Операция на щитовидната жлеза-21

• 7 279
  • 161
  •   1
Отговори
# 45
Здравейте, момичета! 2 месеца след операцията (премахване на ляв лоб с доброкачествен възел 5см.), понякога чувствам дискомфорт при преглъщане, което в началото след операцията го нямаше. Това нормално ли е? ТСХ миналия месец беше 1,70. Започнах леко да се филмирам. Имам час за д-р Шинков за края на юни.

# 46
Не се плаши, нормално е. 🤗

Случва се при доста хора.
Тъканите се "наместват".

Мястото е било "травмирано" и сега организмът се опитва да свикне с новата ситуация.

Аз около 2-3 месеца усещах придърпване, когато си въртях главата настрани и нагоре-надолу.
И при преглъщането имах странно чувство.

TSH-то е много добро при твоя случай. 🙂

Чудесно е, че си решила да се консултираш с д-р Шинков!
Нека и той да си каже професионалното и компетентно мнение.
🍀♥️🌈😘

Последна редакция: пт, 02 май 2025, 14:28 от Непоправима романтичка

# 47
"Но пък й е казала, че не очаква нещо лошо като резултат утре..."

Значи (доколкото разбирам) утре ще излезе резултатът за калцитонина.

Наистина много си се наплашила предварително, мило момиче! 🤗
Още нищо не се знае.

И докторката не звучи притеснено (по думите ти). 🍀
Просто иска да провери как стоят нещата.
И да бъде по-конкретна и сигурна.

Само лекар специалист може да ти отговори на
"разтревожените" въпроси.
Ние тук сме обикновени момичета - всяка със своята собствена история.
И свой конкретен случай.
Нито можем да ти дадем някакъв професионален съвет, нито професионално мнение.

Не се плаши така предварително!
От това само ще си навредиш повече. 🥹

Моят ендокринолог ми беше казал преди време  - "има жени, целите пълни с възли".
И си живеят съвсем нормално и прилично  - просто се следят от време на време.

Потърпи още мъничко. 🙏
Направете нужните изследвания, консултирайте се с докторите и не се измъчвай така предварително.
🤗🍀♥️

Благодаря Ви за подкрепата! Калцитонина излезе 2.62, поуспокоих се, въпреки че знам че дава и фалшиви резултати понякога. Страхувам се, защото имам само нея.

# 48
  • София
Здравейте, момичета! 2 месеца след операцията (премахване на ляв лоб с доброкачествен възел 5см.), понякога чувствам дискомфорт при преглъщане, което в началото след операцията го нямаше. Това нормално ли е? ТСХ миналия месец беше 1,70. Започнах леко да се филмирам. Имам час за д-р Шинков за края на юни.
Нормално е. След около година ми се оправи гълтането. А също се задавях дълго време. Първо от вода и течни храни, след това от дребни частици - от ядки примерно или сухи колбаси.
При теб, разбира се, може да не отнеме толкова дълго време. Имам предвид - да не се филмираш.
ТСХ 1.70 не е ли супер? Моето беше 4.1 месец след операцията.

# 49
  • някъде другаде
Моето ТСХ месец след операцията беше 7,1. Аз също осещам схващане .

# 50
  • Варна
Много добро TSH наистина, а предвид, че не е нужно да е потиснато, също супер. Моето след операцията няколко седмици за сравнение беше към 80, защото не бях започнала хормон (мислеха, че ще правя йод)...

# 51
Здравейте,някой дали е правил ЯмР на щитовидна?Иска ми се да се снимам за да видя какво се случва.Аз хубаво се успокоих след срещата с Пандев,но съмненията и всички въпросителни си останаха в мен.Трябваше да пусна изследвания и да му ги пратя,но вече 2 седмици не отговаря…Просто започнах да се побърквам кое решение е по-добро.Започнах да се съмнявам и,че мога да живея спокойно като знам,че имам рак и може да си прави каквото си иска…

# 52
Преди доста месеци, някъде назад в коментарите, една дама беше споделила, че по друг повод й се е наложило да направи скенер и на него едно възелче е "светнало".

Тя, съответно се е притеснила, направила е биопсия, която също е излязла леко съмнителна.

Д-р Видинов я е оперирал (премахнал й е само лоба, в който е било възелчето) и после на хистологията се е оказало, че е било "доброкачествено". 🤷

Мисля, че в групата във Фейсбук са споменавали за ЯМР и скенер - тук не зная дали някой би ти откликнал.
Силно се надявам да стане така!

Разбирам те напълно, мило момиче! 🥹
Разбирам притесненията и страховете ти!

Имаш опцията да се опитате с д-р Видинов да премахнете само проблемния лоб.
Стига да има възможност и шанс за това. 🙏
За да не го мислиш и да не живееш постоянно в съмнения и лутане.
Просто това ми изглежда като добър вариант в твоя случай.
За да ти се успокои душата и да не се съсипеш от притеснения и тревоги...
🍀❤️🤗

Последна редакция: пн, 12 май 2025, 11:43 от Непоправима романтичка

# 53
Няколко месеца само за това мисля…вече се уморих Sad Притеснява ме,че като преглъщам го усещам топчето,че като натисна ме боли….не знам нормално ли е или не.Никой нищо не казва.Хиляди въпросителни и всичките в моята глава..Мамка му,да беше станало след 10 години поне…Намерих добро ЯМР-Спектра…искат тест за алергии да направя,че ще слагат и контраст.Запазих веднага час при алерголог и след малко тръгвам.
На всичкото отгоре се набутах в една група във фейсбук и пишат хора от цял свят…голяма грешка беше да чета толкова много…

# 54
  • Варна
Звучи като е по-добре да се оперираш. Не знам ЯМР-то дали ще покаже, аз съм правила на глава, с контраст пак.. за щитовидната не мисля, че може да се разбере, ехографа показва по-добре и пак не показва.. честно казано не виждам смисъл да дадеш 500лв за ЯМР и да светне нещо пак.. пак ще трябва биопсия, пак ще трябва мнение и т.н. По-категорично от биопсията (а тя не е) няма, та за мен няма смисъл,  но ти вече си писала, че отиваш, така че сподели после и успех Simple Smile Аз ходя през 6м на ЯМР на глава иначе, но така или иначе се плаща на зони, жлезата не са ми гледали.

# 55
  • София
Няколко месеца само за това мисля…вече се уморих Sad Притеснява ме,че като преглъщам го усещам топчето,че като натисна ме боли….не знам нормално ли е или не.Никой нищо не казва.Хиляди въпросителни и всичките в моята глава..Мамка му,да беше станало след 10 години поне…Намерих добро ЯМР-Спектра…искат тест за алергии да направя,че ще слагат и контраст.Запазих веднага час при алерголог и след малко тръгвам.
На всичкото отгоре се набутах в една група във фейсбук и пишат хора от цял свят…голяма грешка беше да чета толкова много…
Разбирам ти притесненията напълно, но ЯМР няма да даде никакъв различен отговор. Аз специално разпитвах дали се прави скенер и ЯМР (това след моята биопсия) и ми обясниха, че правилото е да се правят на органи, които се намират зад кост и не могат да бъдат видяни от ехограф. Но ехографът е най-точният, вижда над 2-3 мм.
Ако не можеш да се довериш на д-р Шинков, според мен се оперирей. Аз лично не бих могла да живея спокойно с тази диагноза. Едно е да имаме студен възел и да го следим, друго е резултат от биопсия ПК.
Бих те посъветвала да направиш още една биопсия, но при назначена операция на 21.05 нямаш време.

Но за ЯМР и хвърляне на 500 лв излишни не мога да те подкрепя.

Последна редакция: пн, 12 май 2025, 21:45 от sofyia

# 56
Здравейте дами и господа Nature Sunny

От 28.04 имам резултат от биопсия - IV-V категория фоликуларна неоплазия, суспекция за папиларна, размера е 6/5/5 мм
Едва вчера успях да се свържа с ендокриноложката ми, която ми препоръча операция.
И едва след като изчетох последните 2 теми, се чувствам поне донякъде ориентирана какво искам да направя
Мисля да си направя втора биопсия при проф Шинков ( защото 1вата е във Варна, а за там видях доста интересни мнения) и после консултация с д-р Видинов ( в зависимост от резултата може и онлайн да направя)
Единствено не знам кога ще е тази втора биопсия Smiley Абонирах се Супердок плюс, за да ме уведомят за по-ранен час, но май ще е на късмет. Ако знаете за друг начин , ще съм благодарна да споделите. В Супердок ми излиза само опция за консултация в кабинета, там ли прави биопсиите?
Докато чакам ще си пусна хормонални и туморни маркери, нищо че споделяте,че понякога са неверни. Предпочитам да съм подготвена. Ще си направя списък за изследване и ще пиша пак , може да ме посъветвате нещо да добавя Relaxed
След това не знам. Ако резултата се затвърди... Най-лесното е операция, обаче доста хора си живеят с тях дълги години, включително и моя близка, 10 г си живя с 2 възела, единия от които раков. Притесняват ме разсейките по-скоро. Но не съм стигнала до там колко вероятно и от кои видове възли има често разсейки. Но пък и в момента няма голям смисъл да го мисля, нали Simple Smile
Та така, това са ми размислите и страстите Simple Smile
Сърдечно искам да благодаря на всички, които споделят тук преживяванията си. Изключително много ми помогнахте да си събера мислите, да си съставя някакъв план  и да видя, че  дори да се махне цялата жлеза живот има Gift Heart
И  добре, че сте вие и по друга причина -  има с кого да говоря на тази тема. Мъж нямам, 2 деца имам, но пък не мога да ги тревожа, родителите ми са възрастни и съвсем не искам да ги тревожа. Gift Heart А с приятелите знаете, че не е същото. Друго е да си го минал и ти
Слънчев ден ви желая и до скоро Heart

# 57
Много е хубаво, че си "стиснала зъби" и си се постарала да прочетеш двете последни теми назад! 🙂
Дори и на моменти този форум да е малко объркващ, хаотичен и с противоречиви мнения. 🙃
Усеща се колко си осъзната, уравновесена и опитваща се да мисли разумно и трезво.
Макар че само ти си знаеш какво ти е вътрешно... 🥹
Да, разбира се, че има живот без жлеза! 🌺
Просто много си зависи от организма на всеки човек.
От това как би му се отразила тази промяна физически и емоционално.
Каква е психическата му нагласа, семейната му среда, животът, който е водил досега и ще продължава да води и след това... 🍀
Как точно е извършена операцията и какъв е бил резултатът...
Все условности, които си оказват влияние.

А колкото до изследванията (ехограф, биопсия, кръвни и туморни маркери) - те не че са толкова "неверни" - просто невинаги показват реално, че някъде в нас наистина има проблем.
Или пък няма... 🤷

И точно това затруднява и лекарите, и пациентите - и за да е всичко по-сигурно, се прибягва до оперативна намеса...
Като се разчита най-вече на резултата от хистологията.

И аз ще те посъветвам, както съм го правила с другите притеснени момичета и момчета досега - гледай си твоята "пътечка" и твоя конкретен случай!
Хубаво е, че си натрупала информация за другите - но наистина най-важната в случая ще си бъдеш ти! 🌸
Твоята интуиция и твоите конкретни усещания...

Прегръщам те, ще ти стискам палци и съм с теб, каквото и да решиш! 🤗♥️🍀🌈

Последна редакция: вт, 13 май 2025, 19:25 от Непоправима романтичка

# 58
  • Варна
Евала, Аничка за това колко си се информирала и колко спокойно пишеш! Ще намериш най-добрия начин, наистина поздравления за момента за уравновесеността!

# 59
Разбирам ти притесненията напълно, но ЯМР няма да даде никакъв различен отговор. Аз специално разпитвах дали се прави скенер и ЯМР (това след моята биопсия) и ми обясниха, че правилото е да се правят на органи, които се намират зад кост и не могат да бъдат видяни от ехограф. Но ехографът е най-точният, вижда над 2-3 мм.
Ако не можеш да се довериш на д-р Шинков, според мен се оперирей. Аз лично не бих могла да живея спокойно с тази диагноза. Едно е да имаме студен възел и да го следим, друго е резултат от биопсия ПК.
Бих те посъветвала да направиш още една биопсия, но при назначена операция на 21.05 нямаш време.

Но за ЯМР и хвърляне на 500 лв излишни не мога да те подкрепя.

Аз хвърлих една торба нерви от притеснение и чакане,та тези 600 лв не са драма.Искам да го направя,за да видя какво показва,къде е разположено точно,защото вече трима ендокринолога ми казват,че било важно под какъв ъгъл точно е разположена тази тъпня,за да се прецени колко е рисково…(явно заради трахеята).Утре в 2ч съм на ЯМР,защото тези другите ми извъртяха номер и както имаше час изведнъж се премести за след 2 седмици…Ако може и по-ясно да се види тази формация вдясно на щитовидната да се види каква е..

Иначе за биопсията при доц.Шинков препоръчвам да се направи платено,защото мен ме подведе д-р Начев,че нямало смисъл да плащам,било скъпо и не знам си кво и аз като някаква овца чаках 3 месеца и си спестих 150 лв,а нервите и това че не спрях да го мисля няма кой да ми го плати:(

Общи условия

Активация на акаунт