Операция на щитовидната жлеза-21

• 11 219
  • 219
  •   1
Отговори
# 60
Anichka, биопсиите не ги прави в частния си кабинет, а в Ендокринологията в Майчин дом. Трябва да се обадиш там и да си запазиш час. По здравна каса се чака доста около 3-5 месеца, платено дават час до седмица. Но е важно да кажеш, че искаш да е при Шинков.

# 61
  • Варна
В Пловдив при Нончев отидох много бързо, по касата мина, говорих по телефона с него, взе ми от 3 места, едното много рисково между вена и артерия - много бях доволна от него.

# 62
exsberry, 🤗

С теб какво става, мило момиче?
Излезе ли резултатът от хистологията?
Ако ти се споделя, разбира се...

Възхищавам ти се, че беше толкова упорита, обиколи най-важните лекари и специалисти в страната и в крайна сметка успя да убедиш самия проф.Пандев да те оперира!
🍀❤️

# 63
Благодаря за съветите и куража Heart
Определено вътрешно не съм толкова спокойна, но много ми помага споделения ви опит и преживявания. Реално незнанието какво да правя ме стряскаше много.
Днес успях да се свържа с клиниката, за  платена биопсия (400 лв) при Шинков мога да отида на 27/28 този месец. По здравна каса имат часове август и се доплаща 100 лв за избор на лекар. За момента клоня да отида на платено, изнервя ме чакането. Отделно мисля да направя една онлайн консултация с него да ми каже какви други изследвания да си пусна. Поне да вляза в личен контакт с него, може и да ми каже и по-рано да отида. Знае ли човек Grinning

# 64
  • Варна
exsberry, 🤗

С теб какво става, мило момиче?
Излезе ли резултатът от хистологията?
Ако ти се споделя, разбира се...

Възхищавам ти се, че беше толкова упорита, обиколи най-важните лекари и специалисти в страната и в крайна сметка успя да убедиш самия проф.Пандев да те оперира!
🍀❤

Аз съм супер, чувствам се много добре, вече мина месец; иначе хистологията ми я пратиха и са 6 метастази в ЛВ, но след 2 седмици имам среща с него и ще чуя реално какво е станало.. според хистологията не пише да има остатък от жлезата, но не разбирам.. ако няма, може и да не трябва йод, ама кой знае. Така че ще видим. Но иначе 6 метастатични възела, а пък се чувствам много добре, тази операция ми беше по-"добра" така да кажа. Благодаря, че попита!

# 65
А аз ти се извинявам - притесних се, че съм постъпила нетактично като попитах. 🥹
Просто те мислех и се тревожех за теб...

Благодаря ти, че сподели!
Не беше длъжна да го правиш.
Колко силно и борбено момиче си ти! 👏
Осъзната, уравновесена...

Прегръщам те! 🤗
С теб съм, стискам палци и те мисля! 🍀❤️

Последна редакция: ср, 14 май 2025, 22:23 от Непоправима романтичка

# 66
Здравейте, дъщеря ми е на 15 години и гушата й е видимо оголемена. Моля да ми дадете съвет какво да правя? Мога ли да я заведа при моя ендокринолог или задължително трябва да е на детски такъв? Да й пусна ли предварително едни кръвни изследвания или направо да я водя на лекар? Ако й пускам аз изследвания, то само TSH ли или и още нещо?
Моля за съвет, защото съм уплашена и притеснена. Аз сама съм оперирана от хиперфункция, но ме диагностицираха чак на 30. И като знам какво преживях, въобще не искам да гледам детето си подложено на това.

# 67
Mia Rulana,

Ти самата си оперирана от хиперфункция и Базед, но уголемяване на жлезата може да се наблюдава и при хипофункция и Хашимото. 🤔

Така че на малката принцеса съвсем не се знае какво й е.
И двете заболявания - Базед и Хашимото, се диагностицират най-вече чрез преглед на ехограф и завишени антитела.
Чудя се какво да те посъветвам - дали да не попиташ за детски ендокринолог в двата форума - на "базедовите" момичета и на тези с Хашимото.

Мисля, че биха ти откликнали и дали някакви насоки и съвети какво да правиш.
Защото и някои от тях си имат "проблемни" дечица, на които следят състоянието, правят им изследвания и ги водят точно на детски ендокринолози.

Не бързай да се плашиш предварително. 🥹
Изчакай консултацията с докторите и какво ще покажат изследванията.
🍀❤️🤗

# 68
В тая възраст хормоните са специфични. Можете да и пуснете изследвания на щитовидната и с готовите на доктор. Но пък не се знае дали доктор няма да поиска други неща и пак да се ходи до лаборатория.
Все пак, аз бих пуснала щитовидния пакет, не само един хормон. И въпреки резултатите бих я записала на детски ендокринолог за ехограф и диагностика. Хормоните може и да са ок, но трябва да се види и жлезата за пълна диагностика. Предвид че сте притеснена, отметнете ги тия неща с хормони и доктор, за да се успокоите.
А дъщеря ви симптоми има ли? Душене, нетърпимост към блузи поло, ускорен-забавен пулс, проблем с килограми, сънливост-безсъние. Вие знаете какви са симптомите всъщност.

# 69
Не, няма симптоми. Просто гушата й е подута отпред и при преглъщане повдигането е ясно изразено. Аз съм имала гуша и не ми харесва като я гледам. От няколко месеца е така и просто реших повече да не игнорирам притесненията си. Тя не иска и да чуе. Плаче, като повдигна темата. Но вече съм твърдо решила.

# 70
Плаче, защото се страхува от самото посещение при доктор или от вероятна диагноза?
Може наистина да е излишно всичко това. Понякога самите ние заради заболяванията си се вглеждаме в шията на другите. И аз го правя, но не мога да кажа, че не съм видяла 2-3 увеличени гуши и да съм помогнала на някой да открие проблем. Не ми е било цел, но като се вижда нещо и знае човек, че може да е проблем, още повече на близък- казваш. А пък за дъщеря ви, добре ще е да се успокои. Не е нещо кой знае какво да те видят на едно ехо. За 2 минути работа. Не е казано, че ще има проблем. Добре е, че няма симптоми.
Мен от 18 годишна ме душеше. По мое време такива изследвания не правеха. Не беше бум на щитовидни заболявания. Студен въздух не търпях. От него ме караше да се давя. Буквално ми се повръщаше. Над 33 г отключих заболяване. Преди това бях в норма с хормоните, но с изменения в жлезата. Според доктора с давност отколо 5 г. Трябваше просто да се следя.
Не е казано, че нещо ще има при детето. Не пречи да се провери обаче.

# 71
  • Варна
Заведете я на ендокринолог за ехограф, така или иначе на 15 е добра идея да отиде на рутинен преглед и за другите хормони - не я плашете за какво се притеснявате, отидете с любопиство, за да проверите например полови хормони, кръвна захар и т.н. Нека я видят на ехограф, а паралелно могат да се пуснат и изследвания.. но наистина пуснете повечко, не само щитовидни - на тази възраст е чудесно да се проверят обстойно много неща.

# 72
Момичета, Господ да ви благослови. Пуснах по ваш съвет разширен пакет изследвания за дъщеря си. А смятах да е само TSH. Е, TSH й е в норма, но ТАТ е 1134 при макс за нейната възраст 115. Изпратих резултатите на личната, за да ми даде направление.

# 73
Вижте какво ще каже ендокринолог, но един съвет - изследвайте В12 - задължително, независимо какво ще открие или не ендокринолог. Витамин Д и железния панел. Освен че повишаването на ТАТ има връзка с щитовидната жлеза, може да има и вторични фактори/заболявания като причина, но е твърде рано да се обобщава каквото и да е без пълния преглед. От едно време си споделяхме в темите за ТАТ и съпътстващи хронични инфекции на горни дихателни пътища/ ларингити, фарингити, синузит, ушни инфекции, разни бактериални инфекции и т.н.) и МАТ с инфекции - стомах, черва, уро-генитални и т.н. Тия неща коментирахме на фона на автоимунни заболявания.
Сами по себе си обаче, увеличени ТАТ антитела могат да имат отношение не само към автоимунно заболяване на щитовидната, доколкото помня, докато за МАТ е 100%.
Късмет да има девойчето и дано се успокоите и двете и да е много шум за нещо, което лесно се коригира.

# 74
Щитовидната е. За съжаление дъщеря ми е обременена и от двата рода. Сега, като се успокоих, погледнах по- детайлно резултатите. И МАТ е силно завишен. Просто в изследванията нямаше стрелкичка и съм го приела, че е в норма.

Последна редакция: пт, 16 май 2025, 11:54 от Mia Rulana

Общи условия

Активация на акаунт