Операция на щитовидната жлеза-21

• 15 991
  • 353
  •   2
Отговори
# 285
Моля на който е правена биопсия да ми обясни как протича процедурата? Болезнена ли е,  колко време продължава? Благодаря.

Моята беше за около 4 мин. Три убождания във възела ми, под ехографски контрол . Не ме боля ,но е странно усещане за чуждо тяло докато иглата е вътре. Нямах проблеми след биопсията, нито отоци, нито болки и тн . казаха ми само 1-2 часа да не ям и пия вода, изчаках - после пих вода, нищо ми нямаше . По време на самата биопсия (която както казах беше бърза ) ми каза доктора да не преглъщам, да не говоря и да не кашлям докато иглата е вътре . иначе между убожданията си го питах въпроси но когато иглата ми я бодеше не говорех и не мърдах/преглъщах . Това е , не е така страшно както си мислех че ще е

# 286
Привет, мами! Извинете, че нахлувам в темата, но съм много притеснена. ММ посети ендокринолог, видяха 2 възела на шитовидната жлеза, единият, от които "по-тъмен". Изследва калцитонин и резултатът му е 286, норма до 14. Хормоните на щитовидната жлеза са наред. И двамата сме в шок - където и да напиша, навсякъде излиза медуларен карцином. Все още не може да се свърже с лекар /всичко се случва днес/, няма биопсия, но моля Ви - кажете ми какво мислите за този резултат. Къде да направи биопсия, къде да се оперира, лечим ли, групи, хора, с които мога да се свържа, всичко ще ми е от полза. Благодаря Ви предварително.

# 287
Моите насоки са направо при хирург. Те знаят какво да изследват и правят. Ще направят биопсия, ще пуснат и нужните други маркери и ще насрочат операцията.
Проф. Пандев и Сечанов са много добри специалисти в тази област, но предвид че за първия много се чака, може да опитате с втория. За консултация и други специалисти предполагам ще пишат в темата. Къде преглеждат и координати.
Аз бих пробвала да пиша и на проф. Пандев. Рядко чете мейлите, но пък знае ли човек. Може пък да случите.

# 288
Привет, мами! Извинете, че нахлувам в темата, но съм много притеснена. ММ посети ендокринолог, видяха 2 възела на шитовидната жлеза, единият, от които "по-тъмен". Изследва калцитонин и резултатът му е 286, норма до 14. Хормоните на щитовидната жлеза са наред. И двамата сме в шок - където и да напиша, навсякъде излиза медуларен карцином. Все още не може да се свърже с лекар /всичко се случва днес/, няма биопсия, но моля Ви - кажете ми какво мислите за този резултат. Къде да направи биопсия, къде да се оперира, лечим ли, групи, хора, с които мога да се свържа, всичко ще ми е от полза. Благодаря Ви предварително.

Вижте тази група във Фейсбук - ЖИВОТ БЕЗ ЩИТОВИДНА ЖЛЕЗА
Много хора хвалят Калин Видинов от СофияМед като хирург и Александър Шинков за биопсия и като ендокринолог.
Да, този рак е лечим и с много добра прогноза, дори и да е медуларен , хванат на време и премахнат , прогнозата е много добре, това не е като другите ракове - на бял дроб , на мозък и тн Не се плашете но и не чакайте ами записвайте часове за еднокринолог и биопсия

# 289
  • София
пролетно цвете, да, нищо страшно не е биопсията. Аз почувствах съвсем леко обождане. По-неприятното е разтягането на шията даже. Бих посъветвала ден-два преди процедурата да си третираш шията с някакви много хидратиращи кремове. От самото разтягане при биопсията и после операцията ми се препазтегна и понабръчка кожата, но...това да е проблемът! Simple Smile
Желая ти най-вече спокойствие и късмет! Flowers Four Leaf Clover

ivivkata, а прегледалият го ендокринолог не го ли е насочил за биопсия? Ако не, аз бих препоръчала да запишете час в частния кабинет на д-р Емил Начев, признат е за един от най-добрите диагностици. За биопсия, освен Майчин дом, може и в Токуда, д-р Горчева е много внимателна и опитна. След това вече ще търсите хирург.

# 290
Благодаря Ви момичета!
sofyia, ендокринолог го прегледа, явно не му харесаха възлите и пуснаха изследване на калцитонин. След като излезе казаха преценка за биопсия. Но все още не сме се свързали с лекар как ще процедираме. Просто четем и се шашкаме.

# 291
Здравейте, мили дами!
Пред голяма дилема съм. Да се оперирам или не?
Накратко от около 13 години следя щитовидна жлеза. TSH почти винаги е в долна граница или под нея. Имам един голям възел(около 2см) и няколко съвсем мънички. Правена е биопсия и нямам ракови клетки.  През  периода, от както се следя съм пила няколко пъти за около месец-два метизол. И съм родила две деца, заченати по естествен път. Теглото ми си е стабилно и като цяло нямам оплаквания, освен леко сърцебиене. Та дилемата ми е дали да се подложа на операция, при положение, че си живея чудесно сега? Хирургът препоръчва отстраняване на цялата жлеза.

Последна редакция: вт, 21 окт 2025, 16:17 от zar4e

# 292
zar4e, 🤗

В чисто човешки план и като жена бих Ви отговорила така:
"Ако се чувствате добре и биопсията е добра - не си го причинявайте!"
"Не се занимавайте..."

Може би при Вас става въпрос за някаква по-лека форма на Базед.
Не зная защо хирургът Ви е посъветвал така.
Може би защото има възелчета (едно от които е станало малко по-голямо) и структурата на жлезата му се е видяла леко увредена...

Но те хирурзите са за това.
Да препоръчват операции.
Поне в повечето случаи...

Решението ще си бъде изцяло Ваше.
Ние тук сме едни обикновени "момичета и момчета" - и каквото и да Ви посъветваме - може изобщо да не е подходящо за Вас и за Вашия конкретен случай.

Само ще Ви объркаме повече.
А нямаме право на това...

Не се плашете.
Всеки си има своя път и своята история...
🙏🍀🤗❤️

# 293
zar4e, 🤗

В чисто човешки план и като жена бих Ви отговорила така:
"Ако се чувствате добре и биопсията е добра - не си го причинявайте!"
"Не се занимавайте..."

Непоправима романтичка, благодаря за отговора!

Точно това ми липсва - отговор в чисто човешки план. Лекарите, особено хирурзите, е ясно, че ще препоръчат операция. В интерес на истината ми казваха и, че трудно ще забременея, трудно ще износя детето, а аз нямах проблем с това.

# 294
🤗🤗🤗❤️❤️❤️🍀🍀🍀😘😘😘

# 295
zar4e, щом за кратки периоди пиете тирозол и аз не виждам драма, че чак и цялостно отстраняване на жлезата. Колко ниско е това Тсх? И т4 и т3 щом стоят в норма...
Възли в днешно време често се срещат. Щом не са проблемни и аз не виждам драма. А и важно е, че добре се чувствате.
При евентуална тотална тиреоидектомия ще сте на хормон докрая на живота.
Заради пулса не сте ли склонна да пиете ниска доза бета- блокер?

# 296
Merelenda,
Решила съм сега на кардиолог да отида и евентуално да ми изпише бетаблокер. И ще се следя. В крайна сметка и ендокринологът, който ме следи, вчера ми каза, че няма спешност за операция. Няма да си простя ако нещо се обърка, при положение, че сега нямам оплаквания.

TSH ми е 0,39 (0,27-4,20)
FT4 15,8 (11,90-21,60)

# 297
Точно това стана при мен, zar4e...

Вече 4 години НЕ мога да си простя, защото при мен всичко се обърка.

Без по никакъв начин да искам да ти влияя и да ти "накланям везните" в дадена посока.
Просто споделям... 😇

Разбира се  - всичко е въпрос на организъм и на различната реакция на тялото при всеки човек.
И към отнемането на жлезата, и към заместителната терапия и хранителните добавки, които после ще бъде принуден да пие.
Всякакви витамини и минерали - които някак "трябва" да заместят липсата на този орган.

Съвсем не искам да те плаша - просто съм реалист и коментарът ми е абсолютно обективен.
И е на базата на собствения ми опит и на опита на много други хора.
При всеки е различно, разбира се.
Но има неща, в които си приличаме...

Когато положението е сериозно и наложително - да, тогава тази крайна мярка е напълно оправдана и неизбежна.
И е спасение... 🍀

Но в много други случаи - поне за мен си е излишен риск, който би могъл да бъде избегнат.

Просто се пази, обмисли си добре нещата и бъди разумна. 🙏
Не подхождай с емоция.

Прехвърли си всички "плюсове и минуси" и действай спрямо собствената си преценка.
Усещане и интуиция. 🌺

Ти си "главният герой" в твоята история и решението трябва да си бъде "твое".
Без да ти влияят чуждите мнения и съдби.
🤗❤️🍀🌈

# 298
Непоправима романтичка,
Съжалявам, че така се е случило с теб! Ти имаше ли оплаквания преди да вземеш това решение? Какво се обърка всъщност? Извинявай, ако навлизам в болната тема! Не е нужно да ми отговаряш, ако не искаш! 🤗
Аз много смело се срещнах с доктора и насрочих час за операция. Но после почнаха съмненията. И май все повече се обърквам. Записах час и при още един ендокринолог.  Да видим той какво ще каже.
По-лесно се реших да родя четвъртото си дете, което беше абсолютна изненада. 😅 В тази връзка, дали бременностите не са се отразили на функцията на жлезата и има ли шанс да се кротне малко тая жлеза, като няма да бременея повече?

# 299
  • Варна
Бременността се отразява много силно на жлезата, да.

Общи условия

Активация на акаунт