен възел, но й е дала изследвания за калцитонин..Значи има шанс да е това ли? Майка ми не усеща възела, не й пречи, не се вижда, не го напипвам, просто се уморява много и се задъхва като ходи..Това рак ли значи?

# 33
  • Варна
Не, нищо не означава. Изследвайте калцитонина, при нужда направете биопсия. Нещо казал ли е лекарят, който е гледал на ехограф?

# 34
Не, нищо не означава. Изследвайте калцитонина, при нужда направете биопсия. Нещо казал ли е лекарят, който е гледал на ехограф?

Не, там е работата..Днес са готови всички други резултати  захарта е висока - 9.91, Гликиран хемглобин 8.3 и 67.21, асат и алат, креатинин са в норма. TSH - 2.81, това не зная хипо или хипер е по-скоро, Инсулин  на гладно - 11.1 излезе, другото ще излезе в четв. не знам как ще го чакам, ще откача..Тя самата ендокриноложка е наблегнала повече на диабета. Споменала е възел и е продължила с другите неща, аз затова се притеснявам

# 35
Притесненията ви са прибързани. Възлите на щитовидната не са рядко срещани.
Тсх е нормално.

# 36
  • Варна
Глюкозата и инсулина не са добре, да. Останалото не е притеснително, всеки втори има възел. Калцитонинът няма нищо да Ви каже обаче вероятно. Щом нищо не е коментирала, вероятно е “стандартен” възел

# 37
Притесних се..майка ми днес ходи на ендокринолог, зарази диабета, но са й казали, че има възел. Пише Нетоксичен единичен възел, но й е дала изследвания за калцитонин..Значи има шанс да е това ли? Майка ми не усеща възела, не й пречи, не се вижда, не го напипвам, просто се уморява много и се задъхва като ходи..Това рак ли значи?
Не се притеснявайте. ТСХ-то е в границите. Относно възела, ако има съмнения се прави биопсия. Заболяванията на ЩЖ прогресират много бавно т.е. с години. Така, че винаги можете да потърсите още мнения, да направите изследвания и да следите! Едва тогава се предприемат мерки. Внимавайте, много от докторите ката видят възел и предлагат операция /разбира се по ЗК да приберат парите/ и махат щялата жлеза. Ако възела е "добър" и не расте-ще си живее с него.

# 38
Притесненията ви са прибързани. Възлите на щитовидната не са рядко срещани.
Тсх е нормално.
Така е, но тя много лесно се уморява, има невралгия, да не би възела да е причината?

exsberry - дано да е заради това, иначе лошото е че високите нива сочат само към едно..

flora3054- Така е, въпросът е че нормалното ниво на ТСХ не изключва лошото..Иначе в нейния случай операцията е напълно изключена, та ако има проблемен възел, той просто ще руши до края Sad

# 39
Много е относително всичко...

Високи нива на Калцитонин може да се наблюдават и при Автоимунните заболявания - Хашимото и Базед.
Преди няколко месеца бяхме писали точно за това - малко по-назад в темата.
И като цяло - показателите на щитовидните хормони и общата кръвна картина много рядко биха "издали", че нещо някъде в нас не е наред.
Особено ако наистина има някакъв процес и той е още в начален етап.

За съжаление и биопсията напоследък се оказва, че невинаги съвпада с крайния резултат от хистологията. 😟

Тази умора и задух при майка Ви може да се дължат на толкова много неща...

Както са Ви посъветвали и момичетата преди мен - добре е да се направят повечко изследвания.
Да се потърси мнението на различни специалисти.

Без да проверите нещата добре - само ще се измъчвате предварително и ще поставяте на майка Ви всевъзможни "диагнози". 🥹
Особено информацията в интернет е доста "предразполагаща" към това.

Има време за всичко...
Просто проверете какво наистина се случва и не се плашете така предварително.
🙏🤗🍀🌈

Последна редакция: ср, 30 апр 2025, 15:48 от Непоправима романтичка

# 40
Здравейте! Аз правих биопсия на 10.04 и резултата е уж доброкачествен. Имам общо 3 възела, в ляво е един с размери 4 мм, в дясно са два - единия 2 см, другия 1,76 см. Открих ги миналата година, за почти една година не са пораснали. Бях пуснала СЕА маркер и калцитонин. СЕА излезе 1,07, калцитонин 11. За това се и притесних и отидох при д-р Влахов за биопсия. Иначе преди това бях на преглед при проф. Пандев, той ми каза, че нямало нужда веднага да правя биопсия, може ако искам след 1-2 години да направя и ми препоръча при Влахов. Но ми каза лятото да пусна ТСХ и двата туморни маркера и да му ги пратя на имейла. Каза, че ако туморните маркери са отрицателни - да спя спокойно. Е, аз при това изречение не можах да издържа и ги направих няколко дни след прегледа. Пратих му ги за преглед на имейла...нямам още отговор от него. Междувременно се освободи час при д-р Влахов и отидох при него и ми направи биопсия само на двата големи.
В петък бях да си взема резултата и д-р Влахов ми каза, че този повишен калцитонин може да е от някаква инфекция. Аз си пуснах доп. изледвания и в урината имам много левкоцити и бактерии, сега ще пускам по-разширени изследвания. Отделно имам и леко влошена бъбречна функция, която също ще изследвам каква е причината. Дали може от това да ми е висок?
Също така, след биопсията усещам в зоната на възлите леко боцкане и леко парене на моменти до ден днешен, минали са 20 дни. Усещам го най-вече през деня, вечер като си легна и сутрин като стана го няма това чувство. Нямам задух или променен глас. Споделих това сега на Влахов и той ме видя пак на ехограф и каза, че не вижда нищо по -различно и че е мястото е травмирано и следва да се възстановя напълно. След 6 месеца ми каза да отида пак на контролен преглед с ново ТСХ и калцитонин и тогава на място ако прецени ще ми направи втора биопсия.  Не знам вече какво да правя, да ходя ли на второ мнение при някой, да се мъча ли да запазвам пак час при проф. Пандев?? Някой от вас усещал ли е нещо след биопсията?
Добавям също, че всички щитовидни хормони са ми в норма.

# 41
Много е относително всичко...

Високи нива на Калцитонин може да се наблюдават и при Автоимунните заболявания - Хашимото и Базед.
Преди няколко месеца бяхме писали точно за това - малко по-назад в темата.
И като цяло - показателите на щитовидните хормони и общата кръвна картина много рядко биха "издали", че нещо някъде в нас не е наред.
Особено ако наистина има някакъв процес и той е още в начален етап.

За съжаление и биопсията напоследък се оказва, че невинаги съвпада с крайния резултат от хистологията. 😟

Тази умора и задух при майка Ви може да се дължат на толкова много неща...

Както са Ви посъветвали и момичетата преди мен - добре е да се направят повечко изследвания.
Да се потърси мнението на различни специалисти.

Без да проверите нещата добре - само ще се измъчвате предварително и ще поставяте на майка Ви всевъзможни "диагнози". 🥹
Особено информацията в интернет е доста "предразполагаща" към това.

Има време за всичко...
Просто проверете какво наистина се случва и не се плашете така предварително.
🙏🤗🍀🌈

Днес й е написала, че възелът е в долна трета и е хирогенен..19/14 мм. Но пък й е казала, че не очаква нещо лошо като резултат утре..Не знам какво да мисля вече..

# 42
Нищо не мислете. И други лекари процедират така - пускат калцитонин при наличие на възел, за да е сигурно, че всичко е наред.

# 43
Нищо не мислете. И други лекари процедират така - пускат калцитонин при наличие на възел, за да е сигурно, че всичко е наред.

Хипоехогенен е, не зная дали има непритеснителни възели, който да са такива или поне това, което чета, а и е голям.

# 44
"Но пък й е казала, че не очаква нещо лошо като резултат утре..."

Значи (доколкото разбирам) утре ще излезе резултатът за калцитонина.

Наистина много си се наплашила предварително, мило момиче! 🤗
Още нищо не се знае.

И докторката не звучи притеснено (по думите ти). 🍀
Просто иска да провери как стоят нещата.
И да бъде по-конкретна и сигурна.

Само лекар специалист може да ти отговори на
"разтревожените" въпроси.
Ние тук сме обикновени момичета - всяка със своята собствена история.
И свой конкретен случай.
Нито можем да ти дадем някакъв професионален съвет, нито професионално мнение.

Не се плаши така предварително!
От това само ще си навредиш повече. 🥹

Моят ендокринолог ми беше казал преди време  - "има жени, целите пълни с възли".
И си живеят съвсем нормално и прилично  - просто се следят от време на време.

Потърпи още мъничко. 🙏
Направете нужните изследвания, консултирайте се с докторите и не се измъчвай така предварително.
🤗🍀♥️

Последна редакция: чт, 01 май 2025, 03:59 от Непоправима романтичка

Общи условия

Активация на акаунт